28-03-2011

Bah van de maand maart

Welkom bij de derde Bah van de maand! Deze Bah van de maand zal een zeer bijzondere versie worden. Eén van de redenen is VR's nieuwe account: "BSG_Beertje". Dit account gebruikt hij naast "Bah" om bulletpartijen op te spelen. Ik heb nog getwijfeld of ik de rubriek niet "BSG-Beertje van de maand" moet noemen, maar ik heb toch maar besloten om het niet te doen. Verder betekent maart ook weer dat VR een jaartje ouder is geworden. Sinds de 17e is hij officieel volwassen. Oordeel zelf of dit ook in de partijen is terug te vinden. Overigens snuffelde VR zaterdag op zijn nieuwe account aan de 2900-grens, een rating die oude tijden weer deed herleven.

Dit is alweer de derde Bah van de maand. Wat gaat de tijd hard. Zeker dit weekend: VR had maar liefst 595 (!) partijen opgestuurd ter beoordeling en daar zaten zijn partijen van zaterdag niet eens bij. Als je voor het op waarde schatten van elke partij een minuut uittrekt, ben je in totaal al tien uur bezig met alleen al het uitzoeken van geschikte partijen. Vervolgens moet er nog een "winnaar" bepaald worden. Dan is zo'n weekend inderdaad zo voorbij. Het resultaat van mijn arbeid is een overzicht van maar liefst 39 (!) partijen. Bepaalde thema's komen erin terug: mataanvallen (uiteraard), pionnenlawines en zelfs ingesloten dames. Ik was te lui om de fragmenten te ordenen, dus heb ik ze met het commentaar in de partijen aan elkaar proberen te lullen. In ieder geval veel naspeelplezier!



















Gerelateerde artikelen:

27-03-2011

Afknapper in Australië


Vliegende start Fattle

Het formule 1-seizoen is weer begonnen! Doordat de GP van Bahrein niet doorging, is het seizoen twee weken later dan gepland begonnen en dat was misschien maar goed ook, gezien de ingrijpende reglementswijzigingen. Nieuw zijn de beweegbare achtervleugels, terwijl het Kineticenergyrecoverysystem (KERS) ook weer is toegestaan. De grootste verandering zijn echter de banden, die nu door Pirelli worden geleverd. Eén ding bleef echter hetzelfde: Red Bull is nog steeds het te kloppen team.

Waren er vorig jaar drie nieuwe teams te verwelkomen, dit jaar moesten we het doen met vier nieuwe coureurs, waaronder de Waal Jerommeke d'Ambrosio, die bij Virgin aan de slag gaat. Daarnaast moest Nico Hülkenberg wijken voor Pastoor Maldonado bij Williams. Verder neemt Sergio Perez de stoel in van Hidefeld bij Sauber, terwijl Paul di Resta Liuzzi bij Force India verdrong. De twee laatstgenoemde verdrevenen vonden gelukkig nog wel onderdak: Hidefeld nam de plek in van de zwaargewonde Kubica, terwijl hrt geïnteresseerd was in Liuzzi. Geen goed teken voor de Italiaan, lijkt mij. De tweede coureur van hrt is (voorlopig?) Narain Karthikeyan, een talentloze rijder met formule 1-ervaring die zich bij het team had ingekocht.

Kwalificatie
Uit alle eerdere test bleek al dat Red Bull het te kloppen team was. Wie ze zou moeten kloppen was echter een goede vraag. Waarschijnlijk zou de grootste dreiging van Ferrari komen. Of van Mercedes, dat een auto op maat had gebouwd voor zevenvoudig wereldkampioen Schumacher. Niets daarvan, want tijdens de vrije trainingen bleken de McLaren ineens "best of the rest" te zijn. Dat was opmerkelijk, want in de wintertests leek het nergens naar met de nieuwe bolide. De wagen was traag en onbetrouwbaar, het ontwerpersteam had klaarblijkelijk weer een hele winter uit z'n neus lopen vreten. Des te opmerkelijker was het dan ook dat de wagen na een paar "updates" ineens snel en betrouwbaar was.

Toch kon ook McLaren Red Bull niet bedreigen, zo bleek in de kwalificatie. Fattle was in zijn snelste ronde maar liefst acht tienden sneller dan Luis. Desondanks stond de wereldkampioen van 2008 op de eerste startrij: Webber moest voor eigen publiek bijna negen tienden toegeven op zijn teamgenootje in de beslissende kwalificatie. Dat was niet heel verrassend, aangezien Webber in elke sessie bijna een seconde tekort kwam op Fattle. Het verrassende was echter wel dat hij in die sessies blijkbaar geen verstoppertje had gespeeld; hij kon echt niet harder.
Button was goed voor een vierde plaats, waarmee hij zelfs nog sneller was dan de Ferrari van Alonso, die bijna anderhalve seconde trager was dan "the Finger-Man". Knap was de zesde plaats van Petjerov, die aantoonde dat de Renault (of Lotus-Renault voor de duidelijkheid) van dit jaar weer een goede auto is. Overigens stelde teamgenootje Hidefeld stevig teleur met een achttiende plaats; hij was de enige coureur van de "gevestigde teams" die niet door de eerste kwalificatie kwam. Robert Kubxc3xadca zal het wel met lede ogen hebben aangekeken: waar zou hij staan als hij nog een stuur had kunnen vasthouden met z'n rechterhand?
Een grote teleurstelling was wederom het optreden van het Mercedesteam. Rosberg is nog zevende, maar Shoeface kwalificeert zich weer eens niet in de top 10. Voor het raceweekend had het team er nog alle vertrouwen in en Shoeface blies hoog van de toren, maar in de kwalificatie zat hij gevechten te leveren met het verrassend sterke B-team van Red Bull. Daarmee deed Toro Rosso het goed, terwijl Sauber eveneens een degelijk resultaat boekte. Bij Force India en Williams had er meer ingezeten: Subtiel had een mooie 360-gradenspin bij het opkomen van het rechte stuk, waardoor hij zijn enige snelle rondje verprutste, terwijl Barrichello al in zijn eerste snelle rondje op amateuristische manier spinde en zich ingroef. Daardoor had hij in de tweede kwalificatiesessie geen tijd gereden en moest hij als zeventiende starten.
De nieuwe teams maken ook dit jaar geen sterke indruk: ze komen nog steeds veel tekort op de rest. De Loti zijn nog het minst slecht, maar ze moeten desondanks meer dan twee tellen inleveren op de staart van het middenveld. Dat is geen goed teken. Virgin is in de persoon van Timo Glock niet veel trager, al komt Jerommeke een seconde tekort op zijn teammaat. Hij weet zich nog net binnen de 107 procent van Fattles poletijd te kwalificeren, in tegenstelling tot de hrt's, die over het circuit kruipen en uiteindelijk ook volkomen terecht niet aan de race worden toegelaten. Het is te hopen dat het team van hrt, dat tijdens de trainingen voor het eerst met de nieuwe auto reed, de eer spoedig aan zichzelf houdt.

Race
Al met al leken de krachtsverhoudingen sterk op die van vorig jaar. Interessant was of de beweegbare achtervleugel het inhalen zou bevorderen en of de banden inderdaad iemands race om zeep konden helpen. Hoewel Fattle duidelijk de snelste man van het veld was, zouden deze onzekerheden hem weleens de kop kunnen kosten.

Bij de start laat hij echter niets aan het toeval over. Waar Fattle goed start, komt Luis matig weg en ziet Webber zelfs passeren. De Australiër verliest zijn plekje weer bij het aanremmen; van totale Red Bull-dominantie is geen sprake in de openingsrace. Petjerov en Massa kennen een goede start, terwijl Button en met name Alonso in het gedrang komen en plekken verliezen. Bij de derde bocht probeert Alguersuari zichzelf uit te remmen en klapt op Shoeface. De Spanjaard moet een nieuwe voorvleugel halen, de Duitser komt zich even later met een kapotte achterband bij het team melden.

Vooraan loopt Fattle meteen keihard uit bij Luis. Hij weet ook dat hij vanaf de tweede ronde van de race gevaar loopt om te worden verrast door de beweegbareachtervleugelregel: wanneer iemand minder dan één seconde achter zijn voorganger zit, mag hij het flapje van de achtervleugel optrekken, om zo de luchtweerstand op het rechte stuk te verminderen, waardoor zijn topsnelheid hoger is. Wetende dat de Red Bull niet zo'n hoge topsnelheid heeft, kan dat een potentieel probleem vormen voor Fattle. Gelukkig heeft de Duitser al gauw een voorsprong van drie seconden te pakken op Luis, die zelf ook wegloopt bij Webber.

"Felípe: Alonso ies faaster than yoo, yoo understand?"
Achter Webber rijdt Petjerov al spoedig in niemandsland. Hij houdt de koplopers niet bij, maar achter hem schiet Massa ook niet echt op: De Braziliaan probeert met kunst en vliegwerk Button voor te blijven. Het is een alleraardigst gevecht, waarin Button steeds net aan het kortste eind trekt. Achter hem is Alonso voorbij Co Biaggi en Rosberg geslopen, waardoor Button steeds meer in een Ferrarisandwich komt. In de elfde ronde besluit Button het erop te wagen. Buitenom vliegt hij voorbij Massa, maar hij kan de bocht niet meer halen en besluit via de "escape-road" een stukje af te snijden. Natuurlijk moet hij zijn onterecht gewonnen plaatsje weer inleveren, maar als hij van het gas gaat om zich te laten passeren, laat Massa Alonso erlangs. Slim of crimineel? Button steekt nog net niet z'n middelvinger op. Hij besluit door te rijden en neemt daarbij een drivethrupenalty op de koop toe.

Vooraan gaat niet alles meer op rolletjes voor Red Bull. De coureurs klagen over de achterbanden. Luis ziet zijn kans schoon: hij loopt zienderogen in op Fattle. Daarmee ging de voorspelling dat de Red Bulls langer konden doen met de banden niet op. Sterker nog: Webber is in de twaalfde ronde de eerste die de pits bezoekt voor nieuwe banden. Hij besluit over te stappen op harde banden, om zodoende toch op een tweestopstrategie aan de finish te kunnen komen. Alonso stopt een ronde later en hij volgt die filosofie niet, net als Fattle die weer een ronde later stopt.

Luis rijdt zodoende aan kop, maar op de nieuwe banden is Fattle een stuk sneller. Hij wurmt zich langs Button, die behalve een bandenstop ook nog een doorrijstraf krijgt. Het blijkt een belangrijke inhaalactie geweest te zijn, want Luis keert na zijn pitstop ook nog voor zijn teammaat de baan op. Button zakt door zijn dubbele pitstop zelfs nog uit de top 10 en hij kan een inhaalrace rijden. Doordat de weergoden niet meewerken (het is op de racedag voor de verandering zonnig), heeft hij ook niet de kans om zich dankzij verraderlijke weersomstandigheden naar de top te werken. De kans dat hij de race voor de derde keer op rij gaat winnen is daarmee nihil geworden.

Barrichello op oorlogspad
De Mercedessen gaan kort voor de helft van de race allebei stuk: Shoeface blijkt toch meer schade te hebben opgelopen dan gedacht, terwijl Rosberg vermogen lijkt te verliezen. De Duitser is op het rechte stuk zo traag, dat Barrichello tot een wel erg optimistische inhaalactie verleid wordt. Het gevolg: een botsing, waarbij Barrichello in de rondte gaat en daarbij veel plekjes verliest, terwijl Rosbergs auto nu helemaal naar de knoppen is. Een halve ronde verderop zet hij zijn bolide in het gras. Mercedes exit.

Daarmee waren de grijze bolides niet de eerste uitvallers van het seizoen. Die eer was voor Pastoor, die een debuutrace van tien rondjes kende. Verder viel Co Valainen nog uit, naar verluidt door een olielek. Gezien de vele hydrauliekproblemen die zijn team in het verleden had, komt dat niet helemaal onverwachts. Lotus kan wel een goede loodgieter gebruiken.

Goed voorbeeld doet goed volgen
Halverwege de race besluiten Webber en Alonso een derde setje banden te halen. Vooral voor Webber moet dat een tegenvaller zijn geweest: zijn harde banden hielden het amper langer uit dan de zachte banden. Massa volgt even later. De koplopers besluiten op de versleten banden door te blijven jakkeren. Dat kost Luis bijna de kop: hij vliegt in de eerste bocht rechtdoor, waarna de bodem van zijn bolide gedeeltelijk losraakt. Ook Fattle heeft zo zijn problemen: als zijn banden naar de knoppen zijn, wordt hij zowaar gepasseerd door een Sauber. Gepasseerd door een achterblijver, dat is toch wel apart in zo'n dominant weekend. Fattle besluit maar naar de pits te gaan; Luis en Petjerov volgen hem daarin meteen.

Button is weer redelijk opgeklommen, maar na zijn pitstop heeft hij een wel erg snelle Perez achter zich. De debutant laat meteen bij zijn debuut een daverende indruk achter, zeker omdat hij uiteindelijk voor zijn teammaatje Co Biaggi eindigt, ook niet één van de mindere racers. Natuurlijk helpen de verschillende bandenstrategieën wel bij het rijden van enkele snelle ronden, maar je moet het maar wel kunnen.

Even later komt Webber voor zijn derde en laatste bandenwissel bij zijn team. Zijn voorsprong op Alonso is geslonken tot niks en na een trage pitstop is zijn lot bezegeld. Alonso blijft de Australiër na zijn pitstop voor. Doordat Alonso op de harde band is overgestapt, is hij in de slotfase van de race in het voordeel. Nadat hij de krachteloze aanvallen van Webber heeft afgeslagen, kan hij op jacht naar Petjerov. Dat beeld zal hem nog wel bijstaan van vorig jaar, toen hij in Appie Dappie driekwart van de race op de achterbumper van de Rus reed en de titel verspeelde. Nu kan hij er goed mee leven.

In de slotfase van de race zit Button weer achter Massa. Ditmaal gaat de Brit de secondant van Alonso wel voorbij, waardoor hij oprukt naar de zesde plek. Massa besluit nog een derde pitstop te maken, maar het komt zijn race niet ten goede: hij valt terug naar de tiende plaats. Hij weet Bümi nog in te halen, waardoor hij achter de twee Saubers als negende finisht.

Vooraan wint Fattle onbedreigd. Luis is blij dat hij nog gefinisht is, terwijl Petjerov voor het eerst in zijn carrière naar het podium mag. Alonso wordt vierde, terwijl Webber zijn beste prestatie voor eigen publiek evenaart met een vijfde plaats. Of-ie nou in een Minardi zit of in een Red Bull, het blijkt hem niet uit te maken. Balend van zijn afgang voor eigen publiek parkeerde Webber zijn bolide direct na de finishlijn. Button werd zesde, voor Perez, Co Biaggi, Massa en Bümi. De Force India's vielen net buiten de punten, net als Alguersuari, al had hij het excuus dat hij bij een botsing was betrokken. Hidefeld eindigde ook in de race als laatste van de gevestigde orde: ook nu ging hij af als een gieter. Van de loserbakken finishte Truly nog, voor de Virgins van Jerommeke en Glock, waarbij laatstgenoemde om de één of andere reden ineens negen ronden achterstand had, maar desondanks geklasseerd werd.

Afknapper
Al met al was het een vrij saaie race, waarin de hulpmiddelen niet zorgden voor meer spektakel. Dat was wel een teleurstelling, want de openingsrace beloofde een waar spektakelstuk te worden, met vooral veel inhaalacties. Het is een treurige conclusie: ook in 2011 gebeurt er weinig in de formule 1-races als de weergoden niet meewerken. En dus wint Fattle. Na de dominante zegetocht waarmee hij vorig jaar afsloot, gaat de Duitser dit jaar gewoon weer verder. De kaarten lijken bij Red Bull al geschud: Fattle wordt dit jaar kampioen en Webber gaat met pensioen. Goed om te zien dat Red Bull eindelijk de betrouwbaarheid op orde heeft. De dominantie van het energiedrankje kan dit seizoen weleens heel groot blijken.

Naschrift:
Kort na afloop werd bekend dat het team van Sauber is gediskwalificeerd.

Links:

Gerelateerde artikelen:

21-03-2011

Poll: Verkiezing


Stemmen

De deadline voor de nominaties van het beste artikel van dit weblogje is verstreken. Ik heb wat inzendingen gehad en dat resulteerde in de volgende nominaties:

Analemma verklaard; 20-09 2008
Bah van de maand februari; 28-02 2011
Bah van de maand januari; 30-01 2011
Bah van het jaar; 30-12 2010
Eerste weekend SGS-PK; 27-02 2011
Fouten in Nijmegen; 13-02 2011
Het klimaat in Nederland van 1988-2007; 22-12 2008
Het witvoordeel; 22-04 2009
Is succes te koop?; 19-09 2008
Nine eleven; 11-09 2008
Risk; 15-02 2009
Tactische opstelling; 03-10 2008
Veldwerk 3 ; 05-04 2008
Zeven ronden Tata-Steel; 23-01 2011

Dan komt nu het echte gedeelte: de poll. Voor de duidelijkheid: in het schema hieronder betekent op het linkje klikken dat je stemt. Knoop dat goed in je oren! Je kunt stemmen op het artikel dat in jouw ogen het beste was.


Poll: Het beste artikel is...

Tussenstand:
Ook een poll maken? Klik hier



Naast deze poll is er een verkiezing via de mail. Mail je voorkeur door naar ondergetekende. Voor wie het adres niet kent: het is gewoon mijn naam met "at hotmail" erachter. Bij de e-mailverkiezing is het overigens niet de bedoeling dat je op jezelf stemt. Ook geldt natuurlijk dat je niet meerdere keren kunt stemmen.

De deadline voor de verkiezing is het einde van deze maand, ofwel: 31 maart 23:59. Ik zou zeggen: veel succes! Ik hoop wel dat er meer animo is dan voor het nomineren van artikelen...

Gerelateerde artikelen:
Verkiezing; 01-03 2011

20-03-2011

Tweede weekend SGS-PK


Schadebeperking

Zojuist is het Persoonlijk Kampioenschap van de SGS afgelopen. Dit weekend was het slotweekend, met twee wedstrijden op zaterdag en nog eentje op zondag. Voor Behirder viel er na zijn dramatische eerste weekend weinig eer meer te behalen. Gelukkig verliep het tweede weekend beter, met als hoogtepunt een remise tegen de uiteindelijke toernooiwinnaar. Dat werd Jaap van der Tuuk, de door iedereen gevreesde Nationaal Meester. Hij haalde uiteindelijk het indrukwekkende puntenaantal van zes punten uit zeven partijen. Tweede en derde werden Tim en Large, terwijl Michiel Blok en Arend van Oosten (die er op de slotdag niet was omdat hij een vrije ronde had gekregen) eveneens in de prijzen vielen.

Zaterdag
De vijfde ronde van het toernooi begon weer vroeg. Omdat Ptr, mijn reisgenoot in het eerste weekend, er niet bij kon zijn, besloot ik Large maar te vragen om mee te reizen. We zouden op Utrecht Centraal afspreken. Bij het plannen van de route merkte ik iets vreemds op: ik werd steeds met de bus naar station Hilversum gestuurd, waardoor de reis veel langer (en omslachtiger) werd. Ik dacht dat ik in de maling werd genomen door dat stomme ding, totdat ik erachter kwam dat er aan het spoor gewerkt werd en dat ik daarom moest omreizen. Gelukkig wist ik m'n ma zo ver te krijgen dat ze me bij het station afzette, waarna ik een kaartje (!) en een croissantje kocht en in de trein stapte.

Op Utrecht Centraal kwam ik Large tegen. Hij wist hoe we snel in de speelzaal van Oud Zuylen moesten komen. De vorige keer met Ptr ging dat niet helemaal goed. In de bus kwamen we tot onze stomme verbazing Sizzel tegen. Hij speelde in de Promotiegroep en hij was eveneens gebrand op een overwinning. We hadden alle drie iets recht te zetten: Large en Sizzel waren door een nederlaag achteropgeraakt in de titelstrijd, ik moest een barslechte score uit de eerste drie partijen wegpoetsen. De busrit duurde niet zo lang en we stopten voor het gebouw, dat verliep dus gesmeerd.

In de ochtend speelden zowel de Kampioens- als Promotiegroep. De Kampioensgroep bezette echter maar vier tafeltjes: Ptr en Rosmuller konden niet spelen en hadden daarom een bye opgenomen voor de ochtendronde, terwijl ze voor de middagronde gewoon geen punten kregen. Ptr had overigens een goede reden voor zijn absentie: hij was in Portugal om zijn vliegbrevet te verlengen. Verder had Le al vooruitgespeeld (wist niet dat dat kon), waardoor nog maar acht van de twaalf spelers in de toernooizaal aanwezig waren.

Wie er echter wel was, was mijn tegenstander, Mark Uildriks. Drie weken geleden had hij in een emotionele bui gezworen dat hij het toernooi zou verlaten nadat hij een reglementaire nul had gekregen. Nu bleek hij er toch weer bij te zitten en had hij de eer tegen ondergetekende te spelen. Hoewel ik erg moe was van een nacht niet kunnen slapen, lukte het me wel om een acceptabele partij te spelen. Dat kwam ook door m'n tegenstander, die geen Siciliaans deed, maar Spaans. In de "Huilvariant" besloot hij maar een gevaarlijke variant te spelen en dat ging goed mis.

 
Stelling na 15...Kc8. De stand is levensgevaarlijk voor zwart: zijn koningsvleugel is niet ontwikkeld. In de partij wist ik een mooi motiefje te vinden, waarmee ik snel won: 16.Pa4 De loper staat ideaal op c5, dus dwong ik hem een ander veld te kiezen. 16...La7. Op 16...Le7 was 17.Lxc7 gevolgd. 17.Le3 Lxe3? Dit verliest meteen. Zwart had het foeilelijke 17...b6 moeten doen, maar wie doet zoiets nou? Toch is zwarts stelling dan lastig te kraken. Nu maakte ik het geforceerd af met 18.Df5+ Kb8 19.Td8+ Ka7 20.Dc8 Lxf2+ 21.Kxf2 Dxa2 22.Da8#. Dat ging hard. Overigens was het gewone 18.Dxe3 ook niet verkeerd, maar de partijvoortzetting verdient natuurlijk de voorkeur.

Zodoende had ik al snel mijn eerste puntje binnen en kon ik bij de rest kijken. In de Promotiegroep viel mijn oog op de partij van Laurents van Twillert tegen een van de Flohrs. Van Twillert ken ik nog van de tijd dat hij een 1400-spelertje was. Vijf jaar terug verloor ik van 'm in een huilvariant. Gelukkig wist ik nu aan te tonen dat het toch niet zo'n slechte variant is... In zijn partij ging het minder goed: de Flohr schwindelde als een Aronian en won vervolgens een toreneindspel. Sizzel won wel. Hij kwam erg goed uit de opening, maar toen zijn tegenstander begon te offeren, werd het spannend. Gelukkig had Sizzel een Pacmanloper: Lg5xh6xf8xa3 of zoiets dergelijk, waarmee achtereenvolgens een pion, toren en dame in het doosje verdwenen.

In de Kampioensgroep waren eveneens spannende partijen bezig: Tuuk won door een vrijpion van Van Oosten, Blok versloeg mijn bedwinger toen-ie in een betere stelling opeens een loper weggaf. Schuine Tim en Large vochten helemaal een absurde partij uit. Large offerde zijn dame voor drie lichte stukken. Ooit beweerde hij dat drie stukken tegen een dame en twee pionnen al goed was, nu had wit maar één pion. Large zette zijn stukken netjes in het centrum neer en had goede kansen, maar in de tijdnoodfases leek wit eerder aan de winst te ruiken. Uiteindelijk eindigde de partij in remise door zettenherhaling.

In de (voor mij erg lange) pauze analyseerde ik nog wat met Sizzel en een heleboel anderen. Ik begon nu pas te voelen hoe moe ik was: ik zag helemaal niks meer. Het was alweer twee uur geweest en we werden naar binnen geroepen voor de tweede ronde van de dag. Ik keek wat versufd op en ik liep de speelzaal in. Ik kon mijn naam niet vinden op de lijst. Bleek ik ineens op het hoogste bord te zitten tegen Jaap van der Tuuk. Daar vatte ik niks van.

De partij was een ware uitputtingsslag. De Veteranengroep was erbij gekomen, waardoor het beademingsapparaat van een van de deelnemers steeds goed te horen was. Alsof dat nog niet genoeg was, was het ook nog eens snikheet. De partij was daardoor ook niet van een erg hoog niveau. Ik speelde de opening belabberd en ik besloot al snel maatregelen te treffen, voordat ik helemaal onder de voet zou worden gelopen: ik besloot actief te spelen en daarbij een geïsoleerde pion op de koop toe te nemen. In ieder geval bleef ik in de partij en omdat de NM ook niet echt doordrukte, wist ik zelfs te consolideren. In het eindspel had ik de geïsoleerde pion echter nog steeds en dat maakte het me leven niet gemakkelijk. Ik offerde het ding maar, waarna ik een eindspel remise moest houden. Toen ik ook nog eens dames liet ruilen, zag het er helemaal slecht uit, maar het paardeindspel bood nog goede praktische kansen. Ik won zelfs bijna, maar dat was te veel van het goede. Achteraf bleek wit uitstekende kansen te hebben gehad als de dames op het bord waren gebleven...

Ik was blij met mijn remise tegen de koploper, hoewel ik er ratingtechnisch weinig mee opschoot. Tuuk wilde na afloop niet analyseren, maar daar had hij een goede reden voor: hij was lichamelijk volledig uitgeput. De speelzaal was een grote sauna en iedereen had een kop als Johan Hut. De enige besliste partij van de ronde was tussen Le en La, of eigenlijk La en Le, want Large had wit. In opperste tijdnood won de jongste Oetoe een toreneindspel. Na afloop gingen we weer naar de bus, op weg naar huis. Ik belde Ewood op of hij me wilde ophalen. Op Hilversum stond hij bij de grijze Soezoekie te wachten, waarna hij het gaspedaal diep intrapte op weg naar huis. Thuis vrat ik een pizza op, klopte de partijen in en bereidde ik me voor op Large, waar ik in de laatste ronde tegen zou spelen.

Zondag
Heerlijk uitgerust werd ik wakker. De middagronde zou pas om twee uur beginnen, dus ik kon alles op m'n gemak doen. Ptr wilde nog wel meereizen. Hij belde aan het eind van de ochtend op en stond even later voor de deur, waarna m'n ma ons wederom naar Hilversum bracht. Om kwart over éé stonden we op Utrecht Centraal op de bussen te wachten. Ik wist dat we de bus moesten hebben die richting de Uithof gaat. In "mijn tijd" was dat bus 11. Het duurde maar voordat het ding er eindelijk was. Om half één was-ie er eindelijk. Het ding reed echter een hele andere route dan vroeger: dwars door de binnenstad, waardoor we helemaal niet langs "onze" halte kwamen. Pas op de Uithof stapten we uit en wachtten we op de bus de andere kant op. Inmiddels was het alweer twee uur en waren we mooi te laat. Ik baalde er wel van. Blijkbaar zijn lijn 11 en 12 een keer omgedraaid of zo, want lijn 12, die we de vorige keer hadden, ging wel de goede kant op.

Gelukkig viel de schade mee. Mijn klok was in werking gesteld en ik was twee minuten kwijt. Ik speelde natuurlijk 1.e4 en Large toverde een Moderne Verdediging op het bord. Ik had als voorbereidingsmateriaal een aantal partijen van de Pirc bekeken, maar dit was net weer anders. Het grote verschil: wit heeft geen aanval. We dachten de hele partij erg lang na en er begon al een beetje tijdnood op te komen. Na negentien zetten werd het bovendien echt link:

 
Hier had ik 19.Pc3 gespeeld, wat waarschijnlijk een zet te laat is. Vanuit positionele overwegingen had ik het zo gespeeld, maar nu greep Large zijn kans met 19...Lxe4! Ik had het wel gezien, maar ik geloofde er niet zo in. Na 20.fxe4 Txb2+ 21.Ka1 c5 stond ik echter wel bijna pat. Ik ging na 22.Dc1? Db7 23.Th3 Db4 24.Lg1 Da3 25.e5 Lh6 in ieder geval snel ten onder. Zo tricky was de stelling dus. De computer geeft nog 22.dxc5 Db7 23.Ld4 met als pointe 23...e5 24.c6! Zwart kan in ieder geval remise maken met 23...Txa2+ 24.Pxa2 Db2+ 25.Lxb2 Lxb2+. Misschien dat er nog iets beters is, maar het offer was in ieder geval correct. Overigens was de dekking van veld b2 door een loper of dame op d4 een veelvoorkomend motief in de analyse.

Tijdens de analyse kwam de prijsuitreiking. Tuuk had vanuit een slechte stelling gewonnen van Blok, terwijl CM Drost remise had gespeeld tegen FM Lammens, die daardoor Large langszij zag komen. Voor Ptr was het een apart toernooi: hij speelde al zijn (vijf) partijen remise. Hij is voortaan dus de nieuwe Mr draw. Ik had nog het plezier van een overwinning, dus voor mij zal de benaming Mr win or lose wel toepasselijker zijn. Verder had Lenaard een toernooi om gauw te vergeten, terwijl ratingfavoriet Large met een gedeeld tweede plek genoegen moest nemen, hoewel hij geen slecht toernooi speelde.

Het was inmiddels al zeven uur toen we het uitgestorven Rode Kruisgebouw verlieten. Pas om acht uur was ik weer thuis. Een slecht toernooi is afgesloten. De toekomst zal moeten uitwijzen of het ook een leerzaam toernooi was. Vooralsnog denk ik van wel.

Gerelateerde artikelen:

14-03-2011

Verkiezing: uitstel deadline


Beste lezer,

Het is met de nominatieronde voor de verkiezing van het beste artikel van dit weblogje niet zo voorspoedig gelopen als ik had gedacht of gehoopt. Het aantal inzendingen valt tegen. Het doel was dus om zes artikelen te nomineren, maar dat hebben nog maar weinig mensen gedaan. Misschien heb ik de moeilijkheidsgraad van deze selectieprocedure onderschat. Ik verwachtte dat het Wordbestand in combinatie met vage herinneringen wel zouden leiden tot vele brandende lampjes, maar misschien valt het niet mee om daaruit een top 6 samen te stellen. Ik zou zeggen: wees niet te perfectionistisch en laat je gevoel spreken. Bij deze verruim ik de deadline tot komend weekend, namelijk tot 21 maart 0:00. Dan hoop ik een heleboel artikelen te hebben, die ik dan in een poll kan verwerken.

Veel succes! Ik reken op je hulp! ;)

Gerelateerde artikelen:
Verkiezing; 01-03 2011

13-03-2011

BSG neemt horde Unitas


Onlogische uitslagen

De lente is doorgebroken in Nederland en het schaakseizoen loopt naar zijn einde. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen ontving BSG Unitas uit Groningen, ofwel: de koploper tegen de nummer zeven in de competitie. Wie dacht dat dat een makkelijk middagje zou betekenen, kwam bedrogen uit. Vorig seizoen verloor BSG met 3½-6½en ook dit keer was het billenknijpen. Uiteindelijk kwam het 2008-scenario uit, waardoor BSG in de race blijft voor het kampioenschap.

Is het schaaktechnisch een voordeel om thuis te spelen? Waar de BSG'ers de hele ochtend in hun bed konden blijven liggen, hadden de Unitassers er al een heel avontuur op zitten. Vroeg op en dan de hele reis analyseren. Als je zo veel moeite hebt moeten doen om te komen, dan lust je je tegenstanders rauw, stel ik me zo voor. Voor BSG was het een belangrijk duel als altijd: er moest gewonnen worden om Purmerend en de Eenhoorn voor te blijven. Unitas, dat zoals gezegd al eens had gestunt, had weinig te verliezen. Unitas zou er dus vol voor gaan om te proberen hun status als "Angstgegner" waar te maken.

Daarbij werd de uitploeg wel al snel in de wedstrijd geremd: één van hun spelers ontbrak. Na bijna een uur was hij er nog niet, waardoor de Unitassers met een noodgreep kwamen: toeschouwer Wout Knol werd op het laatste moment opgetrommeld om te spelen. FM Henk, die het gratis punt al bijna had geteld, moest daardoor als nog aan de bak. Heel blij was hij er niet mee, hoewel hij wel met een uur extra bedenktijd aan de partij begon.

Over de eerste uren is weinig te zeggen, behalve dat een vrachtwagenparade en de zwakke gezondheid van sommige schakers voor wat geluidsoverlast zorgde. De partijen zitten nog in hun touwtrekstadium. Het ratingoverwicht aan (zowat) elk bord zou ervoor moeten zorgen dat de partijen langzaam in Bussums voordeel zouden moeten omvallen. De eerste tik deelt Ewood uit. Na zijn nederlaag in Nijmegen was hij teruggezet naar bord negen en dat bevalt hem prima: hij speelt met zwart tegen een zwakkere tegenstander. In een Catalaanse opening offert wit een pion, maar ziet deze nooit meer terug. Het witte initiatief wordt gebroken, waarna Ewood afwikkelt naar een gewonnen eindspel. Soms is schaken niet moeilijk.

Ook een puntje haalde Ton binnen. Tegen Jan Baljé speelde hij zijn gebruikelijke opening weer. Er ontstaat een stelling waarin Ton een dame heeft tegen toch wel veel zwart: een toren, loper en twee pionnen of zoiets. De witte dame is actief, maar toch, verder heeft wit alleen een passieve toren. Als ik even later kijk, zie ik de spelers de notatie bijwerken en denk ik te zien dat zwarts vlag is gevallen. Dat was niet zo, maar de klok droeg wel indirect bij aan zwarts ondergang: in tijdnood mist zwart een zetje en moet beslissend materiaal inboeten.

Van Henks partij heb ik verder weinig gezien. Hij zag de partij als een verplicht nummer. Een beetje spottend merkte hij op dat hij 0,3 elopunten had gewonnen. Na mijn nederlaag tegen een Fransoos met bloed aan zijn handen mag ik daar voor straf een paar jaar niet over meelachen. Wie het kleine niet eert, wie het grote niet deert, zullen we maar zeggen. Het leverde BSG bovendien een niet onbelangrijk punt op.

Tegenover de drie puntjes stonden namelijk ook twee nederlagen. Zo raakte Leon Pliester aan bord twee zijn honderdprocentscore kwijt. Tegen de niet altijd even sympathieke Erik-Jan Hummel had hij een partij om gauw te vergeten: nadat hij van zijn gebruikelijke openingsrepertoire was afgeweken, was hij door een foutieve combinatie een kwaliteit kwijtgeraakt, zonder dat er compensatie tegenover stond. Hij leek zich echter te herpakken, maar nadat hij de kwaliteit had teruggewonnen, werd de kracht van de dame-paardcombinatie hem te veel.

Ook Large, onze gelegenheidskopman, kreeg een nederlaag te slikken. Hij leek goede aanvalskansen te hebben tegen Grisja Kodentsov, een hakker pur sang. Naar verluidt had hij in opperste tijdnood mat in drie gemist, waarna hij zelf werd matgezet. Schaken is een hard spelletje. Het was in ieder geval niet de enige onlogische uitslag van de middag.

Robert Ris heeft het niet dit seizoen. Toernooien verlopen slecht en in de competitie verspeelde hij al op een merkwaardige manier twee punten. Zijn witremise tegen Adian Clemens kon er ook nog wel bij. Beter ging het bij onze GM, die eindelijk weer zijn salaris waarmaakte. Volgens de kenners stond hij heel slecht tegen Jasper Geurink, Unitas' sterkste speler, maar blufte hij zich toch naar een overwinning. Kortom: de uitslag was onlogischer dan het papier doet vermoeden, of althans, dat is mij wijsgemaakt.

Ook Frans Borm deelde in de IM-misère. Aan het laatste bord wist hij in het Russisch niet meer dan een optisch voordeeltje te bereiken, kortom: dat werd weer een puntendeling. De stand was nu 5-3 en het lot van BSG lag nu in handen van de spelers op de vierde rij: Lenaard had een lastig toreneindspel tegen Nick Bijlsma, net als ondergetekende tegen Alef Boer. Naast me zag ik Lenaard af en toe enigszins geërgerd naar m'n stelling kijken, alsof hij wilde zeggen: "Ga eens wat beter met je witvoordeel om!". Hoewel remise in beide stellingen geen ongewoon resultaat leek, was Lenaard langzaam in een verloren stelling gekomen. In een toreneindspel is wits vrijpion verder opgerukt. Lenaard moet zijn toren geven tegen de pion en komt dan een tempo tekort om met zijn eigen pion remise te maken. Daar moet dus iets niet helemaal goed zijn gegaan...

Zelf was ik me totaal niet bewust van de stand. Na een suffe opening (ik kreeg precies hetzelfde op het bord als tegen Utrecht 2), speelde mijn tegenstander al snel beter dan wat ik een half jaar geleden tegen me kreeg, waarna ik niet het idee had goed te staan. In het vervolg prutsten we maar een beetje aan. Ik speelde heel voorzichtig en ruilde veel stukken. Een remise zou me niet zo slecht uitkomen, na het desastreuze PK. Mijn tegenstander deed er vrolijk aan mee. Blijkbaar zat hij ook in een fase waarin hij niet overtuigd was van zijn kunnen. 
De stelling leek lange tijd remise, maar ik stond met m'n passieve toren wel slecht. Mijn tegenstander wierp een blik op de borden en besloot door te spelen. Gelijk had -ie, maar zijn winstpogingen brachten hem alleen maar in de problemen: op een gegeven moment dacht ik te gaan winnen. Het was echter niet zo eenvoudig en in een ultieme poging te winnen, offerde ik m'n toren om te promoveren. Zwart had het offer echter kunnen afslaan om zelf te promoveren... Dat eindspel was echter nog remise, in de partij kreeg ik al snel dame tegen toren. Lastig om dat in tijdnood te winnen. Ik moest uitkijken voor patgrappen en röntgenschaakjes, maar dat lukte wonderwel. Na bijna zes uur spelen kreeg ik een hand. Een bizarre partij met een onlogische uitslag.

Zodoende werd het dus 6-4 en speelde Behirder weer een hoofdrol, net zoals drie jaar geleden, toen hij een eindspel met een pion minder won. In ieder geval won BSG een bizarre schaakwedstrijd, waarin het ternauwernood afrekende met het Unitascomplex. Wie durft nog te beweren dat schaken saai is?

Uitslagen

BSG (2329) - Unitas (2168) 6-4
1. La Ootes (2381) - G Kodentsov f (2258) 0-1
2. L Pliester m (2372) - E Hummel (2287) 0-1
3. A Berelowitsch g (2569) - J Geurink (2321) 1-0
4. R Ris m (2413) - A Clemens f (2171) ½-½
5. H van der Poel f (2255) - W Knol (1810) 1-0
6. T van der Heijden (2269) - J Baljé (2225) 1-0
7. Le Ootes (2266) - N Bijlsma (2190) 0-1
8. J de Groote (2137) - A Boer (2130) 1-0
9. E de Groote (2290) - J Algra (2147) 1-0
10. F Borm m (2337) - M Riksten (2137) ½-½

BSG 2
BSG 2 pakte het eerste puntje van het jaar. Erg blij waren de gezichten niet bij het tweede team, dat door de magere resultaten in het huidige kalenderjaar naar de subtop is afgegleden. Tegen concurrent HWP Zaanstad werd met een tussenstand van ½-½begonnen aan de wedstrijd: CM Drost had tegen een 1700 vooruitgespeeld en had in remise moeten berusten. Daar kwamen nog wat remises bij. Coen verloor en voor de rest van de uitslagen verwijs ik naar de witte.

Door mijn lange eindspel waren we pas om zeven uur klaar. De Italiaan waar we normaal altijd zitten, bleek daardoor overvol te zitten, waardoor we maar uitweken naar de zaak ernaast. Hierdoor haalde de vriendelijke Egyptenaar (?) in één keer zijn halve jaaromzet binnen. Wat is het toch fijn om mensen blij te kunnen maken.

Gerelateerde artikelen:
Fouten in Nijmegen; 13-02 2011

01-03-2011

Verkiezing


Beste artikel ooit

Dit weblogje is vandaag vier en een half jaar oud. Dat leek mij een mooi moment om terug te blikken op die vele jaren van weblogplezier. In deze jaren hebben talloze woorden 856 (en met dit artikel erbij 857) artikelen gevormd, met daarin vele (woord)grappen, beledigingen, dissen, spelfouten, feitelijke onjuistheden en wetenschappelijke artikelen. Om het geheugen van de lezer op te frissen, heb ik een bestandje aangemaakt waarin alle artikelen door middel van een simpele muisklik zijn op te halen.


In deze lijst* staan dus alle schrijfsels van Behirder van eind 2006 tot nu, dus wie wil, kan zonder veel moeite de geschiedenis van deze weblog opsnuiven. Nu wil ik slechts teruggaan tot 2007 en 2008. In 2007 kwam ik namelijk voor het eerst om een verkiezing te houden. Destijds ging het om een verkiezing van de beste reactie. De verkiezing van 2008 lijkt meer op de huidige: het was namelijk de bedoeling om het (tot dan) beste artikel uit te kiezen. Ik hoop echter dat er in de tussentijd een beter artikel is verschenen, en om dat uit te vogelen, heb ik deze verkiezing uitgeschreven.

Dit jaar heb ik geprobeerd de zaken professioneler aan te pakken dan drie jaar geleden. Daarom heb ik ook ALLE artikelen in het overzicht staan.** Verder wil ik alvast verklappen dat de kiezer ook wat kan winnen, of het nou alleen de eer is, of dat er een prijsje als een chocoladeletter of zo tegenover moet staan, daar hebben we het later wel over.

"Wat moet ik daarvoor dan doen?"

Zal de bezorgde kiezer vragen. De kiezer hoeft maar twee dingen te doen:

  • Om in aanmerking te komen voor de overwinning, dient de kiezer ZES ARTIKELEN te nomineren. Deze artikelen gaan de punten opleveren. Het is de bedoeling dat je zes artikelen kiest die jij het best vindt, of waarvan jij denkt dat ze door de andere lezers het meest worden gewaardeerd, want daar gaat het uiteindelijk om. Stuur je top 6 naar mij per e-mail. Noteer daarin je naam, mocht ik het e-mailadres niet kennen, en de zes artikelen (graag met datum, want er zijn soms meerdere artikelen met dezelfde naam.) De VOLGORDE van de zes artikelen is van belang: het bovenste artikel is belangrijker voor je score dan de onderste en dat brengt me tot het tweede punt.
  • Wanneer de ranglijsten zijn binnengekomen, publiceert Behirder een alfabetische of chronologische lijst van de genomineerde artikelen. Nu komt het leukste gedeelte: BRENG EEN STEM UIT op het artikel van jouw voorkeur. Om het eerlijk te houden, zal ik naast de anonieme poll ook willen pleiten voor een verkiezing per e-mail als referentie.***

Totaalscore
Het artikel met de meeste stemmen zal worden uitgeroepen tot de winnaar. Wanneer het aantal stemmen gelijk is, wordt de volgorde op dezelfde manier bepaald als de volgorde per stemmer. Dat gaat als volgt: wanneer er wordt gestemd op een artikel dat JIJ hebt genomineerd, levert dat punten op. Zo levert iedere stem op jouw eerste artikel je 10 punten op. De puntenverdeling is als volgt:

Eerste artikel - 10 punten
Tweede artikel - 6 punten
Derde artikel - 4 punten
Vierde artikel - 3 punten
Vijfde artikel - 2 punten
Zesde artikel - 1 punt

Wanneer er bijvoorbeeld twee keer wordt gestemd op jouw vijfde keus en één keer op je eerste keus, dan levert je dat 2 x 2 + 1 x 10 = 14 punten op. Voor het artikel werkt het precies zo: Een artikel dat één stem krijgt en door drie mensen als eerste artikel was aangemerkt, krijgt 3 x 10 = 30 punten. Aangezien je nominatievolgorde van belang is, is het slim om deze voor de andere deelnemers geheim te houden. 

Tot slot wil ik de deadlines afspreken. Het nomineren van de artikelen lijkt me het meeste werk, dus daar hebben jullie tot na de wedstrijd BSG - Unitas de tijd voor. Ik wil de nominaties voor zondag de 13e om 2:00 hebben. Ik maak de eindstand van de poll op om maandag de 21e om 0:00 en dat is tevens het moment dat de e-mailverkiezing sluit.

Ik zou zeggen: doe je best en denk er goed over na welke artikelen jij in je selectie opneemt! Over drie weken hoop ik dan één of twee winnaars aan te kunnen wijzen. Dan heb ik hopelijk een antwoord op de vraag wat mijn beste artikelen nou zijn.

* Omdat het bestand veel links bevat, denkt je antivirusprogramma misschien dat het een gevaarlijk bestand is, maar ik heb er zelf in ieder geval geen agressieve codes in gezet. :P
** Bij de verkiezing van 2007 had ik overigens een lijst gemaakt met daarin de 855 (!) reacties.
*** Het lijkt me een goed idee om bij de verkiezing per e-mail af te spreken dat mensen niet op hun eigen voorkeur stemmen.

Gerelateerde artikelen:
Gelukkig nieuwjaar!; 01-03 2008