18-12-2009

BSG hakt ook DSC in de pan


Tentamen
Het is weer winter! Vanochtend had ik mijn enige tentamen van de week. Het is een beetje een rare periode: sinds het begin van de maand heb ik eigenlijk geen les meer gehad. Wel moest ik twee dingen doen: een filosofisch Essay/Essai schrijven en dus het eerdergenoemde tentamen. Dat Essai nam al veel tijd in beslag. Woensdagavond vond ik het wel mooi geweest en dus leverde ik het ding maar in, ruim voor de deadline. Achteraf denk ik dan "dat en dat had wel beter gekund", dus ik hoop maar dat het filosofisch genoeg is om een voldoende te halen. Daarna ging ik me storten op het vak Urban economics. Kent u die uitdrukking? Zelf vond ik het nou niet een bijster interessant vak, wat ook wel kwam doordat er amper hoogstaande berekeningen (wiskunde wil ik het niet noemen) in voorkwamen. Geen idee hoe je zo'n vak dan moet leren...

Afgelopen nacht heb ik geen oog dichtgedaan en om half zeven ging de wekker. Beneden was het steenkoud, omdat de verwarming nog niet aan was gesprongen. Al rillend en bevend nam ik wat brood tot me, waarna ik me aan ging kleden. Voorzichtig fietste ik door de sneeuw en daarbij merkte ik dat m'n achterband nu wel erg zacht was. Links en rechts (!) vlogen mensen me voorbij, alsof er geen sneeuw lag. Gelukkig kwam ik nog op tijd aan en ik realiseerde me ineens dat er best wel eens een nieuwe dienstregeling kon zijn. Dat gebeurt altijd ergens in december. Tot mijn opluchting bleek dat het voor mij geen consequenties had: een trein die anders altijd twee minuten vertraging had, kwam nu officieel ook twee minuten later aan dan eerst. Ondanks de winterse neerslag, reed de trein gewoon en kwam ik op tijd aan. Ruim op tijd; ik was een halfuur te vroeg. Maar ik ken de economische Faculteit langer dan vandaag. Altijd dat irritante formele Gedoe... Ditmaal hadden we twee oude wijven als toezichthouders, die met hun krakende stem alleen maar meer verwarring zaaiden. Op mijn toegewezen plaats vond ik een geel formulier, met Tentamenregels. Dat formulier moest ik mee naar huis nemen, vond ik. Zo gezegd, zo gedaan. Het tentamen was volgens mij heel simpel. Eerlijk gezegd weet ik niet waarom ik dit vak heb gevolgd...

Hieronder een greep uit de Tentamenregels:
- Je dient een kwartier voor het aanvangstijdstip van het tentamen aanwezig te zijn. (...) Te laat komen is onder geen enkele voorwaarde toegestaan. (Treinvertraging is dus verboden)
- Je moet na afloop van het tentamen op je plaats blijven zitten tot de toezichthouder alle tentamens heeft opgehaald. (Ik was toen al lang weg)
- Je bent verplicht het te beoordelen werk aan de toezichthouder te overhandigen alvorens de tentamenzaal te verlaten. (Moet dat verplicht gesteld worden?)

Tijd om naar een leuker onderwerp te gaan...

Internetclubcompetitie
Nu terug naar gisteren, de dag van de grote Wedstrijd. Zelf had ik niet zo'n zin om mee te doen, maar uiteindelijk mocht ik aan de bak als teamleider. Als teamleider had ik de taak de indelingen naar iedereen te schreeuwen, ongeveer zoals Rik Weidema dat bij BSG doet. Probleem: in die "kamer" van de KNSB kun je niet gebruikmaken van een global Chat. Mij lukte het dan ook niet om iedereen te pakken te krijgen, ook al doordat er steeds weer mensen de virtuele zaal in- of uitliepen...

Om 20:00 uur begon de match dan. Hieronder de opstellingen:

BSG
1. Large (q pro q)
2. Vin$ (Bah)
3. Ewood (Cadavre)
4. Lennard (Politeia)

DSC
1. Martin Glimmerveen (Martao)
2. Arno Wiersma (Untagonklik)
3. Olivier Marincic (Fietsen)
4. Diederik van Heijgen (Maaistro4)

BSG was ratingtechnisch* duidelijk in het voordeel, maar dat hoefde nog niet zo heel veel te zeggen. Zestien partijen later weet ik meer. De conclusie is dat de DSC'ers best konden schaken, maar dat ze het niet konden afmaken (ik ben dus niet de enige met dat probleem... ;))

BSG won dan ook met maar liefst 14-2, hieronder de setstanden:

Ronde 1
q pro q - Martao ½-½
Bah - Untagonklik 1-0
Cadavre - Fietsen 1-0
Politeia - Maaistro4 1-0

Ronde 2
Martao - Bah 0-1
Untagonklik - Cadavre 0-1
Fietsen - Politeia 0-1
Maaistro4 - q pro q ½-½

Ronde 3
q pro q - Fietsen 1-0
Bah - Maaistro4 1-0
Cadavre - Martao 1-0
Politeia - Untagonklik 0-1

Ronde 4
Martao - Politeia 0-1
Untagonklik - q pro q 0-1
Fietsen - Bah 0-1
Maaistro4 - Cadavre 0-1

Bosboom als rolmodel
Na afloop was Large euforisch. Hij zei dat we met dit team kampioen kunnen worden. Ik denk dat dat ook best mogelijk is, gezien de spelers die we hebben, maar we moeten waken voor te veel optimisme. Vloeiend Bosboomsnelschaak heb ik nog niet gezien. Individueel deden Vin$ en Cadavre het prima door alles te winnen. Ewood staat inmiddels op 8 uit 8. Le en La kregen één verliespunt te slikken. Le lachte tegen mij dat-ie drie keer verloren stond. Die partijen won-ie nog, die keer dat-ie goed stond... U begrijpt het al: tijd om naar wat partijfragmenten te kijken!

Large: Techniek?!
Large had het niet makkelijk. Hieronder twee aardige fragmenten:


Maaistro4 - Large (2) Large had net 13...Te8 gedaan en wit is in moeilijkheden. Er volgde 14.Pe5 Pxe5 15.Lxh5 Pc4 16.Df3 Pxd2 17.Dxf7+ Kh8 18.Pxd2 gxh5 en zwart heeft een stuk meer. Vreemd genoeg gaf Large het vervolgens weer weg, waarna hij in remise moest berusten.


Large - Fietsen (3) De ronde daarna ging het andersom: zwart won een stuk en wit had wat rommelig tegenspel. Na 24.Lc6 probeerde zwart iets geniaals: 24...Tg8 25.Dh5 Txg2 26.Kxg2 Lb7 27.Lxb7 Tg8+ 28.Kh1 Pxf2+? 29.Txf2 Dxf2 30.Dxh6# Oepsie... Ik bekeek de partij met de computer en die gaf het geniale 28...Lg1! en dat is nog verdomd lastig voor wit. Echter, 24...Tb8 is simpel en goed.

Vin$: Offers
Bij Vin$ denk je al gelijk aan offers. In de eerste ronde had hij een tegenstander die hem voor was:


Bah - Untagonklik (1) Vin$ had een gambietje gespeeld en zwart vond het tijd om maar eens wat terug te offeren: 14...Pxh4 15.gxh4 Lxh4 en toen kwam Vin$: 16.Txd6!? Geen idee of dit tegenoffer nodig was, maar het resulteerde uiteindelijk in een voordelig eindspel, waarin het loperpaar de zwarte toren de baas was.

Naast dit potje speelde Vin$ in de derde ronde nog een mooi positioneel partijtje, maar voor de echte positionele partijen moet je natuurlijk bij Ewood zijn.

Ewood: Traag
Ewood speelde vrij sloom, om dan in tijdnood weer wat rake zetten te doen en dan te winnen. Hieronder een aardig fragment:


Cadavre - Martao (4) Ewood had hier de Bosboomzet 6.g4!? gespeeld. Zwart probeerde te profiteren, maar kwam van een koude kermis thuis: 6...e5 7.d5 Pd4 8.Pxd4 exd4 9.Da4+ Ld7 10.Dxb4 dxc3 11.g5 Pe4 12.Lg2 Pc5 13.Dxc3 en wit stond een pion voor. Natuurlijk valt er nog wat op de zettenreeks af te dingen, net als op het vervolg, maar uiteindelijk won Ewood het eindspel met zijn pluspion.

Lennard: Mazzel
Lennards partijen kenden vele vreemde fragmenten. Hier een fragment dat goed afliep:


Fietsen - Politeia (2) Hier zag Lennard een lekker zetje: 21...e3? Toen kwam 22.b5. Oeps... 22...Pc5 dan maar. In plaats de dame te slaan, kwam wit met 23.Dc4? Zwart kon z'n dame redden en won vervolgens in de rommelige tijdnoodfase (beiden hadden nog zo'n 15 seconden).

Dat het niet altijd goed afliep bewijst de volgende partij:


Politeia - Untagonklik (3) Lennard was steeds beter komen te staan en op de koningsvleugel is hij ver gekomen. Zwart heeft echter tegenspel op de damevleugel. 28.Pxf7 cxb2! 29.Lh6+ Kxf7 30.fxg6+ hxg6 31.Df4 Dxf1+ 32.Dxf1 Ta1 en ineens was het uit. In de diagramstelling bleek het al lastig te zijn: op 28.bxc3 komt de computer ineens met 28...Dxf1+! Ineens werken de zwarte stukken prima samen. Vind het maar eens...

Al met al viel de overwinning met 14-2 wat al te ruim uit, maar dat is ook een kwaliteit. Hieronder de partijen. Een kijkerstip: let op een partij die als slotzet 12...Te7 heeft.


Individuele scores
Bah 4
Cadavre 4
q pro q 3
Politeia 3

Untagonklik 1
Martao ½
Maaistro4 ½
Fietsen 0

* KNSB-rating is hiervoor niet representatief (ander speeltempo) en de internetratings vaak ook niet (vaak te weinig partijen)

Gerelateerde artikelen:

1 opmerking: