03-07-2009

Komkommertijd


De terugkeer van de kromkommer

Twee goednieuwsartikelen over de Europese verkiezingen in De Pers:

Komkommer weer krom
Komkommers, wortels en boontjes mogen voortaan in elke denkbare vorm worden verkocht: de Europese Unie heeft de zogeheten schoonheidsregels voor groente met ingang van 1 juli afgeschaft vanwege volstrekte overbodigheid. Misvormde appels, peren, tomaten en aardbeien mogen ook, maar daar moeten winkeliers van Europa nog wel een waarschuwing bij plaatsen dat ze er gek uitzien.

De Pers, 29 juni 2009.

Okee, toen lag ik al krom. Een paar dagen later:

PvdA: Alles ging fout
"Veel, zo niet alles, ging fout in de campagne." Dat is de belangrijkste conclusie van een PvdA-werkgroep die de afgelopen weken de PvdA-campagne in de aanloop naar de Europese verkiezingen van 4 juni onderzocht. De partij zag op 4 juni de helft van haar kiezers weglopen en verloor daardoor vier van de zeven zetels in het Europarlement.
Het verlies werd onderzocht door een werkgroep onder leiding van staatssecretaris Sharon Dijksma. Die concludeert - het rapport is gegoten in een brief aan de leden - dat het ontbrak aan een heldere boodschap, aan de juiste strategie, aan een gevoel van urgentie, aan een goede en tijdige voorbereiding en vooral aan overtuiging.
"We voerden campagne met de handrem erop." De fractie in de Tweede Kamer is te onzichtbaar, vindt de werkgroep, en de PvdA te veel een bestuurderspartij en te weinig een ideeënpartij. Er is een "doe-agenda" nodig. Ook moeten graaiers binnen de partij ophoepelen.

De Pers, 3 juli 2009.  

Na de verkiezingen schreef ik: "Zeker voor een gezichtsloze partij als de PvdA had ik wel verwacht dat ze ruim op tijd (begin van het jaar of zo) zouden beginnen met hun campagne. Ook nu werd de partij overstemd door alle andere partijen en meestal geldt in de politiek dat de hardste schreeuwers de meeste stemmen krijgen." Dit onderzoek lijkt hetzelfde te zeggen. Toch heb ik enkele vragen:

1) Welke campagne bedoelen ze?
2) Waarom openbaar? Waarom houden ze dit niet gewoon voor zichzelf?

Over het artikel zelf is nog wel wat aan te merken. Sommige zinnen zijn - waarschijnlijk door ruimtegebrek - een beetje krom. Ook snap ik niet waar die laatste zin nou op slaat. Die staat los van het verhaal. Blijkbaar was er ook hier sprake van ruimtegebrek, waardoor een aantal zinnen is geschrapt. Blijkbaar nemen die advertenties wel erg veel ruimte in...

Toch heb ik de twee artikeltjes met een brede glimlach gelezen. Wat een mafkezen...

Archief:
Komkommer en kwel; 04-07 2008

2 opmerkingen: