06-04-2009

Formule 1: een vreemd wereldje


Button wint halve regenrace

Dat het in Maleisië hard kan regenen, wist iedereen. Gisteren kreeg het begrip "moeson" een nieuwe dimensie. Halverwege de race overstroomde het circuit en werd het - mede door de laagstaande zon - te donker en te gevaarlijk om verder te rijden. De race werd dus gestaakt.

Sp!ts
Toen het nog droog was, gebeurde er het nodige. In de sp!ts staat een heel verslag. Helaas zitten er vervelende fouten in.

Button wint 'knotsgekke race'

GP Maleisie door zware regenval eerder afgebroken

Maandag 6 april 2009

(...)

"Het kiezen van de banden was wel moeilijk. Normaal gesproken giet het hier en kun je meteen op regenbanden, maar nu druppelde het. Ik zag op een gegeven moment Timo Glock aan komen vliegen op intermediairs en heb die toen ook maar omgedaan."
Aldus de "vertaalde" Jenson Button.

Nico Rosberg was de ster van de eerste ronden in de Grote Prijs van Maleisie. De Duitser stoomde in zijn Toyota bij de start op van de vierde plaats naar de eerste en hield de koppositie lange tijd vast.

De pitstraat leek wel een showroom waarin bolides in- en uitreden. Dan weer met regenbanden, dan weer op intermediairs.

Ik vond deze fouten toch wel schokkend. Gratis treinkrantje of niet, dergelijk journalistiek gepruts tolereer ik niet! 

Formule 1
Al met al is het een gek seizoen. Twee avondraces die achter de safetycar eindigden. Tweemaal hadden de rijders te kampen met een laagstaande zon. Daarbij kwam dat het in de tropen vooral aan het eind van de middag regent. Ik ben benieuwd naar welke oen in al zijn wijsheid op het idee is gekomen de race om 17:00 uur plaatselijke tijd te organiseren. Na de regenbui was er bovendien te weinig daglicht om nog verder te rijden. Daarom werd de race gestopt en kregen de rijders halve punten, wat ook al een hele tijd niet meer is voorgekomen.

Verder vond ik de diskwalificatie van McLaren van de afgelopen race vreemd. Je kon er natuurlijk op wachten, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat een rijder gediskwalificeerd is vanwege liegen.

Ook Ferrari was op weinig intelligente acties te betrappen. Allereerst de actie om Massa een snelle ronde in de (simpel gezegd) voorkwalificatie te laten afbreken, omdat het team dacht dat hij "toch wel snel genoeg was". Het lijkt een beetje op een student die halverwege een tentamen stopt omdat hij/zij genoeg vragen denkt te hebben beantwoord voor een voldoende. Ben je dan arrogant of lui? 
Verder reed Räikkönen vier ronden op regenbanden, terwijl het gewoon droog was. Toen het eindelijk begon te regenen, klaagde hij dat zijn banden naar de knoppen waren...

Nee, de smaakmakers van de race waren Timo Glock, die op de "intermediairs" supersnel was en Mowk Webbah, die ook lekker op dreef was. Helaas voor hem was de race te vroeg afgelopen. Uiteindelijk won Button en werd Heidfeld, die slechts een pitstop had gemaakt, bekeken tweede. Vreemd genoeg wisten maar weinig engineers wie op welke plek reed. En dat terwijl alles wordt bijgehouden... Zo dacht Hamilton dat hij vijfde was geworden. Hij werd zevende, goed voor een WK-punt.
Nee, de formule 1 blijft een vreemd wereldje.

Links:


Gerelateerde artikelen:

1 opmerking: