14-11-2006

Interne competitie ronde 9

De wind mee hebben
Gisteravond werd de negende ronde van de interne competitie gespeeld. Ditmaal was het beruchte duo Lars & Lennart van de partij. De overige jeugdspelers lieten het gruwelijk afweten. Jarno speelde niet, maar was zo vriendelijk om een bardienst te draaien.

De indeling verraste me een beetje. Ik had Ewoud weten te ontlopen, maar nu werd ik ingedeeld tegen Lars. Ik had gehoopt tegen Slisser te spelen. :P Lennart werd ingedeeld tegen de altijd gevaarlijke Bert Arp (het zijn ook altijd dezelfden he?) Theo Slisser werd ingedeeld tegen Leon Pliester, terwijl Henk van der Poel tegen Rik Weidema speelde.

Collectant

Tegen Lars spelen is natuurlijk een hele eer. De eerste zetten werden ook een beetje zenuwachtig gespeeld. Ik houd het maar op wederzijds respect. :P Toen we net bezig waren, kwam er een mevrouw met kind collecteren voor gehandicapten. Jammer dat Bert Nordemann er niet was. Uiteindelijk beende ze kwaad de zaal uit. :P

Partij

Lars was al snel uit de theorie, zo vertelde hij. Ik ook. Vervolgens werd het een tijd lang improviseren. Hij schoof met ...e5 de stelling dicht, waarna op d5 en d4 een paard geruild werd. De structuur was interessant. Met Lxf5 offerde ik een stuk, wat hij niet aannam. Hij won even later de pion terug. Vervolgens was het plan om aan pion d4 te kleven, maar ik week opeens af, omdat ik iets beters dacht te zien... Nooit doen dus. :P Hij pareerde het simpel en dat was niet de bedoeling. Daarom offerde ik maar een pion voor wat lijnen, maar echt slim was dat niet. Vooral zwart kreeg kansen over deze lijnen. Vervolgens offerde Lars een kwal. Het leek kansrijk, maar hij miste in zijn tijdnood wat kansen, waarna ik vrij simpel won. Het gebeurd niet vaak dat ik van een sterkere tegenstander win.
 
Overige partijen
Het nadeel van weinig komen is dat je tegen zwakkere tegenstanders komt te spelen. Zo verging het Politeia, die simpel won van Arp. De webmaster werd vanuit de opening keihard weggespeeld en liet ook nog ergens een stuk hangen...

Minder goed verging het Leon Pliester tegen een beduidend mindere tegenstander. Net zoals de vorige jaren lukte het niet om Theo Slisser te verontrusten. Slisser, die afgelopen zaterdag in zo'n twintig zetten werd omgelegd, "weerlegde" de witte opzet binnen de kortste keren. Met een loperoffer wist Leon zich uit de ergste gevaren te redden, voordeel zat er niet meer in op dat moment. In het eindspel werd er dan ook tot remise besloten.

Henk van der Poel bereikte erg weinig tegen Rik Weidema. Pas in het eindspel ging laatstgenoemde ergens subtiel in de fout en verloor.
 
Stand
Ik kan niet anders dan tevreden zijn. 5½ uit 7 tegen over het algemeen betere spelers is subliem. Het blijft me vooralsnog meezitten. Met deze score sta ik nu derde!

8 opmerkingen: