09-09-2007

Belangrijke uitzege McLaren

Nederlands elftal
Eerst even melding maken van de belangrijke 2-0-zege die Oranje boekte op Bulgarije. Vorig jaar speelde Oranje in een goede wedstrijd met 1-1 gelijk. In de "ArenA" moest er dus wat worden rechtgezet. Ik hoorde de wedstrijd aan en ik had gelijk al het gevoel dat het niet mis kon gaan. Sneijder en Nistelrode bevestigden mijn gevoel met twee fraaie doelpunten. Hoewel ik vaak kritisch ben op Marco van Basten, vond ik dat ze het nu goed hadden gedaan.
 
Formule 1
Vandaag was de Formule 1-race in Italië. Op het snelle circuit van Monza gebeurde alleen in de eerste ronden wat. De McLarens hadden - de problemen met de spionagezaak ten spijt - de eerste startrij ingenomen. Hamilton zette zijn wagen bij de startopstelling iets naar "binnen" toe. Deze voorzorgsmaatregel was hard nodig, want Massa had een goede start en moest van de baan worden geduwd. In de eerste bocht wist Hamilton de schade te repareren en nam zijn tweede plaats weer in, voor Massa. Räikkönen, die in de kwalificatie hard was gecrasht, won bij de start een plekje en was vierde.
 
Crash
De start van de race was meteen het hoogtepunt, al zorgde David Coulthard onvrijwillig voor wat spektakel. De Schot verloor in een snelle bocht zijn voorvleugel en vloog hard van de baan. daardoor kwam de safetycar op de baan. Na een aantal langzame rondjes werd het veld weer vrijgegeven.

De meeste gevechten vonden plaats in de achterhoede, waar de kansloze stakkers reden die geen kans meer hadden op punten. Er waren namelijk weinig uitvallers. Slechts Massa wist de finish niet te bereiken. Een vroege pitstop deed al het ergste vermoeden. Massa reed nog één langzame ronde en parkeerde zijn Ferrari toen huilend in de pits.

Strategie
Zodoende was Räikkönen de enige die de McLarens nog kon afhouden. Hoewel hij in de openingsfase een achterstand opliep, kwam hij toch nog in de buurt van de overwinning. Dat kwam omdat Kimi, in tegenstelling tot de McLarens, slechts één pitstop maakte. Hierdoor reed hij nog even aan de leiding. Na de tweede pitstop van Hamilton lag hij tweede, maar Hamilton pakte hem twee ronden later alweer terug.

Alonso bleef aan de leiding en won. Hamilton werd tweede en Räikkönen, die gesloopt was aan het eind, werd derde.

Dubbelzege
Door de dubbelzege deed McLaren goede zaken in beide kampioenschappen. Hamilton en Alonso hebben nu flink afstand genomen op Raikkonen en Massa. Het constructeurskampioenschap lijkt na deze race al bijna beslist. Het Italiaanse publiek droop teleurgesteld af.
 
Volgende week is er weer een race.

2 opmerkingen: