10-09-2009

Nederland maakt reclame voor zichzelf


Oranje

Terwijl Wim Lex en Maxima in Nieuw Jork zijn voor een charmeoffensief vanwege het vierhonderdjarig bestaan van de stad, maakte het Nederlands elftal in Schotland reclame voor zichzelf. In een rommelige 0-0-wedstrijd waren de Schotten, die bij remise tweede zouden worden in de poule, het gevaarlijkst. Maar toen kwam Van Marwike met een meesterzet. Hij bracht Aleah voor Robs en dat had vrijwel meteen het juiste resultaat: de kleurling strafte een blunder in de Schotse verdediging hardhandig af.

Met dit resultaat sloot Oranje de vijfkamp met de volle 300% af. Noorwegen eindigde uiteindelijk als tweede, met veertien (!) punten minder. Schotland behaalde eveneens tien punten, maar met een veel slechter doelsaldo.

Grote landen
Nederland presteerde dus zo goed als optimaal in deze zwakke poule. Alle groepsduels winnen, dat kunnen alleen hele grote landen. Daar is Nederland nu dus ook één van geworden. Waar een klein land al niet groot in kan zijn...

Naast Nederland doen de "traditionele" grote landen het natuurlijk ook vaak prima. Het indrukwekkendst is Engeland, dat Kroatië thuis met 5-1 van de mat veegde. Twee jaar geleden verloren ze het laatste kwalificatieduel nog van die lui, waardoor ze zelfs het EK misliepen. Ook Engeland heeft 24 uit 8 en dat kan, met nog twee duels te gaan, een nog indrukwekkendere plaatsing worden dan die van Nederland.

Ook Spanje heeft 24 uit 8, wat betekent dat ze in ieder geval een keer van de Turken hebben gewonnen, wat best knap is. Germanië blijft met één remise een beetje achter. Rusland volgt op de voet. Het team van Guus H. hakte Wales met 1-3 in de pan. Indrukwekkend. En wat te denken van Italië? De pastaprakkers hebben al twee remises moeten afstaan.

Van de "grote" landen valt Frankrijk tegen. Servië voert het klassement aan in "groep 7" (ik zou het "groep G" genoemd hebben) met een voorsprong van vier punten; dezelfde voorsprong die Frankreich heeft op Österreich. En dat terwijl Österreich weinig tot niets te zoeken heeft op een EK of zelfs WK. Vorig jaar wist het alleen een remise af te dwingen tegen Polen.

Of Polen zich nog gaat plaatsen voor het WK, dat is zeer twijfelachtig. De ploeg uit het lage Oostblokland maakte deze week geen beste indruk. Na een remise tegen Noord-Ierland verloor het in Slow-venië met maar liefst 3-0. Na afloop van de wedstrijd lalde de bondsvoorzitter tegen de verzamelde cameraploegen dat Beenknakker was ontslagen, maar daar kwam hij later op terug. Voor Beenknakker hoeft het niet meer. Hij kan zich nu lekker storten op zijn functie als technisch directeur bij 010.

Kwalificatie-opzet
Overigens begrijp ik de kwalificatieopzet niet helemaal. In Europa zijn er acht poules met zes ploegen en één poule met vijf ploegen. Als ik het goed begrijp, gaan de groepswinnaars door en spelen de acht beste nummers twee een play-off tegen elkaar. Bij mekaar levert Europa dus dertien landen, maar desondanks is de kwalificatie een zwaar traject, want je moet poulewinnaar worden, of winnen van een andere nummer twee. Is het niet leuker om een "Zwitsers toernooi" te maken? Dan hoeven dwergstaatjes als San Marino, Andorra, de Phareur-eilanden of Malta ook niet steeds met 10-0 te verliezen.

Zuid-Amerika
Heel anders is het in Zuid-Amerika. Daar strijden tien ploegen om vier of vijf WK-tickets. Ondanks de vele nederlagen die Argentinië lijdt onder bondscoach Diego M., heeft het land nog steeds een goede kans om er tijdens het WK bij te zijn. En dat terwijl het eerst thuis met maar liefst 1-3 verloor van aartsrivaal Brazilië. Dat deed al zeer en daar kwam vanochtend nog een nederlaag tegen Paraguay bij. Het zou Oranje waarschijnlijk goed uitkomen dat Argentinië wordt uitgeschakeld voordat ze een nieuwe bondscoach hebben. Weer een concurrent minder.

Eredivisie
Door dit geweld zou je bijna nog de "eigen" competitie vergeten. Die begint zaterdag eindelijk weer. Na twee weken van adempauze zal het geweld dan eindelijk weer losbarsten. De stand aan kop laat een vertrouwd beeld zien; AZ staat alweer anderhalve week op de eerste plaats. Onderaan staat het pas gepromoveerde RKC, dat een beetje het Volendam van vorig jaar is. Gek genoeg staat FC Groningen maar één plekje boven hun. De ploeg heeft last van het Bad-shape-close-match-syndroom: de thuiswedstrijden tegen sterke tegenstanders (Ajax, NAC en PSV) gingen verloren, de uitwedstrijden tegen (op papier) mindere tegenstanders (Roda, VVV) leverden slechts twee remises op. Dat verklaart dus de lage positie van de club in het groen.

Grappig vond ik dan ook het stukje in de Metro over de lagere winstpremies bij FC Groningen. Vooral de timing vind ik grappig. Officieel zou de maatregel zijn ingevoerd vanwege de economische crisis, maar het komt meer over als een soort strafmaatregel. Overigens vond ik het wel raar dat de spelers van ADO en Feijenoord ook gekort worden op winstpremies, terwijl het daar naar omstandigheden prima gaat. Misschien dat die clubs aan hun eigen succes ten onder gaan; het bestuur van Feijenoord had bijvoorbeeld nooit gedacht dat Feijenoord in de eerste vijf wedstrijden drie keer zou winnen. Op voorhand was het ook waarschijnlijker dat dat pas rond de winterstop zou zijn, dus ja, waar haal je dat geld dan zo snel vandaan?

En dat terwijl Real Madrid met geld blijft smijten. Nu de transfermarkt is gesloten, besloten ze maar een scheidsrechter te gaan opkopen. Ik ben benieuwd wat de volgende stap is. Ondertussen moet Madrid wel landskampioen worden en de Champions League winnen, want anders worden ze keihard uitgelachen. En terecht. Want wie lak heeft aan de economische crisis, waarin iedereen het even rustig aan moet doen, vraagt om een afstraffing. De club met een miljoenenschuld gaat door met geld over de balk pleuren. Door de buitengewoon kille behandeling van spelers als Huntelaar, Schneijder en Robs, spelers die ieder elftal zouden kunnen versterken, heeft Reaal bij het publiek in ieder geval al z'n krediet verspeeld. Nu bij de bank nog...

Nee, dan doet Nederland dat beter. Het kost weliswaar zes miljoen, maar dan maak je tenminste reclame in Amerika. Dat is beter dan de rest van de wereld tegen je in het harnas jagen.

Gerelateerde artikelen:

Archief:
Is succes te koop?; 19-09 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten