22-04-2008

Statistieken BSG 1

Promotie

Afgelopen zaterdag promoveerde BSG naar de meesterklasse. In negen duels scoorde het alle 18 matchpunten en 55 bordpunten, ofwel 61,1 % van het maximum.

De punten werden bijna uitsluitend gehaald door de "vaste" spelers, of beter gezegd: de spelers die na de tweede ronde officieel voor BSG 1 waren opgegeven. De vaste spelers scoorden 52 punten uit 81 partijen, ofwel 64,2 %, de invallers scoorden slechts 3 uit 9. Le was (uiteraard) de beste invaller met 2 uit 4.

Topscorerslijst:
1. Large 8 uit 9 (2523)
2. Ton 8 uit 9 (2469)
3. Ewood 7½ uit 9 (2468)
4. Pliester 6½ uit 9 (2400)
5. Behirder 4½ uit 7 (2185)
6. GM Ghans 4½ uit 9 (2283)
7. FM Henk 4 uit 9 (2196)
8. Coen 3½ uit 8 (2033)
9. Emiglio 3 uit 8 (2108)
10. Borm 2½ uit 4 (2222)
11. Le 2 uit 4 (2030)


Le was de standaardinvaller en was meer BSG 1½ dan BSG 2. Datzelfde gold voor Frans Borm, die niet altijd kon en maar vier keer meespeelde.

BSG bleek erg constant in het binnenhalen van matchpunten. Slechts vier uitslagen kwamen dit seizoen voor:


5½-4½ 3 keer
6-4 2 keer
6½-3½ 3 keer
7-3 1 keer


Dit kwam vooral door de enorme puntenstroom van Large, Ton en Ewood. Die waren in maar liefst vijf wedstrijden goed voor drie extra bordpunten:

Aantal bordpunten:


3 5 keer
2½ 2 keer
2 1 keer
1½ 1 keer


Slechts één keer scoorde dit trio slechts 50%, tegen Paul Keres. Juist in die wedstrijd won Hans Ree. En zo ging het eigenlijk altijd. Wanneer de ene speler een dipje had, werd hij weer gecompenseerd door een ander. Dit is in de eerste klasse, die BSG opvallend gemakkelijk aankon, een mooi pluspunt. In de meesterklasse kan het betekenen dat je de wedstrijden daardoor allemaal nipt verliest.

Meesterklasse
BSG moet sowieso goede spelers aantrekken voor in de meesterklasse. Als de derby tegen HSG op het programma staat, moet het niet zo zijn dat HSG krom ligt van het lachen om die "makkies". Het moet een echte derby worden, waarin BSG met hard werken de wedstrijd lang spannend kan houden. Overigens ben ik benieuwd naar de verrichtingen van Leon Pliester op het hoogste niveau. Hij zal zijn leerlingen graag laten zien dat hij menig grootmeester aankan.

BSG-rapport
Dan nu de beoordeling van de spelers. Wie waren er goed en wie hoeven volgend jaar niet terug te komen?

Hans Ree 6-
Hans Ree maakte dit seizoen een veel zwakkere indruk dan in de voorgaande seizoenen. In het begin van het seizoen wist hij zijn collega-grootmeesters op remise te houden, maar daarna was de lol er snel af. Zeven achtereenvolgende remises speelde de grootmeester bij elkaar, om zijn seizoen tegen Xander Wemmers nog wat glans te geven. In de laatste ronde liep hij tegen een even zeldzame als harde nederlaag aan en was hij weer terug op de 50 %. Dat deed zeer...

Leon Pliester 7
Leon begon furieus, met drie zeges. Zijn spel was niet altijd even fraai, maar de punten stroomden binnen. Het leek een mooi seizoen te worden, totdat hij op een kwade dag verloor. Nota bene die unieke keer dat hij op het eerste bord zat... De 6½ uit 9 die hij rond bord twee scoorde waren nuttige punten voor BSG.

Henk van der Poel 6-
Ook Henk kwam goed uit de startblokken, met twee zeges. Daarna hield hij Afek probleemloos op remise, maar toen... Na 6 oktober won hij geen wedstrijd meer en door een paar ongelukkige nederlagen kwam zijn score zelfs onder par te liggen. Volgend jaar beter?

Emile Wüstefeld 6
Emile had een ongelukkig seizoen. Kon de eerste wedstrijd niet en verloor de tweede vanuit een goede stelling. En ook na de derde ronde was die nul niet weg. Uiteindelijk won Emile twee partijen, maar gaf hij er evenveel weg. Erg jammer.

Lars Ootes 9½
Na een goede indruk te hebben achtergelaten bij BSG 2, promoveerde Lars naar het eerste. Daar begon hij voorzichtig met twee remises, maar toen hij begin november eenmaal het zoet van de overwinning had geproefd, was hij niet meer te stoppen. Ook Lars is een man van de lange adem. Hij blies zijn tegenstanders keer op keer om rond de tijdnoodsfase en dat deed hij zonder uitgeput te raken. Het enige smetje was dat hij qua prestatie net werd afgetroefd door Laszlo Cako.

Ewoud de Groote 9
Zo scoor je 3½ uit 9 in de tweede klasse... Het leek wel of Ewoud vleugels had gekregen van de promotie, zoveel ging het nu beter. Ewoud begon met zes overwinningen. Jammer genoeg verloor hij in de twee ronden daarna 1½ punt. Maar goed, 7½ uit 9 is geen prestatie om je voor te hoeven schamen.

Ton van der Heijden 9½
Het afgelopen jaar was Ton waarschijnlijk de beste speler van BSG. Of in ieder geval in offensief opzicht. Bij Ton wilde het met de externe competitie vaak niet lopen. Hij wisselde gave partijen af met rare fratsen. Dit jaar hebben we daar niets van gezien. Met fraaie combinaties, aanvallen, offerwendingen en subtiele pointes maakte Ton zijn tegenstanders helemaal gek. En zo zie je maar weer: een Ton in bloedvorm kan 8 uit 9 scoren in de eerste klasse. Weliswaar niet aan het hoogste bord, maar het zijn nog steeds belangrijke punten. Een puntje van kritiek: tegen Paul Keres won hij een gewonnen toreneindspel niet. Dat heeft hem uiteindelijk een boekje van new in chess gekost.

Frans Borm 6½
Bridger Frans Borm speelde afgelopen jaar vier keer mee. Het is lastig om het niveau van zo'n speler in te schatten. Aan de wat lagere borden behaalde hij een kleine plusscore. Niet slecht, maar ook niet briljant.

Lennart Ootes 6½
Lennart was dit jaar een beetje de eerste invaller. Hij kwam aan vier invalbeurten toe, vier keer met zwart (!). Toch speelde Lennart in het begin mooie resultaten bijelkaar. De laatste ronde was alleen vrij pijnlijk.

Jesper de Groote -
Ik moet zeggen dat mijn eerste jaar als vaste speler (na de tweede ronde werd ik een vaste speler, omdat Peter Drost niet meer zou spelen) me best wel meeviel. Mijn spel daarentegen... Voor het eerst in jaren scoorde ik meer dan 50% (4½ uit 7, dat is wel iets meer dan dat...) in de externe competitie. De laatste ronde was ik ziek, waardoor mijn optreden beperkt bleef tot slechts zeven partijen. Of ik volgend jaar nog steeds in een tiental speel? Laten we het hopen...

11 opmerkingen: