30-11-2006

Europees voetbal in de UEFA Cup

Een dramatische week
De Nederlandse ploegen hebben zichzelf geen goede dienst bewezen deze week. Wéér geen overwinning, het begint pijn te doen.

Heerenveen kwam niet in actie en kon dus onmogelijk winnen. Ze hebben nog een kans op de volgende ronde, maar dan moet alles meezitten.
AZ speelde thuis 2-2 gelijk en bereikte de volgende ronde wèl. Dat was het enige lichtpuntje, want een thuisremise tegen een zwakkere tegenstander is niet meteen reden om te feesten. Maar in ieder geval één ploeg die doorgaat.
Ajax is natuurlijk ook véél te sterk voor de UEFA Cup. Helaas begint het vormverlies abnormale proporties aan te nemen. Na de remise in Praag en wat wanprestaties in eigen land was ook Espanyol te sterk: In de ArenA werd het 0-2. Ondanks dit resultaat is Ajax al bijna verzekerd van de volgende ronde.
Feyenoord is al jaren het lachertje van Nederland. Won bij toeval in 2002 de UEFA Cup, maar is tegenwoordig vooral berucht om zijn aanhang. Tegen Nancy werden de Rotterdammers keihard afgeslacht. De tegendoelpunten waren allen even sneu als kolderiek, al kwam de 3-0 door een onterecht gegeven penalty, dat wel. Uiteindelijk werd de wedstrijd gestaakt doordat de ME op het slimme idee was gekomen de supporters te kalmeren met traangas. Het huilen stond doelman Timmer nader dan het lachen.

Resultaten van de afgelopen tijd:
Liverpool - PSV 2-0
Sparta Praag - Ajax 0-0
Parma - Heerenveen 2-1
Feyenoord - Blackburn Rovers 0-0

AZ - Slovan Liberec 2-2
Ajax - Espanyol 0-2
Nancy - Feyenoord 3-0


De winnaar is steeds groen, de verliezer rood. Bij gelijkspel zijn beide ploegen in gele letters afgebeeld. De uitslag is groen als de Nederlandse ploeg wint en rood als de Nederlandse ploeg verliest en geel bij remise.
 
Conclusie: Een héééél erg slechte maand voor het Nederlands voetbal! :-(

28-11-2006

Interne competitie ronde 11

Weer gewonnen!
Gisteravond werd alweer de elfde competitieronde gespeeld van de interne competitie. Peter, Lars & Lennart waren van de partij. Ik ging ook maar, want ik had het idee dat Lennart voor mij gekomen was. :P Ik speelde wat snelschaakpotjes tegen Peter. De score was ongeveer zoals Politeia - Daedalus.

De partijen begonnen iets na achten. Beneden was BSG 6 aan het spelen tegen Hoogland 3. Lars & Lennart hadden bij hoogland gespeeld, dus die kwamen wat (oud)clubgenoten tegen in het altijd gezellige Denksportcentrum.

Ik speelde tegen Guido Vijn en die komt altijd wat later. Ik had verwacht tegen de slang te spelen, dus ik was blij verrast. Mijn concurrenten hadden het lastiger: Zo speelde Peter met zwart tegen Leon Pliester, Lennart speelde tegen Mel B en Lars speelde tegen Cees Beijen (nu weet ik 't weer. :P) Verder speelde Coen van der Heijden tegen FM Henk. De slang speelde tegen Bert Balke.

Om 22 over acht kwam mijn tegenstander aan. Ik had vorig jaar een keer van 'm verloren, dus ik besloot om hem niet meteen aan te vallen. Ik speelde rustig, want hij speelde ook niet heel ambitieus. Ik liet op e6 lopers ruilen en ging vervolgens aanvallen. Ik kreeg mooi spel en toen hij een "matdreiging" overzag, was het meteen uit. Ik vroeg nog of ik aan zet was, alvorens de matzet uit te voeren. Eigenlijk wel jammer, want ik stond zo goed .:P

Toen ik klaar was met analyseren, liepen de overige partijen naar hun einde. Lars & Lennart hadden gewonnen, Peter had helaas verloren. Het loensreptiel is blijkbaar dus sterker dan de computer :P. Peter zei namelijk dat hij altijd wel remise had, als ik hem goed heb begrepen. Vervolgens was Coen (die zijn haar had geverfd of zo) klaar. Aan zijn actieve deelname in de analyse was te zien dat hij had gewonnen, dacht Peter. Hij had echter verloren en zodoende loopt FM Henk weer wat puntjes op me uit. :-(

Als laatste waren de slang en BB nog bezig. Deze partij had een weinig realistisch einde. Spelend met een analoge klok hadden beide heren in de tijdnoodsfase niet alle zetten genoteerd. Ook was er onduidelijkheid over de slotstelling. Zwart had een loper meer, maar er was onenigheid over waar een toren stond. :S Pas rond middernacht wilden ze de vermeende slotstelling uitspelen. Jarno stelde ijverig de klok in voor de finale, toen BB zei: "Ik wil ook wel remise." Misschien had hij geen zin meer, maar hij was weer eens veel te vriendelijk. En zo kreeg de slang een halfje waar hij geen enkel recht op had. Erg jammer dat zijn gezeur beloond werd. Een normaal mens had opgegeven in zo'n stelling.

Uitslagen:
C van der Heijden - H van der Poel 0-1,
L Pliester - P Drost 1-0,
G Vijn - J de Groote 0-1,
M Brandenburg - Le Ootes 0-1,
La Ootes - C Beijen 1-0,
T Slisser - B Balke ½-½
;

26-11-2006

Veertiende ronde Eredivisie

Het leed van de topclubs
 
De veertiende ronde van de Eredivisie is een van de verrassendste ooit. Enorme uitslagen waren aan de orde van de dag. In totaal werden er 42 doelpunten gemaakt: 29 voor de thuisploegen en 13 voor de uitploegen. Een behoorlijk verschil.

Op vrijdag beten Twente (2397) en Vitesse (2284) het spits af. De thuisploeg won regelmatig met 2-0. Hierdoor gaat Twente door de 2400-puntengrens! Op de zaterdag scoorden de drie thuisclubs er ook op los: Willem II (2131) won met 3-1 van RKC (2176) en dat was nog de genadigste uitslag. PSV (2641) won met niet minder dan 5-0 van Utrecht (2303) en Excelsior (2086) blikte Heracles (2206) met grote cijfers in: 6-1.

Op zondag kwamen de toppers in actie. AZ (2520) maakte geen fout: op bezoek bij Heerenveen (2345) won het met moeite. Het werd 1-3. Iets minder verging het Ajax. Op bezoek bij laagvlieger Sparta (2172) verlóór de ploeg met maar liefst 3-0. Opnieuw brachten de Amsterdammers zichzelf in de problemen door een rooie kaart te verzamelen. Wesley Sneijder was dit keer de schlemiel, hij schold iemand de huid vol nadat die een aanslag op hem pleegde. Tegen Sparta Praag kon Ajax (2483) nog met een blauw oog ontsnappen, tegen Sparta Rotterdam gek genoeg niet...

Feyenoord (2472) kwam op bezoek bij NEC (2233) en verliet Nijmegen zonder punten: het werd 4-1. Dit tot grote onvrede van de trainer van NEC, die niet kon begrijpen waarom zijn ploeg niet altijd zo speelde.

De laatste verrassing was de 2-5 nederlaag die Groningen (2362) leed tegen ADO Den Haag (2120). De uitploeg had vorige week al afscheid moeten nemen van trainer Adelaar, na een 0-3 nederlaag tegen Vitesse. Tegen Groningen speelde echter een heel ander ADO. In een leuke wedstrijd bleken de bezoekers effectiever.

De laatste wedstrijd was Roda (2287) - NAC (2208), waar NAC op voorsprong kwam, maar uiteindelijk wel met 3-2 verloor.

Uitslagen:Twente (2397) - Vitesse (2284) 2-0,
PSV (2641) - Utrecht (2303) 5-0,
Willem II (2131) - RKC (2176) 3-1,
Excelsior (2086) - Heracles (2206) 6-1,
Sparta (2172) - Ajax (2483) 3-0,
NEC (2233) - Feyenoord (2472) 4-1,
Heerenveen (2345) - AZ (2520) 1-3,
Groningen (2362) - ADO (2120) 2-5,
Roda (2287) - NAC (2208) 3-2;

Download rating14.txt
 
PS.: Ik kan de letters weer kleuren :-)
PS.2: Misschien tijdelijk :-(

25-11-2006

ERU Goudkuipje-schaaktoernooi

Vanochtend moest ik weer eens vroeg op. Tja, wie gaat er ook schaken op z'n vrije dag... Ondanks dat ik nauwelijks een oog dicht had gedaan, ging ik vol goeie moed op pad. Ik was vol vertrouwen :P.

Bij aankomst in het Minkema-college (zo heet 't toch?) zag ik dat ik in de tweede groep was ingedeeld, in tegenstelling tot het aapje en wortel 1, die in de hoogste groep meededen. Zegt wat over 't niveau. :P

Partijen
Om een uur of tien begonnen de partijen. Ik speelde met zwart tegen Gert Legemaat. Ik kwam met voordeel uit de opening en toen hij een fout maakte, won ik een kleine kwaliteit. Ik genoot even van zijn gepeins, maar vervolgens richtte ik me weer op mijn eigen stelling. Zo simpel was het nog niet. En ja hoor... Ik dacht nog wel ff tijd te hebben voor ...h5?? Toen ik even later naar de stelling keek, zag ik dat h4! erg vervelend was. Dit werd even later ook gespeeld. Mijn dame moest een paard dekken en werd nu aangevallen. Het zou me gewoon twee stukken achter elkaar kosten... Dus gaf ik maar een toren. Met twee kwaliteiten (later één) minder vocht ik nog door tot in een eindspel, dat verloren ging. Erg jammer. :-(
In de hoogste groep won Ewood van Sten Goes, terwijl wortel 1 remise speelde.

In de tweede ronde speelde ik tegen een Duitser/Duits sprekend persoon met Duitse naam. Opnieuw had ik zwart, maar dat vond ik niet erg. Ik kreeg tegen Matthias Ehrhardt al direct uit de opening voordeel: Hij had een geïsoleerde pion en ik had een sterke loper. Met een vrij simpel stappenmethode-trucje (...Pg5, met op Pxg5 Dxg5 en aanval op g2 en c1) kreeg ik beslissend voordeel. Mijn tegenstander ruilde niet op g5, maar deed Pe5, waarna Ph3+ gevolgd door Dg5 weer erg sterk was. Deze zwartoverwinning deed me goed.
Ewood verloor met een stuk meer. Wat antiloop deed, weet ik niet meer (zal wel niet veel soeps zijn).

In de derde ronde had ik eindelijk een keer wit. Ik speelde tegen Hans van Nieuwenhuizen, die op dat moment al twee keer had gewonnen. Misschien zou deze partij al de winnaar aanwijzen. Ik wilde graag winnen en ik kreeg alle gelegenheid om een aanvallende stelling op te bouwen. Hij speelde namelijk Pirc. Al snel leek de stelling op een "Draak", waarin zwart weinig tegenspel had op de damevleugel. Helaas waren er al wat stukken geruild en kwam zwarts dame via f6 in de verdediging. Daarna was de aanval afgelopen en hoopte ik op een klein voordeeltje te kunnen spelen. Daarbij liet ik nog bijna een toren insluiten, waardoor ik besloot ook de lopers af te ruilen. Het enige probleem was dat ik minder tijd had. Verder was de stand behoorlijk gelijk. Ik slaagde erin mijn koningsvleugelpionnen op te laten rukken, maar het leverde niet meer dan een goed verdedigbare vrijpion op. Ik dacht nog een stuk te winnen, maar het werd een kwaliteit, waar mijn tegenstander twee pionnen voor had: remise.
Ewood won met een kwal minder van Willem Moene, ook geen onbelangrijke zege.

Tussen de derde en vierde ronde was een pauze. Om twee uur werd de één-na-laatste ronde gespeeld. Ik speelde tegen ene C.E. de Leeuw, een local hero. Het verhaal van deze partij was ongeveer hetzelfde als dat van de eerste twee: ik kwam weer eens met voordeel uit de opening, want hij vergat in het Spaans c3 te spelen, waarna ik met Pa5 het loperpaar veroverde. Het kostte me tijdelijk het centrum, maar toen ik dat met een tegenstoot egaliseerde, had ik een betere stelling. Helaas verknolde ik hier weer wat van. Ik liet een zet toe, waardoor ik het loperpaar weer kwijtraakte een zwakke e-pion kreeg. De herinneringen aan de partij tegen Pafort op het PK vervaagden. In het eindspel van paard tegen loper stopte ik heel wat tijd in het berekenen van de consequenties van de overgang naar een pionneneindspel, maar hij ging er niet op in. Ik probeerde nog altijd het kleine voordeel om te zetten in een punt, maar gezien de geringe bedenktijd die ik nog had, was ik allang blij met remise. Gelukkig voor mij, maakte hij een fout, waardoor mijn koning kon binnendringen. Toen was de zaak wel zo goed als beslist, maar er moesten nog wat nauwkeurige zetten gedaan worden. Dit lukte me, ondanks dat ik in tijdnood zat.

In de laatste ronde moest ik winnen en hopen dat mijn concurrent zou verliezen. Ach, wat maakt het ook uit... Als ik eerste zou zijn geworden, had ik mogen kiezen uit een kist met wijn of de boekenbon. Nu hoefde dat niet... Natuurlijk wilde ik wel winnen, om in ieder geval in de prijzen te komen.
Ik had wit deze partij. Ik speelde tegen Kees van den Berg, een mindere speler in de groep. Hij speelde Scandinavisch en offerde een pion. De Playchess-ervaringen aan deze opening waren niet best, maar dit is toch anders. Tot mijn opluchting zette zijn initiatief niet echt door en had ik een gezonde pion meer. Vervolgens werd kwam er een stelling met ongelijke lopers op het bord, waarin ik aanvalskansen had. Ik offerde (correct) een stuk, maar ik ging een toren winnen in plaats van dat ik op de koning afging. Nu werd het een spannende klopjacht, die gelukkig goed afliep voor mij. Zo eindigde ik met 3½ uit 5 op de tweede plaats: mijn concurrent had een salonremise gespeeld. Ik was best tevreden eigenlijk.

Ewood speelde in de laatste ronde tegen wortel 1 en ondanks dat dit remise werd, won hij het toernooi en mocht hij de wijn mee naar huis nemen (hij had beter die boekenbon kunnen kiezen, veel lichter!)

22-11-2006

Europees voetbal 5

PSV heeft zijn kansen op groepwinst verprutst door met 2-0 te verliezen van Liverpool. Nou ja, geen man overboord. Ze gaan in ieder geval nog drie wedstrijden op het hoogste niveau spelen.
 
De UEFA Cup-wedstrijden leverden de Nederlandse clubs erg weinig succes op. Ajax ging op bezoek bij Sparta Praag, een Europese laagvlieger. De scheidsrechter was om te janken zo slecht en gaf voor ieder aaitje een gele kaart. Uiteindelijk kwam Ajax met tien man te staan en moest er genoegen worden genomen met een teleurstellende 0-0.

Heerenveen speelde bij Parma. Voor deze Italianen was overleven in de eigen competitie het belangrijkst, maar wilden natuurlijk ook nog hier en daar wat puntjes meepakken. Zo hadden ze al gewonnen van Odense, dat in Heerenveen won. Tegen Parma kwam Heerenveen nog wel op voorsprong, maar deze voorsprong werd slechts een paar minuten vastgehouden. In de tweede helft werd het ook nog eens 2-1, waarmee Heerenveen uitgeschakeld is. (BOE!!!)

Van de wedstrijd van Feyenoord heb ik weinig gezien. Vooraf werd(en) de tegenstander(s), de Blackburn Rovers, nog opgehemeld. Ja, vijftiende in Engeland is wel beter dan vierde in Nederland! De wedstrijd eindigde in 0-0, waar de Rotterdammers niet blij mee waren. Dat kan ik begrijpen.

De schamele oogst van deze week is slechts twee schamele k*tpuntjes. De volgende keer speelt AZ gelukkig weer. AZ wint (bijna) altijd.

Verkiezingen 22 november

SP wint fors in saaie verkiezing
 
Weinig verheffend CDA nog steeds het grootst, weinig vrolijke gezichten
De Tweede Kamer-verkiezing heeft het politieke landschap nog meer verdeeld. De grootste partijen moesten flink inleveren, terwijl aan de rechterkant allerlei Pim Fortuyn-klonen opduiken. De SP wist de goede stand in de peilingen vast te houden en stevent af op een enorme overwinning.

Het CDA bleef (helaas) vrijwel constant, ondanks de stapel miskleunen die Balkenende II en III hebben gemaakt. Vooral de VVD ving de klappen op. De VVD is helemaal naar de twintig zetels afgegleden. De PvdA zonk ook al diep weg. Problemen aan het begin van de campagne bleven de partij achtervolgen en het slotoffensief kon het tij niet keren.

Deze stemmen lijken vooral naar de SP te zijn gegaan. Opmerkelijk is dat Groenlinks hier niet van wist te profiteren (ondanks de mooie ogen van Halsema. :P) In het midden werd het D66 ook gekleineerd/geminimaliseerd. Pechvogel Pechtold stond in het debat van de kleinduimpjes tegenover de drie mislukte Fortuyn-imitaties. Hij deed het niet slecht, maar hij wist het publiek nauwelijks te overtuigen. Jammer eigenlijk.

De Fortuyn-afstammelingen vielen in "het "gat op rechts". Slechts Wilders wist het hoofd boven water te houden. Hij staat voorlopig op acht zetels. Fortuyn en EénNL spelen nog steeds een rol in de marge. Vooral de afgang van de LPF is te schandalig voor woorden. Pim rolt zich nog dagelijks om in zijn graf!

Coalities
Tja... Wie gaat met wie? Er is zelfs geen mogelijkheid met twee partijen die een meerderheid heeft. CDA en VVD is al lang geen mogelijkheid en zelfs CDA en PvdA lijkt er niet in te zitten. Dus er moeten meer partijen gaan regeren. misschien een samenraapsel van rechtse partijen, of CDA, PvdA en nog een partij, of wat linkse partijen of Paars met nog een partij, of...

Ach, valt er toch nog iets te genieten de komende tijd.

20-11-2006

Ewood Park

Ik heb een plaatje gemaakt van hoe Ewood Park er ongeveer uit zou moeten zien:
 


Ik ben zeer verheugd dat mijn weblog zelfs tot in de verste uithoeken bekendheid geniet. Zelfs op een eng Amersfoorts schaakforum is men op de hoogte van het bestaan van m'n weblog. Het enge schuilt in het feit dat ik dit forum niet op kan. Via een enge schaakspion die met Ruud wordt aangeduid kwam het artikel over de jeugdcompetitie ter sprake, zo vertelde een niet nader te noemen persoon. Voor de buitenstaander bleek het onmogelijk iets van het artikel te snappen zonder de lijst schuilnamen te kennen. :P.=

Ewoods weblog weer geüpdate!

Groot nieuws, want Ewood heeft een nieuw artikel aan z'n weblog toegevoegd! Drie weken en twaalf uur heeft hij nodig gehad om het artikel te schrijven over de jeugdcompetitie.

19-11-2006

Dertiende ronde Eredivisie

Je zult maar een ADO-supporter zijn
Je zult maar in Den Haag wonen. De politieke hoofdstad van het land, dat wel. Maar ja... Als voetbalfan is het maar behelpen. Feyenoord-fan, nee... Dan maar fan van Aso... eh ADO. Elke keer ga je dan trouw naar de wedstrijd. Als de wedstrijd ongeveer een uur bezig is ga je maar weer naar de kroeg om de zoveelste nederlaag weg te drinken.

Dit keer leek het niet anders te gaan. Tegen Vitesse (2267) kwam ADO (2137) al binnen een kwartier met tien man te staan. Vervolgens kreeg Vitesse ook nog een penalty en zo stond het al snel 0-1. Na rust werd het nog erger. Na een eigen doelpunt stormden de fans het veld op. De wedstrijd werd gestaakt.

Het ziet er naar uit dat ADO volgend jaar in de eerste divisie speelt. In een nieuw stadion.
De ploeg staat kansloos laatste.

Iets hoger op de ranglijst wisselden Sparta en RKC van plaats. RKC (2189) ging op eigen veld met 0-2 ten onder tegen Heerenveen (2331), terwijl Sparta (2153) een (wederom) slecht NEC (2252) met 1-2 versloeg.

Helemaal bovenaan de ranglijst verloor AZ (2538) met 3-2 van Feyenoord (2454). Ajax (2486) liep slechts één puntje uit; tegen het sterke FC Twente (2393) kwam het niet verder dan 1-1. Daardoor liep PSV (2639) nog verder uit: Ze versloegen Excelsior (2088) met 4-0.
De stand is als volgt: PSV heeft 34 punten, Ajax 31 en AZ 29. Elke ploeg heeft nu in ieder geval één keer gewonnen, verloren en gelijkgespeeld.

18-11-2006

Het D-woord

Wakker worden, slaapkoppen!!!
Uitslapen is wat de meeste "normale" mensen doen op de zaterdag. Even lekker van een vrije dag genieten. Anderen hebben een hobby of een sport die ze per se moeten uitvoeren. Deze zaterdag werd namelijk opgeofferd voor twee potjes in de meesterklasse van de jeugdcompetitie. Om tien uur beginnen de partijen. Dat is slecht nieuws voor degenen die uit de meest dramatische uithoeken van het land moeten komen.
 
Ewoud kon dus maar uitslapen tot kwart voor negen. Precies op tijd kwam hij aan. Ik ook. In plaats van een rustige vrije dag, ging ik meekijken. Vorige keer was ik nog teamleider, nu was ik toeschouwer. Ik had ook aan een snelschaaktoernooi in Bunburg/Spakenschoten kunnen deelnemen, maar ja, wie zit er nou graag tussen die viswijven. :P

De eerste ronde van de dag was tegen het gevreesde Amersfoort. :P Al twee weken lang hadden beide partijen uitgekeken naar deze wedstrijd en vandaag werd hij dan gespeeld. Een interessante krachtmeting lag in het verschiet.

Familie Ootes beslist derby
Om een uur of tien kwam het traditionele openingspraatje. Hierin werd vertelt dat de electronische borden nog in de file stonden. Ook werd het speeltempo nogmaals opgenoemd. Geen overbodige luxe. De vorige keer vroeg mug wat het speeltempo precies was (of was 't pinda?)

Even daarna begonnen de partijen.
Voor deze belangrijke vierpuntenwedstrijd werd Robin opgetrommeld. In deze belangrijke wedstrijd wilden we geen enkel risico nemen. :P Verder waren beide viertallen op volle sterkte.

Ewoud verraste Lars met Siciliaans. Verder kreeg mug een gambietje te verwerken. Pinda besloot zijn gare variant van het Schots niet van stal te halen (hij won al eens eerder van het viswijf en vreesde zijn voorbereiding) en Robin kreeg Scandinavisch tegen zich.

Het leek er aan het begin op dat mug wel eens voor een verrassing zou gaan zorgen. Met een paar positioneel verantwoorde zetten leek hij de overhand te krijgen. Volgens Politeia was het allemaal theorie (ja, ja...) Pinda was ook tevreden over zijn stelling. Hij had een mooi veld op d5. Alleen Grotovsky leek wat probleempjes te hebben.

Vervolgens gebeurde er lange tijd weinig. Misschien kwam dat doordat pinda en mug met Pascal zaten te praten over politiek. Daardoor kwamen ze achter in tijd. Dat was niet zo professioneel. Verder was iedereen toen nog geconcentreerd aan het zwoegen: je kon een speld horen vallen.

Aan bord vier deed Robin netjes wat er van hem verwacht wordt. Hij krijgt een mooie aanval en gebruikt wat insluitmotiefjes om zijn tegenstander in te pakken. Het resulteert in stukwinst en spoedig ook in partijwinst: 1-0!

Ondertussen heeft mug zijn goeie loper moeten inleveren. De aanval van zijn tegenstandster ziet er link uit, maar een pion is een pion. Datzelfde gold voor pinda. Die had de greep op de stelling verloren omdat zijn e4-pion van het bord ging. Qua tijd stond hij er ook niet best voor... Ai, een nul waarschijnlijk. En Grotovsky stond ook moeilijk. Met een beetje pech zou het 1-3 kunnen worden. Om kwart voor één geeft pinda op: 1-1. De stelling met een pion minder en weinig tijd is onhoudbaar. Vreemd. Tegen mij merkte hij eens op dat Lennart Ootes een "lopend punt" was. Pijnlijk. Ook schijnt hij zich met zwart te hebben voorbereid (zie Ewoods weblog) en kwam hij er een dag van tevoren achter dat hij wit had...

De situatie word penibel als ook Grotovsky de witte vlag uithangt. De hele partij had hij problemen. Jammer. Zeker omdat ik afgelopen maandag nog won van Lars... 1-2. Het was toen ook al duidelijk dat mug niet meer had dan remise. Hij leek goed te staan, maar uiteindelijk offerde zijn tegenstandster een stuk voor wat pionnen. Het initiatief en de vrijpionnen bleken echter genoeg om weer het stuk terug te winnen. Met een pion minder moest mug in remise berusten: 1½-2½. (Ik kreeg van mug de partij, dus ik ga 'm nog publiceren :P)

Aan de andere borden gebeurde genoeg. Leed was er bij Marijn Otte, die een geweldige positie verknoeide tegen Enrico Blees. Ach, het is wel te begrijpen. Als je zo lang naar die kop moet kijken, ga je vanzelf slechte zetten doen. :P Verder werd Tony Zhang geownd door madU Tan en ging T1 Burg veel te ver tegen Fezoi, die een eindspel met een pion minder wonderbaarlijk wist te winnen.

Vergeleken dat leed viel de nederlaag tegen Amersfoort eigenlijk best mee... :P

BSV speelt met Schaakmaat
In de middagronde moest iedereen weer worden opgepept. Het volgende degradatieduel stond op het programma: De Schaakmaat - Baarnse SV. Deze wedstrijd was wel èrg belangrijk. En het nadeel was dat Robin alleen de ochtendronde zou spelen. Nou ja, Bart is ook goed. Bovendien: de bovenste drie borden scoorden maar een half punt de vorige wedstrijd. Dat moest nu anders.

Om half drie trad Baarn aan tegen de Schaakmaat. In Bussum roept de "Schaakmaat" nare herinneringen op. In april verloor BSG 1 het kampioenschap door een 4-4 tegen de "Schaakmaat". Vooral Grotovsky was getergd. Tegen Stefan Kuipers trof hij een sterke tegenstander. Stefan Kuipers, die vorig jaar zijn middelbare school afrondde, is een soort "schaakprof" geworden. Een geduchte tegenstander derhalve. Aan de overige bordren waren ze ook sterker, dus makkelijk zou het niet worden. Maar ja, er moest toch een reden zijn waarom ze zo laag stonden...

Vandaag had mug zijn dag. Hij opende met 1.Pc3 en vertelde dat hij dat ook tegen Pascal had gespeeld. Toen won hij. Het zou niet verkeerd uitkomen als hem dat nu ook zou lukken. :P Ondertussen vestigde pinda de aandacht op zich door zijn lelijke dame eigenhandig in te wisselen voor een mooier exemplaar. Ook sloot hij een weddenschap af met Pascal. Als hij zou winnen, zou Pascal de volgende keer een stropdas dragen, als hij zou verliezen zou hij zelf met zo'n ding om zijn nek verschijnen. Bij remise zou geen van beiden zich belachelijk hoeven te maken. :-(

Vervolgens begon ik meer en meer in Grotovsky's stelling te geloven. De witte aanval ging vreselijk snel en al na 21 (!) zetten moest Stefan zijn koning omleggen. 0-1! Zijn excuus voor deze partij was dat hij pas om twee uur 's nachts uit zijn werk kwam... en dat hij weer om acht uur op moest. Maar ja, de ochtendpartij had hij gewonnen.
Ondertussen leek Bart erg goed te staan. Helaas gaf hij een stuk weg en werd hij toch weer naar een nul gespeeld. :-( 1-1.

Vervolgens brak er weer een lange periode van wachten aan. Mug hield ons lang in spanning, Tegen Henriët Springelkamp, die opviel met uitspraken als: "We moeten gewoon elke wedstrijd een matchpunt meer scoren dan vorig jaar" of zo, stond hij erg goed. Nu schijnt deze Springelkamp erg weinig vertrouwen te hebben in eigen kunnen. Ze scoorde tot nu toe slechts ergens een verloren halfje of zo en ook nu kwam er geen verandering in. Tegen de ook niet bepaald soepel draaiende mug stond ze vanaf het begin af aan met de rug tegen de muur. Mug consumeerde veel tijd, maar na het sterke 43.La4! moest ze de strijd toch staken; 1-2!

Vervolgens was pinda nog bezig. Hij kwam uiteindelijk goed te staan, maar pakte professioneel de remise: 1½-2½! Een goed resultaat en misschien kan de weg naar boven worden ingeslagen. Maar ja, we hebben de afgelopen vier wedstrijden al vier degradatiekandidaten "geconsumeerd". Die zijn binnenkort ook "op" en dan moet Baarn echt aan de bak. Vooralsnog lijkt het erop dat Baarn nog twee matchpunten nodig heeft voor handhaving. Dan zal de champagne rijkelijk vloeien in het Brandpunt. Op dit moment staat Baarn gedeeld tiende.
Uitslagen:Download 2006meesterklasse3.txt ofDownload individueel3.doc 

Mugs partijen:

Download meesterklasse2.pgn

14-11-2006

Interne competitie ronde 9

De wind mee hebben
Gisteravond werd de negende ronde van de interne competitie gespeeld. Ditmaal was het beruchte duo Lars & Lennart van de partij. De overige jeugdspelers lieten het gruwelijk afweten. Jarno speelde niet, maar was zo vriendelijk om een bardienst te draaien.

De indeling verraste me een beetje. Ik had Ewoud weten te ontlopen, maar nu werd ik ingedeeld tegen Lars. Ik had gehoopt tegen Slisser te spelen. :P Lennart werd ingedeeld tegen de altijd gevaarlijke Bert Arp (het zijn ook altijd dezelfden he?) Theo Slisser werd ingedeeld tegen Leon Pliester, terwijl Henk van der Poel tegen Rik Weidema speelde.

Collectant

Tegen Lars spelen is natuurlijk een hele eer. De eerste zetten werden ook een beetje zenuwachtig gespeeld. Ik houd het maar op wederzijds respect. :P Toen we net bezig waren, kwam er een mevrouw met kind collecteren voor gehandicapten. Jammer dat Bert Nordemann er niet was. Uiteindelijk beende ze kwaad de zaal uit. :P

Partij

Lars was al snel uit de theorie, zo vertelde hij. Ik ook. Vervolgens werd het een tijd lang improviseren. Hij schoof met ...e5 de stelling dicht, waarna op d5 en d4 een paard geruild werd. De structuur was interessant. Met Lxf5 offerde ik een stuk, wat hij niet aannam. Hij won even later de pion terug. Vervolgens was het plan om aan pion d4 te kleven, maar ik week opeens af, omdat ik iets beters dacht te zien... Nooit doen dus. :P Hij pareerde het simpel en dat was niet de bedoeling. Daarom offerde ik maar een pion voor wat lijnen, maar echt slim was dat niet. Vooral zwart kreeg kansen over deze lijnen. Vervolgens offerde Lars een kwal. Het leek kansrijk, maar hij miste in zijn tijdnood wat kansen, waarna ik vrij simpel won. Het gebeurd niet vaak dat ik van een sterkere tegenstander win.
 
Overige partijen
Het nadeel van weinig komen is dat je tegen zwakkere tegenstanders komt te spelen. Zo verging het Politeia, die simpel won van Arp. De webmaster werd vanuit de opening keihard weggespeeld en liet ook nog ergens een stuk hangen...

Minder goed verging het Leon Pliester tegen een beduidend mindere tegenstander. Net zoals de vorige jaren lukte het niet om Theo Slisser te verontrusten. Slisser, die afgelopen zaterdag in zo'n twintig zetten werd omgelegd, "weerlegde" de witte opzet binnen de kortste keren. Met een loperoffer wist Leon zich uit de ergste gevaren te redden, voordeel zat er niet meer in op dat moment. In het eindspel werd er dan ook tot remise besloten.

Henk van der Poel bereikte erg weinig tegen Rik Weidema. Pas in het eindspel ging laatstgenoemde ergens subtiel in de fout en verloor.
 
Stand
Ik kan niet anders dan tevreden zijn. 5½ uit 7 tegen over het algemeen betere spelers is subliem. Het blijft me vooralsnog meezitten. Met deze score sta ik nu derde!

12-11-2006

Twaalfde ronde Eredivisie

De ranglijst is weer goed door mekaar geschud na de elfde competitieronde. Aan kop wisselden Ajax en PSV van plaats. De Amsterdammers vielen vrolijk aan, maar scoorden niet. PSV won op zijn Koemans. AZ bleef op het vinkentouw dankzij een 5-0-beukpartij tegen Herácles (zo spreekt men dat tegenwoordig uit).

Daar achter begint de subtop. FC Twente, dat met 7-1 (weer die uitslag, 't lijkt wel schaken!) won van Groningen, op een punt gevolgd door Feyenoord (ja, ja die knuppels die met 0-4 verloren van Ajax) en Groningen, de onderste ploeg met meer dan twintig punten.

Onderaan won Sparta van ADO, zodat ook hier van plaats is gewisseld. Sparta heeft RKC in het vizier. De Waalwijkers wonnen dit seizoen pas één keer en staan nog maar een puntje boven de kasteelclub. Toch presteerde RKC niet slecht: ze speelden 1-1 in Kerkrade.

11-11-2006

Externe competitie ronde 3

BSG laat ASV volkomen kansloos
 
Vanmiddag heeft BSG een dreun uitgedeeld aan de concurrentie. Subtopper ASV werd in Arnhem moeiteloos verslagen. Door de zege ligt BSG weer goed op koers voor promotie. De enig overgebleven concurrent is Apeldoorn 2.
 
BSG begon de wedstrijd met één invaller, die de opmerkelijke naam "Jesper de Groote" heeft. Hij viel in voor Peter Drost, die ergens in Duitsland een toernooitje speelt. Tegen subtopper ASV zou het best een moeilijk middagje kunnen worden. Na een uurtje spelen was er nog weinig aan de hand voor de thuisclub. Er werd zelfs gegniffeld om de stelling aan bord zes, waar Ton van der Heijden in de fout was gegaan, zo leek het. Verder stond Hans Ree al iets beter, tegen Eelco de Vries (Equilibria nl. :P)

Ongeveer op dat moment, op de twaalfde zet, kreeg ik prompt een remiseaanbod. Netjes als ik ben, ging ik met Edwin Baart overleggen of ik dit aan mocht nemen. Hij schatte de stand van de overige borden als "onduidelijk" in. Ik vond ook wel dat ik beter stond, maar ik had niet echt een idee hoe ik dit moest uitbuiten. Sterker nog: Binnen een paar zetten gaf ik een kwal weg. Het schaamrood stond me op de kaken. Was het niet tòch verstandig geweest om die makkelijke remise te pakken? Waarom doorspelen als je die nacht geen oog hebt dichtgedaan? Had ik niet tòch de stelling moeten dichtschuiven. En het klokje tikte steeds meer tijd weg. Ik moest een oplossing verzinnen. Die kwaliteit verloor ik sowiezo, dus hoe gaf ik 'm zo "handig" mogelijk weg. Ik zag een lichtpuntje: wits goeie loper zou sneuvelen. Misschien kon ik wel op de aanval spelen. Zo gezegd, zo gedaan. Maar ja, een kwaliteit is toch wel veel. Zeker omdat Lc8 nog niks deed. Mijn tegenstander ontworstelde zich probleemloos aan de druk, al vond hij het nog wel nodig om een pion weg te geven.

Vlak voor de tijdcontrole had ik me bij een nul neergelegd. Gelukkig deed hij de enige zet die mij tegenkansen gaf. Maar ja, met slechts een minuut bedenktijd kon ik weinig meer verzinnen dan wat schaakjes geven. Misschien had ik zelfs kunnen winnen in die fase. Ik haalde de veertigste zet. Ik kon even pissen. :P Teamleider Edwin Baart bood me wat thee aan. Die thee kon ik mooi opslurpen terwijl mijn tegenstander me de nekslag zou uitdelen. Mooi niet. In plaats van simpel te winnen, bedacht hij een constructie om dames te ruilen. Het resterende eindspel van toren plus drie pionnen tegen loper plus drie pionnen was natuurlijk gunstig voor hem, maar ik had remisekansen. En ik vocht ervoor. Hij ruilde pionnen, waarna het eindspel met beiden een vrijpion remise was. Na bijna zes uur spelen moest hij - zeer tegen zijn zin - in remise berusten.

De anderen hadden op dat moment al lang en breed gewonnen en zaten te analyseren. Dat heb ik dus ff gemist... In het kort: Hans Ree won al snel, daarna won Coen van der Heijden. Coen won ergens een kwaliteit en schoof het eindspel netjes uit. Ook Ton van der Heijden won. De "kwaliteitswinst" zal de witspeler niet goed zijn bevallen. Zwarts stukken domineerden het bord. Vervolgens vielen de middelste borden als dominostenen om bij ASV. Achtereenvolgens wonnen Ewoud, Emile en Leon (geen idee in welke volgorde). Ewoud kraakte de Caro-Kann van zijn tegenstander. Hij won het eindspel fraai. Emile leek slecht te staan na de opening, maar sprak zijn vaardigheden aan. Toen de zwarte stukken de witte stelling binnendrongen, was het pleit beslecht. Leon won vervolgens van een tegenstander die geen idee had hoe hij de opening moest spelen. Via een handige zetverwisseling bereikte Leon een goede stelling, die hij dus ook won. Wie een beetje achterbleef, was Henk. Hij zei dat hij wel ietsjes beter stond, maar niet genoeg. In ieder geval was de stand ½-6½ voor BSG.
 
Vervolgens wist ik dus mijn verloren stelling nog te redden: 1-7 voor BSG. Een geweldig resultaat. En gelukkig voor mij waren de anderen nog mooi aan het wachten. Zo had ik toch die remise te pakken, die ik na twaalf zetten al had kunnen pakken. Ik heb Martijn Benschop wel eens zoiets zien opgeven. Hij kreeg remise aangeboden, moest verder spelen, gaf een pion weg en gaf meteen op. Mijn onverzettelijkheid werd gelukkig een keertje beloond.

BSG 2 had een minder voorspoedige middag. Geplaagd door een tekort aan vaste krachten, werden er drie invallers ingezet. Deze konden niet voorkomen dat BSG 2 keihard werd afgeslacht: 7-1 werd het voor de Kennemer Combinatie 2. Door dit resultaat is BSG 2 in degradatiezorgen gekomen, al was het tegen een sterke tegenstander. Het was typisch een middag dat werkelijk NIETS lukte. Het enige positieve was dat Kooijman van die hatelijke "0" af is.

Resultaten ASV - BSG 1-7
  1. E de Vries - H Ree 0-1
  2. O Wilgenhof - L Pliester 0-1
  3. L van Tol - H van der Poel ½-½
  4. R de Leeuw - E Wüstefeld 0-1
  5. W van Rijn - E de Groote 0-1
  6. P Boel - T van der Heijden 0-1
  7. S Berkhout - C van der Heijden 0-1
  8. J Sloots - J de Groote ½-½
Voor de mensen die mijn gepruts willen zien:Download Ec11nov2006.pgn

08-11-2006

Interne competitie ronde 8

De zesde zet
 
Afgelopen maandag werd er in het Denksportcentrum weer volop gestreden voor de interne competitie. Ewoud was er weer eens, dus ging ik tegen 'm snelschaken. Na een geslaagde mataanval in de eerste partij, verloor ik de resterende vijf partijen... :S Dit werd gadegeslagen door het "publiek", waaronder Knabbeltak, die ook weer eens van de partij was.

Om ongeveer kwart over acht begonnen de partijen. Na een paar zetten hoorde ik mijn tegenstander lachend "Dh5" zeggen. Verschrikt keek ik op, had ik iets cruciaals overzien? Nee, Onmogelijk... Wie wel? Zou de topper Leon Pliester - Coen van der Heijden bedoeld worden?

Ja! Coen verloor op de zesde zet zo ongeveer een stuk vanwege een dubbele aanval. Daarna werd er wat geanalyseerd, waarbij Pliester met het volgende argument een waardeoordeel over een bepaalde zet gaf (zo verliep dit intermezzo ongeveer:)
Van der Heijden voert ...Lb6 uit en vraagt of het een goede zet is, waarop Pliester zegt dat die zet nooit gespeeld wordt. Coen vraagt of de zet slecht is, waarop Pliester zegt: "Weet ik niet, maar dat speelt men nooit." Vervolgens laat hij een zetverwisseling zien. "Als je dan ...Lb6 doet, doe ik dit en kom je in de variant die men nooit speelt."
Vervolgens konden ze gezamelijk naar huis (Coen reed namelijk met Pliester mee. Hoefden ze een keer niet op elkaar te wachten. :P)

Zelf speelde ik met zwart tegen Tom de Ruiter. Ik had me voorbereid op hem. Helaas konden die voorbereidingen al op de zesde zet de prullenbak in. Hij week af. Hierdoor ontstond er een uitgestelde (heet dat zo?) Ruilvariant. Ik wist de gevaren te vermijden en bleef redelijk overeind. Op de vierentwintigste zet (+-1) bood hij remise aan, wat ik (graag) aannam. Ik dacht dat ik minder stond, maar tijdens de analyse kwam ik erachter dat hij ook niet zo veel vertrouwen had in zijn stelling. Hij was ontevreden over de zet Dd2, om f4 voor te bereiden. Dit dwong mij echter tot ...Lg5, waarna de opmars weer was verhinderd. Qua resultaat was het weer goed. Ik ben nog steeds ongeslagen, (hoelang nog) terwijl ik de top drie al gehad heb.

Ewoud maakte er helaas weer een lange partij van. Knabbel had ondertussen Bert Arp knap op remise gehouden met zwart. Het evenwicht leek niet te zijn verbroken. Ewoud leek in de opening antireclame te maken voor de Snake, maar zijn stelling was hittebestendig, iets wat zijn tegenstander, Bert Balke, niet geheel onderkende. Fanatiek strooide hij met pionnen, gesteund door een immens ruimteoverwicht. Uiteindelijk stortte zijn stelling in, maar hij bleef met tegendreigingen lang op de been. Rik Weidema prees de stugheid van BB. Op dat moment won 2B namelijk een pion terug, al bleef hij er dan nog een achter staan. Dit verleidde hem tot een remiseaanbod, waar Ewoud natuurlijk niet op inging. In het eindspel haalde hij alsnog de volle buit binnen (wel mooi: wit mocht promoveren, maar zwart zet mat.) Volgens Ewoud had 2B het eindspel wel beter kunnen doen.

Resultaten:
1.Tom de Ruiter (2094) - Jesper de Groote (2051) ½-½
2.Leon Pliester (2366) - Coen van der Heijden (2078) 1-0 // Zwart geeft stuk weg
3.Bert Balke (1914) - Ewoud de Groote (2050) 0-1

10.Bert Arp (1542) - Ashley Krishnasing (1746) ½-½

Stand (naam, puntental, score, rating)
1.Henk van der Poel 638.5 5.5/7 2265 // had deze ronde bardienst
2.Leon Pliester 631.5 6.0/7 2369
3.Tom de Ruiter 590.5 6.0/8 2090
4.Jesper de Groote 586.2 4.5/6 2056 // nog steeds in de top 4!
5.Ewoud de Groote 540.7 4.0/6 2058
8.Lars Ootes 450.0 2.0/2 2046
15.Peter Drost 393.0 2.5/4 2004
24.Jarno Witkamp 316.0 3.0/5 1788
33.Ashley Krishnasing 280.0 3.0/5 1739
43.Lennart Ootes 244.0 1.0/2 2002

04-11-2006

Teamleider

Afgelopen zaterdag werd de tweede ronde van de KNSB-jeudcompetitie voor viertallen gespeeld. Ondergetekende werd aangewezen als teamleider, zodat hij niet kon meespelen bij het SGS-snelschaakkampioenschap. In plaats daarvan mocht hij een dag naar partijen kijken en zijn "clubgenoten" aanmoedigen.
 
HMC Den Bosch 3 - Baarnse SV
Historie: vorig jaar, in de promotieklasse (HMC 3 ook gepromoveerd? :S) werd deze wedstrijd gewonnen met 0-4 door Baarn. Maar ja, toen speelde ik nog mee. :P
Dit jaar leken de kansen meer in evenwicht. Zo mag ik niet meedoen en hadden zij betere spelers, zo zat Rune Einarsen dit jaar op bord 4, in plaats van bord één.
 
Baarn vanaf het begin al in in moeilijkheden
Om een uur of tien begonnen de wedstrijden. De teamleider had zijn manschappen flink opgepept, zodat ze dit varkentje wel zouden wassen. De bedoeling was dat Ewoud wel even zou winnen, pinda en mug zouden misschien één of anderhalf punt moeten kunnen scoren en Bart zou moeten proberen het punt te delen. Maar zo gaat het alleen in een ideale wereld.

Na een kwartier spelen verslikte pinda zich in de opening. In het Göring-gambiet permitteerde hij zich de zet ...Le7, waarna Melissa Muhren met Db3 een pion oppikte. Materieel was de stand nog in evenwicht, maar wit stond positioneel beter vanwege de slechte stand van de zwarte koning. Bart verzuimde in het Schots ...De7 te spelen, een klein foutje.

Even later leek de situatie weer gestabiliseerd: Pinda leek het initiatief af te slaan, terwijl mug vanuit een matig verlopen opening wat grappen in de stelling vlocht. Helaas duurde deze opleving maar kort: pinda vertelde vol trots over zijn zet ...g6. Toen ik keek werd Pe5! uitgevoerd. Deze zet leverde wit materieel voordeel op. De vraag was of pinda niet een stuk kon winnen door middel van een ondersterijgrap. Het mocht niet zo zijn: wit pende de loper, waarna de partij in hogere zin beslist was.

Vervolgens trok Ewoud ten aanval. Hij had zich anderhalf uur koest gehouden, maar na een slappe opening koos hij eindelijk voor de aanval. Op dat moment had ik er vertrouwen in.

Hachelijke momenten maakte mug mee. Tactisch verantwoord, maar toch erg link. Hij kon zich nog net tegen allerlei gevaren verweren en bereikte een eindspel waarin beiden twee torens hadden, wit een paard, zwart een loper. Gezien de open stelling zou het best lastig kunnen worden voor hem, wat hij zelf ook meerdere keren beaamd heeft.

Op het eerste bord is Ewouds aanval tot stilstand gekomen. Hij heeft wel iets meer ruimte. Op dat moment lijkt Bart voor een stuntje te gaan zorgen. Met keurig solide spel heeft hij een pionnetje gewonnen. Helaas begint er dan zand in de machine te komen. Bart wikkelt af naar een toreneindspel dat remise moet zijn.

Baarn gaat KO
Het laatste uur belooft spannend te worden, alle Baarnaars zijn nog bezig. Dit is vooral knap van pinda, die al een paar uur een verloren strijd gaande houdt. Twintig over één geeft hij zich uiteindelijk gewonnen. Even later verliest ook Bart. In het eindspel laat hij zich de kaas van het brood vreten: 2-0... Vervolgens lijkt het rampenscenario werkelijkheid te worden: Ewoud heeft zijn stelling opgeblazen en wordt van het bord gecounterd en mug gaat door zijn vlag tegen Anne Haast, die haar achternaam wèl eer aan doet. Gelukkig zijn de tegenstanders coulant en nemen ze genoegen met remise. Zodoende wordt het 3-1 tegen een van de allerzwakste ploegen in deze competitie, genant. Gelukkig kregen "we" nog een bordpunt cadeau, al geeft de tussenstand aan dat Baarn met 3½ bp het minste aantal bordpunten heeft. Al met al veel om over na te praten en voor de teamleider reden om te overdenken hoe hij zijn manschappen wèl moet motiveren...
 
De uitslagen:

HMC 3 - Baarnse SV 3-1
  1. Joris Broekmeulen - Ewoud de Groote ½-½
  2. Melissa Muhren - Vincent Pandelaar 1-0
  3. Anne Haast - Arthur Vlug ½-½
  4. Rune Einarsen - Daan Lensink 1-0
Baarnse SV - Leiderdorp
Na de verprutste ochtendronde stond Baarn nu onder druk om de tweede ronde van een mede degradatiekandidaat te winnen. Een zogenaamde "vierpuntenwedstrijd" dus. Leiderdorp had als enige viertal geen matchpunten gescoord, maar had wel een half bordpunt meer. Om te klimmen in de degradatiezone (p12 t/m 16) MOEST deze wedstrijd gewonnen worden. Degradatie staat toch al bijna vast, maar wie niet waagt, wie niet wint. Twee jaar geleden degradeerde Baarn ook al en toen speelden Peter en ik nog mee. In dat opzicht is degradatie dus geen schande.

Twee jaar terug speelde Baarn ook al tegen Leiderdorp. De uitslag van die wedstrijd heb ik niet onthouden.

Wedstrijd komt niet op gang
In de middagronde heb ik me niet meer zo druk gemaakt. De enige incidenten die het vermelden waar zijn was dat Ewoud zijn naam "verkeerd" schreef, dat wil zeggen, hij schreef zijn naam bij wit, terwijl hij zwart had. :P

In tegenstelling tot in de ochtend, is er nu wat meer variatie in de openingskeuze. In plaats van drie keer Schots en iets dat van een Siciliaan weg had, kwamen er nu vier totaal verschillende openingen op het bord. Ewoud kreeg Spaans op het bord, pinda speelde gesloten Siciliaans, mug speelde Frans en Bart speelde Italiaans. Bart ging al meteen vol in de aanval. Verder waren de overige partijen interessant.

Zo won MadU Tan van de kleine Broekmeulen. Lars speelde remise tegen Tony Zhing Zhang Zhong, na een overwinning op Pauline van hatsjoe! Viswijf verloor twee keer :S. Fezoj speelde remise tegen Melkpak.

Na iets meer dan een uur beginnen de spelers langzaam de theorie te verlaten. Ewoud moet Pf5 toelaten, maar krijgt een goede stelling. Barts aanval is tot stilstand gekomen, als hij opeens zegt dat hij remise kan maken. Even later bleek hij dit ook echt gedaan te hebben, goed werk!

Even later staat Ewoud daadwerkelijk gewonnen. Hij heeft zijn tegenstander helemaal onder de voet gelopen, nu deze Pf5 heeft geruild tegen Lg7. Wit heeft al één pion moeten inleveren en spoedig zal de tweede volgen. Ondertussen heeft mug een aantal stukken voor een toren. Even later is de balans weer in evenwicht.

Ook sterke spelers maken fouten
Als ik even later weer kom kijken, zie ik dat Ewoud een kwaliteit heeft ingeleverd. Vreemd, een aantal zetten geleden kon hij er een winnen. Op het notatieformulier zie ik hoe het kleine drama heeft afgespeeld. Niet iets om vrolijk van te worden. De winst is opeens veel verder weg. Zeker als mug opeens minder staat. Ook qua tijd staat hij er minder voor, maar hem kennende haalt hij er wel een resultaat uit. Niet dus... Hij geeft een dame weg: Baarn - Leiderdorp ½-1½. Dit betekent dat de resterende partijen gewonnen moeten worden. Gelukkig had ik pinda al laten weten dat hij moest doorspelen, iets wat hij braaf doet. De strategie blijkt goed uit te pakken: pinda staat een pion voor en zal op den duur winnen. Op dat moment verzekert Ewoud zich van de overwinning. Zijn tegenstander speelt het eindspel niet bijster sterk en moet capituleren als Ewoud twee stukken aanvalt. Wits stukken komen dusdanig in de verdrukking, dat materiaalverlies niet meer is te vermijden. Ewoud pakt demonstratief een dame; 1½-1½.

Pinda haalt het winnende punt binnen. Hij ziet de juiste lopermanoeuvre en maakt nog een tweede pion buit. In het vervolg geeft hij het niet meer uit handen en revancheert zich voor zijn knullige nederlaag van twee jaar geleden tegen dezelfde tegenstander (en de nederlaag van vanochtend).

Zodoende scoorde pinda 1 uit 2 tegen de meiden en mug ½ uit 1. Tegen de jongens werd en 2 uit 5 gescoord.

De middagronde verliep beduidend beter dan de ochtendronde, toen iedereen een off-day leek te hebben. Gek genoeg kun je dus ook slechts een halve dag een off-day hebben of zo. :P Bart scoorde een (beslissend) halfje, heel netjes in deze hoge klasse. Gezien zijn spel had hij er ook (meer dan) recht op. Pinda en Ewoud herstelden zich mooi, terwijl de niet al te ambitieuze mug een remisetje bij elkaar speelde.

Baarnse SV - Leiderdorp 2½-1½
  1. Ewoud de Groote - Arjen van Splunter 1-0
  2. Vincent Pandelaar - Lisa Hortenius 1-0
  3. Arthur Vlug - Giel van Rijn 0-1
  4. Daan Lensink - Friso van Bokhorst ½-½
Verklaringen en synoniemen: (voor n00bs)
pinda - Vincent Pandelaar
mug - Arthur Vlug
Bart - Daan Lensink
MadU Tan - Matthew Tan
Lars - Lars Ootes
Viswijf - Lennart Ootes
Fezoj - Jozef Simenon
Melkpak - Wesley Vermeulen
 
Bordopstellingen: "thuisploeg" heeft zwart aan de oneven borden en wit aan de even borden.
 
PS.: Weet iemand hoe je de overschrijfmodus uitzet? :P