24-09-2006

Mierlo

Succesvolle schaakdag in Mierlo
Vandaag werd het altijd gezellige rapidschaaktoernooi in Mierlo gehouden. Van alle deelnemende viertallen sprongen er twee uit: BSG en Baarn hadden samen acht redelijk getalenteerde (ahum) spelers meegenomen. Deze werden als volgt verdeeld:
 
BSG: 1.Lars Ootes 2.Peter Drost 3.Lennart Ootes 4.Jesper de Groote
Baarn: 1.Ewoud de Groote 2.Robin van Kampen 3.Vincent Pandelaar 4.Arthur Vlug
 
Na wat geklungel met het aanmelden konden om een uur of elf (schat ik zo) de wedstrijden beginnen. BSG speelde tegen HMC 2. Tegen deze laagvliegers werd ongenadig uitgehaald, het werd 4-0.
 
De volgende ronde werd moeilijker. Tegen Spijkenisse werd met 3-1 verloren. :-( De eerste tegenvaller was dat die-kneus-met-nog-geen-2000 in een goede stelling problemen ging zoeken. Hierdoor verloor hij een toren en moest hij een nul slikken. Lennart won wel, maar Peter verloor. Lars werd vervolgens door Tony Zhang uitgeteld; zodoende werd het 3-1.
 
Tegen Chesspirant 2000 werd weer met 3-1 gewonnen. Als ik me niet vergis won ik die partij door mijn tegenstander klem te zetten. Lennart won een eindspel met een pion meer. Peter won ook, maar ik zat te ver weg om te onthouden hoe. Lars' koning kwam helaas in een matnet, nadat hij goed stond. Na deze 3-1 zege was het wachten op de goede stegenstanders.
 
In de vierde ronde werd er uitgehaald tegen SV Waalwijk. Ik speelde tegen een klein jongetje, die ik netjes versloeg met zwart. Op het eind moest hij kiezen tussen mat en dameverlies. Hij koos het eerste. (Misschien onthoud ik nu nog iets van die partij) De overige spelertjes wonnen ook, dus er werd een fraaie 0-4 overwinning geboekt.
 
De vijfde ronde was in het teken van de ontmoeting tussen BSG en Baarn. Deze wedstrijd zou het hoogtepunt van het toernooi moeten worden. :-) Het plan was simpel: standhouden op de hoogste borden en winnen op de onderste. Uiteindelijk hielden we slechts stand op de laatste borden. :-( Aan bord drie was de wedstrijd Vincent Pandelaar - Lennart Ootes als eerste afgelopen. Vincent toverde dezelfde irritante variant uit de hoed waar hij ook mij mee wist te vangen. Lennart stelde zich merkwaardig op en verloor door een paardschaakje op f6 zijn toren... op h7 :S. Zo stond het al snel 0-1. Aan bord 4 deed ondergetekende iets terug door Arthur Vlug te verslaan. In een scherpe variant van het Frans offerde zwart een stuk voor drie pionnen. Misschien was zijn plan met h7-h5-h4 te traag, want ik kon mijn stelling consolideren. Daarna nam ik de aanval over en won ik. :-) Na de 1-1 riep mijn moeder allerlei dingen voor als het 2-2 zou worden, dat we dan nog steeeds voor zouden staan en zo :S. Helaas zat dat er niet in. Lars ging namelijk verliezen van Ewoud (overloper!). Peter sloeg een remiseaanbod af tegen Robin. In opperste tijdnood ging het punt helaas naar laatstgenoemde; 1-3.:-(
 
In de laatste ronde speelden we tegen SVBD; Schachverein België/Duitsland of zo. Tegen deze Belgen leek het nog slecht te gaan aflopen. De "eigenaar" van deze weblog speelde erg optimistisch en stond behoorlijk slecht. Gelukkig keerden de kansen in het toreneindspel. Hierin was ik beduidend beter dan mijn tegenstander :-). Op de overige stellingen was het nog steeds niet best: Lars stond moeilijk, Peter had een pion minder en Lennart zelfs een stuk minder. Gelukkig klaarde het op. Peter wist remise te houden, Lennart won zijn stuk terug. Helaas gaf hij even later een eindspel met een pion minder weg :S. Ondertussen was Lars een pion voor gekomen. Hij had een paar minuten meer in de tijdnoodsfase. Dit won hij netjes; 1½-2½!
 
Zodoende eindigde BSG net buiten de prijzen. Baarn won de laatste ronde en eindigde als tweede! Gefeliciteerd!
 
Persoonlijke uitslagen:
1.Lars Ootes 1 0 0 1 0 1 totaal:3
2.Peter Drost 1 0 1 1 0 ½ totaal:3½
3.Lennart Ootes 1 1 1 1 0 0 totaal: 4
4.Jesper de Groote 1 0 1 1 1 1 totaal: 5

6 opmerkingen: