22-11-2006

Verkiezingen 22 november

SP wint fors in saaie verkiezing
 
Weinig verheffend CDA nog steeds het grootst, weinig vrolijke gezichten
De Tweede Kamer-verkiezing heeft het politieke landschap nog meer verdeeld. De grootste partijen moesten flink inleveren, terwijl aan de rechterkant allerlei Pim Fortuyn-klonen opduiken. De SP wist de goede stand in de peilingen vast te houden en stevent af op een enorme overwinning.

Het CDA bleef (helaas) vrijwel constant, ondanks de stapel miskleunen die Balkenende II en III hebben gemaakt. Vooral de VVD ving de klappen op. De VVD is helemaal naar de twintig zetels afgegleden. De PvdA zonk ook al diep weg. Problemen aan het begin van de campagne bleven de partij achtervolgen en het slotoffensief kon het tij niet keren.

Deze stemmen lijken vooral naar de SP te zijn gegaan. Opmerkelijk is dat Groenlinks hier niet van wist te profiteren (ondanks de mooie ogen van Halsema. :P) In het midden werd het D66 ook gekleineerd/geminimaliseerd. Pechvogel Pechtold stond in het debat van de kleinduimpjes tegenover de drie mislukte Fortuyn-imitaties. Hij deed het niet slecht, maar hij wist het publiek nauwelijks te overtuigen. Jammer eigenlijk.

De Fortuyn-afstammelingen vielen in "het "gat op rechts". Slechts Wilders wist het hoofd boven water te houden. Hij staat voorlopig op acht zetels. Fortuyn en EénNL spelen nog steeds een rol in de marge. Vooral de afgang van de LPF is te schandalig voor woorden. Pim rolt zich nog dagelijks om in zijn graf!

Coalities
Tja... Wie gaat met wie? Er is zelfs geen mogelijkheid met twee partijen die een meerderheid heeft. CDA en VVD is al lang geen mogelijkheid en zelfs CDA en PvdA lijkt er niet in te zitten. Dus er moeten meer partijen gaan regeren. misschien een samenraapsel van rechtse partijen, of CDA, PvdA en nog een partij, of wat linkse partijen of Paars met nog een partij, of...

Ach, valt er toch nog iets te genieten de komende tijd.

5 opmerkingen: