04-08-2010

Waar is Ajax nou helemaal mee bezig?

Runner-up begint seizoen erg stroef

Waar is Ajax nou helemaal mee bezig? Ik wil het nu niet hebben over de financiële wanpraktijken van Ajax van de afgelopen decennia, maar juist over de sportieve prestaties. Het seizoen 2010-2011 is nog niet eens echt begonnen, maar toch is er heel veel werk aan de winkel. Dat leerden de eerste drie wedstrijden wel.

Een paar weken geleden was heel Ajax in rep en roer. Coach Martin Jol zou naar Dwaasham vertrekken, omdat hij bij Ajax minder financiële armslag zou hebben dan gedacht. Uiteindelijk besloot hij te blijven en dat siert hem. Er zijn trainers voor minder bij hun club weggelopen.

Waar Ajax in het seizoen 2009-2010 de morele kampioen was, is van die goede vorm niks meer over. In de Johan Cruijff-Schaal kregen ze de kans om een keer een prijs voor de neus van FC Twente weg te kapen. Ajax speelde echter zo slecht dat een goed combinerend Twente zich in moest houden om niet met dikke cijfers te winnen. Uiteindelijk bleef de schade beperkt tot een genadige 0-1-eindstand, een stand die al binnen tien minuten op het scorebord stond na een stomme communicatiefout tussen Stekelenburg en Van der Wiel.

Het tweeluik tegen het zwakke PAOK Thessaloniki ging amper beter. In de eigen ArenA gaf Ajax een kostbaar doelpunt weg, waardoor ze met een 1-1-thuisnederlaag naar Griekenland konden afreizen. Daar zag het er ook niet best uit. Ajax viel aan, maar zonder te overtuigen. Combinerend was het niet best en het enige gevaar voor het Griekse doel diende van afstandsschoten te komen. Bij de eerste de beste aanval van de Grieken stond het opeens 1-0.

Na rust had Ajax wind tegen en was alles anders. Binnen tien minuten was de achterstand omgebogen in een 1-3-voorsprong. Door de plotselinge doelpuntenregen was Ajax verzekerd van de volgende ronde. De vraag leek te zijn met hoeveel ze gingen winnen. Maar toen was het tijd voor Ajax om weer te gaan knoeien. Van der Wiel speelde alsof hij het WK had gewonnen en bij de 2-3 stond de hele verdediging te slapen. Het was uiteindelijk aan Stekelenburg te danken (een Griek versierde een penalty door zijn eigen voet te haken) dat Ajax de voorsprong nog naar de eindstreep bracht. Na een zoveelste verdedigingsfout werd het nog 3-3, maar daar bleef het ook bij.

Uiteindelijk was het een buitengewoon spectaculaire wedstrijd, maar voor Ajax is het te hopen dat het spel snel verbetert. Tegen een matige ploeg hadden ze alle geluk van de wereld nodig om met samengeknepen billen en op basis van uitdoelpunten verder te gaan. De volgende ronde wordt veel zwaarder!

Gelukkig zat Ajax nog net aan de goede kant van de score. Dat was in het verleden wel anders. Het is te hopen voor Ajax dat de opstartproblemen vergelijkbaar zijn met die van vorig jaar, toen het pas in de competitie begon te lopen. Als Ajax kampioen wil worden, zal de eerste competitiehelft de "scherprechter" worden. In de jaren dat Ajax het kampioenschap op een haar miste (2006-2007, 2009-2010 en in mindere mate 2007-2008), was dat in de laatste jaren steeds na een inhaalrace. Een goede start zou dus meer dan welkom zijn, maar de voortekenen zijn niet al te positief. De titel is belangrijker dan ooit. Geen titel betekent weer geen ster, weer extra Champions League-voorronden en minder geld om miskopen mee te financieren. Laten we Ajax nu een keer echt aanmoedigen.

Gerelateerde artikelen:

1 opmerking: