04-04-2008

Respect

Champions League

De afgelopen week stond weer in het teken van Europees voetbal. De halve finales zijn in het zicht, er zijn alleen nog maar sterke ploegen over. Hoewel... Schokkend vind ik de volgende passages:

"Schalke 04 toonde aanvankelijk te veel ontzag voor Barcelona. De Catalanen kregen alle gelegenheid hun favoriete positiespel te demonstreren. Pas na een te afwachtend begin kroop de Duitse ploeg meer uit zijn schulp. Het was vooral in de eerste helft een schijnbare opstanding, het kwaad was al geschied."

Schalke 04 - Barcelona
0-1; 01-04 2008

"Een aangeslagen Fenerbahce was rijp voor de sloop. Chelsea verzuimde door te bijten. Met name Didier Drogba nam tevergeefs het Turkse doel enkele keren onder vuur. Essien schoot van afstand op de lat."

Fenerbahce - Chelsea
2-1; 02-04 2008

"Getafe toonde op bezoek bij Bayern München aanvankelijk te veel respect voor de tegenstander. Toen de Spanjaarden eenmaal doorhadden dat ze gelijkwaardig waren forceerden ze een goede uitgangspositie door 1-1 te spelen."

Bayern München - Getafe
1-1; 03-04 2008

Vooral het eerste en het derde "voorbeeld" vind ik duidelijk. Ondanks dat de drie ploegen ver waren gekomen, waren ze bang. Dat is raar. Waarom durfden ze niet te denken dat ze zelf goed waren?

Ondanks de achterstand won Fenerbahce zelfs en pakte Getafe nog een punt. Conclusie: zwakke zenuwen, maar mentaal sterk. Dat zegt misschien iets over de returns.

Hier de uitslagen en mijn voorspelling:

CL:
Schalke 04 - Barcelona 0-1 1-3
AS Roma - Manchester 0-2 1-2
Fenerbahce - Chelsea 2-1 0-3
Arsenal - Liverpool 1-1 2-1

UC:
Bayern Leverkusen - Zenit 1-4 1-2
Bayern Mxc3xbcnchen wnp - Getafe 1-1 1-1
Fiorentina - PSV 1-1 0-2
Rangers - Sporting 0-0 1-3

PSV
Tot slot wil ik nog iets zeggen over PSV. PSV, de laatst overgebleven Nederlandse ploeg, speelde tegen de Italiaanse nummer 4, Fiorentina. Die pastaprakkers hadden eerder al FC Groningen uitgeschakeld. De manier waarop was verre van overtuigend: het werd twee keer 1-1, waarna de Italianen de penaltyserie wonnen.
Het was best knap dat Groningen, een Nederlandse subtopper zeker niet de mindere was van de Italiaanse subtopper. Dit en de uitschakeling van de Italiaanse ploegen in Europa, doet mij concluderen dat de Italiaanse competitie echt niet zo sterk is. Alleen Ajax heeft een irrationele angst voor Italiaanse ploegen.

De verslaggevers passen voor een Europese wedstrijd steevast de volgende truc toe: de tegenstander wordt helemaal opgehemeld, zodat de kijker denkt "dat wordt een moeilijke wedstrijd". Vaak onterecht. Fiorentina was niet beter dan NEC in de competitie. Sterker nog, tegen NEC had PSV meer moeite. De vergelijking gaat misschien wel een beetje mank, omdat PSV de nationale competitie een beetje opoffert.

Het duel was saai. Ondanks dat er in korte tijd veel misging - een tegengoal en de blessure van Gomes - verwierf PSV een goede uitgangspositie met de 1-1.
PSV is het aan zijn stand verplicht thuis te winnen. Ze moeten in ieder geval niet de fout maken om weer op 0-0 te spelen, zoals de vorige keer. Dan valt de 0-1 in de 90e minuut en ligt PSV eruit.

Tegen Groningen verloor PSV uit met 2-1, om thuis met 3-0 te winnen. In dat opzicht is het 1-1-gelijkspel echt een overwinning.

Volgende week:
Hoe goed kan Behirder voorspellen?

Gerelateerde artikelen:
UEFA Cup; 12-02 2008

5 opmerkingen: