30-12-2009

Zo was 2009 (II)


De drie S'en

Voor 2009 had ik hoge verwachtingen: ik wilde er een mooi en vooral gezellig jaar van maken. Is me dat gelukt? Ten dele. Sommige dingen gingen goed, sommige dingen zeker niet. Hieronder een overzicht.

Sociaal
Om een beetje onder de mensen te komen, heb ik een aantal activiteiten georganiseerd. Tja, dat organiseren schijnt met m'n sterrenbeeld samen te hangen, maar het leek mij gewoon gezellig om mensen bij elkaar te roepen. In dat opzicht was het "Lentefeest" ook een succes en het heeft zelfs nu nog zijn sporen nagelaten. Minder succes had ik met het schaaktoernooi in mei, waar amper animo voor was. Het "Zomerfeest" was daarentegen een groot succes. Erg veel mensen kwamen; het enige dat ontbrak was een potje voetbal. Wat ik in de zomer miste, was het echte vakantiegevoel. In het najaar (naaijaar?) begon "school" weer, maar desondanks wist ik nog een spelletjesmiddag te organiseren, waar maar liefst één iemand op afkwam. Voor het sneeuwballengevecht was daarentegen weinig animo.

Ook 2009 was voor mij weer een MSN-arm jaartje. Ik heb niet meer de behoefte om met Jan en Alleman te gaan lullen. Playchess is daarentegen weer een beetje teruggekomen. Vorig jaar was de site voor online-schaken een beetje uit de gratie geraakt, dit jaar kwam de kentering. Dit jaar is Hyves voor mij uit de gratie geraakt, waarmee ik onwillekeurig de trend van het "ontvrienden" volg.

School
Op de Uni ging het redelijk. Tenminste, de resultaten waren niet verkeerd. Toch vond ik 2009 niet echt een leuk jaar qua vakken. Veel Aardwetenschappelijk geneuzel. Slechts in het derde jaar heb ik wat Economievakken gehad en dat vooral omdat ik die richting op wil gaan. Daarnaast had ik nog enkele pittige filosofische vakken; ik snakte naar de vakantie.
Voor zover ik weet heb ik dit jaat alleen de vakken "Kwartairgeologie" en "Methoden en technieken" niet gehaald en hoop ik maar dat ik dat ene filosofische vak heb gehaald... Daar mag ik dus blij mee zijn.
2009 bevatte een aantal excursies, daarvan vond ik de trip naar de waterleidingsduinen het leukst; die week in Kampen had van mij niet gehoeven...

Schaken
Voor mij staat 2009 niet in het teken van de degradatie van BSG. Juist in de tweede helft van het meesterklassejaar ging het goed met mij. Vier zwaarbevochten remises brachten mij voor het eerst op 2100-niveau, door het Pinkstertoernooi won ik nog eens 45 punten. Vanaf dat moment ging het minder en ik de zomer verspeelde ik een deel van de winst weer. Eerst speelde ik in Dieren een baggertoernooi; in Wenen ging het ook niet super. Gelukkig ging het in het eind van het jaar beter. Nu BSG weer in de eerste klasse speelt, pak ik braaf m'n puntjes en verder gaat het ook voor de wind: het bekerteam kwam in één maand twee rondes verder en het team van BSG in de Internetclubcompetitie doet het ook prima. En dat terwijl het eerste NK Internetschaak in april niet denderend ging voor mij.

2009 was voor Ewood het goede deel van zijn schaakjaar. In de praktijk is er nog weinig te zien van zijn progressie; die uitte zich meer in het eerder genoemde NK Internet, waarin hij zich knap door de voorrondes bikkelde. Vin$ speelde op hetzelfde toernooi de sterren van de hemel, maar had de pech dat hij de uiteindelijke winnaar al vroeg tegenkwam. Voor Vin$ verliep het voorjaar van 2009 niet best, maar later herpakte hij zich. Voor Large was 2009 echter het jaar van zijn tweede doorbraak. Nadat hij in de laatste ronde in de meesterklasse had gewonnen, was het hek van de dam en scoorde hij zowel in Dieren als in Wenen fantastisch. Na de zomer werden zijn prestaties echter wat wisselvalliger.
Wie er in 2009 ook weer bij was, was Peter Drost. Vanaf de zomer was hij weer in het Denksportcentrum te vinden. Met het zomerschaak won hij ongelooflijk vaak; de eerste klasse bleek iets zwaarder te zijn...

De twee W's
Verder waren er nog twee w's die mijn aandacht opeisten: deze weblog en het weer.

Weblog
2009 was niet het succesvolste jaar van deze weblog, maar de trend is voorzichtig positief. Dit jaar publiceerde ik 175 (en met dit artikel erbij 176) artikelen. Vanaf september heb ik besloten het aantal artikelen per maand wat te matigen en alleen als ik er een echte aanleiding toe had iets te publiceren. Zelf ben ik tevreden over de kwaliteit van de meeste artikelen, hoewel ik me geregeld stoor aan domme tikfouten. Ik ben van mening dat de kwaliteit van de artikelen nog altijd omhooggaat.
Naast artikelen op deze weblog, heb ik dit jaar ook nog geschreven voor mijn punt en voor de Baarnse SV. Eén ding: niks is frustrerender dan geen reacties krijgen op artikelen waar je je ziel en zaligheid insteekt. Ik raakte er dan ook behoorlijk gefrustreerd van.

Weer
2009 was een bijzonder jaar qua weer, met twee koude winters. En desondanks was het geen koud jaar, wat kwam door de uitzonderlijk zachte april- en novembermaand. Het was een gaaf jaar, met natuurijs in het begin van het jaar, een fraai voorjaar, veel warme zomerdagen en sneeuwpret op het einde.

Verder
Vroeger vond ik het leuk om namen te koppelen aan jaren. Zo vond ik 2005 het jaar van het mOnStErTjE. Ik denk dat 2009 het jaar van KC is. Degenen die er op het "Zomerfeest" bij waren, weten waarom. Een triest dieptepunt van dit alles was dat ze haar punt van het internet verwijderde, een site waar veel mooie verhalen op hebben gestaan. Onvervangbaar.

Naast de activiteiten was 2009 ook een jaar van prijsvragen, zoals de "Midsummerquiz" en de "Wenenquiz". De uitslag van de Wenenquiz is nog steeds goed zichtbaar, voor de winnaar van de Midsummerquiz ben ik nog steeds bezig een boekje te schrijven...

2010
Wat gaat 2010 ons brengen? Ik voorspel dat ik het nog wel eens lastig zou kunnen krijgen, daarom vind ik het ook zo jammer dat 2009 bijna afgelopen is. Het gaat nu echt snel. Wat zou ik mijzelf kunnen voornemen? Vaker op MSN zijn? Weer oude artikelen publiceren op Hyves? Of mijn Hyvesaccount verwijderen? Meer tijd besteden aan gerichte schaakstudie? En wat gaat de lezer doen? Beginnen met roken?

Wat 2010 ook gaat worden, hopelijk wordt het een fraai weblogjaar!

Gerelateerde artikelen:
Zo was 2009; 30-12 2009

8 opmerkingen: