08-09-2007

Sizzels simultaan

Lastig avondje voor Sizzel

Gisteravond was de avond dat elke Baarnaar wraak kon nemen op de clubkampioen. Voor sommigen de enige kans van hun leven om van zo'n speler te winnen. De clubkampioen van 2006-2007 was niemand minder dan Ashley Krishnasing (1911). Dat getalletje is zijn rating, niet zijn geboortejaar. Dat is namelijk 1984. Het getalletje is gewoon puur leedvermaak.

Eten
Gister was ik de simultaan helemaal vergeten. Pas rond etenstijd kwam het onderwerp ter sprake. Ondanks dat ik moe was, wilde ik wel spelen. Niet omdat ik een zieligerd ben die denkt dat-ie anders nooit van zo'n "sterke" speler te winnen, maar omdat het maar één keer per jaar wordt gehouden.
Het is een beetje traditie geworden. Vorig jaar won ik nog van Pascal Losekoot, het jaar daarvoor bereikte ik remise tegen Ewood. Niet slecht, al verlies je als simultaangever iets van 300 punten aan kracht, schat ik zo.

Ploeteren
Voor Ashley begon het avondje ploeteren al toen hij tegen Robin Oscar speelde. Robin ramde hem vaak van het bord. Vaak had Ashley het niet eens door: "Wat dreigt dat?!", vroeg hij dan, terwijl hij een zorgeloze zet speelde. En dan werd hij getruct. Het was best wel zielig om te zien.
Sizzel wilde niet met wit tegen RO spelen, bang om iets van zijn repertoire prijs te geven voor in de simultaan. Maar RO speelde niet mee. (hij had betere dingen te doen dan iemand met 300 elopunten minder voor de zoveelste keer van het bord schoppen...) 

22 tegen 1
Om een uur of acht begon de simultaan. Uit ervaring wist Michiel van Schaik dat de simultaan erg lang kon duren (zoals vorig jaar met Pascal) en wilde dus dat de partijen meteen begonnen. Later kwamen er nog wat spelers bij (zoals de onttroonde kampioen Pascal), zodat er 22 spelers van de partij waren. De witte liep achter Pascal aan, maar wilde/durfde om de een of andere reden niet mee te spelen.

Tijd
Al gauw was Sizzel verlost van een tegenstander. Gino de Mon (iemand die volgens mij nog nooit een schaakpartij heeft gewonnen) was ziek en ging na vijf zetten naar huis.

Vervolgens duurde het erg lang voordat er beslissingen vielen. Na één uur waren er elf zetten gedaan aan alle borden, na twee uur zeventien en na drie uur 22. Het was toen dus al elf uur en om twaalf uur ging de tent sluiten. Gelukkig was ik toen al klaar. Ik had mooi gewonnen. :P

In ieder geval waren er toen nog amper partijen afgelopen (de meeste spelers houden het wel wat langer vol dan twintig zetjes) en maakte MvS zich zorgen dat het zo lang duurde.

Slot
Tegen het einde werden al wat partijen beslist, maar om een uur of half twaalf moest er toch echt gearbitreerd worden. Liefst acht (!) partijen waren nog bezig. Deze werden gearbitreerd. Dat pakte goed uit voor Sizzel: hij kreeg zes punten uit acht partijen, waaronder twee halfjes tegen Ewood en mug. Aan het begin van de simultaan zocht ik een plekje uit. Ik dacht dat mug en Ewood aan dezelfde tafel zouden zitten, maar helaas gingen ze aan de andere tafel zitten. Dus toen zat ik naast allemaal losers... Hoe dan ook, mug en Ewood waren ook niet bepaald winners. Mug stond erg slecht, maar wist er nog net een halfje uit te peuren, Ewood streefde een gelijke stelling na en probeerde daarna enig voordeel aan te tonen. Helaas voor hem vonden ze het te minimaal om hem het volle punt toe te kennen.

Score
Sizzel scoorde 13½ uit 22, wat me nog meeviel, aangezien hij veel stukken weggaf. Deze score lijkt nog ergens op. Ik dacht dat hij veel meer richting de 50% had. Ach, het maakte me wel trots.

Alle scores:
Brey 1
Andriessen ½*
Van Schaik ½
T Michels ½
D Michels 1*
Van Briemen 0
Keijzer 1*
J De Groote 0
Overbeek 1*
Van de Veer 0
Schaap 1
Boss 0
Van Brummelen ½
J De Mon 1
Losekoot 0
Raudenbusch 1*
E De Groote ½*
Vlug ½*
Vervoort 1
Lensink ½*
Wiegers 1
G De Mon 1**

Totaal 13½ uit 22
* Na arbitrage

** Ziek geworden

Bril

Net als vorig jaar heeft Ewood een nieuwe bril. Vanmorgen viel het ding van ellende uit elkaar. Inmiddels heeft Ewood een nieuwe:

Oh nee, grapje, dit was zo'n UV-bril. Deze foto is namelijk van vorig jaar, maar ja, ik vond het wel een komische foto. Het was namelijk de bedoeling dat de bril twee jaar zou meegaan. Maar ja, ik vond het toch altijd al een lelijk ding... =D

2 opmerkingen: