19-08-2007

De plank misslaan

Microscoopjournalist

We leven in een tijd dat de jeugdspelers het voor het zeggen hebben in de schaakwereld. Niet zelden zie je jonge schakers met speels gemak veel sterker geachte schakers van het bord rammen. De bewering "30 jaar zegt meer dan 300 elopunten" snijdt bijna nog hout ook.


Tegenwoordig is er veel meer kennis over het schaakspel als dan natuurlijk vroeger. Ook is de jongere generatie beter bekend met de huidige techniek. Als je dan ook nog eens bijna fulltime getraind wordt, gaat het hard.

Inflatie
In het buitenland zie je overal goede spelers opduiken. Weer een paar 2700-spelers er bij, een jongen van 12 die grootmeester is... het kan niet op. Tegelijkertijd verschraalt de onderkant. Mensen met een rating van 1500 of lager komen er al helemaal niet meer aan te pas en stoppen er mee. Beginners stoppen ook steeds vaker. Schaken begint pas leuk te worden bij 2000+.

Ondertussen zitten al die nieuwe grootmeesters elopunten weg te graaien bij... die ouwe mannetjes. Ook op lager niveau gebeurt het. Niet zelden zie ik dat het oude mannetje een strategisch puike partij speelt, vooral op ervaring. De jongeling deelt snel steeds wat speldenprikjes uit, maar ontmantelt zijn eigen stelling steeds meer. Net als de opa kan gaan oogsten, trapt hij met open ogen in een val en verliest.

Training
Zo vloeien de ratingpunten naar de jongelingen. Als ze beter worden en goed getraind worden, gaan de zwakke plekken er al gauw uit. Wat ik me bij trainingen voorstel is dat met name het openingsrepertoire waterproof wordt gemaakt. Op zo'n manier krijg je een soort robots, die eerst 20 zetten theorie oplepelen en daarna laten zien dat ze niet kunnen schaken. Zulke spelers zie je tegenwoordig heel veel.
Bij serieuze trainingen worden ook die zwakke plekken aangepast. In de database worden partijen gezocht van de gespeelde openingen, zodat de leerling een beetje gevoel krijgt voor de stelling. De speler kan dan proberen de techniek van de bestudeerde grootmeesters te reproduceren.

De vraag is natuurlijk wat er gebeurt als iedereen zo getraind zou worden...

Talent
Hier in Bussum woont een groot schaaktalent, dat een enorm aanzien geniet. Niet alleen thuis, maar ook in de schaakwereld. Het is niet Evgeny Grotovsky. Ondanks zijn status als jeugd sub-topper kent bijna niemand hem. Zijn bezoek aan Hengelo ging al helemaal aan zowat iedereen voorbij.

Nee, heel anders is het met Robin Oscar. Twaalf jaar nog maar en al in het bezit van een rating van 2180 of zo. In Nederland is dat erg veel. Toch vraag ik me wel eens af of dat niet geflatteerd is. Soms gaan tegenstanders al op hun pootjes liggen. Op het zgn. PK in Utrecht herinner ik me Jan Jaap Janse die met wit al binnen tien zetten een stuk weggaf of zoiets. Op USF deed hij nog alsof hij een coole partij had gespeeld.

In Hengelo gebeurde net zo iets. Lennart Ootes verloor al na veertien zetten een pion en gaf maar meteen op. Raar, want Lennart is meestal iemand die taai kan verdedigen.

USF
Vervelend is het dat iedere overwinning zo overdreven veel aandacht krijgt. Vooral op datzelfde USF, waar ene microscoopjournalist JH niet kan ophouden om over hem te schrijven. Een microscoopjournalist vind ik een benaming voor iemand die alleen aandacht heeft voor iets heel kleins.
 
Hier een fragment op Utrechtschaak:

Datum: zaterdag 18-08-2007 14:11

Naam: Johan HutLink:Robin van Kampen
Ja, remise tegen een grootmeester, dit gaat alweer de goede kant op.
Mooi gedaan, Robin.

Datum: zaterdag 18-08-2007 22:10

Naam: overzien?
Om dan vervolgens te verliezen van Sebastiaan Smits. Maar daar kijkt iedereen overheen.

Datum: zaterdag 18-08-2007 22:13

Naam: overzag
Niet geplugd tot zet 40?

Datum: zaterdag 18-08-2007 22:24

Naam: overzag
Robin toch. Ik vrees dat hij nu nog meer moet 'oefenen'. Dat valt me wel van hem tegen. Maar dat is zijn probleem.

Datum: zaterdag 18-08-2007 23:05

Naam: Iemand
Nee dat is toch echt jouw probleem.

Robin speelde (net als o.a. Stefan Kuipers) in Spanje een schaaktoernooi. Hij won de eerste ronde en speelde daarna remise tegen een zwakke grootmeester. Dat-ie daarna van Sebastiaan Smits verloor was wel een domper voor hem, maar daar hoor je dan niemand over.


Vervelender is de reactie van "iemand". Dat had uiteraard "iemand zonder humor" moeten zijn. Zijn reactie slaat de plank echt totaal mis.

Zetjes onthouden
Ik vind het jammer dat iedereen tegenwoordig alleen nog maar zetjes kan onthouden. Ik zou graag een schaker willen zijn zonder (veel) openingskennis, die wel goed kan schaken. Tactisch goed en strategisch sterk. Aangezien ik dat niet ben, zie ik me genoodzaakt om wat theorie te leren. Gelukkig heb ik op MSN zat van creatieve schakers die nog wel eens wat grappigs bedenken. Ik bedenk soms wel eens mijn eigen systemen. Soms gewoon achter het bord, zoals in de wedstrijd Hardenberg - BSG, november 2005 en in Pardubice de zevende (geslaagd en nog bekend ook) en achtste (minder geslaagd) partij.

Echte schakers
Tot slot wil ik het hebben over echte schakers. Schakers die niet teveel van boekjes kennen en gewoon zelf spektaculair spelen. Iemand die aanvallend en origineel schaakt, is
Jesper Nederlof. Hij zal ook wel veel theorie kennen, maar hij speelt graag scherpe en maffe varianten. Veel schakers wachten maar een beetje af en schuiven wat stukken heen en weer, maar hij niet. Met origineel spel kan hij vreselijk hakken. Zulke spelers zijn goed voor het schaken.

Gambiet
Onlangs ging Vincent Rothuis rare varianten spelen. Wel leuk hoor, maar veel levert het niet op. Op zijn niveau wordt je er gewoon hard afgeramd. Je moet dus eigenlijk iets licht dubieus spelen, waarmee je kunt hakken als de tegenstander een fout maakt. Dat is 1.Pf3 en 2.Tg1 niet. Dat is gewoon leuk voor een keertje. Toch valt het niet mee om zoiets te bedenken. Gambieten als het Morra- en Koningsgambiet zijn misschien nog wel leuk. De computer weerlegt het vaak, maar mensen zijn anders. Misschien is pluggen op zo'n opening een goed idee. Zeker met Vincents tactische talent en gevoel voor offers kan het dan leuk worden.

Euwe Stimulans
En het mag tijd worden dat Vincent weer gaat winnen. Hij wilde in Arnhem zijn derde en laatste IM-norm scoren, maar met een start van 0 uit 3 (au!) zit dat er al bijna niet meer in. Arme Vincent. Ook is zijn rating virtueel nog maar net boven de 2400 (hij heeft nu 2441).
ZET 'M OP, VINCENT!!!!!!


In een lagere groep speelt Large mee. Hij heeft tot nu toe 50%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten