10-03-2009

Duinexcursie


Amsterdamse waterleidingduinen

Afgelopen vrijdag had ik een excursie naar het duingebied bij Zandvoort. Daar is namelijk een waterwinningsgebied. De afnemer is Amsterdam en het leek de docent(en) blijkbaar een goed idee om het gebied in het kader van het vak hydrologie te bezoeken.

Mijn dag begon om half zeven, waarna ik traag opstond en traag wat boterhammen achter m'n kiezen propte. Ruim op tijd kwam ik bij de VU. Slechts weinig mensen waren er al om kwart over acht en dat terwijl de bus om half negen stipt zou vertrekken. In het rookhoekje was N. Zij is Amerikaanse en ze vertelde heel stil dat haar vader was overleden. Dat zal dan wel aan de andere kant van de oceaan gebeurd zijn. Ik vond het moeilijk om iets te zeggen.

Gelukkig was de bus al voorgereden. Gretig propte iedereen de bus in en stormde naar boven. Ik besloot maar beneden te blijven, waar meer ruimte was. Ik vroeg me af waar Rvv was. Was hij weer eens te laat? Dat hoopte ik niet voor hem. Terwijl een aantal mensen nog in de bus wilde stappen, reed de bus ineens weg met de deur nog open.
De bus reed er vandoor voordat iedereen was ingestapt.

Gelukkig stopte de bus even later weer. Wat het nut was van de actie? Geen idee...
Zoals gezegd was het beneden erg rustig. Slechts zes mensen waren er. Naast me zat Bruce en in de rij daarnaast zaten MadU en Kampie. Er werd wat over voetbal gepraat en ik kreeg een Sp!ts voor m'n neus gedrukt, waar behalve de uitschakeling van AZ in de beker ook een artikel stond over de problemen in het Italiaanse voetbal. Interessant, maar ik had het artikel al gauw uitgelezen.

In de bus was de film Alles is liefde te zien. Die film had ik in 2007 al eens met Ewood en m'n ouders gezien. Wel vreemd... Draaien ze zo'n beetje de enige film die ik ooit gezien heb... Volgens mij vond niemand er wat aan, hoorde ik aan de geluiden in de bus. Wat wel grappig was, was dat we beneden de afstandsbediening hadden. Bij ons was het geluid te zacht, bovenin te hard, als ik het goed heb begrepen.

De reis duurde best lang, tot mijn verbazing. Je blijft in dezelfde provincie en er stonden niet echt files. Toch was de film halverwege toen de bus stopte op een parkeerplaats.
Ook degenen die op eigen gelegenheid kwamen, wisten het te vinden. Tijd om de duinen te verkennen!

De gids was meneer Stuifzand. De vraag was natuurlijk of die man hier werkte vanwege zijn achternaam, want - hoewel ik me geen voorbeelden meer kan herinneren - ik weet dat van alle sprekers die ik de afgelopen twee jaar heb gehoord, dat er heel wat een toepasselijke achternaam hadden. Het werd tijd voor een wandeling, want het was KOUD! Een beetje lopen deed dan ook wonderen.


Langzaam maar zeker begon de zon aan kracht te winnen en werd het zelfs aangenaam. Ondertussen stopten we her en der bij bijzondere plekken in het landschap. Er kwamen hele verhalen waarom het land er zo uitziet als het er uitziet.
 

1) Een geërodeerd stukje duin, waar blijkbaar minder begroeiing was en waar nu alleen nog maar schelpen zijn overgebleven. 2) Een vlakte in het duinlandschap doordat het zand niet weg kon waaien vanwege de hoge grondwaterstand. 3) Peilbuizen in een koker.

Blunder
Het werd tijd over een hek met prikkeldraad te klimmen. Sommigen wilden er overheen springen, maar de meesten stapten er overheen. Dat leek mij ook niet alles en ik probeerde er maar doorheen te duiken. Maar dat ging nie helemaal goed...
Tweemaal Stuifzand en een kale plek in het landschap. De vegetatie was weggebrand, maar is niet meer teruggekomen. "Een mislukt experiment", zo omschreef Kampie het.

Na een tijdje kregen we ook water te zien. En wat voor water... Prachtig helder water. De voorspelde regen bleef uit; het werd zonnig en daardoor aangenaam. Tijd voor foto's... 
1) Het water was bijzonder helder. 2) Even relaxen. Rvv zag een vogel. 3) De stenen in het water waren goed te zien.

Vervolgens liepen we steeds in de buurt van een kanaal. Het water was steeds bijzonder helder. Als het wat warmer was geweest, hadden sommigen er zo in willen zwemmen.In de achtervolging! Mochten we hier eigenlijk wel zijn? ;)

Lunch
uiteindelijk werd het tijd voor de lunch. Een bestelbusje bracht een aantal kratten mee met daarin een weinig origineel lunchpakket. Wie verzint zoiets nou? Er zat een beker melk in, een krentenbol met boter, een broodje met kaas en eentje met ham, een appel en een candybar van een niet nader te noemen merk. Ik besloot maar die appel op te vreten en verder deed ik me nog tegoed aan een reep chocolade. Maar echt... Wie bedenkt dat er op een krentenbol boter moet... :|
1) Een draaikolkje op de plek waar het water d.m.v. een buis naar een ander basin werd geleid. 2) Een vliegtuig. 3) Een overzicht van het plekje.

Na de lunch waren we over het hoogtepunt heen; het aftellen was begonnen. Langs de kanalen liepen we weer terug Noord-Holland in, op weg naar de bus.
1) Reflectie in een kanaal. 2) Een machine die water in de ondergrond kan injecteren. Vanwege de hoge kosten wordt-ie niet meer gebruikt. 3) Plons!

We liepen terug naar de Oranjekom, die helemaal niet oranje is. Daarvoor moesten we nog wel over een smerige sloot, die gek genoeg het water bevatte dat klaar was om gezuiverd te worden. Er waren meerdere oorzaken voor het troebele water: algengroei en troep die van bomen valt en dat soort dingen.
Nu met leuning. Meer landinwaarts groeien bomen, die het water troebel maken.

De dag die bijna niet voorbij leek te gaan, ging uiteindelijk toch voorbij. Via een kanaal liepen we naar de eerdergenoemde Oranjekom. 
Het laatste stukje. Overigens is het me niet duidelijk waar dit water nou naartoe stroomt.

Bus
We gingen weer de bus in, op weg naar de VU. Helaas had iemand bedacht dat we ook via Haarlem konden rijden, zodat er nog mensen op 't station gezet konden worden. Helaas duurde de reis zo veel langer. :( Kampie zat zich naast me steeds meer op te winden over de film. Hij vond het niks en hij haatte het happy end en bla, bla, bla... 

Uiteindelijk was het wel een geslaagde dag. Op de VU besloot ik nog één foto te maken:


Op zo'n heldere dag moet je natuurlijk ook een foto maken van de maan... ;)

Gerelateerde artikelen:
Mijn week; 06-12 2008   

18 opmerkingen: