16-12-2006

Externe competitie ronde 4

BSG 2 nipt ten onder tegen VAS 2
 
Voor de laatste competitieronde voor de winterstop stonden twee "returns" op het programma. Vorig jaar speelde BSG in Hardenberg, dit jaar kwamen zij naar Bussum. Hetzelfde gold voor BSG 2, dat vorig jaar vlak voor de winterstop naar Amsterdam afreisde.

Voor BSG 2 zou het erg lastig worden. We hebben tot dusver één schamel matchpunt gescoord en tegen VAS 2 zou het ook niet makkelijk worden om dit aantal zelfs maar te verdubbelen. VAS is namelijk een promotiekandidaat in deze klasse.

Gelukkig bleek dat zij ook niet op hun sterkst waren. Ze kwamen namelijk op zonder Ramon Koster. Toch hadden ze nog steeds wat meer elopunten, wat met name tot uiting kwam aan de hoogste borden. Daar had teamleider Bert Balke onze kopmannen Tom de Ruiter en Theo Slisser omgewisseld. Slisser zou aan bord één met zwart spelen. Ik hield mijn hart vast. :P Aan bord drie speelde Lars en ik bezette het vierde bord. Aan bord vijf en zes speelden Kooijman en Lennart, die samen precies één punt hadden gescoord. De staart werd gevormd door de twee Berten.

De match "himself"
Het begin was veelbelovend. Lars maakte gehakt van zijn tegenstander, die erg dubieus speelde. Uiteindelijk moest zijn koning het stellen zonder pionnen, die hem konden beschermen. Zoiets leidt vaak tot een snelle ondergang en zo ook nu: 1-0 voor BSG 2!

Helaas stelde VAS al snel orde op zaken. Aan bord vijf speelde Chris Kooijman een rare partij. Hij snoepte brutaal een pion mee, verdedigde, maar gaf opeens een kwal weg. Even later was het afgelopen: 1-1.

Ook De Ruiter verloor. Tegen CM Tex de Wit speelde hij een leuke partij, waarin hij goed leek te staan. Helaas ging hij wel mat... 1-2. Vervolgens werd ook Lennart matgezet: 1-3. Hij speelde scherp, maar zijn tegenstander had steeds voordeel, aldus de computer. Met een kwal meer ging uiteindelijk zijn koning zijn ondergang tegemoet. Daarna was het opeens afgelopen bij Slisser, die voor de verandering de opening had overleefd. Achteraf zei hij nog iets over een slechte loper of zo... 1-4.

Met deze stand was nog één matchpunt mogelijk. De beide Berten wisten te winnen, waardoor er misschien nog hoop was op een matchpunt. Of niet? Nee... Ik stond op dat moment verloren tegen Niels van Dam. Ik speelde de opening ambitieus, maar helaas pakte het niet erg goed uit. Ik bleef achter in ontwikkeling en hij had een meerderheid in het centrum. Hierdoor werd het erg moeilijk. Zeker toen ik nog een pion weggaf. Hij kwam in tijdnood, maar daardoor verprutste hij zijn stelling niet. Ik kwam in een paardeindspel met een pion minder, wat ik ook verloor. :-(

3-5 was de eindstand. Geen matchpunten, maar gelukkig ook geen grote nederlaag.

BSG weer niet langs Hardenberg
Heel wat vervelender was de 4-4 voor BSG tegen Hardenberg. Opnieuw moest Pliester het vuile werk opknappen. Wat ging er mis?

Allereerst speelde de pas geopereerde Peter snel remise, dat was gewoon netjes. Daarna speelde Ree remise, dat was al minder. Vervolgens verloor Coen. Gelukkig wonnen Wüstefeld en Henk van der Poel nog, maar die overwinningen werden weer gecompenseerd door de nederlaag die Ton van der Heijden leed. Hij ging merkwaardig genoeg door z'n vlag... Toen Ewood door een tussenschaakje een pion kwijtraakte, werd het zelfs 3-4. Ewood liep weer woest weg. Hij moet of beter gaan spelen, of beter tegen zijn verlies gaan kunnen. Ik denk dat hij het beste op dat laatste kan gaan "trainen". Uiteindelijk won Pliester een eindspel dat remise leek en stelde daarmee het punt veilig. Zucht!
 

14 opmerkingen: