08-07-2008

Zomerschaak ronde 4

Loensreptiel oppermachtig, Ewood diep triest

Gisteren werd het clubkampioenschap bij BSG beslist. In een onderling duel mochten Coen van der Heijden en Leon Pliester uitmaken wie kampioen zou worden. Leon stond een half puntje voor, maar met zwart zou hij het best wel eens moeilijk kunnen krijgen, aangezien de meeste duels tussen de beide heren in "1-0" waren geëindigd. Onderin speelden FM Henk en Ewood voor een troostplaats.

Indeling:
C van der Heijden [1½] - L Pliester [2]
H van der Poel [½] - E de Groote [0]


Bijprogramma
Het bijprogramma bestond uit de saaie zomercompetitie en het snelschaken. Het lijkt er trouwens op dat er een Hilversumse invasie is; ditmaal waren er twee HSG'ers. Naast Van Houten was Gabriel van de Schootbrugge gekomen. Het knusse Denksprotcentrum moet een verademing zijn geweest voor ze. ;)

Nadat Le een paar foto's probeerde te maken van de mogelijke clubkampioenen, (wat Coen irriteerde) was het tijd om te gaan snelschaken. Na drie-en-een-half uur was dit de eindstand:


1-2 Le Ootes/Behirder
3 B Kieboom 8½
4 T Slisser 8
5 De Witte 7
6 R Disselhoff 6½
7 E van de Velden 4½
8 M Pieterse 4
9 E Baart 3½

10 D van Houten 2
11-12 G van de Schootbrugge/
R Langbroek 1½

Uiteindelijk liet ik drie halfjes liggen en dan ook nog tegen degenen waarvan je het niet verwacht. De gelukkigen waren Le Ootes, die parij eindigde in eeuwig schaak/zettenherhaling. Ook tegen Bert Kieboom kwam ik niet verder dan remise. Het was de eerste partij van de avond en mogelijk miste ik wat scherpte. In plaats van schijnoffer te spelen, draaide ik de zetten om en weg was de kans. Daarna stond ik best brak, al zag ik te laat dat ik een hele kansrijke aanval over de h-lijn kon opzetten. Achteraf mocht ik niet mopperen over het halve verliespunt.
Tegen de witte kwam ik wel heel goed weg. Ik speelde net zoals Coen... :| Ik bereikte nog een eindspel, waarin ik zelfs een pion won. Ik zat echter blind op de winst te spelen en overzag dat zwarts a-pion wel erg hard ging. Ik probeerde nog met m'n paard de pion af te stoppen en het kostte de witte net genoeg tijd om beide vlaggen te laten vallen. De volgende keer zal ik weer normaal spelen.

Tegen de drie halfjes stonden gelukkig ook acht overwinningen. Tegen Eddy of Squares ging het wel gemakkelijk. Ik koos een actieve bestrijding voor het Koningsgambiet: 1.e4 e5 2.f4 d5!? 3.exd5 e4 4.Pc3?! Pf6 5.d3 Lb4 6.Ld2 e3!? Deze variant is het bestuderen waard. Na 7.Lxe3 is 0-0 waarschijnlijk de beste zet. Wit heeft het dan lastig. Hier kwam ik achter in een analyse met Ewood, want zelf zou ik ongetwijfeld 7...Pxd5 hebben gespeeld. Gelukkig voor mij was hij zo vriendelijk om 7.De2? te doen. Drie stukken op de e-lijn, dat kan niet goed gaan. Na 7...0-0 stond ik al gewonnen.

Behalve deze zege was de zege op Richard L in de slotronde ook niet zo lastig: 1.e4 b6 2.d4 Lb7 3.Pc3 Pf6 4.Ld3 d5 5.e5 Pfd7 6.e6 fxe6 7.Dh5+ g6 8.Lxg6+ en opgegeven.

Andere zeges kwamen moeilijker tot stand. Tegen Van de Schootbrugge stond ik slecht en gaf ik nog een pion weg. Gelukkig voor mij wist ik de stelling nog te houden. Ik stond op het punt een pion te winnen toen hij in tijdnood een stuk weggaf.

Tegen EB had ik zelf juist tijdnood. Ik zette een koningsaanval op en hoewel ik verder was, vertrouwde ik het niet helemaal. Uiteindelijk liep het nog goed af tegen de man die Le op remise wist te houden.

Tegen Disselhof offerde ik abuisievelijk een stuk. Ik kreeg wel compensatie, (het bleek ook theorie te zijn) maar ik dacht heel snel in de opening te kunnen winnen. :P Daarna speelde ik met de moed der wanhoop en op een gegeven moment kwam de stelling open en won ik. Het was een heel ander soort partij als die
partij van vorig jaar.

Soepeler ging de zege op Fliffer. Het was alweer de tweede keer dat ik hem versloeg in deze competitie. Wat een hekel krijgt die man nog aan mij... :P Ik deed het waarschijnlijk niet helemaal goed in de opening, maar ik kreeg wel mooie velden voor mijn stukken. Met het aardige ...c5-c4 kreeg ik mijn loper op b4 beslissend in het spel. De partij eindigde met ...Tf1#.

Tegen Mark Pieterse kreeg ik het ook weer eens een keer voor elkaar om te winnen. Ik deed weer op 1.b4 e5. Ondanks een gebrek aan centrumpionnen wist ik zijn pionnen op de kleur van zijn loper te zetten, waarna mijn paard op e4 een koningsaanval ondersteunde die zelfs zonder dames beslissend was.

Tot slot nog de bespreking van de partij tegen die andere HSG'er. Ik won na 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 (mijn suggestie van vorige week :P) 4.Lxc6 dxc6 5.0-0 Ld6 6.d4 exd4 7.Dxd4 (hier twijfelde ik even. Was dit nou de zet? ;p) 7...Le6? 8.Dxg7 een stuk. Zwart moet namelijk 8...Df6 doen en dan komt 9.Dxf6 Pxf6 10.e5.

Zo gaat dat met snelschaken. Le had net als ik drie remises moeten toestaan en eindigde gelijk met mij op de eerste plaats. Bert Kieboom, meestal goed voor een plaats in de onderste regionen, verraste met een derde plaats. Als enige wist de veteraan beide koplopers op remise te houden. Fliffer eindigde als vierde. Hij verloor van iedereen onder de 26, al leek hij erg goed te staan tegen de witte. Deze drie nederlagen wierpen hem echter ver terug. De witte werd vijfde.

Clubkampioen
Terwijl Henk en Ewood al gauw remise hebben gespeeld (er stond toch niks meer op het spel), vechten Coen en Leon nog door. Terwijl Ewood, de nummer laatst van de play-offs, iedereen (mij dus) op schaaktechnisch gebied de les zat te lezen, begon Coen steeds meer te zweten. Uitgerekend in deze kampioenschapswedstrijd verloor hij met wit van Leon, iets wat hem anders nooit overkwam. Toch leek de partij nergens spannend te gaan worden. Leon had alles onder controle met een pion meer.
Met deze zege zette het Loensreptiel een kroon op zijn werk. Nadat hij eerste werd in de gewone competitie, won hij de play-offs met 3 uit 3, met anderhalf punt voorsprong op Coen. Voor FM Henk verliepen de play-offs teleurstellend met twee witremises en een zwartnederlaag. Ewoods score van ½ uit 3 was natuurlijk diep triest.

Uitslagen:
C van der Heijden [1½] - L Pliester [2] 0-1
H van der Poel [¼] - E de Groote [0] ½-½

Stand:
1. L Pliester 3
2. C van der Heijden 1½

3. H van der Poel 1
4. E de Groote ½

Dat was het voor dit jaar. Ik ben benieuwd wie volgend jaar clubkampioen wordt...

Gerelateerde artikelen:

Zomerschaak ronde 3; 01-07 2008
Zomerschaak ronde 2; 24-06 2008
Wist je dat...; 17-06 2008

3 opmerkingen: