30-05-2010

Fattle houdt Webber tegen

Oliedom


Tijdens de GP van Japan in 2007 ramde debutant Fattle zijn "halve" teamgenoot Webber uit de race tijdens de safetycarfase. Destijds werd Luis verantwoordelijk gehouden voor deze botsing, doordat hij plotseling heel traag had gereden. Anno 2010 zijn Fattle en Webbah "echte" teamgenoten. Tijdens de GP van Turkije vochten de twee heren een duel uit om de koppositie en weer ging het faliekant fout. En weer zat Luis in de buurt.

In het begin van het seizoen liet Fattle Webbah alle hoeken van de baan zien. Webbah maakte in de eerste races van het seizoen een zwakke indruk, maar de laatste races doet hij het ineens veel beter en rijgt hij in een superieure Red Bull de polepositions aan elkaar. Fattle kan gek genoeg niet meer schitteren. Ook ditmaal werd hij in de kwalificatie verslagen. In de race wilde hij per se iets rechtzetten. Hij moest laten zien dat hij beter was dan zijn bejaarde teamgenoot. 2010 had ZIJN jaar moeten worden.

Als de lichten doven, komen de Red Bulls zoals verwacht veel beter van hun plaats dan de McLarens, die naast de racelijn starten en daardoor weinig tractie hebben. Webbah blijft aan de leiding, terwijl Fattle naar de tweede plaats oprukt. Luis vecht terug en heeft de Germaan al snel weer te pakken. Hetzelfde doet Button. Hij raakt de vierde plaats bij de start kwijt aan Shoeface, maar ditmaal gaat hij zijn kwelgeest al in de eerste ronde weer voorbij. 

De Red Bulls en McLarens blijken in de race een klasse apart te zijn. Shoeface ziet de top 4 met een snelheid van een seconde per ronde bij hem vandaan rijden. In de race lijken de McLarens wat sneller te zijn. Luis dringt aan bij Webbah, die van de kopgroep misschien wel het traagst is, maar hij komt er niet voorbij. Op het rechte stuk is zijn bolide sneller, maar om te kunnen inhalen zou het rechte stuk nog een kilometer langer moeten zijn.

Fattle dringt niet echt aan en ook Button overhaast zich niet. Ze wachten tot de pitstops om hun slag te slaan. Fattle gaat als eerste naar binnen. Hij heeft dus als eerste het voordeel van nieuwe banden. Daarom besluiten Webbah en Luis de volgende ronde binnen te komen, om hun bandennadeel binnen de perken te houden. Luis' stop is echter slecht en hij verliest terrein op Webbah. Zelfs Fattle is hem voorbij. Button rijdt aan de leiding. Hij rijdt goede rondetijden, maar hij komt in de ronde voor zijn pitstop in verkeer, waardoor hij weer als vierde kan aansluiten. Red Bull heeft dus goede zaken gedaan bij de pitstops.

Luis besluit Fattle maar meteen aan te vallen en hij weet zijn auto aan het eind van het rechte stuk zelfs naast de Red Bull te zetten. Luis verremt zich echter en schiet te ver door, waarna Fattle er weer vandoor is. Als de top 4 tijdelijk is uitgespeeld, gooit een regenverwachting opeens roet in het eten. Wat de rijders niet weten, is dat de regen steeds later verwacht zal worden.

Domste-actie-van-het-jaar-award
Of het de regendruppels zijn of niet, dat zullen we nooit weten, maar opeens is Webbah zijn kleine voorsprong op Fattle helemaal kwijt. De opgefokte Fattle ziet zijn kans schoon en zet zijn stier naast die van zijn teamgenoot. Webbah is er niet zo blij mee en hij gaat geen millimeter opzij. Fattle zit klem tussen de wagen van zijn teamgenoot en de baanmarkering. Als hij naast zijn teamgenootje zit, stuurt hij opeens naar rechts. Een botsing is onvermijdelijk. Fattles wagen komt al spinnend tot stilstand, Webbah mist de bocht en sluit achter de McLarens weer aan met een vernielde voorvleugel. Voor Fattle zit de race erop: zijn achterband is stuk. Webbah moet zijn voorvleugel laten repareren, maar zijn voorsprong op Shoeface is genoeg om de derde plaats te behouden. Zodoende heeft Red Bull nog wel een podiumplek veiliggesteld, maar gooide het in één actie 28 (!) punten weg. Daar is maar één woord voor... Oliedom.

De McLarens krijgen zodoende de overwinning in de schoot geworpen, maar ook Martin Whitmarsh krijgt de schrik van zijn leven als hij zijn rijders met elkaar ziet duelleren. Beide rijders krijgen de opdracht het rustig aan te doen, maar dat is voor Button juist een aanmoediging om toch een gooi naar de koppositie te doen. Op het lange "rechte" stuk passeert hij Luis. Die geeft zich niet gewonnen en plaatst een tegenaanval op het rechte stuk van start/finish. De bolides raken elkaar lichtjes, maar Luis heeft zijn positie weer terug. Whitmarsh kan weer rustig ademhalen, maar waar was dit machogedrag nou voor nodig?

Ondertussen heeft Fattle alle moed bij elkaar geraapt om toch maar de pers te woord te staan. Zelden had een coureur meer uit te leggen dan hij. Bijna net zo lastig is het uit te leggen waarom Alguersuari (!) ondanks de regendruppels opeens de snelste raceronde neerzet. Button begint het juist rustiger aan te doen, hij stelt zich tevreden met de tweede plaats. Zodoende rijden de McLarens rustig naar de finish. Je zou verwachten dat de McLarencoureurs met een brede grijns achter het stuur zitten, maar dat valt mee. Luis is bijzonder ontstemd over de inhaalactie van zijn teamgenootje.

Dat het niet de race van de gelukkigste inhaalacties is, bewijst Alonso wel. Na een slechte kwalificatie zat hij de hele race achter de Renault van Petjerov. In de slotfase besluit hij een inhaalactie te wagen. Petjerov verdedigt fel, maar eigenlijk te fel. Hij komt steeds verder in moeilijkheden en uiteindelijk is hij zijn plekje kwijt. Bij de inhaalactie raken de wagens elkaar, waarna Petjerov met een lekke band afhaakt en uiteindelijk ver buiten de punten finisht. Alonso eindigt als achtste, één plekje achter zijn teamgenootje Massa. Het is niet best wat Ferrari de laatste tijd laat zien. De snelheid is goed weg. De Mercedessen eindigden als vierde en vijfde, voor Kubica. Subtiel en Co Biaggi pakten de laatste punten.

Nababbel
Bij de persconferentie is men vooral benieuwd naar Webbahs commentaar. Hij schoof voorzichtig de schuld naar zijn teamgenoot, maar harde uitspraken wenste hij niet te doen. Fattle was nog voorzichtiger in zijn bewoordingen. En dat terwijl de botsing Red Bull alleen al 28 punten kostte. Erger nog: McLaren, een serieuze concurrent in het constructeurskampioenschap, kreeg er 16 punten bij. Ten opzichte van McLaren heeft Red Bull dus 44 punten in de prullenbak gesmeten. En Button deed ineens goede zaken in het kampioenschap. Als hij had gewonnen, had hij zelfs de leiding in het WK overgenomen. En Fattle? Die zakte naar de vijfde plaats.

Het blijft bizar om te zien hoe vaak Red Bull zich dit seizoen al in de voet heeft geschoten. Er zijn weinig races waarin het energiedrankje niet de snelste wagen had en desondanks is het kampioenschap nog volledig open. Ondertussen circuleren er geruchten dat Webber naar Ferrari gaat, waar men niet tevreden zou zijn over Massa. Het is vast onzin, maar gezien het haantjesgedrag van Fattle kan het zomaar waar zijn. Er ontketent zich steeds meer een strijd tussen de Red Bull-rijders en nu ging het gruwelijk mis. Een breuk bij Red Bull dreigt.

Links:

Gerelateerde artikelen:

28-05-2010

Nederlands jaarlijke afgang


Songfestival

Het Eurovisiesongfestival maakte weer eens duidelijk dat het met Nederlanders nooit wat zal worden. Een pijnlijk gebrek aan smaak is hoofdschuldige, maar een gebrek aan zelfreflectie en een overschot aan naïviteit maakt het alleen maar erger. Voor de zesde keer op rij kwam Nederland niet in de finale, wat een record schijnt te zijn.

Eén ding weet iedereen: in het buitenland heeft men het niet zo op Nederlanders. Tijdens de zomervakantie stikt het in heel Europa van die asociale lui, die zich in die paar weken helemaal laten gaan. En dan nog dat "gutturale" taaltje (zeker nog nooit Spaans gehoord) waarmee die ongelikte beren al schreeuwend trachten te converseren. Nee, erg slim was het dan ook niet om een Nederlandstalig lied te gaan voordragen. En als je dan ook nog eens met zo'n hersenloos homolied aankomt ("rijmelarij van likmevestje"), dan zit je helemaal gebakken.

Het debacle kwam niet onverwachts voor de criticasters. Die hadden het maanden geleden al aan zien komen:

"Sieneke lijdt onder alle kritiek die ze in aanloop naar het Songfestival over zich heen krijgt. De 17-jarige won zondag het Nationaal Songfestival met haar oer-Hollandse versie van 'Ik Ben Verliefd - Shala Lie'. Die wordt onder meer op internet met de grond gelijkgemaakt

'Een van de verschrikkelijkste nummers ooit' en 'Niet Eurovisie-waardig' zijn enkele predicaten die Sieneke's 'Shala Lie' opgeplakt kreeg."

Zelf hadden de betrokkenen alle hoop op een goede afloop:

"Vader Abraham is enkel tevreden met een finaleplaats. De afgelopen vijf jaar ontbrak Nederland in de finale van het Eurovisie Songfestival. "We komen hier echt ver mee", voorspelt Kartner. "De wraak zal zoet zijn.""

Om Nederland in de waan te laten dat ze dit jaar echt op de goede weg waren, begonnen de Duitsers de Nederlandse inzending de hemel in te prijzen. 

"Langzaam maar zeker begint het Hollandse Sha-la-lie Sha-la-la de outsider op het Eurovisie Songfestival te worden. Het nummer lijkt aan te slaan.

(...)

Het hoofd van de Duitse delegatie noemde Nederland op zijn eigen persconferentie de favoriet voor de eindzege op het Eurovisie Songfestival. Hij zette het nummer persoonlijk in en direct klapten alle aanwezige journalisten mee met het Nederlandse lied. Aan meedeinen was niet te ontkomen. 

"Het heeft niet voor niets nummer 1 in hun eigen land gestaan", riep hij. De opmerkingen vonden plaats toen een Duitse journalist vroeg hoe de Duitse zangeres met haar favorietenrol omgaat. Duitsland staat in zo goed als alle peilingen bij de bovenste drie. Ook de Duitse inzending stond in eigen land op de nummer-1-positie.

Nederland doet het daarentegen niet goed in de peilingen. Zo bungelt ons land bij de wedkantoren in Engeland onderaan de lijstjes. Bij William Hill, een groot Brits wedkantoor, staat Sieneke op de laatste plaats van alle 39 deelnemende landen."

De Duitsers bombardeerden de Nederlandse inzending plotseling tot nummer één, om zo de druk bij zichzelf weg te nemen. Erg goedkoop. Vreemd genoeg slikten de Nederlanders deze flauwekul als zoete koek. Ze kregen weer valse hoop dat onze opgepoetste drol zou gaan schitteren. Sneu, maar dat krijg je als je zo naïef bent.

Nadat het Nederlandse liedje weer uit de finale werd gestemd, braken de verontwaardigde reacties los. Het was de schuld van de Balkanboys, want de concurrenten hadden hier en daar een valse noot gespeeld en die kwamen wel in de finale en dat soort dingen. Duidelijk een gebrek aan zelfreflectie. Ongetwijfeld vindt 80 procent van de bevolking dat Nederland volgend jaar maar niet meer moet verschijnen, maar als het eenmaal zover is, staat er toch weer iemand met het IQ van een bananenschil een slecht geschreven lied voor te dragen. We leren het nooit af. Ik sluit me daarom volledig aan bij de woorden van Rvv van vorig jaar:

"Vreselijk dat songfestival. Snap niet wat we daar te zoeken [hebben] idd. Politiek is toch altijd een grote driver, zelfs op zo'n dom spelletje als dit, dus als Nederland moeten we niet de illusie hebben dat we ueberhaupt maar iets kunnen voorstellen. En ja, als je jezelf dan ook nog eens op deze wijze representeert dan vraag je op een afstraffing. Heerlijk. Ik hoop dat we er voor eens en voor altijd een slot om kunnen hangen. Maar ik vrees dat er nog steeds fans blijven, hoe hard de afstraffing moet worden weet ik niet, maar ik hoop dat ie nog groter wordt."

Op dagen als deze schaam ik me ervoor dat ik Nederlander ben.

Gerelateerde artikelen:
Top en flop; 18-05 2009

27-05-2010

Pinkstertoernooi 2010


Door de ogen van een verslaggever

Eleftheria schreef het al: ik moet journalist worden. Tijdens het Pinkstertoernooi kreeg ik dan ook alleen maar positieve reacties op mijn verslaggeving. Dit jaar werd het Pinkstertoernooi voor het grootste gedeelte geleid door Lenaard (21) en daarmee werd het toernooi meteen nieuw leven ingeblazen, met liveborden en rondeverslagen.

De rondeverslagen waren dus een groot succes. De meeste BSG'ers die kwamen kijken, waren er zeer over te spreken. De vraag was of niet-BSG'ers de schrijfsels ook lazen, want daar was het me eigenlijk om te doen. Ik hoor vaak dat men mij leuk vindt schrijven. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe ik dat voor elkaar krijg. Misschien is het een soort natuurtalent. Of hebben de leermethodes op de basisschool als "Het woord in de zin" en "Taalschat" me een handje geholpen? Of vind ik het zo leuk dat het goed gaat? Dat laatste klopte bij deze verslaggeving zeker. Ik heb me wel vermaakt in mijn formuleringen, interviews en mijn spatiegebruik.

Het toernooi was met z'n 117 deelnemers (48 in de A en 69 in de B) en drie invallers al een succes te noemen; de afgelopen jaren was er sprake van een dalende trend en die is nu mooi doorbroken. Het niveau van de deelnemers was dit jaar niet heel hoog in de A-groep. De meeste broodschakers waren naar Limburg gevlucht. Best wel dom van ze, want uiteindelijk vielen maar drie Nederlanders in de prijzen: Freezo, Bok en Bijlsma. Niet zo gek, met al die 2600-spelers die daar meededen. Die vieze gasten speelden de mindere deelnemers hard van het bord door openingsinnovaties, iets wat ik in het Pinkstertoernooi niet heb gezien. Dat Afek ongedeeld tweede werd bij het Bussumse Pinkstertoernooi, zal half schakend Nederland zich wel achter de oren hebben doen krabben. Volgend jaar komen ze lekker hierheen!

De B-groep kende dit jaar een leuke bezetting, met veel jeugdspelers, vechters en gambietspelers. Een waar schouwspel. Helaas waren er ook de nodige zeurpieten en halve zolen, die na een rij nederlagen niet meer kwamen opdagen.

Lessen
Hoewel het toernooi dit jaar vrijwel vlekkeloos verliep, kunnen er altijd dingen beter. Hieronder wat suggesties:

- Een derde groep
Nu is er een groot niveauverschil in beide groepen. Een groep voor <1600 o.i.d. lijkt me geen slecht idee. Dan kunnen die mensen ook op hun eigen niveau spelen. Overigens: moet ik het de 1e, 2e en 3e groep noemen, of A-, B- en C-groep?

- Schoonheidsprijs
Laat de spelers vooraf weten dat je je partijen voor de schoonheidsprijs kunt nomineren. Nog een tip: verstrek doordruknotatievellen.

- Prijzengeld
Het leek mij slim om in ieder geval de top 10 prijzengeld mee te geven, vooral ook omdat het Limburg Open de top 8 van prijzengeld voorziet; ons toernooi moet laagdrempeliger worden. (Dit jaar kreeg alleen de top 6 een prijs, wat misschien geen aanmoediging was voor een goed-presterende amateur.)

- Locatie
Waarschijnlijk gaat het toernooi uitwijken naar het Goois Lyceum. Mijn vraag is: waar breng je het toernooi dan onder? Toch niet in de aula? Wanneer het toernooi volgend jaar toch in het DSC wordt gehouden: voor de tweede groep zou ik graag de middenrij terugzien. Die gaf de groep z'n sfeervolle drukte.

- Inschrijving
Bij het inschrijven ging het één en ander mis. Een aantal mensen kwam niet of veel te laat opdagen. Door de onzekerheid werd de start van het toernooi uitgesteld, waardoor de deelnemers die wel op tijd waren geïrriteerd raakten. Dat moet volgend jaar voorkomen worden. Misschien moeten de deelnemers eerst een kleine aanbetaling doen, of krijgen degenen die zich na een bepaalde tijd nog niet hebben ingeschreven automatisch een bye, of worden mensen die wegblijven zonder iets van zich te laten horen op een Zwarte Lijst gezet.

Verslagen
Tot slot nog wat over de verslagen. Hieronder een aantal grappige (?) passages:

Geweldige titel, vond ik. Terwijl de deelnemers lagen te pitten, zat ik me op m'n PC uit te sloven voor een verslag om drie uur 's nachts.

"We laten een "hartstikke blije" co-toernooiorganisator Lennart Ootes even aan het woord over het toernooi:" ("We" moest eigenlijk "ik" zijn...)

"Zwaarder had zijn landgenoot Viesturs Meijers het, die wat al te frivool speelde en keihard werd aangepakt door local hero Peter Drost." (Echt jammer dat Ptr die partij niet won. :()

"Ook BSG’er Leon Pliester wint. Lange tijd gaat de partij gelijk op, maar in het eindspel desintegreert Dimitri Koudinovs stelling van de ene op de andere zet." (Knap hoe die witspeler dat voor elkaar kreeg...)

"Na een paar weken met veel bewolking en weinig zonneschijn, is het weer tijdens het Pinkstertoernooi weer fenomenaal: zonnig, maar niet te warm. Desondanks stond de verwarming in de bovenzaal (de "Euwe zaal") voor het begin van de ronde nog gewoon aan, alsof het buiten vroor." (Ik ken iemand die ervan zou gaan kotsen.)

"Aan bord één zag Dimitri Reinderman dat zijn dame wat klein was uitgevallen. Liever had hij een wat groter exemplaar, dus wisselde hij de zijne met die op het bord ernaast. Een psychologisch voordeel? Wie weet, want Robin van Kampen, die daardoor met de kleine dame speelde, werd in vijftien zetten opgevouwen door Ewoud de Groote."

En natuurlijk het "interview":

Hoe ging de partij?
"Dat kun je zien op internet. Ging wel lekker."

Had je verwacht dat het zo makkelijk zou gaan?
"Nee." (Hij durfde geen "ja" te zeggen)

Had je je voorbereid?
"Nee, eigenlijk niet. Zonder voorbereiding ben ik het meest sterk." (Een expres gemaakte verengelsing)

Was dit de eerste keer dat je op een livebord speelde?
"Nee, dit was zo ongeveer de duizendste keer." (Je moet toch wat vragen...)

Wat zijn je ambities voor het toernooi?
"Het toernooi winnen, natuurlijk. Dat zou ik erg fijn vinden. Niet erg realistisch, maar als ik nog een paar goeien versla, is het mogelijk." (Een vraag van Le)

Wat vind je van het toernooi?
"Ik vind het een mieters toernooi."

Sinds wanneer speel je de Worrall?
"Weet ik niet meer precies." (Robin Oscar dacht in ieder geval dat hij de huilvariant nog speelde)

Robin gaat het NK spelen en jij verslaat hem in vijftien zetten. Wat zegt dat over jou en over Robin?
"Ik weet niet wat het over hem zegt. Dat hij wat ups en downs heeft. De laatste tijd misschien wat meer downs dan ups. Ik kan soms sterke spelers pakken, maar meestal niet, want ik ben volgens mijn broer een kneuzenprakker." (Weer een vraag van Le)

Schaak jij vaak tegen je broer?
"Nee, dat is niet zo’n uitdaging. Ik schaak even vaak tegen hem als hij mij interviewt."
(En bedankt...)

Van wie heb jij schaken geleerd?
"Van mijn broer." (Ja, die jongen kan er wat van.)

Maar je hebt hem inmiddels ingehaald qua niveau?
"Ja, kijk maar naar de Elo’s of ratings."

Wat doe je momenteel voor opleiding?
"Ik studeer in Enschede. En ik wil niet te veel over mezelf prijsgeven." (Steekt tong uit.)

Hoe doe je dat dan als je in Enschede studeert en in Bussum schaakt?
"Anno 2010 zijn er voldoende treinen die me van A naar B kunnen vervoeren. Of van E naar B in dit geval." (Grumpf...)

En verder:

"Leon Pliester krijgt tegen Marc Overeem niet bepaald openingsvoordeel. Het grootste gedeelte van de partij is hij meer met verdedigen bezig dan dat hij aan leuke dingen kan denken."

"In een ongelijkelopereindspel dat eigenlijk een ongelijk lopereindspel is, moet wit zijn loper geven voor zwarts h-pion." (Even spelenderwijs de Nederlandse taalregels aan een breder publiek verkopen.)

Mark Pieterse was niet te spreken over zijn remise tegen Waldemar Moes: "Slap, niet mijn stijl." (Hij zei wel degelijk wat.)

"Ashley Krishnasing had een partij met vele ups en downs. Tegen Albert Luns volgde hij de partij Swinkels – de Groote 2009..." (Even een eigen partij aanhalen)

Ja ja, de eerste bijnaam. ;)

"De Letten Miezis en Meijers hadden de vorige ronde een bye opgenomen om in Duiven te kunnen schitteren in een rapidtoernooi." (Ze werden knap vierde en vijfde in een niet onaardig, maar ook zeker niet supersterk deelnemersveld, waardoor ze hun reiskosten net hebben terugverdiend...)

"Dimitri Reinderman is heel wat meer van plan in zijn partij tegen Bart-Piet Mulder. Na een rustige opening takelt het paard op e5 zwart zwaar toe. Het beest kan worden afgeruild, maar met twee minuspionnen in het toreneindspel valt er weinig meer te lachen voor zwart."

En natuurlijk het "interview" met de winnaar:

Hoe gaat het met de katten?
"Goed. Tenminste, vanochtend nog wel."

Vindt u zichzelf toernooifavoriet?
(Twijfelt) "Jaaaax85 Ik heb de hoogste rating."

Wat zou je (u?) met het prijzengeld willen doen?
"Ik zou graag een mooie racefiets willen hebben"

Wie ziet u als uw belangrijkste concurrenten?
"Robin heeft al verlorenx85 De Lettenx85 En Ali."

"U heeft vorig weekend meegedaan aan een weekendtoernooi in Spijkenisse en nu doet u weer aan een toernooi mee. Is dat niet zwaar?"
"Valt wel mee, want er zit een week tussen."

Wat doet u in zo’n week?
"De Giro kijken, de katten aaien en naar de bioscoop gaan." (Le: Hij zei helemaal niet dat -ie naar de bioscoop ging!)

Wat vindt u van Lennarts haar?
"Zoveel kleuren heb ik er nooit in gedaan. Hoogstens twee kleuren." (Waar blijft de foto?)

Zijn we nog een vraag vergeten?
"Iets met Monty Python"

Wat vond u van het niveau van de interviews van Chesscool?
"De meisjes giechelden vooral en uit de jongens moest je de antwoorden echt trekken."

Vindt u het fijn dat hier geen camera bij is?
"Ik ben blij dat het niet is opgenomen."

En nog wat zinnen:

"Aan bord twee zien we de eerste Konings-Indiër dit toernooi waarbij wit niet onder de voet wordt gelopen op de koningsvleugel. Door een "in-between move" wint Krishnasing een loper van Bekker." (Even reclame maken voor het woord "in-between move" als vervanger van het in de Engelse literatuur voorkomende "Zwischenzug"; alsof ze daar in het Engels geen woord voor hebben...)

"Meijers tovert tegen Ootes een soort drierijensysteem op het bord met wit. Ootes besluit daarom maar zijn troepenmacht op de witte koning af te sturen. Wit doet alsof er niks aan de hand is en pakt wat veldjes op de damevleugel. Zwarts offensief oogt indrukwekkend, maar uiteindelijk loopt het vast en doet de tijdnood vervolgens de rest."

"Als er voor deze ronde een spektakelprijs was, dan was de partij Otte-Drost een goede kanshebber. Beide spelers proberen elkaar in de partij te overtreffen met originele manoeuvres. Maar er moet natuurlijk ook gehakt worden." (Vreemd genoeg won die partij de spektakelprijs niet)

"Aan bord één wordt De Veen ogenschijnlijk verrast door het Boedapestgambiet van Van Sonderen. Zwart speelt snel en is niet bang voor dubbele aanvallen met Dd5. Uiteindelijk behoudt wit zijn gambietpion, maar heeft zwart veel meer ruimte. Door een klein tactisch foefje (...Pxh2+) wint zwart een kwaliteit en speelt het eindspel vervolgens soepeltjes naar winst." (Maar deze partij in de B-groep wel!)

"Met een toren meer kan Krishnasing mat in twee geven, maar hij ziet het keer op keer niet. In plaats daarvan maakt hij wits matdreigingen onschadelijk, wat ook voldoende is voor de winst." (Niet goed voor je gezondheid, verslaggever zijn!)

"De strijd om de koppositie is net een voedselketen. Nadat Bitalzadeh in de derde ronde aan de leiding kwam, verloor hij van Miezis. En Miezis bleek niet opgewassen te zijn tegen Reinderman, die daardoor alleen aan de leiding gaat met 4xbd uit 5." (xD)

"Drost was na zijn spektakelstuk van vanmiddag nog in de wolken en probeerde opnieuw "origineel" te spelen. En niet onverdienstelijk. In de slotstelling stelde hij de remise veilig door zetten te herhalen, hoewel hij volgens de kenners beter stond." (Robin Oscar maakte 'm zelfs uit voor "flikker", omdat -ie niet doorspeelde) 

"De echte klapper was natuurlijk het duel tussen de grootmeesters. Reinderman zag af van zijn gebruikelijke 1.c4 en besloot 1.e4! te spelen. Vervolgens bracht hij de vreemdste Siciliaan ooit op het bord." (Reinderman was het zinnetje ook al opgevallen, maar hoe moest ik het anders omschrijven?)

"De zesde ronde is de vroegste ronde van het toernooi. Gezien het relatief grote blunderpercentage, leek niet iedereen even goed te zijn uitgeslapen." (Dat "relatief" mag je wegdenken)

"Wit kan uit twee dingen kiezen: de pion terugwinnen, of zwarts stu
kken passief houden. In de partij streeft Balje beide doelen na, maar het enige wat hij bereikt is dat zijn toren ver in de vijandelijke linies wordt ingesloten."

"Robin van Kampen zat Leon Pliester helemaal weg te spelen. De Amsterdamse meester probeerde op de koningsvleugel nog wat tegenspel te organiseren. Wanneer zwart verkeerd reageert, wint Pliester met een geniepige truc opeens materiaal: twee torens hangen bij zwart, waarvan één met schaak. Van Kampen ontsnapt met kwaliteitsverlies, maar het resterende eindspel biedt weinig hoop meer. Een remiseaanbod van Pliester des te meer. Pliester is wel de laatste van wie je zo’n genereus aanbod zou verwachten." (Ik weet nog wel toen ik Fliffer eens tructe vanuit een verloren stand, waarna ik maar remise aanbood. Toen was Pliester de eerste om me te zeggen dat ik door moest gaan...)

"In de tweede groep is Ashley Krishnasing de favoriet voor de eindzege. Tegenstander Michel Auwens schotelt hem een gambiet voor, maar Krishnasing is niet onder de indruk." (De opening hadden we op het bord gehad en we vonden het niks voor wit. :P)

Een plichtmatig verslag, maar veel was er ook niet te vertellen.

BSG'ers
Meer valt er vertellen over de prestaties van de BSG'ers. Alleen Leon Pliester behaalde een prijs met heel slecht spel. Doordat alleen de top 6 prijzengeld kreeg, vielen mensen als Ali B, Rob Witt, Marijn Otte, Jan Balje en Ewood, die een prima toernooi hadden gespeeld, juist buiten de prijzen. Vooral voor Ali was het zuur, nadat hij de hele tijd bovenin had meegedraaid. Hetzelfde gold voor Rob Witt. Ewood zal nog vaak terugdenken aan zijn partij tegen Afek, waarin hij minimaal remise had, maar verloor. Afek was dit toernooi juist helemaal opgeleefd. De laatste jaren maakte hij een zielige indruk en verloor hij vaak als een kind. Dit toernooi had hij daar geen enkele last van en won hij veel partijen op techniek.

Iets verder onderin speelde Ptr een goed toernooi, hoewel zijn score ook wat vertekend is doordat hij twee gratis punten kreeg. In de partijen waarin hij goed stond, verloor hij; de slechte stellingen leverden hem juist de punten op. Sjonnie Markus speelde solide. Met wit blies hij iedereen van het bord, met zwart redde hij het steeds niet tegen de Letten en kwam hij niet verder dan remise tegen de zwakkeren.

Large begon goed, maar de tweede toernooihelft verliep niet best, waardoor het beertje op 50 procent eindigde. Ex-BSG'er Pascal L speelde een goed toernooi voor zijn doen, hoewel hij niet heel hoog eindigde. Fliffer viel één keer in en verloor toen nogal beschamend. Maar het doel was bereikt: zijn tegenstander had de avond van zijn leven, terwijl hij anders voor niets was gekomen.

In de B-groep waren er grote successen voor Baarn. Ex-BSG'er Sizzel won het toernooi volkomen verdiend. Natuurlijk was hij een kanshebber, maar dit jaar maakte hij het wel waar, waardoor hij vierhonderd euri rijker is. Tweede werd Waldemar Moes. Hij begon nog wat twijfelachtig, maar nadat hij wat zelfverzekerder ging zetten, stroomden de puntjes binnen.

Eddy of Squares was de beste BSG'er. Hij speelde net te vaak remise om in de prijzen te vallen. Rik Weidema eindigde een halfje achter hem, maar dat verbloemde dat hij een slecht toernooi had gespeeld. Zoals zoveel volwassenen moest hij flink wat rating inleveren op de jonkies. Rob Tijssens verloor juist vooral van de ouwe knarren, waardoor ook hij niet echt kan terugkijken op een geslaagd toernooi. Ondanks een harde nederlaag tegen de toernooiwinnaar, speelde Cees Beijen een redelijk toernooi, waarin hij elke ronde volgens zijn Eloverwachting speelde.

Na een goed begin stortte Mark Pieterse lelijk in, terwijl Teun de Haan in de eerste ronde gauw van een meisje verloor, waarna het niet meer goedkwam. Baarnaar Yme Brantjes begon prima met een overwinning op een livebord, maar daarna liet hij niks meer zien. Uiteindelijk eindigde zelfs Bernd Haberland op hetzelfde aantal punten.

Frits van Gelder scoorde op eigen kracht maar 1½ punt. Heel gek was dat niet: hij was de enige die geen idee had hoe de prijspuzzel moest worden opgelost. Richard Halve gare speelde een aantal partijtjes mee, maar slaagde er niet in om indruk te maken.

Tom Fikkert en Edwin Baart speelden een potje mee als "invaller" en eindigden nog boven Andre Süters, die twee remises bij elkaar harkte. Die richting ga je dus uit als je als jeugdspeler de 1800-grens niet passeert: als opa of oma mag je blij zijn als je je rating boven de Middeleeuwen houdt. 

Nee, de opmerkelijkste prestaties zetten de BSG'ers neer in de hoofdgroep. Vraagje: waar was de BSG-jeugd? Ik heb ze alleen op vrijdagavond gezien, toen ze - for some reason - niet wisten dat ze geen clubavond hadden vanwege het toernooi. En dat terwijl het Pinkstertoernooi een uitgelezen kans was om kennis te maken met de duistere wereld van het toernooischaak, zoals ik als puber ondervond. Destijds lukte het me vaker niet dan wel om te stunten in dergelijke toernooien. Dus ja, petje af voor de jonkies die dit jaar zulke hoge ogen gooiden! Maar hopelijk zijn het volgend jaar BSG'ers...

PS. Eleftheria was de docente van het vak "Besluitvormingsprocessen". Dat vak haalde ik onder andere door een mooie acht voor mijn individuele opdracht, dus van mij zul je geen klachten horen over dit nutteloze... eh... nuttige vak. Op Blackboard kwam een korte bespreking van de opdracht, waar enkele studenten werden opgenoemd die blijkbaar goed werk hadden verricht:

I appreciate your opinion, at the end, but not throughout your text! Therefore, few of you would become very good journalists, namely Jesper de Groote and Martijn Snelder! Way to go!

Gerelateerde artikelen:

21-05-2010

Sheba 15 jaar!


Bij deze wil ik even melding maken van de verjaardag van

SHEBA

Vijftien jaar geleden werd ze geboren en al bijna vijftien jaar is het mijn huisdier. Nog vijftien jaar erbij zou geweldig zijn!




Sheba in de herfst van haar leven, kijkend naar haar eigen schaduw. Foto genomen op 25 oktober vorig jaar.

Gerelateerde artikelen:

16-05-2010

Wie houdt Webber nog tegen?


Spectaculaire optocht in Monaco

Het is een treurige conclusie: anno 2010 gebeurt er weinig in de formule 1-races als de weergoden niet meewerken. En dus wint Webber. Na zijn dominante zege in Spanje van vorige week, won de Australiër opnieuw, ditmaal in Monaco.

Het weer was de afgelopen weken niet best in West-Europa. Zelfs in Spanje deed niets denken aan de naderende zomer. In Monaco zou het best een regenachtig weekendje kunnen worden. Dat was de enige manier waarop de race in het vorstendom een beetje spannend kon worden. Hoewel het stratencircuit aan geen enkele veiligheidseis voldoet en inhalen er schier onmogelijk is, reist het formule 1-circus er toch ieder jaar weer braaf heen. Weer of geen weer.

Iedereen kent het gezegde wel dat een kwalificatie heel belangrijk is in Monaco. Een poleposition betekent dat je de race al bijna gewonnen hebt. Je kunt je weekend echter ook verpesten in de kwalificatie. Vorig jaar overkwam Luis het, die zijn bolide in zijn eerste snelle ronde tegen de vangrail plakte en de rest van de kwalificatie kon toekijken. Ook Michael Schumacher overkwam het eens, toen hij dacht zijn concurrent Alonso een hak te zetten door zijn wagen op de baan stil te zetten. Als straf mocht hij als laatste starten. Nodeloos te zeggen dat hij in de race weinig potten meer kon laten breken. Ditmaal was het Alonso zelf die zijn weekend al op een vrije training verknolde door hard te crashen en daarbij zijn monteurs een maand liet overwerken. De kwalificatiesessie moest hij knarsetandend aan zich voorbij laten gaan.

In de droge kwalificatiesessie is Kubica heel snel. Slechts Mowk Webbah weet hem voor te blijven. Fattle moet genoegen nemen met een derde startplaats, wat wel een teleurstelling moet zijn voor hem. Door het wegvallen van Alonso is Massa de snelste Ferrari, voor Luis en Rosberg, die met de "korte" Mercedes zijn bejaarde teammaat weer eens te snel af is. Button is slechts achtste, voor een verrassend snelle Barrichello.

Race
Ook de race wordt onder droge omstandigheden verreden. Bij de start gaan de Red Bulls er als een haas vandoor. Kubica, die zijn auto bijna overdwars op de grid heeft staan, komt slecht weg en ziet naast Fattle zelfs bijna Massa passeren. Alonso vertrekt vanuit de pits en mag in de openingsfase de rodeneuzenteams voor zich uit jagen. Het is echter Nico Hülkenberg die in het achterveld alle aandacht opeist. Na een dramatische start vliegt hij in de tunnel opeens rechtdoor de muur in. Williams kennende kan een gebroken stuurstang daar best mee te maken hebben gehad, een stuurfout lijkt waarschijnlijker. De safetycar komt in ieder geval de baan op, zodat het wrak kan worden opgeruimd. Alonso is slim: hij gaat naar de pits en wisselt zijn zachte (!) banden om voor harde, waarmee hij aan de krankzinnige bandenregel heeft voldaan en zonder verdere pitstops de race kan finishen.

Tijdens de safetycarfase kunnen de coureurs het even rustig aan doen. Hetzelfde geldt voor de bolides. Des te opmerkelijker is het dan ook dat Button opeens uitvalt met een opgeblazen motor. Vreemde lui daar bij McLaren. Om in het dure Monaco te pronken, werden de coureurs voorzien van een met diamanten ingelegd stuur. Het racen kwam op een tweede plaats. Dat zal wel de verklaring zijn van een enorme onoplettendheid, waardoor Buttons motor oververhit raakte. De leider in het WK lag er na twee rondjes alweer uit.

Na de safetycarfase neemt Alonso de inhaalacties voor zijn rekening. Veel moeite heeft hij met Di Grassi, maar als hij de Virgin eindelijk voorbij is, kan hij de rest van de loserbrigade gamakkelijk inhalen. Jarno Trulli gaat zelfs beleefd van het gas voor zijn ex-teamgenootje.
De pitstops beginnen in ronde 17. Luis stopt en komt vlak voor Alonso weer op de baan. Of je je nou als vijfde of vierentwintigste kwalificeert, in de race blijkt het weinig uit te maken. Door de pitstops rijdt Alonso al gauw weer in de punten.

Problematischer is de pitstop van Felipe Massa, die bij het uitrijden over de gele lijn rijdt. Vreemd genoeg krijgt hij er geen straf voor. Voor Pedro de la Rosa begint het seizoen op een nachtmerrie te lijken. De sympathieke Spanjaard heeft weer eens een koppelingsprobleem en kiest voor een permanente pitstop. Webbah heeft nergens last van. Hij blijft ook na zijn stop aan de leiding, vlak voor Rosberg, die nog moet stoppen, maar wel snel is.

De Virgins vallen kort achter elkaar uit. Glock beschadigt zijn ophanging en probeert in krabbengang nog een eindje te rijden. Di Grassi valt eveneens uit in de pits. Bij Lotus lopen de pitstops niet erg lekker. Terwijl de monteurs proberen het rechter achterwiel op de groene bolide te zetten, heeft de Italiaan er weer een pluk grijze haren bij. Hetzelfde overkomt zijn ongelukkige teamgenootje Co Valainen. Rosbergs late stop brengt hem nergens: hij komt nog achter Shoeface op de baan.

Domste-actie-van-de-race-award
Net als iedereen nieuwe banden heeft gehaald, crasht Barrichello hard. Een aantal mensen baalt vreselijk van Barrichello's timing. De Braziliaan is ook woedend en nijdig smijt hij zijn stuur weg, zo de baan op. Er zaten immers toch geen diamanten in. Chand Hok is de ongelukkige die op dat moment passeert en hij rijdt over het stuur heen. Voor straf moest Barrichello de rest van de race zijn stuurwiel zoeken.

Na de safetycarperiode kabbelt de race weer rustig voort. Vooraan liggen de posities vast: Webbah rijdt weg bij Fattle, die Kubica de hele race in zijn spiegels heeft. Massa ligt voor Luis, Alonso en de Mercedessen. Hoewel de onderlinge verschillen klein zijn, wordt het nooit spannend. Het is slechts de boordradio van Luis die voor wat spanning zorgt. Luis wordt opgedragen het rustig aan te doen met zijn remmen, zodat hem niet hetzelfde overkomt als Fattle de afgelopen race. Luis is niet gediend van het commentaar en laat dat zijn team weten ook.

Er gebeurt een tijd niks, dus besluit de wedstrijdleiding eigenhandig de zaken wat spannender te maken door uit het niets een derde safetycarperiode in het leven te roepen. De aanleiding was ditmaal geen ongeluk, maar een "losse putdeksel". Tijdens de safetycarperiode wordt echter geen flikker gedaan, waarna Mowk Webbah voor de derde keer kan proberen een gaatje te slaan met zijn achtervolgers.

Voor Alonso begint de race te lijken op die in 2005, toen bandenwissels verboden waren en hij de laatste ronden bijna op het canvas reed en veel terrein verloor. Ook nu begint hij de tol te betalen voor zijn vroege pitstop, al is het nu veel minder spectaculair. 

In de slotfase gebeurt vooraan niet veel meer. In de achterhoede parkeren Co Valainen en de neef van Senna hun bolides in de pits na een zoveelste technische mankement. Voor spektakel moet je echt alleen achterin zijn, waar Chand Hok en Trulli voor de veertiende plaats strijden alsof hun leven ervan afhangt. Trulli denkt een gat te zien en doet een do-or-die-aanval op een punt waar je onmogelijk kunt inhalen. Het gevolg: Trulli's wagen klimt over die van Chand Hok heen, die daardoor bijna wordt onthoofd. Webbah ziet het vlak voor zijn neus gebeuren en hij is blij dat hij er nog net langs kan rijden.

De wrakken staan vervelend in de weg, dus is het tijd voor de vierde (!) safetycarsituatie. En dat terwijl de sleepdiensten in Monaco prima verzorgd zijn, maar tegen zoveel onkunde kunnen ook zij niet op. Eén bocht voor de finish verlaat de safetycar het circuit en jakkeren Webbah en Fattle naar de finish. In de laatste bocht steekt Schumacher vreemd genoeg Alonso voorbij. Ferrari was woest, Ross Brawn meende dat de actie volkomen legaal was.

Zodoende werd Schumacher zesde en Alonso zevende. Eigenlijk zou Mercedes zich moeten schamen dat Alonso tot de één-na-laatste bocht voor de zilveren bolides reed. Voor Rosberg was het helemaal zuur: twee weken geleden stond hij nog tweede in het kampioenschap en zag de wereld er prachtig uit voor hem, inmiddels is hij afgezakt tot een treurige achtste plek in de WK-stand. De Force India's reden allebei in de punten. Echt heel snel waren ze niet, maar ze bleven tenminste rijden, waardoor ze op de negende (Subtiel) en tiende (Liuzzi) plaats finishten.

Door zijn overtuigende zege staat Webbah inmiddels alweer eerste in het kampioenschap, samen met Fattle. De Australiër is de laatste races echter beduidend beter in vorm dan zijn jonge teamgenootje, dus wie houdt Webbah tegen?

Links:

Gerelateerde artikelen:

15-05-2010

Drie jaar BSG 1


Succesperiode

Pas drie jaar geleden verliet BSG 1 definitief (?) de tweede klasse in de KNSB-competitie. Het doel voor het seizoen 2007-2008 was duidelijk: niet weer degraderen. Het werd het beste seizoen ooit, waarin BSG, dat in de jaren voor de degradatie naar de tweede klasse hooguit een middenmoter was, alle wedstrijden won en overtuigend promoveerde naar de meesterklasse. Binnen een jaar was BSG twee klasses omhoog gegaan! Vervolgens werd BSG echter hardhandig uit de meesterklasse gesmeten. Afgelopen jaar moesten we weer uithuilen en opnieuw beginnen. De uiteindelijke tweede plaats was niet super, maar het is duidelijk dat BSG 1 nu echt in de eerste klasse hoort.

Deze drie jaren zijn de jaren van het nieuwe BSG, met veel "jonge" spelers erin. Was BSG 1 vroeger een perfecte afspiegeling van de club, met veel ouwe sokken erin; de laatste jaren is dat beeld drastisch omgeslagen. Een zorgwekkend detail is dat de jonge honden dezelfde kant opgaan als de BSG 1-spelers in de tijd dat het team nog gesponsord werd: bijna niemand speelt meer in de interne competitie! Ik hoor Slisser in m'n gedachten alweer slissen...

Door de combinatie van enkele betaalde krachten en jeugdspelers is BSG een gevaarlijke outsider in de eerste klasse. In twee seizoenen tijd werden 30 van de maximaal 36 matchpunten binnengesleept, daar konden we vroeger slechts van dromen. De seizoenen luidden een nieuw tijdperk in, met nieuwe spelers, zoals Large en Frans Borm, terwijl we aan de andere kant Emiglio en Hans Ree vertrokken. Verder zagen we Coen door de mand vallen.

Analyse
Zelf vond ik het interessant om de individuele scores te analyseren. Wie heeft er over al die drie jaar de meeste punten gepakt en wie heeft de hoogste TPR behaald? In de drie jaren heeft BSG in totaal 19 spelers opgesteld, waarvan vijf eenmalige invallers. Deze wil ik buiten beschouwing laten.

Hoogstebordklassement
Dit klassement wordt aangevoerd door Berelowitsch, die gemiddeld aan bord 1,6 zat. Hans Ree zat gemiddeld aan bord 2 en Leon Pliester zat in alle drie de seizoenen dat hij meespeelde gemiddeld aan bord 2,3. Het laagstebordklassement is een spannende aangelegenheid met drie aan elkaar gewaagde opponenten: Coen (8,5), Ptr (8,2) en ondergetekende (8,1). 

Meestepuntenklassement
Slechts vier spelers speelden alle 27 partijen: Ton van der Heijden, Leon Pliester, Large en FM Henk. Hier zit dan ook de topscorer tussen: dat is Ton met 18½ punt! Het hoogste percentage is voor Berelowitsch, hij scoorde 5½ uit 7, ofwel 79 procent. Maar hij is dan ook grootmeester. Ton blijft met zijn 69 procent niet ver achter, zeker niet omdat hij wel in de meesterklasse heeft gespeeld. Eervolle vermeldingen zijn er nog voor Large, Ewood en Leon, die 15½, 15 en 14½ punt scoorden.

Hoogste-TPR-klassement
Wanneer we de kwaliteit van de tegenstanders gaan meewegen, komen we bij de TPR's uit. De hoogste TPR werd behaald door Berelowitsch, die volgens mijn berekeningen een TPR behaalde van 2452. Goed, maar gezien zijn rating (rond de 2550) niet briljant. Het duel om de tweede plaats is spannend: Ton, die veel punten scoorde tegen wat zwakkere tegenstanders, staat tweede met 2367, vlak voor Leon Pliester (2351), Large (2333) en Ewood (2327). Onze "vaste invaller" Frans Borm scoorde nog net boven de 2300, waarmee hij het nog beter deed dan Hans Ree, die een TPR van 2290 behaalde.
De laagste TPR's werden behaald door Coen (2001), Ptr (2034) en Le (2097). Ben ik de enige die het opmerkelijk vindt dat Coen een TPR heeft van meer dan 2000?

Spelerkarakteristieken
Een belangrijk aspect van de spelers zijn de omstandigheden waarbinnen zij tot hun recht komen. Ik heb twee variabelen behandeld:

- Kleur
- Rating van de tegenstander

Dit zijn de normale variabelen om rekening mee te houden in een teamwedstrijd. De kleur staat natuurlijk al vast, de speelsterkte van de tegenstander niet, al mag je aannemen dat-ie daalt naarmate je op een lager bord komt.

Kleur
Niet iedereen blijkt even goed met een bepaalde kleur te kunnen spelen. In de afgelopen drie jaar hebben zich al substantixc3xable afwijkingen voorgedaan. Zo heeft Lenaard een kleursaldo van -6 (!), terwijl Coen een kleursaldo heeft van +3. Voor het resultaat blijkt dat geregeld wat uit te maken. Topscorer Ton scoort met wit 73 procent en met zwart 64 procent. Large scoort met zwart bijna hetzelfde (61%), maar blijft met wit achter (54%). Ewood behaalt een vergelijkbare score: 62 procent met zwart en 58 procent met wit. Grootmeester Berelowitsch scoort met wit 88 procent en met zwart 67 procent. Op de hoge borden wordt het verschil dus vooral met wit gemaakt.

Grote verschillen tussen wit- en zwartscore zijn er onderin. Zelf scoor ik met wit nog 63 procent, met zwart kom ik niet verder dan 27. Frans Borm heeft eenzelfde euvel, al zijn zijn percentages hoger: 80 om 50. Lenaard scoort 44 procent met wit en 29 met zwart, Coen scoort 32 procent met wit en een magere 18 procent met zwart. Gelukkig, het kan altijd erger.

Een aantal spelers scoort om de een of andere reden beter met zwart. Het opmerkelijkst is dat bij VR, die in zijn meesterklassejaartje één keer tot een puntdeling kwam met wit kwam en drie keer met zwart. Opmerkelijk genoeg scoort FM Henk ook beter met zwart: 39 om 50 procent.

Rating van de tegenstander
Een leuk onderwerp is dit. Wie heeft zich ooit de vraag gesteld: "Ben ik een reuzendoder of een kneuzenprakker?" Ik heb geprobeerd dit uit te zoeken door een simpele lineaire regressie tussen score en rating van de tegenstander. De richtingscoëfficiënten waren altijd (behalve bij Berelowitsch) negatief, wat betekent dat de score afneemt naarmate de tegenstanders sterker zijn. Klinkt logisch. De helling van deze lijn zegt iets over hoe snel de score afneemt naarmate de tegenstand groter wordt. Ik heb het vergeleken met de regressielijn van de verwachte scores per tegenstander. Wanneer de regressielijn van de scores sneller daalt dan de regressielijn van de verwachte scores, is de speler een kneuzenprakker en anders een reuzendoder.


De regressielijnen waarin de verwachte score is uitgezet tegen de rating van de tegenstander. Door het lineaire karakter van de lijnen, zullen ze ergens groter zijn dan één en ergens kleiner zijn dan nul. Helaas komt dit al geregeld voor op ons domein, ratings tussen de 2000 en 2500.


Een robuuster model is het model waarbij de verwachte scores de vorm hebben van 1/(1+10^(-ratingverschil/ Ci)). Hier heb ik de Ci aangepast voor elke speler i. Hoe steiler de lijn uit het vorige plaatje loopt, hoe kleiner Ci wordt, waardoor de lijn steiler gaat lopen.

De Ci-waarde is voor elke speler anders. In de ratingmodellen is-ie standaard 400, maar wanneer we uitgaan dat iedere speler een individuele Ci-waarde heeft, komen we tot grote verschillen in deze waardes:

Berelowitsch -252 (Buiten beschouwing gelaten)
Ewood 214 (Duidelijke kneuzenprakker)
Leon 370 (Kneuzenprakker)
Ton 437 (Reuzendoder)
Large 514 (Duidelijke reuzendoder)
Hans Ree 1533 (Niveau van de tegenstander maakt nauwelijks uit)

Natuurlijk zijn deze waardes niet volledig betrouwbaar, maar er zit wel een kern van waarheid in: Hans Ree speelde tegen bijna iedereen remise, Large kan grootmeesters pletten, terwijl Ewood daar juist vaak van verliest. Ewood en Leon hadden een slecht meesterklassejaar, wat de zaak wel enigszins vertekent.

Ondanks mijn remises in de meesterklasse, is mijn Ci maar 343, ofwel: ook ik ben een kneuzenprakker. "Onderin" zijn Le en Ptr duidelijk kneuzenprakkers (Ci's van 239 en 225), terwijl Coen een Ci heeft van 440.

Kortom: de kneuzenprakkers moeten op een laag bord, de reuzendoders op een hoog bord. In een volgend verhaal zal ik rekenvoorbeelden geven waarmee ik hoop aan te tonen dat een juiste opstelling het een en ander kan schelen in het uiteindelijke teamresultaat. Voor wat het waard is...

Gerelateerde artikelen:
Ledz pardy!; 18-04 2010

12-05-2010

De Toren - BSG


Internetschaak zonder internet

Het fijne van de Internetclubcompetitie is dat je de deur niet uit hoeft. Je kunt gewoon op je kamer een aantal partijtjes spelen tegen diverse tegenstanders. Een schaakbord komt er niet aan te pas. Dat is meteen ook de zwakke plek: zonder internet ben je nergens. Het probleem met internet is dat de verbinding weleens wegvalt, zoals uit deze zeer representatieve poll bleek. Ditmaal was het de beurt aan VR. Hij belde me voor het eten om te zeggen dat hij geen internet had. Ik begreep uit het gesprek dat de kabelmaatschappij in de straat bezig was. Het was niet de eerste keer dat VR zonder internet zat. Vorig jaar zat hij drie weken zonder internet. Ik weet hoe vervelend dat kan zijn, want hier zaten we vorig jaar twee weken zonder internet. En zonder telefoon, wat het nog lastiger maakte. Het is te hopen voor VR dat de huidige storing minder lang aanhoudt.

BSG bestond zo uit nog maar drie man: Large, Ewood en ondergetekende. Aangezien het met VR niet wilde lukken, ging Ewood, de nieuwe teamleider, proberen Ptr op te bellen. De krullenbol was echter niet bereikbaar. Hetzelfde gold voor Lenaard. Onze vaste teamleider had al aangekondigd niet beschikbaar te zijn en dat leek te kloppen. Daarmee hadden we echter wel al onze zes spelers gehad. De tijd drong. Wat konden we nog doen? Waren er nog BSG'ers met een Playchessaccount? Waren die eventueel speelgerechtigd? Het antwoord op de laatste vraag was echter "nee" en daardoor konden we ook Edwin Baart niet opstellen als hij had kunnen spelen.

In de toernooizaal probeerde Ewood contact te leggen met Jeroen van Onzen, de teamleider van De Toren. We konden drie mogelijkheden bedenken:

1) Spelen
2) Spelen en voor VR 2-2 invullen
3) Een andere datum uitkiezen

De spelers van De Toren kropen bij elkaar om te overleggen over het te nemen besluit. Het is lovenswaardig dat ze ervoor kozen om de wedstrijd op een andere datum over te spelen. Blijkbaar heeft het sportieve aspect, of de mogelijkheid om alle ronden te spelen, de doorslag gegeven boven de gratis bordpunten. Voor BSG is het wel fijn: de eindstand wordt bepaald op bordpunten. Momenteel heeft BSG 2½ bordpunt meer dan Terneuzen. Deze voorsprong hebben we te danken aan de 15½-½-zege in de vorige ronde. Wetende dat er iedere ronde zestien bordpunten worden verdeeld, is de huidige voorsprong een kleine marge, zeker omdat we al vier verliespunten te pakken zouden hebben als we met z'n drieën zouden spelen.

De nieuwe speeldatum werd bepaald op 26 mei, ofwel over precies twee weken. Het zou me niet verbazen als Terneuzen dan al heeft gespeeld, dus dan weten we wat we moeten doen om aan de leiding te blijven. Ik baal er wel van. Ik was ingeschaakt en ik voelde me eindelijk een keer op m'n gemak. Laat ze maar komen! Hopelijk heb ik dat gevoel over twee weken nog. Ter compensatie ging ik maar voor het eerst in anderhalf jaar (!) rated bullet spelen. In vier partijtjes scoorde ik twee punten. Daar kan ik mee leven.

Gerelateerde artikelen:

09-05-2010

Webber oppermachtig in Spanje


Optocht

Het formule 1-circus is neergestreken in Europa. Na vier races in het verre oosten, was er eindelijk weer een raceweekend met normale tijden. In het altijd gortdroge Spanje wilden de weergoden niet meewerken aan een spectaculaire race, maar de optocht die we nu te zien kregen, was ook alleraardigst.

De kwalificatie beloofde weinig goeds: de Red Bulls waren veel te snel. Luis kwam op bijna een seconde achterstand als derde binnenhobbelen. Wanneer de Red Bulls hun goede uitgangsposities konden behouden bij de start, zou niemand ze meer terugzien. Het hopen was dus dat Luis, die op de racelijn mocht starten, een goede start zou maken. Als de lichten doven, komt hij echter slecht weg. Alonso passeert 'm al bijna, maar uiteindelijk zijn er geen positiewisselingen. Achterin wordt De la Rosa's achterband aan flarden gesneden en vliegt de neef van Senna na een paar bochten stuurloos rechtdoor in de bandenstapel. Verder gebeurt er weinig.

Opmerkelijk zijn de rondetijden in de openingsfase van de race. Vooraan wordt er niet sneller gereden dan 1:27, terwijl Webbah in de kwalificatie onder de 1:20 reed. De grote brandstoflast kan dit verschil wel gedeeltelijk verklaren, maar niet volledig. Opmerkelijk genoeg kunnen de Red Bulls geen gat slaan met de concurrentie. Luis blijft Fattle volgen als een zilveren schaduw. 

De pitstops beginnen in ronde dertien. In de kopgroep komen Schumacher en Massa als eerste binnen. Massa zit al vanaf de start klem achter zijn ex-teamgenootje, maar hij kon er maar niet langs. Na de pitstop ligt hij nog steeds achter de Duitser. Waar Schumacher het deze race wat beter doet dan in de voorgaande races, is het weekend voor Rosberg een drama. De aanpassingen aan de Mercedes hebben hem totaal geen goed gedaan. Tot overmaat van ramp loopt zijn eerste pitstop in de soep, waardoor hij nog verder terugvalt. Ook Button baalde van een matige pitstop, waardoor hij bij het uitrijden van de pits door Schumacher werd ingehaald. Het zou het begin worden van een langdurig gevecht, waarin Schumacher zich steeds kon verdedigen. 

Achterblijvers
De achterblijvers zouden in de race een kwalijke rol spelen. Als Luis de pits uitraast, ziet hij Fattle in zijn spiegels opdoemen. Voor hem rijdt Di Grassi en die besluit aan het eind van het rechte stuk stil te gaan staan, zodat Fattle erlangs kan. Luis kan echter geen kant meer op en moet een uitwijkmanoeuvre doen, waardoor hij Fattle op het gras dwingt. Fattle moet in de eerste bocht rechtdoor en verliest daardoor zijn tweede plek.

Achter hen heeft Massa het vechtende duo Schumacher-Button bijgehaald. Ditmaal is het achterblijver Chand Hok die zich van zijn slechtste kant laat zien als hij Schumi en Button laat passeren, maar de deur dichtsmijt voor Massa. Die gaat vol in de ho-ijzers, maar beschadigt desondanks zijn voorvleugel licht op de Spaanse auto.

Voor Chand Hok zou het niet het laatste incident worden in zijn race, want even later wordt hij afgeknepen door Alguersuari. De Spanjaard rijdt voor eigen publiek een goede, agressieve race, maar verspeelt een deel van zijn krediet weer door Chand Hok af te knijpen bij een inhaalactie. Chand Hok komt met een kapotte voorvleugel zijn monteurs bezoeken en komt na de hervatting een halve ronde ver.

Rosberg besluit om maar een nieuw setje banden te halen. Na zijn tweede pitstop zit hij vast achter Hülkenberg. Pas na veel geduld kan hij zijn Mercedes naast de Williams van zijn landgenoot zetten, waardoor hij oprukt naar de vijftiende plaats.

Vooraan lijkt er weinig meer te gebeuren: Webbah is onbereikbaar voor Luis, Fattle dringt niet echt aan en Alonso is inmiddels ook op enige afstand gereden. Maar juist dan gebeurt het: Fattle vliegt opeens van de baan. Het lijkt op een gebrek aan concentratie, maar dat is het niet. Fattle komt naar de pits, haalt nieuwe banden en keert weer terug. Het leek alsof zijn banden naar de knoppen waren en dat hij op vers rubber weer ging proberen de opgelopen achterstand ongedaan te maken. Vreemd genoeg waren zijn rondetijden matig en dat kwam door een remprobleem. De laatste ronden reed Fattle zonder de remmen te gebruiken rond. Hij verloor er niet eens veel tijd mee, maar het was niet de eerste keer dat zijn bolide hijgend en puffend de eindstreep haalde.

Dat deed Luis niet. In de één-na-laatste ronde vloog hij door een klapband de muur in. Weg tweede plaats, weg achttien punten. Zodoende rukte Alonso op naar de tweede plaats en kwam Fattle op het podium. Op meer dan een minuut achterstand komt Shoeface binnenhobbelen, met Button en Massa daar nog steeds vlak achter. Echt bedreigen konden ze Schumi nooit. Subtiel en Kubica pakken nog wat puntjes, net als Barrichello, die na de kwalificatie steen en been klaagde. Het laatste puntje werd gepakt door Alguersuari, ondanks de tijdstraf die hij kreeg na de botsing met Chand Hok. Voor Co Biaggi verliep de race teleurstellend: hij zette een knappe achtste startplaats om in een twaalde plaats aan de finish.

Stand
De resultaten betekenen dat Button aan de leiding blijft in het kampioenschap, vlak voor Alonso. Fattle staat tien punten achter en ook Webbah komt weer terug. Rosberg zakte door zijn nulresultaat naar de vijfde plaats in het kampioenschap. Bij de teams is er een leuke strijd tussen McLaren, Ferrari en Red Bull. Red Bull is daarbij de favoriet voor de komende races. Als ze de betrouwbaarheid kunnen opschroeven, zijn ze torenhoog favoriet voor de titel(s).

Links:

Gerelateerde artikelen:
Goodbye Schumi; 04-04 2010

08-05-2010

Het slechtste NJK ooit


Large kampioen!

Afgelopen week werd het Nederlands Jeugdkampioenschap schaken in Haarlem gespeeld. Het is het eerste NJK sinds hele lange tijd waar ik niet heen ben geweest. Tot en met vorig jaar was Ewood altijd van de partij. We hebben vele mooie momenten beleefd: in Nijmegen met Pascal, daarna vier jaar in de kop van Noord-Holland en vervolgens nog drie jaren in Venlo met de oude lui. In deze jaren was het toernooi altijd perfect georganiseerd, hoewel de prijsuitreiking bij het laatste jaar in Schagen wel errug lang duurde. In Venlo was de sfeer wat minder, maar de deelnemers en vooral de ouders/ begeleiders werden wel serieus genomen. Elke dag was er weer een rondebulletin en de standen en uitslagen waren up to date.

Hoe anders is het dit jaar. Het schaken in Nederland is aan het sterven. Een niet nader te noemen grootmeester zei het al. De KNSB is tot op het bot verrot. Werkelijk waar alles gaat mis de laatste tijd. Het begon jaren geleden al met de jeugdtrainingen die op een chaotische bende uitdraaiden. Vervolgens werd de KNSB-site veranderd, waarbij veel linkrot ontstond en waardoor een hoop archiefmateriaal onbereikbaar werd. Bovendien was de site er geen haar beter op geworden. Op 12 november 2008 heb ik een mailtje naar de KNSB gestuurd om te vragen waar die verandering nou voor nodig was; ik heb er nooit meer antwoord op gehad.

Vorig jaar waren er zowaar enkele goede ontwikkelen te zien, zoals het NK Internet en de Internetclubcompetitie. Helaas lijkt deze vernieuwingsslag ten koste te gaan van het echte schaken: het NK voor volwassenen werd in "Schaatsbergen" gespeeld, ver weg van de bewoonde wereld. Door de financiële crisis was het prijzengeld "laag" en dat betekende meteen dat de nationale toppers geen zin hadden om mee te doen. Slechts Tiviakov kwam, maar hij verliet na drie ronden woedend het toernooi. Dit berichtte de KNSB:

Tiviakov trekt zich terug uit NK Schaken
Sergei Tiviakov heeft zich per direct teruggetrokken uit het NK Schaken in Haaksbergen. De Groningse grootmeester sprak na de loting van afgelopen vrijdag remise af met zijn tegenstander in de laatste ronde, zijn stadgenoot Sipke Ernst. Dat, omdat hij anders niet in kon gaan op een lucratieve aanbieding om in de Kroatische clubcompetitie te spelen.

Uiteindelijk bleken de zaken "ietsjes" genuanceerder te liggen en was het al lang bekend dat Tiviakov de laatste ronde niet kon spelen. Hij had lang van tevoren beloofd in de Kroatische competitie te spelen. De KNSB vond het echter geen punt om een breuk te forceren, waardoor het NK nog maar uit negen deelnemers bestond. Hulde!

Dit jaar was de organisatie van het NK Jeugd een drama. Het toernooi had niet eens een echte site, maar een soort subsite in de KNSB-site. Het is een zeer slechte site, die het nieuws altijd veel te laat meldt. De verslagen zijn tenenkrommend slecht. Per categorie worden drie zinnen gebruikt om de resultaten van de afgelopen speelronde te beschrijven. De verslagen beperken zich tot niet veel meer dan scorebordjournalistiek. En dan de titels van die verslagen: "Verslag ronde 2", "David Klein alleen aan kop bij de A-jeugd", "David Klein ten onder tegen Ootes. Vier man aan kop bij A-jeugd". Afgaande op de titels zou je denken dat het NK om David Klein draaide, wat helemaal niet zo was. Verder lukte het de organisatie niet om de livepartijen fatsoenlijk uit te zenden. Daar was het hele toernooi gedonder mee.

Over het niveau van het NK zijn louter teleurstellende conclusies te trekken. Met slechts 22 deelnemers in de A-categorie waren er in vergelijking met de andere jaren al weinig deelnemers in de hoofdcategorie. Je zou verwachten dat dat de kwaliteit ten goede zou komen, maar niets is minder waar. Maar liefst vier deelnemers waren niet eens in het bezit van een FIDE-rating en dan had je er nog een paar die een rating onder de 2000 hadden. Dan houd je nog zestien 2000-plussers over, toch wel erg weinig. Zijn er zo weinig talenten in Nederland?!

Topfavoriet was Bobbin. Hij zou het toernooi moeten winnen, de 2500-grens passeren en dan het WK gaan spelen. Zo was het voor hem uitgedacht. Concurrentie zou hij kunnen verwachten van Benjamin Bok, Stefan Kuipers en natuurlijk van onze Large. Maar Bobbin was uit vorm, had slecht geslapen, was verliefd en eigenlijk had hij er ook geen zin in. Maar het was part of the deal; hij zou in ruil voor zijn deelname een wildcard krijgen voor het "echte" NK, zo liet hij zich tijdens een interview ontvallen. Op Utrechtschaak was MD hier (terecht) verbolgen over:

za 08-05-2010 12:30 MD
"maar dat in ruil voor zijn deelname hij een wildcard heeft gehad voor het komende NK" ??? 

Daar zullen enkele GM's wel raar van opkijken lijkt me... De positie van Monique Stam is nu echt onhoudbaar. Ik heb er geen ruchtbaarheid aan willen geven, maar dit kan echt niet langer zo. Een maand geleden heb ik haar per mail een dringend verzoek gestuurd om op te stappen als bestuurslid jeugdzaken. Een reactie heb ik niet ontvangen. Daarom herhaal ik nu maar hier mijn verzoek: 

Monique, Leg onmiddelijk je functie als bestuurslid jeugdzaken neer. Naast de motivatie die ik per mail stuurde is er nog een belangrijke motivatie bijgekomen: Robin gaat er veel last van krijgen als je nog langer bij de KNSB betrokken blijft.

Vreemd genoeg was Dimitri Reinderman het hier totaal mee oneens:

za 08-05-2010 12:36 Dimitri Reinderman
"Daar zullen enkele GM's wel raar van opkijken lijkt me"

Daar heb ik me twijfels over. Enkele GM's zullen het wel schandelijke laster vinden wat MD schrijft.

Het is dat ik nog steeds geen reactie heb ontvangen op mijn verzoek voor een USF-account, anders had ik "Poek" wel tot de orde geroepen. Het is maar al te duidelijk dat Monique Stam deze deal heeft gemaakt. De hele KNSB staat in dienst van Bobbin. Het is onacceptabel dat de zoon van een bestuurslid zo'n voorkeursbehandeling krijgt. Waarom doen we er niks tegen? De enige in de KNSB die het met de gang van zaken niet eens was, was Yge V. (laat ik hem nu toch maar noemen), maar hij werd eind 2008 uit de KNSB gewerkt:

"In goed overleg hebben de KNSB en de coördinator Talentontwikkeling Yge Visser besloten dat Yge Visser per 1 oktober zijn werkzaamheden bij de KNSB beëindigt." Yeah, right...

Overigens vrees ik dat Reinderman wel gelijk heeft wat betreft het animo voor het "echte" NK. Dat is echt schandalig laag. De topschakers die niet naar het NK gaan zouden zich verplicht een jaar lang hun ogen uit hun kop moeten schamen!

Laatsterondedrama
Goed, terug naar het NJK. Large stond met het ingaan van de laatste ronde gedeeld aan kop met Yorick ten Hagen. Een halfje minder hadden David Klein, Stefan Kuipers en Anne Haast. Large had de goeien al gehad en hij speelde in de laatste ronde slechts tegen Nicky Law, terwijl ten Hagen tegen Benjamin Bok speelde. Dat beloofde dus was. Large kwam ook al heel snel goed te staan:

1. d4 Nf6 2. c4 g6 3. Nc3 Bg7 4. e4 d6 5. Nf3 O-O 6. Be2 Nbd7 7. O-O e5 8. Be3 Re8 9. d5 Nh5 10. Ne1 Nf4 11. Rc1 Nxe2+ 12. Qxe2 f5 13. f3 f4 14. Bf2 g5 15. c5? Nxc5 16. Qc4 b6 17. b4


Hier deed Large 17...La6! en dwong wit tot 18.b5, waarna hij zijn pion nooit meer terugzag. Ewood besloot af te reizen naar de provinciehoofdstad, want Large zou wel winnen, terwijl zijn concurrent na een veelbelovende opening zichzelf leegofferde en verloor.

Het was echter niet zo simpel. Large miste een paar keer een betere voortzetting, maar zijn plan om de verdwaalde witte toren op a5 aan de tand te voelen, was ook goed: 
18. b5 Bc8 19. Na4 Kh8 20. Nxc5 bxc5 21. Qd3 Rg8 22. Rc4 Qe8 23. Ra4 Bd7 24. Ra5 Bf6 25. g4 h5 26. h3 Kg7 27. Kg2 Rh8 28. Nc2 Rh6 29. Rg1 Bd8 30. Na3 hxg4 31. fxg4


Hier was het logische vervolg 31...c6. Zwart haalt een kwaliteit op en staat dan op winst. In plaats daarvan deed Large 31...Lc8? en ging hij met 32. Ta4 a6 33. Tb1 Tb8 34. Txa6 Lxa6 35. bxa6 Txb1 36. Pxb1 de kwaliteit winnen. Nu bleef zijn zwartveldige loper echter ingeblikt. In tijdnood is de stelling nog steeds tricky. Wit heeft een vrijpion die in de gaten moet worden gehouden, zwart heeft nog steeds aanvalskansen. In tijdnood werd er niet perfect gespeeld:
36...Be7 37. Nc3 Qb8 38. Qb5 f3+ 39. Kg1 Rh8 40. Qd7 Qe8.


Zwart biedt dameruil aan, want wits dame wordt anders vervelend. Een teken dat er iets goed is misgegaan, want nu heeft zijn zet ...f3+ alleen maar pionnen verzwakt. Het eindspel is dan ook geen pretje voor zwart. Wits a-pion is weer een sterke troef, terwijl zwarts loper weinig doet. Zwarts plan is om met de koning naar de damevleugel te lopen en dan met ...c7-c6 te breken. 
41. Qxe8 Rxe8 42. Nb5 Ra8 43. a7 Kf7 44. Be1 Bd8 45. Bd2...


Aan winst hoeft zwart al niet meer te denken. In deze stelling heeft zwart weinig zetten. Constructieve zetten als 45...Ke7 of e8 falen op 46.Lxg5(+). Hoewel zwart zijn prutloper dan eindelijk kan ruilen, lopen wits pionnen dan hard door. Daarom deed Large maar 45...c4!? Het idee is om de witte loper af te leiden, waardoor het plan wel kan worden uitgevoerd. Zulke zetjes kunnen net het verschil betekenen tussen remise en verlies.
46. Kf2 c3 47. Bxc3 Ke7 48. Bd2 Kd7 49. Be3 c6 50. dxc6+ Kxc6 51. a4...


Zwart heeft het plan uitgevoerd. Jammer genoeg is stelt zijn pionnenmassa op de damevleugel nu weinig meer voor. Wel kan hij eindelijk zijn prutloper afruilen. 51...Bb6 52. Kó Rf8+ 53. Ke2 Bxe3 54. Kxe3... Wit had nog slim kunnen doen met 52.Lxb6 Kxb6 53.Pxd6. Dat eindspel ziet er gunstig uit. Overigens beweert de computer dat zwart nu remise kan houden door te gaan niksen. Wat zwart doet moet echter ook voldoende zijn.
54...Kb7 55. Kd3! Rf3+ 56. Kc4 Rxh3 57. Nxd6+ Kxa7 58. Nf7...


Nu zullen de zwarte pionnen vallen. Zwart heeft hier echter nog een slimme verdediging, gevonden door Grotovsky, die probleemloos remise maakt: 58...Tf3! 59.Pxg5 Tf4 60.Kd5 Txg4 en beide pionnen kunnen worden ingerekend, waarna remise een feit is. Large deed het echter anders: hij ging op de a-pion af.
58...Ra3 59. Kd5 Rxa4 60. Kxe5 Kb7 61. Nxg5 Kc8.
Nu kan wit waarschijnlijk wel winnen, maar nu begon hij suboptimale zetten te doen:
62. Kf6?! Kd7 63. Kf5 Ke7 64. Nh3 Ra1 65. g5 Kf7 66. Nf4 Rf1 67. e5 Re1 68. g6+ Kg7 69. e6 Kf8? 70. Kf6 Re4? 71. Nd5 Ke8


Het drama is bijna compleet: wit kan op allerlei manieren winnen, bijvoorbeeld door 72.g7. Wit dacht echter dat 72.e7?? ook wel kon en toen kwam 72...Te6+!! "Check the checks", zou Large dan zeggen. Door het patgrapje is de partij plotseling remise! Er werden wat zetten herhaald met 73. Kf5 Re1 74. Kf6 Re6+ 75. Kg7 Re5 76. Kf6 en hier claimde Large remise. "Een zwaarbevochten halfje in een veelbewogen partij", zullen we maar zeggen.

Het was een essentieel halfje, want van degenen die een halfje achterstand hadden, won slechts Anne Haast. Zij mocht een barrage spelen tegen Large. De berichtgeving over de barrage was dramatisch te noemen; er werd helemaal niets over verteld. Slechts via het eerder genoemde Utrechtschaak vernam ik dat Large de barrage had gewonnen. Op de toernooisite is nu (22:45) het recentste artikel nog steeds het verslag van gisteren. De toernooisite is echt een regelrechte aanfluiting. Ik had graag dat de uitslagen ook officieel bekend waren gemaakt. 

Large deed het daarentegen prima. Hij kende een typisch toernooi: met wit won hij alle partijen, met zwart scoorde hij drie halfjes. Van de favorieten is Large de enige die zijn koppie erbij heeft gehouden. Bobbin had geen zin, Bok maakte te veel fouten en Kuipers zat te knoeien op het eind. Opmerkelijk vond ik de prestaties van "outsiders" als Lody Kuling, Tom Meurs en Eugene Riaan d'or. Kuling kwam nog geen barkruk voorbij, Meurs speelde ontstellend zwak en Riaan d'or wisselde goede partijen af met hele slechte. De nobody's wisten daardoor nog enigszins overeind te blijven op dit NK. Zelfs Henk-Jan Evengroen, de knuppel van het toernooi, wist op de valreep een halfje te scoren.

Uiteindelijk moet Large iets hebben gehad zoals in Dieren en Wenen, toen hij een goed toernooi afsloot zonder echt iets tastbaars. In Dieren behaalde hij geen norm, want er waren te weinig buitenlanders. In Wenen behaalde hij "slechts" een IM-norm, na een werelds toernooi. En nu ziet het ernaar uit dat hij niet eens naar het WK mag, dit vanwege de absurde eisen waaraan een WK-ganger moet voldoen. We laten Yge V. nogmaals aan het woord:

(Monique Stam): "Dat het EK [Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het WK, JdG] een toernooi zou zijn om ervaring op te doen, is een achterhaald principe zo heeft het bestuur vastgesteld. Als iemand naar het EK gaat moet er gewoon gepresteerd worden. Dan willen we dat Nederlandse deelnemers goed voor de dag komen. En bij dat uitgangspunt horen gewoon strengere eisen. Er zijn genoeg andere toernooien om ervaring op te doen."

"De eerste zin; Lees die nog eens een keer en probeer deze te begrijpen. Het lukt mij niet, omdat de zin niet klopt. Het was en is ee
n toernooi om ervaring op te doen, sowieso, altijd. Daarnaast dien je de zinsnede "het bestuur" met een korreltje zout te nemen. Eerlijker is het  om te lezen: "Het bestuurslid Jeugdzaken".

De tweede zin: Respectloosheid naar alle deelnemers die het geweldig hebben gedaan! Een trap na; schande.

De derde zin: Geen woorden (meer) voor: opnieuw een trap na.

De vierde zinHet is begrijpelijk dat een moeder van een van de toptalenten van de KNSB net even anders kijkt? Wil ze misschien het speciale van haar eigen zoon daarmee (onbewust, ga ik nog van uit) onderstrepen? Het zou zo maar kunnen, vrees ik. Strengere eisen voor een bestuurslidmaatschap zijn veel verstandiger.

De vijfde zin: Is incorrect:  het verschil zat hem nu net in die aantrekkelijkheid van het EK Jeugd. Zoals bleek uit de aanmeldingen, bood dat toernooi voor velen (evalueren !) de mogelijkheid om voor het eerst internationale ervaring op te doen tegen leeftijdsgenoten.

Ik was blij dat deze tekst van bestuurslid Stam mij pas onder ogen kwam nadat ik was vertrokken bij de bond. Ik had haar persoonlijk alle hoeken van het Bondsbureau laten zien :D"

Waar gaat het heen met het Nederlandse schaak?

Gerelateerde artikelen:
KNSB gaat af op NK; 15-09 2009