20-09-2007

Champions League ronde 1

Leve de bescheidenheid!
Deze week is er een om van te smullen voor de voetballiefhebbers. Ontzettend veel duels stonden op het programma: zestien voor de Champions League en veertig (!) voor de voorronde van de UEFA Cup.

In de Champions League speelde PSV tegen "c-s-k-aaa" Moskou. De Eindhovenaren wilden de eerste wedstrijd graag winnen en speelden eerst vrij verkrampt. Gelukkig werd het later beter en omdat de russen ook niet veel lieten zien, wonnen ze met 2-1. In de slotfase kwam de spanning nog onnodig terug, maar CSKA was bijzonder slordig in het afronden. En dus won PSV en konden ze weer naar boven kijken. CSKA moet zich zorgen gaan maken.

Overige duels
Ondertussen won Fenerbahce van een zeer slap Internazionale. Dat het bij 1-0 bleef, mocht een wonder genoemd worden.
Ook Barcelona begon goed. Ze wonnen thuis zeer knap van het niet misselijke Olympique Lyon. Er was de laatste tijd kritiek op Barcelona. Na drie wedstrijden stonden ze slechts vijfde in de competitie en dat soort dramverhalen. Met deze knappe prestatie bewijst Frankrijk Aard dat dat wel erg domme kritiek was.
Ook Arsenal liet zich van zijn goede kant zien. Sevilla, ook geen kinderachtige ploeg, werd met 3-0 geklopt. In dezelfde poule won Slavia met 2-1 van Steaua Boekarest, tot opluchting van Ajax.
 
Opschepper stapt op
Minder goed deed Chelsea het. Tegen het uiterst zwakke Rosenborg kwam het op eigen veld niet verder dan 1-1, waarna coach M. opstapte. In de drie jaar als coach won hij met Chelsea tweemaal de landstitel, maar in Europees verband lukte niet veel. Toch leek het me wat voorbarig om na een mindere wedstrijd op te stappen. Aan de andere kant: de combinatie trainer-club had zijn beste tijd wel gehad.
Nog minder goed deed Schalke 0-4 het. Het verloor thuis met 0-1 van Valencia. Hetzelfde resultaat zette Sporting Lissabon neer tegen Manchster.
 
Resultaten

UEFA Cup

De arrogantie van Ajax had plaats gemaakt voor onderdanigheid. Ajax zou in Kroatië genoegen willen nemen met een kleine nederlaag en dat soort geouwehoer. Het was nergens op gebaseerd, want het wilde niet draaien bij Dinamo Zagreb. Ajax was beter en bracht heel simpel de 0-1 op het scorebord na amateuristisch geklungel bij zowat de hele Dinamo-verdediging. Tot overmaat van de ramp keerde het publiek zich ook nog eens tegen de thuisploeg. Ajax verzuimde de score op te voeren, waardoor er nog van alles kan gebeuren in de ArenA, zo weten de kenners.
 
Andere ploegen
Vervolgens kwamen de andere Nederlandse ploegen in actie.
Heerenveen speelde in de eerste helft met Helsingborg. Dit is niet de naam van het stadion van FC Groningen, maar het schijnt een Zweeds ploegje te zijn. In de eerste helft liep Heerenveen spelenderwijs uit naar een 3-0-voorsprong, maar ze vonden het blijkbaar nodig de spanning er weer in te brengen door twee goals op een presenteerblaadje aan te reiken. Vervolgens lieten ze weer even zien hoe het moet. Binnen de kortste keren stond het weer 5-2, maar opnieuw werd er een goal weggegeven: 5-3. Een enige wedstrijd voor het publiek derhalve.

Datzelfde Groningen speelde thuis 1-1 tegen Fiorentina, een goede ploeg in Italië. De ploeg van Ron J. zal daar niet erg blij mee zijn geweest, aangezien ze op voorsprong kwamen. Maar ja, gedane zaken nemen geen keer.
Twente verloor in de slotfase van Getafe, terwijl AZ het heel lastig had met Pacos Ferreira. Dit is geen bandiet, maar een of ander Portugees ploegje. AZ had ook nu last van het uitcomplex, maar won op de valreep. Er kwam een einde aan een lange voetbalavond. [update 23:53]
 
Ik kan niet anders dan tevreden zijn over de resultaten.

Humor
Tot slot nog Oostenrijkse humor:

Actie Oostenrijkers: 'EK zonder onze slechte elftal'

Oostenrijk kijkt vooruit naar de eindronde van het komende EK dat het land komende zomer met Zwitserland organiseert. Niet alle Oostenrijkers zijn even blij. Een aantal van hen is zelfs een petitie gestart om de nationale ploeg terug te trekken.
Onder het motto Oostenrijk toont ruggengraat is een actie begonnen met als doel de voetbalbond (ÖFB) ervan te overtuigen dat de nationale voetbalploeg niets te zoeken heeft op het EK. De initiatiefnemers proberen via internet (www.rueckgrat.cc) een miljoen handtekeningen te verzamelen om de eigen voetbalbond op andere gedachten te brengen.
Aanleiding voor dit initiatief zijn de slechte prestaties van Oostenrijk De ploeg van bondscoach Josef Hickersberger won in 2007 nog geen enkele interland. Sinds het WK van 2006 won het land slechts drie van de veertien wedstrijden, terwijl er vijf verloren gingen. Zo versloegen de Oostenrijkers Liechtenstein met de grootste moeite (2-1), terwijl ze zich blameerden tegen Malta (1-1).
'Het kan niet worden ontkend: het optreden van de Oostenrijkse ploeg is een belediging voor ons gevoel van esthetiek', is te lezen op de website. ''Volk begnadet für das Schöne: een volk met talent voor schoonheid', zoals een regel uit ons volkslied luidt, een lied dat onze spelers amper kunnen mompelen, als zij zich met bleek gezicht voorbereiden op weer een gruwelijke ontmoeting met de bal en de tegenstander.'
'Met het ondertekenen van deze petitie dring je er bij de ÖFB op aan dat deze vrijwillig afziet van deelname aan EURO 2008. (...) We willen de wereld laten zien dat we nog steeds schoonheid omarmen. Tegelijkertijd willen we iets doen wat voor sommigen van ons volk net zo vreemd is als de namen van onze aanvallers zijn voor buitenlandse voetbalexperts: waardigheid tonen.'

Wat kan ik zeggen...

4 opmerkingen: