17-02-2009

Uit de oude doos

Blind

De laatste tijd gaat het op de Uni alleen nog maar over een bijna blind beestje. In ieder computerpracticum worden er zeeën van tijd verklooid aan ellenlange discussies en niet aan de opdrachten. Het onderwerp van gesprek is de mol, of beter gezegd: wie is de mol??

Hele fora staan volgeschreven met vermoedens en er wordt volop gespeculeerd. Zelf heb ik geen idee wie de mol is, ik heb het programma nog nooit gezien. Twee jaar geleden had Pinda al gauw een conclusie getrokken en achteraf leek het zo simpel. Des te vermakelijker om te lezen hoe anderen keer op keer in de verkeerde richting zoeken, foute conclusies trekken en er uiteindelijk - na veel gezwoeg - alsnog naast zitten.

Daarom nu het onthullende artikel, dat vast voor veel mol-kijkers een wereld doet opengaan:

Wie WAS... de Mol?

De afgelopen tien weken waren we 'in de ban' van AVRO's televisieprogramma "Wie is... de Mol?" Afgelopen donderdag was de finale, en dus hoog tijd voor een artikel.

Kort het concept: Men raapt tien (bekende) Nederlanders bij elkaar en laat ze opdrachten uitvoeren in een leuk land. Maar, tussen die tien kandidaten, zit er een persoon die gedoemd is om alle opdrachten te laten mislukken; de zogeheten Mol. Aan het einde van elke aflevering maken alle kandidaten een soort quiz over wie zij denken wie de Mol is. Degene die het verst er vandaan zit, krijgt een rood scherm wat betekent dat hij/zij naar huis moet en het spel verlaten. De Mol kan nooit een rood scherm krijgen.

De dag na de uitzending, vrijdag omstreeks 16:00 is er op Schiffers.fm een muzikale aanwijzing over de Mol.

Elke aflevering bevat twee opdrachten waarin geld in de pot kan worden verdiend. De winnaar van de serie wint de pot. Hij wint door de laatste executie (zo heet die "quiz" aan het einde van de aflevering) de mol goed te raden.

Dit was het eerste seizoen dat ik de serie ging kijken, ik had er wel eens wat van gehoord, maar nooit echt gekeken.

De eerste aflevering was eigenlijk een beetje wennen met de namen. Twee namen kende ik al: Sander Lantinga en Dick Jol. Verder namen waren: Sander, Liesbeth, Alex, Menno, Dick, Nadja, Eva, Renate, Paul en Inge. Molacties kon ik nog niet echt ontdekken.

De tweede aflevering was prachtig: de tweede opdracht was een abseilopdracht. De kandidaten moesten een voor een van het hoogste gebouw van Thailand abseilen. Vijf van de negen kandidaten moesten gaan abseilen om geld in de pot te brengen. Eerst ging Dick Jol, hij vond het keigaaf, daarna Menno Bentveld dacht ik, daarna Nadja Hupscher en daarna Inge Ipenburg als laatst zoiets was het. Nadat de kandidaten beneden waren, kregen ze van de presentator Karel van de Graaff een aanbod... voor 5000 euro extra in de pot, moesten ze de andere kandidaten (die overige vier) ook laten abseilen. Nou ik zag al dat die Alex Klaasen en Renate Verbaan niet durfden, dus ik zou het nooit hebben aangenomen. Dick, Menno en Nadja dachten precies hetzelfde. Alleen Inge dacht de overige te kunnen overtuigen. De opdracht mislukte en er kwam helemaal geen geld in de pot.

Ik dacht: alleen de mol zou die opdracht aangaan om ze te overtuigen. Door die actie werd Inge hoofdverdachte #1.

De muzikale aanwijzing van die aflevering #2 was "One - U2" -->
Is it getting better?
Or do you feel the same
Will it make it easier on you now?
You got someone to
blame


Ja, wie mag je de schuld geven en waarom... ik wist wel waarom: dat was Inge (mijn verdachte) omdat ze die opdracht aannam.

De muzikale aanwijzing van een aflevering, ik kan het even niet terugvinden... het was in de trand van: "time of peace, a time of hate" zoiets.

Een beetje vrij en cryptisch vertalen: Goed tijden, Slechte tijden. Inge is actrice in, ja hoor, Goede tijden Slechte tijden. Toen was het definitief voor mij.

Sinds aflevering #2 zat ik op de juiste persoon bleek op donderdag 15 maart toen de finale aflevering werd getoond.

Hopelijk heb ik het volgend jaar weer goed xD
Wie WAS... de mol?; Pinda's weblog op 17-03 2007.

Natuurlijk schieten mij nu vragen te binnen als
- Is het saboteren niet levensgevaarlijk?
- Wist iedereen al lang van tevoren wie de mol was? (in 2007)
- Had Pinda het vorig jaar ook goed?
- Wie is dit jaar de mol?

Er is in ieder geval heel wat te winnen met die kennis en Pinda kennende weet hij wel de juiste conclusie te trekken uit de afleveringen en de muzikale aanwijzingen. Hopelijk schrijft hij er dan weer een artikeltje over. ;)

Gerelateerde artikelen:
Uit de oude doos; 17-01 2009

1 opmerking: