14-01-2009

Johan Hut, een vreemde journalist

Pas op de plaats

Afgelopen zaterdag werd Johan Hut 48 jaar. Johan Hut is een bekende schaakjournalist die onder andere stukjes schrijft over schaken in een aantal regionale krantjes. [1] Vaak schrijft hij dan over schaaktoernooien die de gewone schaker bijna onopgemerkt aan zich voorbij laat gaan. Vaak komen er dan wat spektaculaire partijen aan bod, met af en toe licht commentaar.

Journalistiek meesterwerk
Ook de externe competitie wordt besproken. Natuurlijk komt Johans club, HSG, vaak voor in deze verslagen. BSG kwam vroeger ook nog wel eens voor, maar de laatste tijd is het anders. Het gaat bijna alleen nog maar over En Passant, een schaakclub bestaande uit - zelfs voor schakers - vreemde figuren. De reden is de komst van een aantal sterke spelers, zoals Bosboom, Böhm en Carlier. Deze spelers, die al in de nazomer of herfst van hun carrière zitten, vinden het blijkbaar leuk om in een krappe toren op een laag niveau te spelen. Moeten zij weten, maar blijkbaar is het heel interessant voor Johan Hut. BSG komt er steeds bekaaider vanaf. Meestal vergeet Johan naar de wedstrijden te komen en flanst-ie achteraf maar een verhaal in elkaar. Dat er niet veel van klopt zal hem een worst wezen. De meeste lezers weten dat natuurlijk niet.

Utrechtschaak
Ondanks dat weet Johan Hut precies hoe BSG eraan toe is. Op het beruchte en doodsaaie forum
Utrechtschaak reageerde hij op een verslag van Edwin Baart. De teamleider van BSG repte daarin over de aankomende wedstrijd tegen Voerendaal. Na die wedstrijd is het wel zo'n beetje duidelijk of BSG Voerendaal in z'n ondergang meesleurt of dat BSG zelf kansloos degradeert. Johan Hut kwam daarom maar met een typische Utrechtschaak-grap:

Johan Hut
zo 14-12-2008 19:46

 
Leuk verslagje van de meesterklasse op de KNSB-site. Daarin o.a. de volgende opmerking van BSG-teamleider Edwin Baart :

"De eerstkomende thuiswedstrijd tegen Voerendaal is belangrijk voor ons. Dan weten we waar we staan."

Edwin, ik weet het nu al: op de tiende plaats.

Hoe zorgwekkend de situatie bij BSG is, blijkt wel uit de
stand: alleen bij een 10-0-overwinning komt BSG gelijk met Voerendaal. Dus ja, BSG zit voorlopig nog wel vast aan die tiende plaats, maar het is nog wel een verschil of je evenveel matchpunten hebt of vier minder dan je grootste concurrent. Er is dus nog heel wat te winnen en hopelijk is Johan Hut dan aanwezig om verslag te doen van deze vierpuntenwedstrijd. Maar waarschijnlijker is dat hij in Bunburg een spannende match volgt.

[1] Johan Hut schrijft voor de volgende kranten/regionale sufferdjes:
Gooi- en Eemlander, Noord-Hollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad

Gerelateerde artikelen:

12 opmerkingen: