21-11-2010

BSG met veel moeite voorbij Philidor


BSG-beertjes ernstig uit vorm

Wat kon BSG 1 dit seizoen nog gebeuren? De ploeg was vorig jaar al een sterke ploeg in de eerste klasse, met de komst van Robert Ris zou het kampioenschap een uitgemaakte zaak moeten zijn. En dan was de persoonlijke ontwikkelingen van de ex-jeugdspelers nog niet eens meegerekend. De meesterklasse halen in het jubileumjaar leek zeer reëel. Hoe mooi het er ook uitzag, de vorm van het seizoen 2007-2008 heeft BSG 1 ook dit jaar niet te pakken. Dat de thuiswedstrijd tegen Philidor werd gewonnen, kwam voor het grootste gedeelte door de ervaren krachten.

De resultaten van BSG tegen Philidor waren de afgelopen jaren ronduit goed te noemen. Tweemaal werd er in Friesland met 6½-3½ gewonnen. Ditmaal werd de wedstrijd in Bussum georganiseerd en kon teamleider Edwin Baart niet aanwezig zijn. Meteen ging het een stuk moeizamer.

Wedstrijd
De dag begon nog wel goed met overwinningen van Ton en FM Henk. Ton speelde weer eens een wilde partij, ditmaal tegen Gert Jan Rauw. Op een gegeven moment hingen er vooral veel stukken bij zwart. Ton wist voordeel te behalen door zijn dame te ruilen voor een toren en twee stukken. In het resterende eindspel wist hij het materiaalvoordeel in winst om te zetten.
Ook FM Henk won een fraai potje. Hij speelde tegen "vaste klant" Addy Lont, die bleef zitten met een kluit kreupele stukken en slechts kon wachten op de genadeklap.

Een nuttig punt pakte onze versterking Robert Ris aan bord twee tegen Eddie Scholl. De zwartspeler had de hele partij goed verdedigd en de remise lag binnen handbereik, maar in een pionneneindspel ging hij toch lelijk de mist in.

Dat waren dus drie punten, maar helaas was dat lange tijd ook het enige goede nieuws. De familie Berelowitsch was goed voor één punt. Der Aleksandar speelt een correcte remise tegen Migchiel de Jong en Tatjana doet hetzelfde tegen Erik Sparenberg. Daarmee viel nog wel te leven. Het ging pas goed mis bij de jonkies, die welgeteld een half puntje scoorden.

Zo zei Lenaard met gevoel voor overdrijving dat hij in de laatste zet voor de tijdcontrole "van +9 naar -9" was gegaan. Hij wijtte zijn miskleun aan extreme tijdnood, waarin hij de verkeerde zet koos, om vervolgens toe te geven dat het zijn eigen fout was om zo lang na te denken. Daarmee kreeg de inhoudsloze partij tegen Jelmer Veltman een enigszins merkwaardig einde.
Ook broertje Large kreeg een nul te slikken. Blijkbaar gaat de externe competitie niet zo goed samen met het Culturele Dorp-toernooi. Tegen Tjapko Struik zag hij zich gedwongen een stuk te offeren voor een pion, zonder dat er echt wat compensatie tegenover stond. Na wat gespartel was ook deze grote vis op het droge getrokken.
Ewood had een minder heldere dag. Tegen Jan Hania was er lange tijd niks aan de hand en won hij zelfs een pion. Vervolgens geeft Ewood een stuk weg en tot overmaat van ramp maakt hij even later zijn eigen vesting onklaar. Dat waren dus drie nullen, de stand is weer in evenwicht: 4-4.

De winst moet komen uit twee eindspelen. Aan bord tien moet Behirder een toreneindspel met een pion minder remise houden, terwijl Leon Pliester een eindspel met een kleine kwaliteit meer tot winst moet voeren. Behirder was tegen Amir Nicolai in een minder eindspel gekomen. In het ontstane toreneindspel met 5 tegen 4 pionnen op één vleugel (voor zover dat mogelijk is) kon zwart lang op winst spelen. Er werden wat pionnen geruild, gevolgd door lang gemanoeuvreer en pas op zet honderd werd er remise overeengekomen dankzij de 50-zettenregel.
Leon Pliester haalt vervolgens de volle buit binnen voor BSG. Hoewel hij lange tijd niet heel fraai had gestaan tegen Bas van der Lijn, kreeg hij de kans materiaal te winnen. Daarna won hij het eindspel na wat omwegen.

Zo won BSG 1 van Philidor, ondanks de BSG-beertjes. Dat BSG 2 uiteindelijk met 6½-1½ won van de Waagtoren 2, zorgde voor een succesvolle middag in het Denksportcentrum. BSG 2 staat dan ook aan kop in klasse 3D. Inmiddels nemen de BSG 2-spelers vaker de woorden "kampioen" en "promoveren" in de mond dan de BSG 1-spelers. BSG 1 speelde weer eens niet best, maar misschien volstaan louter 5½-4½-overwinningen voor de titel. Over drie weken wacht in Enschede de volgende test: Dr. Max Euwe uit. Dan zullen we het uitvoordeel en de goede vorm van de BSG-beertjes meer dan nodig hebben.

Uislagen

BSG (2298) - Philidor 1847 (2205) 5½-4½
1. A Berelowitsch g (2575) - M de Jong m (2391) ½-½ 
2. R Ris m (2418) - E Scholl (2255) 1-0 
3. La Ootes (2383) - T Struik (2249) 0-1 
4. H van der Poel f (2244) - A Lont f (2285) 1-0 
5. L Pliester m (2358) - B van der Lijn (2236) 1-0 
6. E de Groote (2291) - J Hania (2161) 0-1 
7. Le Ootes (2187) - J Veltman (2195) 0-1 
8. T van der Heijden (2259) - GJ Rauw (2042) 1-0 
9. T Rozenfeld (2137) - E Sparenberg (2139) ½-½ 
10. J de Groote (2132) - A Nicolai (2099) ½-½

Gerelateerde artikelen:
Afgang in Amsterdam; 10-10 2010

17 opmerkingen: