19-03-2009

En dat is drie...


Verjaardag zonder feest

Na PSV en FC Twente te hebben uitgeschakeld, sloeg Olympique Marseille ook toe tegen Ajax. Na twee uur voetballen was Ajax in eigen huis blijven steken op 2-2, wat een slecht resultaat was na de 2-1-nederlaag in Frankrijk. Zodoende sneuvelde de laatste Nederlandse pion op het Europese podium.

In Frankrijk was Ajax nog gelukkig met de kleine nederlaag tegen Olympique Marseille, dat eerder al PSV uit de Champions League had gekickt. Het onderling duel eindigde in het voordeel voor de Fransen, die thuis met 3-0 wonnen nadat ze in Eindhoven met 2-0 verloren. Tegen Atletico Madrid en Liverpool pakten ze vervolgens een puntje en PSV geen, waardoor ze nog net UEFA Cup mochten spelen.

In de UEFA Cup speelden ze tegen FC Twente en werden ze thuis gebatst. Helaas speelde Twente thuis zo slecht dat het nog op verlengingen uitdraaide en uiteindelijk verloor de ploeg uit Enschede nog. Gesterkt door deze narrow escape lukte het de Fransen om tegen Ajax het eerste duel wel te winnen. Aan Ajax de taak om het tweede duel te winnen.

Wedstrijd
Vol goede moed ging Ajax aan de slag. Gesteund door het thuispubliek gingen de Amsterdammers op jacht naar de openingstreffer. Anders dan tegen Fiorentina had Ajax het beste van het spel tegen de weinig sympathieke Fransen. Helaas is het spitsenprobleem bij Ajax nog steeds aanwezig. Waar Suarez volgens de commentator de man van de wedstrijd was, was hij eigenlijk de man van de gemiste kansen. Keer op keer faalde hij in kansrijke positie.

De 1-0 kwam dan ook van Eenoog, tegen het einde van de eerste helft. Het doelpunt kwam op een gunstig moment, maar een minuut later lag de bal aan de andere kant al weer in het net. Daaraan was te zien dat Ajax nog lang geen topploeg is, want door een stommiteit was de gunstige stand omgeslagen in een vervelende. Ajax moest nog een keer scoren om de verlenging af te dwingen.

Jammer genoeg voor van Basten was het dure tegendoelpunt te wijten aan Verfmeer, die uitkwam terwijl hij op zijn post had moeten blijven. Stekelenburg zag het vol ongenoegen aan op de bank. Heel boos is hij nu hij geen eerste keeper meer is, maar hij zal ook wel hebben gezien dat Verfmeer hem zeer goed verving. Helaas ging Verfmeer in deze belangrijke wedstrijd opzichtig in de fout. 

Na de rust drong Ajax weer aan en werd de bevrijdende 2-1 dan toch gemaakt. Na de 2-1 miste Ajax nog wat kansen en werd het tijd voor de verlenging. In de verlenging gebeurde niet erg veel en leken beide ploegen aan te sturen op het penaltyschieten. Maar toen gebeurde het. Het was Boudewijn Z., die een vrije trap mocht nemen. Zonder veel gevoel poeierde hij in de muur, waarna de bal het luchtruim verkoos en even verderop de Ajaxdefensie tot wanhoop dreef. De bal werd uit de lucht gepikt en ja hoor... het stond 2-2. GAME OVER

Na de 2-2 werd het duel onvriendelijk en kreeg Bruno Silva nog rood doordat Benarfa veinsde dat-ie gekeeld was of zo. Maar dat maakte ook niet meer uit. De 2-2 bleef op het scorebord en zodoende werd de 109e verjaardag van Ajax geen feest.

Marseille
Het was alweer de zoveelste keer dit toernooi dat Olympique Marseille net aan de goede kant zat. Met zo veel mazzel hebben ze goede kansen om de UEFA Cup te winnen. Voor Ajax zijn de druiven zuur. Weer UEFA Cup gespeeld en weer niet gewonnen. Daarmee zijn ze op alle fronten min of meer uitgeschakeld. De bekeruitschakeling was wel stom, maar tegen AZ is dit jaar weinig te doen. 

Over het algemeen zijn de prestaties van Ajax in Europa positief ontvangen. Winnen van HSV en Fiorentina, dat komt aan. Maar toch... Als je er dan uitvliegt tegen het minder hoog aangeschreven Marseille, dan is dat toch zuur. Als je de ambitie hebt om Champions League te spelen, moet je jezelf ook als doel stellen de UEFA Cup te winnen, mocht je de Champions League niet halen. Missie mislukt. :(

Verlenging
Is het nou een voordeel om thuis te spelen als er wordt verlengd? In de verlenging is de stand per definitie 0-0 en wordt het thuisvoordeel gecompenseerd door de zwaarder tellende uitdoelpunten. Ik weet niet of hier veel statistieken van zijn, wel ken ik enkele ervaringen met de Nederlandse ploegen. Daarbij moet worden gezegd dat de ploeg die het tweede duel thuis speelt, vaak hoger wordt aangeschreven, omdat het als voordeel wordt gezien om de return thuis te spelen. Bekende voorbeelden zijn:

Olympique Lyon - PSV 1-1 1-1 PSV wint na strafschoppen
Real Betis Sevilla - AZ 2-0 1-2 na verlenging
Groningen - Fiorentina 1-1 1-1 Fiorentina wint na strafschoppen
Olympique Marseille - Ajax 2-1 2-2 na verlenging

Zelf denk ik dat de uitploeg in de verlenging in het voordeel is, omdat de tijd ontbreekt voor veel doelpunten. Bij het penaltyschieten denk ik dat het voordeliger is om in eigen omgeving te spelen, omdat er dan juist veel druk op staat. Dat lijkt me leuk om te onderzoeken.

Dat was het dan voor dit jaar. Volgend jaar beter. Ik ben benieuwd hoe AZ het volgend jaar gaat doen in de Champions League.

Links:

Gerelateerde artikelen:
Italiaanse bluf; 27-02 2009
1 uit 6; 10-12 2008

6 opmerkingen: