25-03-2009

Uit de oude doos


Wilders

Een paar maanden geleden was iedereen Geert Wilders aan het vergeten, totdat een aantal slimmeriken besloot hem te vervolgen. Vervolgens deden de Britten er nog een schepje bovenop, door hem niet toe te laten in hun land. Gratis publiciteit! Het gevolg is dat Wilders enorm gegroeid is in de peilingen. Gelukkig zijn er nog geen verkiezingen, maar toch.

Het gekke met onze democratie is dat Wilders premier kan worden terwijl 4/5 van de bevolking het niet in hem ziet zitten. Overal waar hij komt, zaait hij haat. Toch is het de vraag of de man zo slecht is, want om nou te zeggen dat die Marokkanen hier nou zo braaf zijn... En dat de islam een achterlijk geloof is, daar heeft-ie wel een punt. In dat opzicht is het ook weer goed dat er mensen zijn zoals Wilders. De dynamiek in het politieke krachtenspel gaat ongeveer als volgt:

Een "groep" veroorzaakt overlast -->
Breedgedragen afkeer -->
Politieke partijen schikken zich naar volk -->
De "antipartijen" krijgen meer stemmen -->
Harder beleid tegen groep

Of het hardere beleid de problemen ook oplost, is maar de vraag. Moslims klagen vaak dat ze moeilijk aan een baan komen door hun afkomst, terwijl Nederlanders vaak het idee hebben/ hebben ervaren dat moslims weinig goeds in de zin hebben. Het is een beetje een kip-en-het-ei-verhaal, want wat was er eerst? Het kan daarom ook dat een hardere aanpak leidt tot harder verzet, dus meer overlast en meer wij/zij-denken. Dat gevoel had ik heel erg in 2004, vooral rond de moord op Theo van Gogh. Op basis van deze ervaringen is het goed dat het huidige kabinet "softer" is.

In dat opzicht mag het huidige kabinet van mij best blijven, want er zijn zat combinaties die me veel slechter lijken. Voor als Wilders tòch premier wordt: zouden de Britten hem dan nog tegenhouden bij de grens, als ie daar iets moet bespreken of zo?

Dan nu waar het echt om begonnen was: een artikel over Wilders. Het artikel is inmiddels anderhalf jaar oud, maar nog steeds actueel. Van wie het artikel afkomstig is, mag geen verrassing meer heten:

Wilders nadoen

"Je kan alleen zijn haar nadoen," zei de vader van Lucia tegen haar twee broers. Zij kwamen opeens op het idee om 's zaterdags op dorp in mime Wilders na te doen. "Je kan ook een koran kopen en...", begon Lucia een zin, maar maakte haar zin niet af. Het zou natuurlijk niet zo slim zijn om een koran te kopen en dan er op te springen of zo, besefte Lucia. "Ja dan koop ik een koran en ga ik er op springen," zei Gert enthousiast. "Dat zou ik maar niet doen als ik jou was," antwoordde haar vader. "Dan word je vast opgepakt," maakte Lucia de zin van haar vader in gedachten op. "Dat was toch godschennis of godsdienstschennis!? Of hoe heet dat ook alweer?" Lucia kon even niet op de naam komen, maar het was wel duidelijk wat ze bedoelde. Op een koran springen stond gelijk aan spotten met die godsdienst; het was hetzelfde als je de Nederlandse vlag zou verbranden! "We kunnen ook Rita Verdonk nadoen!!", lachte Wilbert, de grotere broer van Lucia toen. "Ja, dan doen we het zo," schreeuwde Gert vol enthousiasme. Met een boos gezicht ging hij staan en maakte naar Wilbert een wegwerpgebaar, zoals leraren wel eens doen als je de klas uit moet. Droevig boog Wilbert zijn hoofd en liep weg, maar ging op de fauteuil in de hoek van de kamer zitten. "En nu gaan we die ene scène nadoen dat Rita verloor van Mark Rutte!", schreeuwde Gert (bij hem is dat praten, maar voor de anderen van Lucia's gezin is het schreeuwen). "Je mag niet praten met mime, hè!", zei de moeder een beetje lacherig.

Wilders nadoen, KC op 25-09 2007.

Het wachten is op een actueel artikel van KC over GW...

Gerelateerde artikelen:
Uit de oude doos; 17-02 2009

4 opmerkingen: