01-03-2011

Verkiezing


Beste artikel ooit

Dit weblogje is vandaag vier en een half jaar oud. Dat leek mij een mooi moment om terug te blikken op die vele jaren van weblogplezier. In deze jaren hebben talloze woorden 856 (en met dit artikel erbij 857) artikelen gevormd, met daarin vele (woord)grappen, beledigingen, dissen, spelfouten, feitelijke onjuistheden en wetenschappelijke artikelen. Om het geheugen van de lezer op te frissen, heb ik een bestandje aangemaakt waarin alle artikelen door middel van een simpele muisklik zijn op te halen.


In deze lijst* staan dus alle schrijfsels van Behirder van eind 2006 tot nu, dus wie wil, kan zonder veel moeite de geschiedenis van deze weblog opsnuiven. Nu wil ik slechts teruggaan tot 2007 en 2008. In 2007 kwam ik namelijk voor het eerst om een verkiezing te houden. Destijds ging het om een verkiezing van de beste reactie. De verkiezing van 2008 lijkt meer op de huidige: het was namelijk de bedoeling om het (tot dan) beste artikel uit te kiezen. Ik hoop echter dat er in de tussentijd een beter artikel is verschenen, en om dat uit te vogelen, heb ik deze verkiezing uitgeschreven.

Dit jaar heb ik geprobeerd de zaken professioneler aan te pakken dan drie jaar geleden. Daarom heb ik ook ALLE artikelen in het overzicht staan.** Verder wil ik alvast verklappen dat de kiezer ook wat kan winnen, of het nou alleen de eer is, of dat er een prijsje als een chocoladeletter of zo tegenover moet staan, daar hebben we het later wel over.

"Wat moet ik daarvoor dan doen?"

Zal de bezorgde kiezer vragen. De kiezer hoeft maar twee dingen te doen:

  • Om in aanmerking te komen voor de overwinning, dient de kiezer ZES ARTIKELEN te nomineren. Deze artikelen gaan de punten opleveren. Het is de bedoeling dat je zes artikelen kiest die jij het best vindt, of waarvan jij denkt dat ze door de andere lezers het meest worden gewaardeerd, want daar gaat het uiteindelijk om. Stuur je top 6 naar mij per e-mail. Noteer daarin je naam, mocht ik het e-mailadres niet kennen, en de zes artikelen (graag met datum, want er zijn soms meerdere artikelen met dezelfde naam.) De VOLGORDE van de zes artikelen is van belang: het bovenste artikel is belangrijker voor je score dan de onderste en dat brengt me tot het tweede punt.
  • Wanneer de ranglijsten zijn binnengekomen, publiceert Behirder een alfabetische of chronologische lijst van de genomineerde artikelen. Nu komt het leukste gedeelte: BRENG EEN STEM UIT op het artikel van jouw voorkeur. Om het eerlijk te houden, zal ik naast de anonieme poll ook willen pleiten voor een verkiezing per e-mail als referentie.***

Totaalscore
Het artikel met de meeste stemmen zal worden uitgeroepen tot de winnaar. Wanneer het aantal stemmen gelijk is, wordt de volgorde op dezelfde manier bepaald als de volgorde per stemmer. Dat gaat als volgt: wanneer er wordt gestemd op een artikel dat JIJ hebt genomineerd, levert dat punten op. Zo levert iedere stem op jouw eerste artikel je 10 punten op. De puntenverdeling is als volgt:

Eerste artikel - 10 punten
Tweede artikel - 6 punten
Derde artikel - 4 punten
Vierde artikel - 3 punten
Vijfde artikel - 2 punten
Zesde artikel - 1 punt

Wanneer er bijvoorbeeld twee keer wordt gestemd op jouw vijfde keus en één keer op je eerste keus, dan levert je dat 2 x 2 + 1 x 10 = 14 punten op. Voor het artikel werkt het precies zo: Een artikel dat één stem krijgt en door drie mensen als eerste artikel was aangemerkt, krijgt 3 x 10 = 30 punten. Aangezien je nominatievolgorde van belang is, is het slim om deze voor de andere deelnemers geheim te houden. 

Tot slot wil ik de deadlines afspreken. Het nomineren van de artikelen lijkt me het meeste werk, dus daar hebben jullie tot na de wedstrijd BSG - Unitas de tijd voor. Ik wil de nominaties voor zondag de 13e om 2:00 hebben. Ik maak de eindstand van de poll op om maandag de 21e om 0:00 en dat is tevens het moment dat de e-mailverkiezing sluit.

Ik zou zeggen: doe je best en denk er goed over na welke artikelen jij in je selectie opneemt! Over drie weken hoop ik dan één of twee winnaars aan te kunnen wijzen. Dan heb ik hopelijk een antwoord op de vraag wat mijn beste artikelen nou zijn.

* Omdat het bestand veel links bevat, denkt je antivirusprogramma misschien dat het een gevaarlijk bestand is, maar ik heb er zelf in ieder geval geen agressieve codes in gezet. :P
** Bij de verkiezing van 2007 had ik overigens een lijst gemaakt met daarin de 855 (!) reacties.
*** Het lijkt me een goed idee om bij de verkiezing per e-mail af te spreken dat mensen niet op hun eigen voorkeur stemmen.

Gerelateerde artikelen:
Gelukkig nieuwjaar!; 01-03 2008

15 opmerkingen: