13-03-2009

Engelse overheersing


Voorspelbare Champions League-avonden

Afgelopen week stonden de returns van de eerste KO-ronde van de Champions League op het programma. De acht duels waren netjes verdeeld over twee avonden, waarin de groepswinnaar het thuisvoordeel kreeg:

Dinsdag:
Bayern München (F) - Sporting Lissabon (C) [5-0]
Juventus (H) - Chelsea (A) [0-1]
Liverpool (D) - Real Madrid (H) [1-0]
Panathinaikos (B) - Villarreal (E) [1-1]

Woensdag:
AS Roma (A) - Arsenal (G) [0-1]
Barcelona (C) - Olympique Lyon (F) [1-1]
Porto (G) - Atletico Madrid (D) [2-2]
Manchester United (E) - Internazionale (B) [0-0]

Lang niet alles was beslist. Bovendien hadden de groepswinnaars een score van +2 =4 -2, net zoveel als de nummers twee. Ze hadden wel het thuisvoordeel. Uiteindelijk bleek dat dat maar weinig uitmaakte: bijna altijd won de ploeg die in de heenwedstrijd een goed resultaat had neergezet.

Bayern München - Sporting Lissabon 7-1 [5-0]
De "Rekordmeister" vestigde weer een record door in de KO-fase met 12-1 over de tegenstander heen te walsen. Na de 0-5-uitzege kon er weinig meer gebeuren en de Portugezen liepen elkaar meer in de weg dan dat ze het Bayern moeilijk gingen maken. Voor het publiek was het alleen maar leuk dat de thuisploeg tegen zo'n "kneus" zat te spelen, maar de spanning was ver te zoeken. Menig amateurclub had meer tegenstand geboden.

Juventus - Chelsea 2-2 [0-1]
Chelsea had het moeilijk in Turijn. De ploeg van Guus H. liep steeds achter de feiten aan, maar door twee toevalstreffers kreeg de thuisploeg geen loon naar werken. Het was overigens pas het eerste "puntverlies" van Guus H. bij Chelsea.

Liverpool - Real Madrid 4-0 [1-0]
Wat doe je als je je uitwedstrijd met 0-1 hebt gewonnen? Ga je dan de voorsprong verdedigen? Of ga je gewoon vol op de aanval? Gelukkig deed Liverpool het laatste. Voor de wedstrijd maakte Wesley Sneijder zich geen zorgen: "Als Liverpool uit met 1-0 kan winnen, kunnen wij dat ook. En misschien zelfs wel met meer." Niets was minder waar. Real Madrid, dat zich in de winter versterkte met Diarra en Huntelaar, was volkomen kansloos. Niet dat Huntelaar speelde. Je mag maar één nieuwe speler inschrijven in de Champions League en dat werd die Diarra. Ondanks dat stonden er bij de aftrap wel vier Nederlanders op het veld. Waar Kuijt en Babel de avond van hun leven hadden, hadden Sneijder, Robben en Van der Fart een avond om zo snel mogelijk te vergeten.

Panathinaikos - Villarreal 1-2 [1-1]
Met Ajax lukte het Ten Cate niet om zich ook maar één keer te kwalificeren voor de Champions League. Steeds ging het in de beslissende wedstrijd mis (zoals tegen Kopenhagen, Slavia Praag en Dinamo Zagreb). Met Panathinaikos slaagde hij er zelfs in de groepsfase als winnaar af te sluiten en na de 1-1 in Spanje zag het er goed uit. Maar ja, Ten Cate is Ten Cate... In het nationale bekertoernooi vloog zijn ploeg er al uit tegen een laagvlieger, een paar weken later in de Champions League kreeg Panathinaikos weer een dreun. Ten Cate wilde de "voorsprong" verdedigen en zo roep je natuurlijk de problemen over je af. Nog één keer kon de thuisploeg terugkomen, maar na de 1-2 waren ze volledig knock-out. Na afloop was de assistent van Ten Cate opvallend tevreden. Tja, je hoeft natuurlijk niet zo arrogant als Mourinho te zijn, maar waar blijft de emotie? Een ploeg die van Internazionale en Werder Bremen heeft gewonnen en dan "tevreden" is met de uitschakeling tegen Villarreal op eigen veld?!

AS Roma - Arsenal (w.n.s.) 1-0 [0-1]
Arsenal zat op rozen na de 1-0-zege in eigen huis. De nummer zes van de geplaagde Italiaanse competitie was in eigen huis echter in staat tot een stuntje door al gauw de 1-0 te maken. Het wachten was op de gelijkmaker, maar Arsenal was niet in goeden doen. Met pijn en moeite wisten ze de strafschoppenserie te halen, waarin ze de eerste de beste strafschop misten. Daarna deden ze echter niks meer fout en lag AS Roma er alsnog uit door twee verprutste penalty's. Jammer. Wat ook jammer was, was hoe de NOS de spanning uit de strafschoppenserie haalde in de samenvatting: zend alleen de eerste en laatste pogingen uit. "Wat zal er nu gebeuren? Oh, hij mist! Wat jammer nou..."

Barcelona - Olympique Lyon 5-2 [1-1]
Barcelona is ook weer een ronde verder. Dat is vooral leuk voor ze omdat Real Madrid hard op hun donder kreeg, maar daar blijft het dan wel bij. Want als de wedstrijden tegen Olympique Lyon iets hebben laten zien, dan is het wel dat Barcelona nog een lange weg te gaan heeft. Voor Olympique Lyon geldt dat nog meer. Weer strandde de ploeg vroeg in het toernooi in een draak van een wedstrijd. Ondanks dat de bezoekers uiterst verdedigend speelden, kreeg Barcelona kans na kans. Het zou een doelpuntrijke wedstrijd worden, zo werd er verteld. Na tien minuten samenvatting was er nog niks gebeurd. Pas op het einde van de eerste helft werd er gescoord en de doelpunten vielen als rijpe appels. Binnen een kwartier waren de Fransen op een 4-0-achterstand gezet. Daarna liet Barcelona de Fransen nog terug in de wedstrijd komen, maar al gauw had Barcelona de wedstrijd weer onder controle. Toch is dit kortstondige gebrek aan scherpte het verschil tussen de top en subtop. Uiteindelijk wonnen de Catalanen de wedstrijd met 5-2 en eindigden de Fransen met tien man.

Porto - Atletico Madrid 0-0 [2-2]
Porto gaat door na twee remises tegen Atletico Madrid. Dat is zeker geen slechte prestatie. Wie de uitslag ziet, zou denken dat Porto op remise speelde, maar dat was niet zo. Ze hadden de hele tijd het betere van het spel, maar het was onvoldoende voor een doelpunt. Voor Atletico waren de druiven zuur: ze bleven in alle wedstrijden ongeslagen, maar ze liggen er nu wel uit.

Manchester United - Internazionale 2-0 [0-0]
In Milaan was Manchester tien klasses beter dan de thuisploeg, maar bleef het 0-0, in Manchester waren de ploegen aan elkaar gewaagd en won United met 2-0. Over twee duels zijn ze natuurlijk verdiend door, maar opmerkelijk was het wel. Na afloop was Mourinho opvallend mild. Die ouwe was hem dit keer te slim af, dus stelde hij zich maar een keertje nederig op. Wel een opmerkelijke strategie, door thuis "verstoppertje" te spelen en dan in de return proberen toe te slaan. De Italiaanse bluf leverde echter weinig op, want ook de laatste Italiaanse pion verdween van het hoogste podium.

Uitslagen:

Dinsdag:
Bayern München (F) - Sporting Lissabon (C) 7-1 [5-0]
Juventus (H) - Chelsea (A) 2-2 [0-1]
Liverpool (D) - Real Madrid (H) 4-0 [1-0]
Panathinaikos (B) - Villarreal (E) 1-2 [1-1]

Woensdag:
AS Roma (A) - Arsenal (G) (w.n.s) 1-0 [0-1]
Barcelona (C) - Olympique Lyon (F) 5-2 [1-1]
Porto (G) - Atletico Madrid (D) 0-0 [2-2]
Manchester United (E) - Internazionale (B) 2-0 [0-0]

Uiteindelijk gingen er vijf groepswinnaars door en drie nummers twee. De thuisploegen wonnen 7 keer, de uitploegen 3 keer en er waren 6 remises. De doelcijfers waren met 28-17 in het voordeel voor de thuisploegen.


A
1. AS Roma 12 12-6
2. Chelsea 11 9-5

B
1. Panathinaikos 10 8-7
2. Internazionale 8 8-7

C
1. Barcelona 13 18-8
2. Sporting 12 8-8

D
1. Liverpool 14 11-5
2. Atletico 12 9-4

E
1.Manchester 10 9-3
2. Villarreal 9 9-7

F
1. Bayern Mxc3xbcnchen 14 12-4
2. Olympique Lyon 11 14-10

G
1. Porto 12 9-8
2. Arsenal 11 11-5

H
1. Juventus 12 7-3
2. Real Madrid 12 9-5

UEFA Cup
In de UEFA Cup vielen er bijna alleen maar thuiszeges te bewonderen. Alleen Galatasaray en Sporting Braga wisten op vreemde bodem een gelijkspel te behalen. Ajax ging ten onder in Marseille. FC Twente won daar onlangs nog met 0-1 en PSV ging daar ten onder met 3-0. Ajax zat daar tussenin: het werd 2-1. Daarbij was Ajax de morele winnaar, want 2-1 is theoretisch gezien geen slechte uitslag en Ajax speelde een helft met tien man. Gek genoeg stond het toen al 2-1 en liep Ajax geen verdere averij op. Toch kunnen er nog steeds gekke dingen gebeuren in de ArenA. Aan de andere kant krijg je een heel ander soort wedstrijd als je thuis moet winnen. Bovendien wonnen PSV en FC Twente hun eerste duel en verloren ze het tweede duel van Marseille. Ik ben benieuwd hoe het gaat als de Fransen met een voorsprong aan hun tweede duel beginnen. Vast staat dat (de ploeg van) Erik G. een heet avondje gaat beleven in Amsterdam. De coach van Olympique Marseille kon zijn minachting voor Ajax niet onderdrukken door de Amsterdammers lager in te schatten dan FC Twente en PSV. Dat eerste kan ik nog wel begrijpen, maar dat laatste niet. Overigens won Ajax in de competitie met 0-2 van Twente en met 4-1 van PSV. In ieder geval zal iedereen op scherp staan, maar de ervaring met Fiorentina leert dat het voor Ajax niet zo makkelijk is om thuis te winnen. 

Op woensdag is de return. Drie keer is toch scheepsrecht?

Gerelateerde artikelen:
Italiaanse bluf; 27-02 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten