30-10-2010

Overgangsfase


Amstelveen

Dit schooljaar ben ik begonnen aan de master STREEM (Spatial, Transport- and Environmental Economics) en nu nog, na bijna twee maanden, denk ik geregeld "waar ben ik aan begonnen?!" De Master was een logisch vervolg op mijn opleiding Aarde & Economie. Het was zelfs een doorstroommaster, als je in het derde jaar maar wat economisch georiënteerde vakken had gevolgd. Dat heb ik geweten. Het aanmelden was lastig en alles diende op het laatst mogelijke moment te gebeuren. Toch was ik blij toen het eenmaal geregeld was. Ik kon me niet voorstellen dat de master zwaarder zou zijn dan het inschrijven... Vergissen is menselijk, zullen we maar zeggen.

Daarnaast was er nog een tweede verandering die veel tijd opslokte: mijn "woning" in Amstelveen. Het begon allemaal op een regenachtige dag begin augustus. Mijn ouders waren net terug van vakantie en dus was de afspraak met Stumass tot deze periode verzet. Mijn ma bracht me naar Arnhem (meen ik :$), voor een intakegesprek. Ik had vaag van de plannen gehoord. Ik zou een kamertje krijgen in een huis met andere hoogfunctionerende autisten o.i.d. Als ik werd aangenomen natuurlijk. Daar ging ik niet van uit, ik meende namelijk dat er zat mensen waren die er erger aan toe waren dan ik. Het intakegesprek verliep echter soepeltjes en al snel was alles in kannen en kruiken. Opnieuw een foute taxatie van mijn kant.

Op de terugweg was m'n ma ook heel erg blij. Ik zag de bui letterlijk en figuurlijk hangen. Ik werd binnen afzienbare tijd mijn eigen veilige huisje uitgeschopt en ik moest me dan zien te vermaken in een veel minder beschermde atmosfeer bij een groep van (voor mij) volslagen onbekende studenten. Daar had ik dus niet zo'n trek in. Mijn ma wist dat ik het moeilijk vond, maar ook dat het een unieke kans was. Het hele Stumassproject draait om Persoonsgebonden Budgetten en we hadden de mazzel dat we het bijzonder eenvoudig verkregen. Vlak voordat het kabinet de geldkraan dicht had gedraaid, had ik zo'n ding.*

De dag erna gingen we naar Amstelveen. Stumass bezit hier een rijtje van drie huisjes aan de Jan Teulingslaan. Het is een rustig stukje Amstelveen, hoewel het vlakbij de metrolijn ligt (halte Sacharovlaan) en vlakbij een winkelcentrum. Mijn kamertje bevond zich in het middelste huis (nummer 4), huis 6 was al bewoond en huis 2 stond nog leeg. Omdat ik de tweede student was die in dit huis ging wonen, kon ik mijn kamer niet meer kiezen. Teun was me voor geweest. Zijn kamer lag naast de grote badkamer. Mijn kamertje werd ingeklemd door zijn kamer, de gang en nog een kamertje van de begeleidsters. Het was een vierkant kamertje, van ongeveer 4 bij 4 meter. Mijn pa mat alles op en ging m'n kamer ontwerpen. Mijn moeder noemde op welke spullen ik allemaal nodig had. Kosten waren geen criterium.

Allereerst moest er een vloer komen. Helaas was die vloeren-/tapijtenzaak nog met vakantie, dus dat duurde nog even. Verder moest ik nog een bed hebben, een aantal kasten en een laptop. Zo werd mijn kamertje aangekleed, maar of het ook leuk was? Nee. Bij de IKEA werden enorme bouwdozen van kasten gehaald, terwijl bij het Offizcentre een laptop plus nog een heleboel rotzooi gehaald werden. Zo vond m'n pa het bijvoorbeeld slim om een extra toetsenbord zou kopen, zodat ik niet het toetsenbord van m'n laptop zou verraggen. Nou, daar heb ik echt heel veel lol aan beleefd... :S

In de weekenden werden de enorme kasten in elkaar gezet. De vloer werd pas tijdens mijn hertentamen van Kwartairgeologie gelegd. Pas daarna kon het aankleden van de kamer beginnen. Inmiddels stond het schooljaar voor de deur. Mijn "geluk" was dat het bed pas halverwege september zou worden geleverd, zodat ik de eerste weken nog lekker thuis kon doorbrengen. Dat was ook wel nodig... Na de eerste week vroeg ik me vertwijfeld af of de rest van het studiejaar ook zo zou zijn. Ik begreep bijna niets van wat er nou gezegd werd tijdens de colleges. Veel abstract gedoe, afkortingen zonder betekenis, wiskundige afleidingen die me de pet boven gingen en twee dure studieboeken waar amper iets zinnigs uit was te destilleren.

Het enige pluspunt was dat ik mijn groepsgenoten eindelijk had ontmoet. We werden van tevoren bij elkaar ingedeeld en zo zat ik bij twee chicks. De ene chick, een Oostenrijkse, bleek de stud van de klas te zijn. Dat scheelde wel voor het cijfer van de opdrachten, al leerde ik er nu ook weinig van. De samenwerking was vaak ver te zoeken. Daarnaast slokten de opdrachten mijn vrije dagen op. De Master verliep heel anders dan ik me ervan had voorgesteld. :(

Inmiddels was m'n bed geleverd en zou het niet lang meer duren voordat ik definitief zou verhuizen. Na een aantal dagen slechts te hebben meegegeten, trok ik op 4 oktober officieel in mijn nieuwe woning. Inmiddels had ik mijn "huisgenoten" een beetje leren kennen en dat viel me behoorlijk mee. Behalve de begeleidsters waren er vier studenten in de twee huizen. Teun en ik zaten in "4", Danya en Marcos zaten in "6". Huis "6" was dan ook het "centrale" huis, waar alle belangrijke spullen waren en waar we elke avond aten.

Na een slaapverwekkende eerste drie weken op de Uni, waarin we algemeen geneuzel kregen te horen over Micro-Economie en iets als Statistiek**, kregen we die vakken nu toegespitst op ruimtelijke Economie. Het was echter bijna net zo saai en het werken aan de opdrachten bleef even vervelend. Gelukkig duurde het niet lang meer, een geruststellende gedachte.

Tentamenweek
Na zes weken les te hebben gehad, hadden we een week vrij om aan de tentamens te leren. Daarbij werd ik geplaagd door slecht internet, waardoor het vinden van informatie op Blackboard me nog moeilijker afging dan zou moeten. Niet dat er veel informatie was te vinden. Bovendien stond de informatie van elk vak verspreid over twee aparte pagina's. Op de collegesheets stonden vaak wat vage kreten en onbegrijpelijke berekeningen. De oefententamens waren zo makkelijk dat ik er slapend nog wel een tien voor had kunnen halen. Echt goed was m'n voorbereiding dan ook niet.

Dinsdag had ik om half negen het eerste tentamen. Het was het statistiektentamen, waar ik een heleboel slecht geformuleerde vragen probeerde te beantwoorden. Sommige vragen waren zo eenvoudig dat ik die ook tijdens het Stumassintakegesprek had kunnen oplossen. Andere vragen wist ik niet en sommige half. Ik ga er ook niet van uit dat ik het vak heb gehaald, maar als dat wel is gelukt, is het een aardige bonus.

Nee, kanslozer ging het tentamen van Micro-Economie. Het begon al met de eerste vraag, die 32 van de 100 punten waard was. Ik had geen idee hoe ik de som moest oplossen, omdat heel anders was dan wat er tijdens de les was behandeld. Vervolgens werden er vooral veel dingen gevraagd die wel eens vaag in de colleges waren behandeld. Vaak leverden de in de opgave verstrekte gegevens mij amper aanknopingspunten op om een antwoord aan op te hangen. Dan dreunde ik dus maar het algemene antwoord op, dat tijdens de colleges werd genoemd, hoewel ik het donkerrode vermoeden had dat een berekening vereist was. Hoewel je verplicht was binnen de kaders te antwoorden, lukte me dat niet altijd. Waar ik enorme berekeningen wilde maken, had ik een kader waar je amper een postzegel in kon plakken, terwijl bij ja/nee-vragen zowat een hele pagina was ingeruimd.

Toen het half zes was, besloot ik weg te gaan, zodat ik nog enigszins op tijd was voor het eten. Bij de hoofdingang kwam ik nog een paar Aardeconoompjes tegen. Zij hadden hetzelfde gevoel als ik, een hele geruststelling. Volgende periode ga ik drie vakken volgen. Een riskante keuze, al kan ik nu nog kappen met een kutvak, mocht het me uitkomen. Vooralsnog verwacht ik dat het de komende tijd leuker gaat worden. Het vreet energie, de overgang naar volwassen worden. Ik ben alweer toe aan vakantie. :(

* Dat ging bij mijn huisgenoten wel anders.
** Het vak heet officieel iets van "Advanzd Methodz for applied economic Research", maar het kwam neer op iets met statistiek. Het tweede deel heette "Advanzd Methodz for applied spatial economic Research" en dat had veel minder met pure statistiek te maken.

Gerelateerde artikelen:
Tentamenweek; 31-03 2008
Erop of eronder; 24-03 2010

13 opmerkingen: