10-12-2006

Baarn redt het niet

Baarn heeft de strijd tegen degradatie helaas nipt verloren. Op de slotdag werd één matchpunt behaald, wat genoeg bleek voor een twaalfde plaats. Hierdoor degradeert Baarn als de kampioen in de C-categorie naar de A/B-competitie wil promoveren. Er is dus nog een kans dat Baarn niet degradeert.

In de volgende file staan de gedetailleerde scores.
 
Baarn kan niet winnen van dode koning
In de zevende ronde stond de ontmoeting met Schaakmat-Winterkoning op het programma. Ik kon weer eens uitslapen tot ongeveer kwart voor negen. Dat is het voordeel als je zo dicht bij huis speelt. Als je helemaal uit grunningen of limburg moet komen, is het toch wat langer reizen.

Het strijdplan tegen Schaakmat-Winterkoning was om deze lui aan alle vier borden schaakmat te zetten. Dat zou echter niet waarschijnlijk zijn, volgens professor Elo. De tegenstanders hadden aan bord één tot en met drie een klein ratingoverwicht, aan bord vier moest onze Bart echter een gat van ruim 400 punten overbruggen.
Aan bord één was Enrico Blees zo onverstandig Caro-Kann te spelen tegen Ewood. Pinda speelde Spaans, mug speelde een soort Van Geet en Bart moest zich verweren tegen de Spaanse Ruilvariant.

Na ruim een uur spelen lijkt juist Ewood problemen te hebben. Met het ambitieuze b4 speelde hij op ruimtevoordeel, maar als hij dan ook nog eens lang rokeert, wordt het erg riskant. Met ...a5 probeert Blees meteen wits koningsstelling aan te tasten. Het kost zwart echter een kwaliteit, terwijl zijn laatste offensieve stukken van het bord gaan. Ewood consolideert en staat gewonnen, maar dan gaat hij haperen. Hij maakt het zichzelf erg moeilijk. Hij moet de vijfendertigste zet nog halen en dat lukt nog net. Zwart blijft echter vage compensatie houden.

Ondertussen heeft Bart helaas een stuk moeten geven. Hij speelde de opening goed en stond zelfs beter, maar na het mindere ...Db4? was het verrassend snel afgelopen. De dame werd ingesloten, wat een stuk kostte tegen een paar pionnen. Hierdoor kwamen echter juist lijnen open, waarna wit mocht combineren: 1-0 voor de dode koning.

Ewoud loopt de zaal uit
Even later beleeft Baarn een schrikmoment. Ewoud loopt boos de zaal uit. "Getruct in tijdnood" denk ik. Als ik me naar de plek des onheils loop, zie ik dat er "½-½" is ingevuld, een geruststelling. Ewood had nog maar vijf minuten, zijn tegenstander ruim een half uur. Natuurlijk stond Ewood beter, maar toen zwarts dame binnendrong, werd het erg moeilijk: 1½-½.

Dit betekent dat of Pinda, of mug moet winnen. Mug staat al enige tijd volkomen gelijk tegen Tjerk van Blokland. In een eindspel loper tegen paard probeert hij nog wat, maar hij kan geen ijzer met handen breken: 2-1.

Eveneens in gierende tijdnood is pinda aan het proberen een iets beter eindspel te winnen. Even daarvoor had hij in tijdnood een bloedlinke stelling voor zijn tegenstander laten vervlakken. En ook in het eindspel tastte hij ergens mis, waardoor de remise onvermijdelijk werd.

Toch was Pinda in zijn nopjes: hij had met solide spel een positioneel voordeeltje gekregen, wat ook bekwaam werd uitgebuit. Met een pionoffer loste hij zijn probleempjes op. Helaas had hij te weinig tijd om de winnende combinatie te zien. Erg jammer. Misschien wat minder kletsen he. :P

Aan de andere borden
De overige wedstrijden waren boeiend genoeg. Spijkenisse verloor met 0-4 van HMC Kolder. Als eerste werd Mark Timmermans geownd door FM Burg. Vervolgens liet Tony Zhing Zhang Zhong zich kinderlijk matzetten door Jasper Broekmeulen (...Lf6xg5, Dg7 mat) en ook daarna nog genoeg ellende.

MadU Tan moest in het Frans zijn dame offeren, maar kreeg gaanderweg meer compensatie. Uiteindelijk bereikte hij eeuwig schaak na een torenoffer. Lody Kuling stond goed tegen Chiel van Oosterom, maar wist zich geen raad met de stelling en werd vervolgens soepel weggetikt.

De verrassing van de competitie is echter DJC, dat de eerste plek inneemt. Vorig jaar kaapten ze nog net de promotie voor onze neus weg en dit jaar gooien ze hoge ogen in de meesterklasse.
 
Alles of niets
In de laatste ronde MOEST er gewonnen worden voor lijfsbehoud. Gelukkig werden we ingedeeld tegen "de Pion", ook een zwakke ploeg.
Wie de zorgelijke situatie van zijn team niet erg serieus leek te nemen, was Stefan Colijn. Lichamelijk zeer aanwezig, maar vaker afwezig. Stond vaak te praten en had voor de eerste zetten zeeën van tijd nodig. Dat was mooi voor Ewood, die zodoende een tijdsvoorsprong kon opbouwen.

Na zijn gemiste winst in de vorige ronde, speelde Pinda nu met wit een rustige opening: de afruilvariant van het Frans. Met zwart heeft pinda wel eens Frans gespeeld en blijkbaar beviel hem dat erg goed. Helaas keerde het tij. Eerst was Pinda nog optimistisch, even later zou hij het liefst hebben opgegeven. Op onverklaarbare wijze was zijn goede stelling opeens prut. In een toreneindspel had hij wat houtjes minder.

Ewoud loopt de zaal uit
Op het moment dat pinda remise lijkt te maken, loopt Ewood voor de TWEEDE KEER woedend de zaal uit. Watskeburt? Tot op de dag van vandaag een raadsel, maar hij had in ieder geval verloren. De een glimlacht en geeft de tegenstander een hand, een ander houdt niet op met zelfverwijten te maken en weer een ander is na de wedstrijd niet meer aanspreekbaar.

Pinda's remise is op dat moment het enige lichtpuntje. Mug staat niet best tegen een elotechnisch lichtgewicht. Hij kan de druk op zijn stelling nog net weerstaan. Zijn tegenstander ruilt twee torens tegen een dame en wint vervolgens een kwaliteit. Het zal heel zwaar worden om dit nog te winnen.

Ondertussen heeft Bart een bizarre stelling bereikt. Zwart heeft veel stukken in het centrum, Bart heeft een vrijPION, die zijn tegenstander een doorn in het oog is.

De tijdnoodsfase
In de tijdnoodsfase zijn alle ogen op twee borden gericht. Iedereen is allang klaar, alleen Baarn is nog bezig. Zouden zowel mug als Bart kunnen winnen? Barts tegenstander speelt keihard op remise, terwijl mugs tegenstander zich geen raad weet in het eindspel. Door de haag van mensen is helaas maar weinig te zien. Zowel mug als Barts tegenstander denkt lang na. Mug denkt na over hoe hij een schaakje moet pareren, waar Barts tegenstander over nadenkt weet ik niet.

Bart heeft veel meer tijd dan zijn tegenstander. Hij heeft ergens een winst laten lopen, waarna een eindspel op het bord kwam. Bart had nog twintig minuten, zijn tegenstander twee. De materiaalverhouding was Een paard en een loper tegen een toren en drie pionnen. Bart kwam in dit eindspel nog verrassend dicht bij de winst, toen hij de kans kreeg twee zwarte pionnen in te rekenen. Helaas bleef het bij remise. Mug maakt zijn naam als snelschaker waar door alsnog te winnen: 2-2. Een eindstand waar mee te leven was, al betekende het wel degradatie. In ieder geval had Bart knap remise gespeeld, maar omdat met name Ewood niet de gehoopte punten scoorde, kwam Baarn tekort voor de zege en daarmee klassebehoud.

Degradatie
In ieder geval degradeerde Baarn nxc3¡ Amersfoort, dat tegen HMC 3 merkwaardig verloor. Allereerst verloor Lars van Jiri Obels door een opzichtig aftrekschaakje. En dat terwijl hij al na zeven zetten een pion won...

Lennart was gruwelijk in de war met allerlei materiaalverhoudingen, verloor het vertrouwen in de stelling en liet zich matzetten. Daardoor verloor Amersfoort de match en degradeerde het alsnog.
Verder degradeerden Leiderdorp en HMC 3, de "kneusjes" van de competitie en "promotie", wel een erg wrange naam voor een degradant.

Kampioenschap
HMC werd kampioen. DJC verloor in de laatste ronde van Suikertaart en viel daardoor zelfs nog buiten de top 3. Ondanks dat hun eerste bordspeler "Moffmann" MadU Tan aan stukjes hakte.

To-dolist
Ik had een heleboel activiteiten gepland. Eens kijken wat ervan is gekomen:
10.00 Eerste ronde - Echt geweldig was het niet. Ewood en Pinda stonden goed, maar verzuimden te winnen. Mug deed ook niet veel verkeerd en Bart stond gewoon goed, maar verloor we.l :-( Ach er zaten ook wel veel goede zetten bij, denk ik.
14.00 pauze - Veel geanalyseerd. Omdat sommigen zo lang bezig waren, was het maar een korte pauze.
14.30 Tweede ronde - Tja, Ditmaal kwamen Ewood en Pinda niet erg goed te staan. Pinda hield nog remise, netjes, maar Ewood... brr... Mug stond ook niet best, maar in de slotfase keerden de kansen. Bart speelde behoorlijk, maar liet af en toe de winnende zet na.
18.30 Utslagen invullen en consequenties berekenen - Tja, helaas kwam Baarn onder de streep te staan, maar omdat er gunstige uitslagen bijzaten, is het wel een degradatie die perspectief biedt.
19.00 Prijsuitreiking, waarin Hiddo Z zal worden uitgelachen vanwege de degradatie van Groningen - De prijsuitreiking was een beetje rommelig. Ene M. Stam sprak zonder microfoon en was nauwelijks te verstaan. Het tweede punt is wegens omstandigheden niet gebeurd.
19.30 Het overwinningsfeest in plaatselijk restaurant - Helaas geen overwinningsfeest. Samen met Jarno & Ewood ben ik bij Pascal wat gaan eten. Pas tegen twaalven was ik thuis.

Tweede update 11-12 2006

9 opmerkingen: