14-03-2009

Clubblad BSG


Rik Weidema is van beroep vormgever en gaat daarom over de lay-out van het clubblad en de site van BSG. Helaas betekent dit niet dat de nieuwsvoorzieningen van BSG een pareltje zijn. Geschokt was ik toen de maarteditie van het clubblad in de bus viel.

Lang heeft BSG het met alleen een clubblad moeten doen. Uiteindelijk zijn ze met hun tijd meegegaan en had BSG zelfs een eigen site. Helaas was het een erg lelijk ding, met een "bloemetjesgordijn" als achtergrond, zoals mijn vader dan opmerkte. De site zag er ook wel oubollig uit, maar we hadden tenminste een site... ;)

De site moest ook gevuld worden, dus kwamen er wedstrijdverslagen op, zodat het ding zelfs een functie ging vervullen. Nu konden andere verenigingen ook meegenieten van onze wedstrijden. De site was nog steeds lelijk, maar hij was wel redelijk overzichtelijk. Een site als van de Baarnse schaakvereniging was het niet, maar het was voor ons digibeten een goed begin.

Inmiddels is de site veranderd. Schreeuwende koppen van nieuwsberichten komen je tegemoet, met verslagen en aankondigingen onder en naast elkaar gefrommeld. Het overzicht is zoek en het ziet er niet uit. Wedstrijdverslagen zitten ergens in deze brij van ooit actuele berichten verstopt. Overigens staan alleen de verslagen van BSG 1 op de site. Voor de variatie zou het mooi zijn als de andere teams ook eens wat online zouden zetten.

Wat daarentegen wel mooi is, is dat de standen van de interne competitie online staan. Vroeger kreeg ik altijd een oude stand in het clubblad te zien en wist ik nog niks, maar nu is dat pico bello on orde. Dat is overigens al enkele jaren zo, maar straks halen ze het er weer vanaf omdat het te goed is voor de site of zo...

Clubblad
Terug naar het clubblad. Het clubblad van BSG is al sinds mensenheugenis een boekje van A5-formaat en het boekje wordt al sinds mensenheugenis door Wim Roeten rondgebracht. De man is inmiddels iets van 89...

Na al die jaren ziet het boekje er nog steeds hetzelfde uit. Eerst een pagina met informatie, daarna de inhoudsopgave, gevolgd door wat gebrabbel van de redacteur. Vervolgens nog een seizoensplanning en iets over bardiensten. Kunnen we dan eindelijk beginnen? Ja! Een aantal wedstrijdverslagen volgt, afgesloten door de tussenstanden in de externe competitie. Daarna komen nog wat brabbelverhaaltjes, met de standen van de interne competitie (!), waarna Bert Kieboom met een aantal studies voor een "waardige" afsluiting zorgt.

Te veel en te weinig
Het clubblad is niet in balans. Hieronder een overzicht van wat er naar mijn smaak teveel of te weinig in voorkomt/aanwezig is:

Te veel
Bert Kieboom
Mark Pieterse
Plaatjes
Advertenties


Te weinig
Papier
Verslagen van de Interne competitie

Misschien kan iemand dit nog aanvullen, maar dit vind ik het meest in het oog springend.

Plaatjes
De plaatjes zijn van dermate slechte kwaliteit, dat ze niks toevoegen en alleen maar ruimte innemen. Bovendien gaat het ten koste van de rustgevende witte vlakken, waardoor het boekje nog voller en nog kleiner lijkt dan het al is.

Papier
Het wordt tijd voor BSG om over te stappen naar een boekje in A4-formaat. Dat leest prettiger, omdat je minder last hebt van de "vouw". Ook heb je meer ruimte voor plaatjes (als je ze toch wil invoegen...), die daardoor groter zijn en daardoor van betere kwaliteit zijn. Aan de andere kant: het blijven zwart-wit plaatjes...

Wel neemt het leesplezier toe, omdat je regels breder zijn. Nu kunnen er vijf woorden op een regel, wat best weinig is. Ondanks het kleine formaat staat er nog wel wat in het clubblad, in tegenstelling tot het schaakmagazine, dat zo'n inefficiënt lettertype gebruikt dat je voor een interview met drie vragen al twee pagina's kwijt bent. 

Verslagen interne competitie
Een leuke aanvulling zouden de verslagen van de interne competitie zijn. Dat is nog nooit gebeurd, maar het zou wel leuk zijn. Een analyse erbij en wie weet leren mensen nog eens van hun fouten.

Maarteditie
Dit waren de algemene punten, dan nu de maarteditie, die pijn deed aan m'n ogen. Ten eerste was de vormgever op het idee gekomen om blokken te zetten om namen en e-mailadressen... Helemaal erg is hoe de standen van de interne en externe competitie zijn verprutst met die afzichtelijke blokken. 
Vervolgens werd alle vetgedrukte tekst vervangen door een afschuwelijk lelijk lettertype. De letters zijn nu iets groter dan de omliggende tekst, maar ze vallen totaal niet op in de tekst. Dat is bij vette letters (om zetten aan te geven bijvoorbeeld) wel anders. Om het drama compleet te maken is de advertentie op de achterkant ook volledig mislukt.

Heel anders was dat in het septembernummer. Een half jaar geleden zag het clubblad er nog ongeveer uit zoals het hoort: overzichtelijk, met vooral veel informatieve tekst en waar nodig tekst benadrukt door het vet te maken. Het valt me dan ook vies tegen dat het blad er een half jaar later zo slecht uitziet. Verandering kan heel goed zijn, maar verander dan alleen de dingen die knudde zijn!

Gerelateerde artikelen:
Clubblad BSG; 15-09 2006

11 opmerkingen: