15-09-2007

Externe competitie ronde 1

Knap gelijkspel van het tweede
 
Op een prachtige nazomerdag werd de eerste ronde van de KNSB-competitie verspeeld. "Veel te vroeg",  volgens velen. In de afgelopen jaren begon de competitie pas rond de seizoensovergang. Net als in de afgelopen jaren begon BSG met een uitwedstrijd. BSG 1 moest helemaal naar Groningen, BSG 2 speelde in Rotterdam tegen RSR Ivoren Toren 2. Drie jaar geleden speelde BSG 1 al tegen hun eerste team, de wedstrijd eindigde in 5-5.
 
Invallers
Het probleem voor voor veel tweede teams is dat ze veel invallers nodig hebben. Het eerste had twee invallers nodig uit het tweede. Rik Weidema en Eddy van de Velden vielen in voor het viswijf en Theo Slisser. Gelukkig bleek dat de Raar Schakende Rotterdammers ook niet in hun sterkste opstelling kon spelen. Desondanks hadden ze nog steeds de betere papieren.
 
Zwartborden
 
Voorspoedig begin
Om één uur beginnen twee wedstrijden: RSR Ivoren Toren - Voerendaal en RSR Ivoren Toren 2 - BSG 2. De bezoekers beginnen beduidend beter: Voerendaal komt al snel op een 1-5-voorsprong en ook het tweede deelt al meteen de eerste klap toe. Nadat Bert Kieboom netjes remise had gespeeld tegen Philip Westerduin, een trouwe deelnemer aan het
Pinkstertoernooi, won Tom de Ruiter aan bord twee van Aernout Markus. In een Franse partij moest hij eerst verdedigen, maar toen er niks beslissends in zat voor wit, keerde de aanval als een boemerang terug. ½-1½ was de stand dus.
 
Kentering
Helaas kwamen hier al snel twee nullen tegenover te staan. Rik Weidema liep mat en even later ging het bij de witte een beetje mis in tijdnood. Beide spelers hadden amper tijd (de Ivoren Toren had bovendien geen digitale klokken voor het tweede team) en raffelden wat zetten af. Wit had een vrijpion die nauwkeurig verdedigd moest worden. Dat gebeurde niet en na de veertigste zet kon wit op zijn gemak de scherven bij elkaar vegen.
 
Witborden
 
Ups en downs
Op dat moment waren er nog vier borden bezig, toevallig alle oneven borden. Ondergetekende boekte een aardige remise tegen Kachun Lui, bekend van SGS PJK in 2003, waar hij de favoriet was, maar na de barrage naast een plaats op het NK jeugd greep. Het was een partij met ups en downs, waarin eerst wit goed stond, daarna zwart en vervolgens na een afwikkeling, waarin zwart een toren en een stuk had voor een dame, remise door herhaling van zetten.

Ook de partij van Bert Balke tegen Paul Batenburg was er een met ups en downs. Het was een klassiek geval van een stelling waarin wit op de damevleugel ruimte pakt en zwart op de koningsvleugel aanvalt. Wits progressie op de damevleugel was wat sneller, maar toen zwart eenmaal tot daden kwam, stond hij zelfs gewonnen. Eén mindere zet deed de partij volledig kantelen, maar in tijdnood liet Bert zich trucen, waarna het remise werd.
 
Knap
De remise van Eddy van de Velden was een knappe. Tegenstander Wil Sparreboom, die twee en een half jaar geleden in dienst van Spijkenisse tegen Leon Pliester werd opgeofferd, had druk op de witte stelling. Eddy verdedigde prima en had zelfs een pion meer. De omstanders probeerden nog voordeel aan te tonen voor hem, maar zwarts actieve stukken waren wel een pion waard.
 
Spanning
De laatste partij die bezig was, was tussen Chris Kooijman en Tim Benning. Kooijman stond twee pionnen voor in een toreneindspel en wist de technische klus te klaren. Iets wat een speler van Voerendaal overigens niet lukte. In een dame-eindspel met een pion meer liet hij zich pardoes matzetten. Dat deed Chris niet en hij scoorde na anderhalf jaar weer eens een overwinning. Een hele belangrijke, want zodoende hield het tweede een matchpunt over aan de wedstrijd. Vorig seizoen hadden we na zes (!) ronden nog steeds maar één MP en wist het wonderbaarlijk genoeg degradatie te ontlopen. Je kunt daarom maar beter goed beginnen.
Tijdens de terugreis met de spelers van BSG 3 had ik een voldaan gevoel.
 
Resultaten

RSR Ivoren Toren 2 - BSG 2 4-4
1. K Lui [2069] - J de Groote [1966] ½-½
2. A Markus [1999] - T de Ruiter [2070] 0-1
3. T Benning [1940] - C Kooijman [1943] 0-1
4. P Westerduin [2020] - B Kieboom [1968] ½-½
5. P Batenburg [2038] - B Balke [1843] ½-½
6. S Hubregtse [1874] - R Weidema [1800] 1-0
7. W Sparreboom [2015] - E van de Velden [1776] ½-½
8. H Keetbaas [1880] - J Witkamp [1776] 1-0
 
Overigens won BSG 1 met maar liefst 3-7 van Groningen 2. De IM's wonnen, de FM won, Grotovsky won door de telefoontruc en het viswijf schijnt ook gewonnen te hebben. Peter verloor en de rest werd opgevuld met remises. Niet verkeerd, dus.

8 opmerkingen: