04-11-2006

Teamleider

Afgelopen zaterdag werd de tweede ronde van de KNSB-jeudcompetitie voor viertallen gespeeld. Ondergetekende werd aangewezen als teamleider, zodat hij niet kon meespelen bij het SGS-snelschaakkampioenschap. In plaats daarvan mocht hij een dag naar partijen kijken en zijn "clubgenoten" aanmoedigen.
 
HMC Den Bosch 3 - Baarnse SV
Historie: vorig jaar, in de promotieklasse (HMC 3 ook gepromoveerd? :S) werd deze wedstrijd gewonnen met 0-4 door Baarn. Maar ja, toen speelde ik nog mee. :P
Dit jaar leken de kansen meer in evenwicht. Zo mag ik niet meedoen en hadden zij betere spelers, zo zat Rune Einarsen dit jaar op bord 4, in plaats van bord één.
 
Baarn vanaf het begin al in in moeilijkheden
Om een uur of tien begonnen de wedstrijden. De teamleider had zijn manschappen flink opgepept, zodat ze dit varkentje wel zouden wassen. De bedoeling was dat Ewoud wel even zou winnen, pinda en mug zouden misschien één of anderhalf punt moeten kunnen scoren en Bart zou moeten proberen het punt te delen. Maar zo gaat het alleen in een ideale wereld.

Na een kwartier spelen verslikte pinda zich in de opening. In het Göring-gambiet permitteerde hij zich de zet ...Le7, waarna Melissa Muhren met Db3 een pion oppikte. Materieel was de stand nog in evenwicht, maar wit stond positioneel beter vanwege de slechte stand van de zwarte koning. Bart verzuimde in het Schots ...De7 te spelen, een klein foutje.

Even later leek de situatie weer gestabiliseerd: Pinda leek het initiatief af te slaan, terwijl mug vanuit een matig verlopen opening wat grappen in de stelling vlocht. Helaas duurde deze opleving maar kort: pinda vertelde vol trots over zijn zet ...g6. Toen ik keek werd Pe5! uitgevoerd. Deze zet leverde wit materieel voordeel op. De vraag was of pinda niet een stuk kon winnen door middel van een ondersterijgrap. Het mocht niet zo zijn: wit pende de loper, waarna de partij in hogere zin beslist was.

Vervolgens trok Ewoud ten aanval. Hij had zich anderhalf uur koest gehouden, maar na een slappe opening koos hij eindelijk voor de aanval. Op dat moment had ik er vertrouwen in.

Hachelijke momenten maakte mug mee. Tactisch verantwoord, maar toch erg link. Hij kon zich nog net tegen allerlei gevaren verweren en bereikte een eindspel waarin beiden twee torens hadden, wit een paard, zwart een loper. Gezien de open stelling zou het best lastig kunnen worden voor hem, wat hij zelf ook meerdere keren beaamd heeft.

Op het eerste bord is Ewouds aanval tot stilstand gekomen. Hij heeft wel iets meer ruimte. Op dat moment lijkt Bart voor een stuntje te gaan zorgen. Met keurig solide spel heeft hij een pionnetje gewonnen. Helaas begint er dan zand in de machine te komen. Bart wikkelt af naar een toreneindspel dat remise moet zijn.

Baarn gaat KO
Het laatste uur belooft spannend te worden, alle Baarnaars zijn nog bezig. Dit is vooral knap van pinda, die al een paar uur een verloren strijd gaande houdt. Twintig over één geeft hij zich uiteindelijk gewonnen. Even later verliest ook Bart. In het eindspel laat hij zich de kaas van het brood vreten: 2-0... Vervolgens lijkt het rampenscenario werkelijkheid te worden: Ewoud heeft zijn stelling opgeblazen en wordt van het bord gecounterd en mug gaat door zijn vlag tegen Anne Haast, die haar achternaam wèl eer aan doet. Gelukkig zijn de tegenstanders coulant en nemen ze genoegen met remise. Zodoende wordt het 3-1 tegen een van de allerzwakste ploegen in deze competitie, genant. Gelukkig kregen "we" nog een bordpunt cadeau, al geeft de tussenstand aan dat Baarn met 3½ bp het minste aantal bordpunten heeft. Al met al veel om over na te praten en voor de teamleider reden om te overdenken hoe hij zijn manschappen wèl moet motiveren...
 
De uitslagen:

HMC 3 - Baarnse SV 3-1
  1. Joris Broekmeulen - Ewoud de Groote ½-½
  2. Melissa Muhren - Vincent Pandelaar 1-0
  3. Anne Haast - Arthur Vlug ½-½
  4. Rune Einarsen - Daan Lensink 1-0
Baarnse SV - Leiderdorp
Na de verprutste ochtendronde stond Baarn nu onder druk om de tweede ronde van een mede degradatiekandidaat te winnen. Een zogenaamde "vierpuntenwedstrijd" dus. Leiderdorp had als enige viertal geen matchpunten gescoord, maar had wel een half bordpunt meer. Om te klimmen in de degradatiezone (p12 t/m 16) MOEST deze wedstrijd gewonnen worden. Degradatie staat toch al bijna vast, maar wie niet waagt, wie niet wint. Twee jaar geleden degradeerde Baarn ook al en toen speelden Peter en ik nog mee. In dat opzicht is degradatie dus geen schande.

Twee jaar terug speelde Baarn ook al tegen Leiderdorp. De uitslag van die wedstrijd heb ik niet onthouden.

Wedstrijd komt niet op gang
In de middagronde heb ik me niet meer zo druk gemaakt. De enige incidenten die het vermelden waar zijn was dat Ewoud zijn naam "verkeerd" schreef, dat wil zeggen, hij schreef zijn naam bij wit, terwijl hij zwart had. :P

In tegenstelling tot in de ochtend, is er nu wat meer variatie in de openingskeuze. In plaats van drie keer Schots en iets dat van een Siciliaan weg had, kwamen er nu vier totaal verschillende openingen op het bord. Ewoud kreeg Spaans op het bord, pinda speelde gesloten Siciliaans, mug speelde Frans en Bart speelde Italiaans. Bart ging al meteen vol in de aanval. Verder waren de overige partijen interessant.

Zo won MadU Tan van de kleine Broekmeulen. Lars speelde remise tegen Tony Zhing Zhang Zhong, na een overwinning op Pauline van hatsjoe! Viswijf verloor twee keer :S. Fezoj speelde remise tegen Melkpak.

Na iets meer dan een uur beginnen de spelers langzaam de theorie te verlaten. Ewoud moet Pf5 toelaten, maar krijgt een goede stelling. Barts aanval is tot stilstand gekomen, als hij opeens zegt dat hij remise kan maken. Even later bleek hij dit ook echt gedaan te hebben, goed werk!

Even later staat Ewoud daadwerkelijk gewonnen. Hij heeft zijn tegenstander helemaal onder de voet gelopen, nu deze Pf5 heeft geruild tegen Lg7. Wit heeft al één pion moeten inleveren en spoedig zal de tweede volgen. Ondertussen heeft mug een aantal stukken voor een toren. Even later is de balans weer in evenwicht.

Ook sterke spelers maken fouten
Als ik even later weer kom kijken, zie ik dat Ewoud een kwaliteit heeft ingeleverd. Vreemd, een aantal zetten geleden kon hij er een winnen. Op het notatieformulier zie ik hoe het kleine drama heeft afgespeeld. Niet iets om vrolijk van te worden. De winst is opeens veel verder weg. Zeker als mug opeens minder staat. Ook qua tijd staat hij er minder voor, maar hem kennende haalt hij er wel een resultaat uit. Niet dus... Hij geeft een dame weg: Baarn - Leiderdorp ½-1½. Dit betekent dat de resterende partijen gewonnen moeten worden. Gelukkig had ik pinda al laten weten dat hij moest doorspelen, iets wat hij braaf doet. De strategie blijkt goed uit te pakken: pinda staat een pion voor en zal op den duur winnen. Op dat moment verzekert Ewoud zich van de overwinning. Zijn tegenstander speelt het eindspel niet bijster sterk en moet capituleren als Ewoud twee stukken aanvalt. Wits stukken komen dusdanig in de verdrukking, dat materiaalverlies niet meer is te vermijden. Ewoud pakt demonstratief een dame; 1½-1½.

Pinda haalt het winnende punt binnen. Hij ziet de juiste lopermanoeuvre en maakt nog een tweede pion buit. In het vervolg geeft hij het niet meer uit handen en revancheert zich voor zijn knullige nederlaag van twee jaar geleden tegen dezelfde tegenstander (en de nederlaag van vanochtend).

Zodoende scoorde pinda 1 uit 2 tegen de meiden en mug ½ uit 1. Tegen de jongens werd en 2 uit 5 gescoord.

De middagronde verliep beduidend beter dan de ochtendronde, toen iedereen een off-day leek te hebben. Gek genoeg kun je dus ook slechts een halve dag een off-day hebben of zo. :P Bart scoorde een (beslissend) halfje, heel netjes in deze hoge klasse. Gezien zijn spel had hij er ook (meer dan) recht op. Pinda en Ewoud herstelden zich mooi, terwijl de niet al te ambitieuze mug een remisetje bij elkaar speelde.

Baarnse SV - Leiderdorp 2½-1½
  1. Ewoud de Groote - Arjen van Splunter 1-0
  2. Vincent Pandelaar - Lisa Hortenius 1-0
  3. Arthur Vlug - Giel van Rijn 0-1
  4. Daan Lensink - Friso van Bokhorst ½-½
Verklaringen en synoniemen: (voor n00bs)
pinda - Vincent Pandelaar
mug - Arthur Vlug
Bart - Daan Lensink
MadU Tan - Matthew Tan
Lars - Lars Ootes
Viswijf - Lennart Ootes
Fezoj - Jozef Simenon
Melkpak - Wesley Vermeulen
 
Bordopstellingen: "thuisploeg" heeft zwart aan de oneven borden en wit aan de even borden.
 
PS.: Weet iemand hoe je de overschrijfmodus uitzet? :P

9 opmerkingen: