31-12-2006

Twintigste ronde Eredivisie

De twintigste competitieronde van de Eredivisie werd nog op de laatste momenten van 2006 ingeroosterd. Acht wedstrijden stonden op het programma in de periode dat de eerste stommelingen met rotjes zaten te rotzooien. Acht wedstrijden, want de wedstrijd Willem II - NAC is pas volgend jaar (heel ver weg dus. :P)

De eerste wedstrijd was die tussen Excelsior en Feyenoord. Een burenruzie als het ware. Excelsior had al vijfmaal op rij verloren en werd door Feyenoord vrij soepel overspeeld. Zonder bezieling spelend werd het ploegje op een 0-3-achterstand gezet, de eindstand werd 1-3. Het toonde wel de vooruitgang van Feyenoord, dat aan het begin van de competitie slechts met grote moeite had gewonnen (1-0).

Een andere wedstrijd waar weinig aan was, was die tussen PSV en ADO. PSV speelde erg slap en won slechts met 2-1. Deze kleine voorsprong zorgde voor wat stress in de slotfase, nadat ADO de aansluitingstreffer had gemaakt.

Een kleine verrassing was de 2-2 tussen NEC en Ajax. De ploeg uit Nijmegen was thuis in staat Ajax op remise te houden. Pas in de tweede helft kwam de wedstrijd tot leven en vielen de goals als rijpe appels. Net als tegen AZ hield NEC precies één punt aan de dubbele ontmoeting met een topper over.

Een grote verrassing was de 3-0-zege van Sparta op Twente. Twente, de ploeg die AZ met 3-0 veegde, verloor nu met dezelfde cijfers. Sensatie alom op het Kasteel. Blijkbaar telt voor FC Twente het thuisvoordeel zwaarder dan de reputatie van de tegenstander.

De wedstrijd Heerenveen - Utrecht bleef 0-0, tot teleurstelling van het publiek.

RKC pakte in Groningen een punt (1-1), maar verloor op eigen veld jammerlijk: 0-2. In de openingsfase hadden ze genoeg kansen, maar in de 24e minuut kantelde wedstrijd in hun nadeel. Een rooie kaart en een penalty deed RKC de das om.

Op oudjaardag nog twee wedstrijden. AZ ontving Roda, dat het halve land had doorgereisd. In het begin van de competitie, toen Roda samen met AZ bovenaan stond, verloor het met 0-2. Uit die wedstrijd bleek toch wel een onderschatting van eigen kunnen. In Alkmaar speelden ze bijzonder defensief, maar omdat AZ ook een aantal steekjes liet vallen, wisten ze tweemaal te scoren. AZ had veel meer kansen nodig om even vaak te scoren: het werd 2-2. Door dit resultaat blijft AZ derde op de ranglijst en lijkt het kampioenschap een gelopen race. Zowel Ajax als AZ moet nog op bezoek bij PSV. Als ze beiden winnen, kan het gat met zes punten worden verminderd. Dan blijven er nog vijf (zes) over.

De laatste wedstrijd was die tussen Herácles en Vitesse. Ook deze wedstrijd eindigde in 2-2. Een redelijk resultaat voor het geplaagde Herácles, dat voorzichtig wat puntjes pakt.
Download ronde20.txt

Update 15 januari 2007:

Willem II Tilburg - NAC Breda 0-2 (0-0)
Willem II had in Breda een doelpuntloos gelijkspel afgedwongen, maar dat bleek niet genoeg. In eigen stadion gingen ze in de laatste tien minuten roemloos ten onder. Door deze (moeizame) overwinning staat NAC nog steeds in het linker rijtje, Willem II (in welke competitie speelt hun eerste team???) komt de degradatiestreep weer erg dichtbij, na de 14e (!) nederlaag in twintig wedstrijden.

5 opmerkingen: