10-04-2009

NK Internet: halve finales


Vesley Valsspeler

Vrijdag 3 april
De halve finales begonnen op vrijdag. Twaalf geplaatste deelnemers vochten het met elkaar uit wie er naar de finale zouden gaan. De beste drie zouden zich plaatsen.

De vrijdagronde volgde ik niet met al te veel interesse. Een aantal spelers kende ik, maar niemand ken ik echt heel goed. Melkpak, Jack de Stripper en Aap zijn accounts van (ex-)jeugdspelers waar ik ook nog wel eens tegen heb gespeeld. Verder heb ik Remco, Foppe gele, Optimist73 en Dutch Mountain nog wel eens gezien in het echt. Rossetis, Nederlands jeugdkampioen van 2000, kende ik vooral van Playchess.

In het toernooi was Melkpak (Wesley Vermeulen) goed op dreef. Hij won de ene na de andere partij, hoewel ondertussen iedereen wel doorhad dat hij zat vals te spelen. Om (voor mij) onbegrijpelijke redenen sloegen Kalymnos (Theo Hommeles) en Foppe Gele (Richard Vedder) een remiseaanbod af, terwijl ze toen al lelijk stonden. Het gevolg was dan ook dat ze hard de bietenbrug opgingen.

Daarom besloot Melkpak om nog vaker remise aan te bieden, om niet weer op een onwaarschijnlijke score te eindigen. Hierdoor passeerde Rossetis (Koen Leenhouts) hem uiteindelijk nog. De IM speelde buitengewoon efficiënt schaak en won daarmee zeer veel partijen. Hij was de terechte winnaar. Melkpak werd uiteindelijk nog tweede (valsspelen en toch niet winnen...), voor Hommeles en Jack de Stripper, waar nog steeds Christov Kleijn op speelde. Hij was oorspronkelijk als vierde geëindigd, nadat hij in de beslissende laatste ronde beschamend snel had verloren van de uiteindelijke winnaar.


Gelukkig voor hem kreeg de klucht nog een happy end, toen Melkpak zich terugtrok voor de finale. Op Utrechtschaak werd hij aan de hoogste boom opgeknoopt en ik had geen medelijden met 'm.

Frans Peeters   vr 03-04-2009 21:48   
Naar de finale gaan Koen Leenhouts, Wesley Vermeulen en Theo Hommeles.

Roi Miedema   vr 03-04-2009 22:40   
Vesley Valsspeler zul je bedoelen. Het is echt te duidelijk. Iedereen weet het behalve de wedstrijdleiding. 

Roi Miedema   vr 03-04-2009 22:44   
Hij heeft het zelfs toegegeven, hij speelt met een aparte laptop, dus vensterwissellen is rekening mee gehouden, en als hij gewonnen staat dan gaat hij zelf spelen. zonde van het spel, ik heb ook een laptop die ik voor tien zetten per partij kan gebruiken. Maar ik vind het immorreel en het maakt alleen het spelletje kapot dus Wesley VerMoene en Adriaan de Jongh-Moene. het spelletje is over dankzij de mensen die het verpesten.

Arie de Ru   vr 03-04-2009 22:58   
De controle van Chessbase zal toch wel uitwijzen dat mijnheer een deel van de partij niet op eigen kracht gespeeld heeft? 

Arie de Ru   vr 03-04-2009 23:02   
Maar als Wesley het toegeeft is er misschien iets anders aan de hand: laten zien dat deze toernooien niet te controleren zijn? 

Peter de Jong   vr 03-04-2009 23:05   
Maar in de finale komt er een arbiter bij de speler op locatie. Het zal vreemd zijn als je er dan ineens niets meer van kan. 

Roi Miedema   vr 03-04-2009 23:10   
Tja dan zijn de eerlijke spelers inmiddels uitgeschakeld 

AS   za 04-04-2009 00:18   
Jongens, ons toptalent zal wel een beetje frustie zijn dat de finale aan z'n neus voorbijgaat. 

En als Wesley vals heeft gespeeld, is er maar één denkbare straf voor hem: wij boeren willen graag een etmaal op hem passen. Hij mag dan blij zijn als hij kreupel over de IJssel komt. 

Willem M was ook al blij met een paar jaar niet spelen, want voor geen goud had hij voor 24 uur op transport naar Twente gewild .......... want we hadden hem laten bungelen aan de Paasstaak van Denekamp!

Arjon Severijnen   za 04-04-2009 00:36   
Achja dit is het risico met zo'n soort toernooi.

Goed dat de finale er eerlijk aan toegaat door die controle, maar heel jammer dat er in de voorrondes zo makkelijk te frauderen valt (en dat ook gedaan wordt).

Met een aparte laptop spelen is slechts 1 voorbeeld; zonder op details in te gaan zijn het spelen onder andere namen, of met een account met veel te lage rating oid allemaal vormen van competitievervalsing. Wat dat betreft is er volgens mij heel wat gebeurd dit toernooi ;) 
De finale kan dan wel eerlijk zijn, maar het beïnvloedt helaas de gang naar de finale enorm. 

Ach zelf lig ik er niet wakker van, ik heb me niet geplaatst, maar als je het ene stuk na het andere weggeeft is dat ook terecht.

Toch kan ik mij goed indenken dat dit voor een aantal eerlijke spelers op z'n minst erg irritant is. Ik weet hoe het voelt om genept te worden ;)

Andries Dekker   za 04-04-2009 13:26   
Schorsen

Paul-Peter Theulings   za 04-04-2009 13:54   
Na overleg met Wesley Vermeulen heeft hij zich teruggetrokken voor de finale.

Kruistabel Halve Finale 1 (Melkpak is uit de stand genomen)

Richard Vedder   za 04-04-2009 21:04   
kutmelkpak... en nog klieren over de chat ook!

Roi Miedema   za 04-04-2009 21:14   
Eens vedder, die verMoene is er dan ook nog serieus trots op dat is het allerergste.

Uiteindelijk gingen Koen Leenhouts, Theo Hommeles en Christov Kleijn naar de finale.


Zaterdag 4 april

Op zaterdag was de tweede halve finale. Nu moesten VR en Ewood bij de beste drie zien te eindigen, wat me zeer moeilijk leek. Niet onmogelijk, maar wel lastig. VR zou wel een goede kans maken, Ewood heeft het doorgaans veel zwaarder.

Het deelnemersveld was op papier misschien wat lichter dan in de andere groep, hoewel sterke jeugdspelers als Roi Miedema en Stefan Kuipers meededen. En anders had je nog Tobíàs Kábòs, een sterke tacticus.

Voor VR begon de avond vervelend met een nederlaag. Hij overschatte zijn kansen en offerde een toren, maar wit kon de aanval vrij eenvoudig opvangen. VR was weer eens iets tè enthousiast... :P
Ewood dacht tegen zijn kwelgeest Miguoel Admiraal te spelen. Hoewel de partij niet gemakkelijk ging, won hij uiteindelijk wel comfortabel. Uiteindelijk bleek het voor niks:

Observer   za 04-04-2009 19:55   
Op dit moment speelt in de halve finale o.a. Miguoel Admiraal mee (met alias Army_of_bord), echter schijnt hij tegelijkertijd de 4e ronde in het Ichtus weekendtoernooi te spelen?

Wat klopt hier niet?

Scherp opgemerkt en na een tijdje had de "TD" het ook gelezen. Na een paar ronden werd duidelijk dat er weer iemand de boel zat te belazeren: "Army of board" werd uit het toernooi gezet.

vragen om problemen   
za 04-04-2009 21:07   
Tsja dat van Admiraal lijkt idd heel vreemd...lijkt me onderzoekspuntje voor de arbiters. Als dit klopt is het natuurlijk wel een giller en je kan er zeker de publiciteit mee halen daar kan geen Hans Böhm tegenop.
Voor de rest: internetschaak is natuurlijk heel leuk, maar je moet er voor de rest geen serieuze kampioenschappen aan gaan verbinden.

GS1111   zo 05-04-2009 00:48   
Heb vandaag niet kunnen kijken, maar gebeurden rare dingen. 

* Army_of_board - MieDEma (ronde 7): 1. e4 MieDEma geeft op 1
* 11 Iuppiter 2310 -731 0 0 0 0 0 0 0 + 0.0 / 7 
* Begonnen met 6 partijen per ronde, eindigen met 4. 

Stof, opwaaien. 

Ook deze halve finale werd ontsierd door valsspelers. Blijkbaar ziet niet iedereen het als een leuk evenement, maar als een gelegenheid om zichzelf flink op de kaart te zetten. Zo won luppiter in de allereerste voorronde met overmacht, maar speelde hij in de halve finale niks klaar. Na zeven nullen zeurde hij dat hij moe was en dat hij wegging. Hmm... Overigens was de reden van zijn moeheid wel ironisch: hij had zes uur lang schaaktraining gehad. :P Normaal gesproken zou je daar juist beter van moeten gaan schaken. xD En dat terwijl hij per se op zaterdag wilde spelen.

Ook wel grappig was dat VR en Cadavre elkaar al in de tweede ronde tegenkwamen. VR moest eigenlijk wel winnen om niet te ver achterop te raken, maar daar had Ewood vast geen zin in. Na vijftien zetten werd de vrede getekend.

In het vervolg maakte Cadavre bij vlagen indruk. Ook VR begon veelvuldig te winnen, ondanks dat zijn verbinding eventjes eruit klapte. Leuk waren de partijen die ze tegen Roi Miedema speelden. Ewood kwam in een toreneindspel straalverloren te staan, maar Roi speelde het toen wel heel erg "op zijn Rois" uit: opeens was zwarts b-pion niet meer te stoppen, terwijl wits vrijpion nog steeds op e7 stond...
VR offerde even uit de losse pols een toren voor aanvalskansen. Het werd Roi allemaal te heet onder de voeten en hij zag zich direct genoodzaakt het materiaal terug te geven. Hij stond toen nog steeds prima, maar hij gaf door een penning meteen een paard weg.

Roi Miedema   za 04-04-2009 20:33   
ik was 1:17 niet. En ik ben ook niet zuur want ik speelde niet eens vrijdag mee. Ik ben nu wel een beetje frusty want ik ga het niet halen. 

Ondertussen begon Tobias Kabos remises te geven. Hij deed met zwart vaak 1.e4 e5 2.Pf3 f5!? en bood remise aan. Blijkbaar had niemand zin om die opening te kraken, want steeds leverde het hem een halfje op. Het betekende wel dat Ewood, die ook Stefan Kuipers te grazen nam, de koppositie overnam. Toch won Ewood niet. In de laatste ronde zat hij rustig een voordeeltje uit te bouwen, maar verloor hij het eindspel opeens. Zwarts h-pion liep sneller dan de witte pionnen op de damevleugel.

Daardoor won Tobias Kabos alsnog en eindigden VR en Ewood netjes op de tweede plaats met 7½ uit 10, een halfje minder dan de winnaar. Uiteindelijk gingen ze alle drie naar de FINALE!Gerelateerde artikelen:
NK Internetschaak; 08-04 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten