18-06-2008

De kip met de gouden kuikens

Oranje

Wat doe je als je een saaie groepswedstrijd moet spelen tegen een saaie tegenstander? Juist, je laat het
B-team opdraven. Waar het Oranje in de kwalificatieduels niet lukte de Roemenen te verslaan, lukte dat het B-team op neutraal terrein wel. En als je dan al van een B-team verliest, dan hoor je niet op een EK thuis. Dag Roemenië.

Italië bleek uiteindelijk de gelukkigste. Veel trainers laten hun ploeg op halve kracht spelen als er niks meer op het spel staat. Zo verloor Portugal na twee zeges opeens van Zwitserland. Een aardig gebaar, maar het past niet in de topsport. Nederland wilde wel graag de volle 100% scoren. Op Playchess rolden de dankbetuigingen van Italianen binnen. ;) Dat wordt 'n heerlijke vakantie. xD

Dat Italië van Frankrijk zou winnen, dat had niemand verwacht. De Fransen speelden tegen Nederland naar behoren en scoorden hun enige goal (en Nederlands enige tegengoal). Bovendien verloor Italië bijna van dat Roemeense schorem. Daarnaast had Frankrijk nog wat recht te zetten van twee jaar geleden.

De mooie intenties ten spijt, Frankrijk ging er hard en vooral pijnlijk af. Een blessure, een rooie kaart, een van richting veranderd schot en een zure 2-0-nederlaag. Het zat de stokbroodvreters niet mee. Vreemd genoeg werd een aanvaller gewisseld na de 1-0. Franse logica? In Nederland zetten we er al een aanvaller bij als we voor staan...


Polen

In de Dag las ik een berichtje over Beenknakker. De witte duif had het tweedewereldland mooi naar het EK geloodst, maar na drie ongelukkige wedstrijden is de stemming weer zoals toen hij werd aangesteld. Stelletje aanstellers...


Poolse media hebben genoeg van Beenhakker
Na de uitschakeling in de eerste ronde van het EK wordt de balans in Polen opgemaakt. De media hopen op een exit voor Beenhakker.

| Door Rafael Onruststoker
| Amsterdam

In 2006 werd Leo Beenhakker in Polen gepresenteerd als dè bondscoach die Polen naar het EK kon helpen. De euforische stemming is na het teleurstellend verlopen kampioenschap volledig verdwenen. Van de Poolse kranten mag 'Don Leo' vertrekken.

'Normaal gesproken neemt een trainer na zo'n uitschakeling afscheid, Leo Beenhakker echter niet. Leo gelooft nog steeds dat hij in Polen een wonder heeft verricht', schrijft de krant Polska.
Ook de boulevardkrant Super Express is niet mild voor de 65-jarige bondscoach. 'Blamage Leo, geef ons je salaris terug.'
Hoewel de Poolse media de coach liever kwijt dan rijk zijn, wijzen de cijfers op een succesvolle periode. Het EK in Oostenrijk en Zwitserland was het [sic] eerste deelname aan een Europese [sic] kampioenschap in de historie van het land.
Het contract met Beenhakker loopt nog door tot het Wereldkampioenschap in 2010. Van een vroegtijdig vertrek wil Beenhakker niets weten.


Het lijkt erop dat de Poolse media een erg kort geheugen hebben. Overigens zijn ze liever rijk dan dat ze Beenknakker kwijt zijn, getuige die opmerking over zijn salaris. Er werd namelijk niet gesproken dat hij weg moest. Maar het land van de derderangs klusjesmannen bestaat louter uit ondankbare honden.

Rusland

Een andere Nederlandse trainer die een fout land coacht, is Guus Hiddink. Hij zit nu in de dug-out te bibberen. Zijn Rusland speelt een alles-of-niets-wedstrijd tegen Zweden. De winnaar plaatst zich, de verliezer mag het over vier jaar nog eens proberen. Voor Nederland is de wedstrijd ook van belang: er wordt namelijk bepaald welke ploeg door Oranje mag worden afgeslacht. Dan is Rusland mijn favoriet, vanwege Guus en vanwege de rammelende verdediging. ;) Daarbij wil ik niet zeggen dat ik iets tegen Zweden heb. Dat is helemaal niet zo.

Momenteel staat Rusland met 1-0 voor. (21:21)

Gerelateerde artikelen:

EK voetbal na twee ronden; 14-06 2008
The future's bright, the future's orange; 10-06 2008 

1 opmerking: