14-12-2006

Europees voetbal: Wie overwinteren?

De afgelopen tijd was het niet best wat de Nederlandse Eredivisieclubs lieten zien in Europa. De laatste wedstrijden waren over een twee weken uitgesmeerd.

Vorige week, op Sinterklaasavond, speelde PSV voor de Champions League. Helaas gingen ze zelf voor Sinterklaas spelen en verliet "Bordwater" Eindhoven met drie punten; het werd 1-3. Veel schoten de Fransen er niet mee op. De stand in de poule was al lang beslist.

Gisteren speelden Ajax en Feyenoord voor de UEFA Cup. Voor de Rotterdammers stond er veel op het spel. Ze moesten winnen. Ondanks een moeilijke wedstrijd, werd er in stadion F. wel gewoon met 3-1 gewonnen en was iedereen blij. Zo snel kan dat gaan. Echter, de aanklager is in hoger beroep gegaan tegen de "lichte" straf die de Rotterdammers kregen vanwege de ongeregeldheden in Nancy. Misschien krijgt het verhaal dus nog een staartje.
Ajax had de betere papieren. Een 3-0-nederlaag had zelfs kunnen volstaan, maar liever win je met zulke cijfers en dat deden ze dan ook tegen Zulte Waregem. Deze Belgen keken enorm op tegen Ajax, ondanks dat ze in de voorgaande drie duels twee punten meer pakten tegen dezelfde tegenstanders. In deze wedstrijd stond alleen de tweede plaats in de poule op het spel. Tweede of derde, het maakt niet veel uit. De nummer twee krijgt een afvaller van de Champions League, de nummer drie krijgt een groepwinnaar van de UEFA Cup. Misschien hadden ze toch moeten verliezen. :P Hoe dan ook, Ajax kwam al na een paar minuten op voorsprong. Tegen het einde van de wedstrijd werden de Belgen nog aggressief, wat niet helemaal strookte met de sfeer. Het had er tot op dat moment naaruit gezien dat het meedoen belangrijker was dan het winnen.

Vandaag was het de beurt aan AZ en Heerenveen. AZ is al door, maar ze wilden ook de groepwinst behalen. Daartoe moest Sevilla, de nummer twee van Spanje, in ieder geval op remise worden gehouden. Heerenveen had minder marge. De Friezen moesten winnen van de nummer twee van Frankrijk, Lens. Alsof dit nog niet moeilijk genoeg was, het moest ook nog eens met drie doelpunten verschil of zo. Geen wonder, de ploeg uit Friesland had uit drie duels slechts één schamel punt gepakt. Heerenveen speelde echter erg moedig en zette de nummer twee van Frankrijk voortdurend onder druk. Uiteindelijk viel de goal pas in de blessuretijd van de tweede helft, maar HET BLIJFT EEN GEWELDIG RESULTAAT!!!
AZ WON in Spanje met 1-2 van Sevilla. De Spanjaarden hadden een of ander geschil met de bond, waardoor er geen camera's waren. Hierdoor was de wedstrijd niet te aanschouwen. AZ kwam in de tweede helft op achterstand, maar kwam al snel op gelijke hoogte. Uiteindelijk werd het zelfs 1-2.

Conclusies:
1. Zo slecht als er de vorige keer gespeeld werd, zo goed was het nu.
2. AZ is groepswinnaar.
3. Bij een 1-1 in Sevilla zouden ze dat ook geweest zijn.
4. Alle vier de Nederlandse ploegen wonnen in de UEFA Cup.
5. Heerenveen is de enige afvaller.
6. ...

Loting:
Ter afsluiting van het Europees voetbal van dit jaar: de loting, die bepaalt wie tegen wie gaat spelen in het prille voorjaar.

In de Champions League speelt PSV tweemaal tegen Arsenal. Geen makkelijke tegenstander, maar wat verwacht je ook...

In de UEFA Cup speelt groepswinnaar AZ tegen Fenerbahce, de Turkse nummer één, die echter zwak presteerde in de groepsfase. Ajax kreeg de Duitse nummer één, Werder Bremen, als tegenstander. Een tegenvaller, want Bremen is waarschijnlijk de sterkste afvaller. Toch kunnen ze kwetsbaar zijn, zoals Lyon twee jaar terug aantoonde: De Fransen wonnen met 0-3 en 7-2. Feyenoord staat in februari tegenover Tottingham Hutspot, de ploeg van Martin Jol. Ook dit zal een lastige horde worden, maar we zullen zien. Het lijkt me een mooie loting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten