31-07-2009

Dieren 2009


Top en flop

Het ONK te Dieren is weer voorbij. Vorige week dinsdag begon het "echte" toernooi (het zesrondige toernooi begon een dag eerder en de vierkampen begonnen na de rustdag) en gisteren werd het beëindigd. Winnaar van de hoofdgroep werd Erwin l'Ami, wat misschien niet verrassend was, maar juist dat was zo verrassend. De 24-jarige grootmeester won maar liefst zeven partijen. Hij verloor alleen van Anus Giri, die met 5 uit 5 begon. Daarna begon hij echter punten te verspelen, waardoor Erwin op de slotdag aan remise genoeg had voor de toernooiwinst. Met wit speelde hij iets slaps en Jan Timman geloofde het wel.
Met zeven punten eindigden de eerder genoemde Giri en Timman als tweede, samen met Roi Miedematig. De Brabolander smaakte het genoegen om Giri een nederlaag te bezorgen en verkondigde grootmoedig dat hij een partij remise had laten worden om meer kans te hebben op een grootmeesternorm... En dat terwijl hij na een slecht verlopen HSG Open in eerste instantie niet mee zou doen.

Dat er geen normen werden gescoord, was het enige minpuntje. Behalve Le Roi had Large een toernooi gespeeld dat wel een vette norm waard was. Helaas had ook hij tegen te weinig buitenlanders gespeeld. Met 6½ punt eindigde hij gelijk met Daan Brandenburg en Spike. Large verloor maar één partij en won verder van drie grootmeesters: Andrey Vovk (krachtig prakpartijtje), Freezo Neighbour (kwam in tijdnood in slechte stelling) en Dimitri Reinderman (een mooie weerlegging van de Philidor). Met een TPR van 2596 moet hij zeker weten een GM-norm hebben gescoord.

Tegenover deze succesverhalen stonden natuurlijk ook wat mindere optredens. FM Henk bracht ons (Ewood en ik dus) iedere dag braaf naar Dieren en weer terug. Iedere dag namen we ons weer voor drie punten te scoren, maar telkens bleven de resultaten ver achter bij de verwachtingen. FM Henk deed het uiteindelijk nog het best met 5 punten. Hij verloor van de sterkere spelers en speelde vrij vaak remise tegen de zwakkeren. Al met al viel het nog best mee. Ewood voelde zich niet helemaal top en scoorde uiteindelijk 50 %. Hij had het genoegen in de eerste ronde tegen Anus te spelen. Daarna liet hij punten liggen (onder andere een punt tegen Erik Hoeksema), maar compenseerde hij dat weer een beetje met twee overwinningen in de laatste ronde.
Eén van die overwinningen was namelijk tegen ondergetekende, die na bijna zes uur spelen in waarschijnlijk een remisestelling alsnog verloor. Tja... Mijn doel was eigenlijk om niet te verliezen, want anders is die lange reis voor niks geweest. Nou, u begrijpt natuurlijk al, dat werd een toernooi met veel nullen. Beginnen met drie nullen, waaronder op m'n verjaardag, dat hakt er wel in. Vergeleken dit leek de meesterklasse vorig jaar een peulenschil .. Echt tevreden was ik dan ook niet over mijn onhandige beslissingen en mijn gemis aan tactische vaardigheden. Een gebrek aan nachtrust deed de rest. Gelukkig won ik nog drie partijen met de grootste moeite, waardoor ik niet in één klap mijn winst in het Pinkstertoernooi verspeelde.

Rating verspelen, dat deed Lenaard wel. Hij durfde niet mee te doen in de hoofdgroep, waardoor hij maar zijn toevlucht nam tot de A-groep. Daar begon hij al meteen met een nederlaag. Bij iedere overwinning lachte hij weer om het onbeholpen spel van de tegenstander, bij iedere nederlaag nam hij zichzelf op de hak. Met 5 uit 9 won hij geen prijzengeld.

Dat deed zijn vader wel. Een nederlaag in de slotronde kostte Pete lack of speed zelfs de toernooiwinst in de B-groep. Nu moest hij het doen met 55 euri; 295 minder dan zijn jongste zoon. Hij had er in ieder geval de smoor over in. Geen idee of dat was vanwege de gemiste eer van de toernooiwinst, de 95 euri die hij verspeelde of de 25 elopunten. Of gewoon een combinatie van factoren?

Inschrijvingen
Opmerkelijk was het aantal deelnemers. Het record van 2008 schijnt te zijn verbroken. Dat komt vast door de vele deelnemers in de open groep. Met 93 deelnemers waren er twintig (!) deelnemers meer dan vorig jaar. Vreemd genoeg waren er toch te weinig buitenlanders... Het toernooi was dus een succes. Datzelfde werd gezegd van de nieuwe "camping". De behirder(s) waren daar een stuk vriendelijker. Een aanrader dus voor volgend jaar, hoewel je zo'n voetbalveld volgens Robin Oscar geen "camping" mag noemen:

"Een voetbalveld waar zo nu en dan een of andere dik [sic!] gast over heen reet [sic!] met z'n jeep."

Maar dat is volgend jaar pas...

Resultaten
Tot slot nog m'n eigen resultaten:

1. S Soumya (2309) 0 -0,28
2. D van Leent (2140) 0 -0,51
3. T Laarhoven (2205) 0 -0,42
4. A Nicolai (2023) 1 +0,33
5. O van Veen (2269) ½ +0,17
6. B van der Velden (2216) 0 -0,40
7. L Zimmermann (2077) 1 +0,40
8. E de Groote (2235) 0 -0,37
9. T Ellenbroek (2008) 1 +0,31

Totaal: 3½ uit 9 tegen 2165. Evenwichtsrating: 2080, overscore: -0,76, nieuwe rating: 2128.

Links:

Archief:
Dieren 2008; 31-07 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten