09-07-2007

Räikkönen wint slaapverwekkende race in Engeland

Kimi Räikkönen heeft de afgelopen week goede zaken gedaan. Na zijn zege in Frankrijk won hij ook op Silverstone. Evenals vorige week bleken de pitstops cruciaal.

Gisteren keek ik bij Sizzel naar de race. Er was ophef ontstaan over een medewerker van McLaren, die allerlei geheimen van Ferrari had gejat en zo. Of het storm in een glas water was, weet ik niet. Ik heb er ook niet veel meer over gehoord.

Start
Terug naar de race, waarin Hamilton de pole verdedigde voor het thuispubliek. Räikkönen probeerde hem bij de start meteen te grazen te nemen, maar zijn aanval mislukte. Hij zat toen in de McLaren-sandwich. De andere Ferrari deed het minder: Massa had zijn motor af laten slaan en moest van achteren een inhaalrace rijden.

Pitstops
Al snel wordt duidelijk dat Hamilton zijn riante positie niet kan vasthouden: Räikkönen jaagt hem flink op en ook Alonso komt dichterbij. De eerste pitstop van Hamilton komt ook vroeg. Het wordt al gauw duidelijk dat Hamilton niet meer had te hopen dan een derde plaats.

De laatste stuiptrekking van McLaren was de aanpassing in de strategie van Alonso. Zijn eerste pitstop was dusdanig kort, dat hij weer voor Räikkönen op de baan kwam. Door de vroege tweede stop werd de Spanjaard ook geklopt.

Slotfase
Ondertussen was Massa aardig opgeklommen. De op de vierde plaats rondrijdende Kubica was echter een te groot struikelblok, waardoor hem slechts de vijfde plaats restte.

Gebeurde er verder nog wat leuks? Nauwelijks. Achterin blies Subtiel een Ferrari-motor op en botste Speed tegen Würz (niet voor de eerste keer dacht ik) toen ze aan de kant gingen voor de koplopers. Het venijn zat dus inderdaad in de staart.

Räikkönen won dus, voor Alonso en Hamilton, die opnieuw op een forse achterstand werd gezet.
 

Boven: Sutil blaast zijn motor op.
Onder: Räikkönen juicht na een verdiende overwinning.

2 opmerkingen: