10-06-2011

Het K-woord


Internetteam BSG blijft winnen

"De kampioenswedstrijd" werd het genoemd, de wedstrijd van BSG tegen Charlois Europoort in de Internetclubcompetitie. In de finalepoule rekende BSG af met ZSC-Saende, maar de Rotterdammers presteerden exact hetzelfde, zodat beide teams aan kop stonden. Het onderlinge duel zou dus belangrijk worden voor het kampioenschap. BSG kende een zeer voorspoedige avond en won, net als vorig jaar, met 11-5.

Hoe anders was de situatie destijds. BSG, zelfs met VR nog in de gelederen, had de hoop op de titel eigenlijk al opgegeven en werkte het duel plichtmatig af. Uiteindelijk pakte BSG nog de titel en als regerend kampioen wilde het de titel graag prolongeren. De tegenstander bestond echter uit een heel leger jonge schaakgoden, die doorgaans erg handig willen zijn met weinig bedenktijd. Konden de twintigers van BSG de jongere generatie nog voorblijven?

Opstelling
Bij BSG was Ptr verhinderd vanwege een probleem met zijn schootcomputer. Voor hem viel Lenaard in. Behirder speelde ook weer mee: na enkele avonden met slecht internet deed het internet het nu gewoon weer normaal. Europoort speelde niet in z'n sterkste opstelling: "kopman" Michel de Wit deed niet mee. Hoewel de BSG'ers in real life wat meer "scorend vermogen" hadden, was het qua internetratings (inmiddels) andersom:

Charlois Europoort
Roger Meng - Rogerztm19 (2751)
Julian van Overdam - Left Hook (2366)
Lendert van den Ouden - Len the Man (2108)
Gijsbert Kamerman - Kukeleku (1774)

BSG
Lars Ootes - Q pro Q (2306)
Ewoud de Groote - Cadavre (2208)
Lennart Ootes - Politeia (2175)
Jesper de Groote - Apenhoofd (2173)

Ook dat nog
Aan BSG de taak te laten zien dat hun internetschaakvaardigheden nog niet waren verdwenen! Toch duurde het nog even voordat de wedstrijd begon. Er moest namelijk een indeling komen. De spelers van Charlois werden ongeduldig: "Op wie wachten we?", kwam er binnen over de chat. "Teamleider" Lenaard wees ze er toen fijntjes op dat zij officieel "thuis" speelden en legde ze uit welke verplichtingen daarbij horen. Gelukkig begreep de "thuisploeg" de boodschap. "Ook dat nog" (H. van Calmthout) werd aangewezen als wedstrijdleider. Het duurde nog even voordat de spelers in de juiste teams waren ingedeeld, maar toen was het eindelijk tijd voor de partijen. Een spannend moment, vond ook Ewood. Ik probeerde hem maar tot rust te brengen, zodat hij in een relaxte toestand zijn partijtjes kon spelen. Vaak komt het resultaat vanzelf.

Ronde 1: Een goed begin is het halve werk
De eerste ronde verliep voorspoedig. Hoewel de BSG'ers met zwart speelden, belette het ze niet drie waardevolle punten te pakken. Ewood pakte meteen een mooi puntje tegen Left Hook:


Left Hook-Cadavre. Stelling na 34.Kg3. Met het onderbrekingsmotief 34...c3! cashte Ewood een stuk, wat voldoende was voor het punt.

Large won vrij eenvoudig, maar het punt van Behirder was niet om aan te gluren. Iedere zet rukten Kukeleku's pionnen verder op en ze konden pas ver in het zwarte kamp worden tegengehouden. De zwarte stukken op de onderste rij konden de beslissende klap slechts afwachten. Maar die bleef uit. Wit won een stuk, maar verloor meteen een toren. Tot overmaat van ramp was van het witte positionele voordeel niets meer over. Zo doe je dat dus met snelschaak: prutsen en wachten totdat je tegenstander zijn hand overspeelt. Lenaard verloor uiteindelijk wel, maar hij speelde dan ook tegen het elokanon Roger Meng. Geen schande dus.

Uitslagen
Len the Man - Q pro Q 0-1
Left Hook - Cadavre 0-1
Rogerztm19 - Politeia 1-0
Kukeleku - Apenhoofd 0-1

Ronde 2: Paarden brengen Charlois in de problemen
De tweede ronde eindigde in een droomresultaat voor BSG: er werden vier punten gepakt. Dat dat niet zonder geluk ging, bewees Lenaard wel:


Politeia-Left Hook. Lenaard had een kwaliteit verloren, maar hij heeft inmiddels wel gevaarlijke compensatie gekregen. Voor beide partijen is het lastig iets zinnigs te doen. Zwart besloot echter de helpende hand toe te steken met 29...Pe5?? Dat werd krachtig beantwoord met 30.Dxh7+ Kf8 31.Dh8#. "Ook dat nog", zal de zwartspeler wel hebben gedacht.

Behirder zag voor de verandering een winnende combinatie. Sterker nog: zijn hele spel was gebaseerd op de volgende truc:


Apenhoofd-Len the Man. Zwart heeft zojuist 15...Pd5 gespeeld, met de overduidelijke bedoeling de loper op c3 aan de tand te voelen. Maar daar had ik op geanticipeerd. In deze stelling viel mijn oog op het "standaardoffer" 16.Pxe6. Het valt de dame aan, dus weigeren kan eigenlijk niet, maar 16...fxe6 was niet bepaald beter: na 17.Dg6+ Kf8 18.Lxg7+! Kg8 19.Lxh6# had ik een fraai matje gecomponeerd, al zeg ik het zelf.

De klapper van de avond was echter de overwinning van Large op Roger Meng. Goed, in real life is Large wel sterker, maar met snelschaken komen er doorgaans andere krachten kijken. De winnende zet was, hoe kan het ook anders, Pd5:


Q pro Q-Rogerztm19. Wit had zojuist op b5 een pionnetje geslagen en zwart had teruggenomen. De paardzetten springen natuurlijk al snel in het oog, maar 22.Pd5 was nog echt goed ook. De pointe was eigenlijk dat het "mooie" 22...exd5 23.Txc7 Txc7 na 24.Lb6 nog een extra kwaliteit verliest. Op 22...Dxc1 volgt 23.Pe7+ Kf8 24.Lxc1 Kxe7 25.La3+, wat erg vervelend is voor zwart. Goed gezien dus van Large. Liever offerde zwart daarom maar een kwaliteit met 22...Db7, waarna Large zich nog een weg naar de winst moest zien te ploeteren, maar daar wel in slaagde.

Ewood won ook, maar aangezien ik hem al in de eerste ronde met een diagrammetje heb vereerd, zal ik het hierbij laten.

Resultaten
Q pro Q - Rogerztm19 1-0
Cadavre - Kukeleku 1-0
Politeia - Left Hook 1-0
Apenhoofd - Len the Man 1-0

Ronde 3: Eindspelen
De winst was al bijna binnen, in het tweede deel van de match zou het vooral belangrijk worden om ook met zo veel mogelijk punten te scoren, aangezien de eindstand op bordpunten wordt bepaald. Met een beetje mazzel wist BSG ook deze ronde nipt te winnen. Ewood kwam goed weg: hij had een kleine kwaliteit minder, maar op het eind gaf zijn tegenstander (Len the Man) alles weg. Large slaagde er daarentegen niet in een beter eindspel te winnen tegen Left Hook. In een paardeindspel had hij een pluspion, maar wist wit ten koste van zijn paard alle pionnen in te rekenen. Ook Behirder had het idee aardig mee te doen tegen Roger Meng. Na de opening stond hij oké, maar kwam hij door een truc positioneel slecht te staan. Desondanks zou het loper-tegen-paardeindspel uiteindelijk nog te houden zijn geweest, maar met weinig tijd vergreep het Apenhoofd zich lelijk aan de pion op f2. Jammer, maar ook wel afgedwongen door wit. Lenaard koos dezelfde aanpak als Behirder tegen Kukeleku. Hij wist de witte pionnenwals wel tijdig te breken, waarna hij gedecideerd het punt drukte.

Resultaten
Len the Man - Cadavre 0-1
Left Hook - Q pro Q ½-½
Rogerztm19 - Apenhoofd 1-0
Kukeleku - Politeia 0-1

Ronde 4: Plagiaat
In de laatste ronde herhaalde Lenaard zijn kunststukje van de vorige ronde: hij probeerde Behirders offercombinatie tegen de Caro-Kann te reproduceren. Zelfs het 13.Pf1 was identiek, maar op zet 14 kwam Le met de verbetering: 14.g4. Ditmaal offerde het paard zich op g6 en sloeg de dame een pion op e6. Het verschil: zwart ging niet mat. In plaats daarvan had wit gewoon een stuk minder. Uiteindelijk kwam Le nog tot een eindspel met een paard en drie pionnen tegen een toren en twee pionnen, maar verloor hij desondanks wel.
De partij van het Apenhoofd eindigde op een vergelijkbare manier: in een vrij saaie Siciliaanse stelling wikkelde zwart af naar een stelling met een toren tegen twee lichte stukken. Normaal is dat niet genoeg, maar in eindspelen kan het maar zo de sleutel tot succes zijn. Zwart won er in ieder geval twee pionnen bij, maar als Behirder niet zijn h-pion, maar zijn a-pion had behouden, had het nog een leuke partij kunnen worden. Nu liep zwarts a-pion hard naar de overkant en kwam er een eindspel met een paard en twee pionnen tegen een toren en twee pionnen op het bord. Ook hier was zwarts techniek toereikend voor het punt.

Large won ook en kwam op 3½ uit 4. Ewood stond op het punt te gaan winnen, maar greep toen mis:


Cadavre-Rogerztm19. Ewood had zijn damevleugelpionnen ver opgespeeld en na het veroveren van de zwarte b-pion liepen de pionnen hard door. Zwarts dame was eindelijk uit de omsingeling op de damevleugel gekomen met 41...Df6, maar er dreigt niets! Na 42.a7 kan zwart zijn hand wel uitreiken (nou ja, figuurlijk dan), maar in plaats daarvan greep Ewood lelijk mis met 42.Df3? Na 42...Td2+ 43.Kxd2 Dxf3 44.Tc8+ Kh7 45.b7 stond wits b-pion op promoveren, maar kon zwart nog vrij eenvoudig eeuwig schaak houden. 

Resultaten
Q pro Q - Kukeleku 1-0
Cadavre - Rogerztm19 ½-½
Politeia - Len the Man 0-1
Apenhoofd - Left Hook 0-1 

Zodoende werd de eindstand bepaald op 5-11. Bij BSG scoorden Large en Ewood 3½ punt, iets waar Ewood van tevoren niet van had durven dromen. Lenaard en Behirder scoorden slechts twee punten en worden op een strafkamp verwacht. Bij Charlois scoorde Roger Meng de helft van het teamtotaal: 2½ punt. Left Hook scoorde er 1½ en Len the Man één. Kukeleku bleef puntloos.

Binnenkort zal BSG tegen De Eenhoorn spelen. Dat zal pas echt een kampioenswedstrijd worden.

Gerelateerde artikelen:

17 opmerkingen: