27-06-2011

Er zijn van die dagen...


Er zijn van die dagen dat je je het even niet meer zit zitten. Vandaag is zo'n dag. Het mag dan wel zo goed als vakantie zijn, dat betekent nog niet dat het ook rustig is. Het afgelopen weekend was al vrij intensief (in de zin van: laat thuiskomen) en vandaag was met hoge temperaturen, gepruts met het openbaar vervoer en een eindpresentatie niet veel beter. Morgen mag ik weer lekker koken en me uitleven op de ICC, hoewel ik daar momenteel echt geen zin meer in heb. 

Laat ik bij het begin beginnen. Zaterdag was er een schaakactiviteit op het Max Euweplein. Genna Sosonko en Hans Remise gaven een kloksimultaan en MadU Tan werkte wat vluggertjes af tegen wie zin had. Verder zouden vier jubilerende clubs namens acht spelers de strijd met elkaar aangaan. Uiteindelijk kwam de bekerwinnaar HMC niet opdagen, waardoor BSG het tegen Wageningen en Caïssa mocht uitvechten. In de miezerregen werden we geacht vier 20-minutenpartijtjes met elkaar uit te vechten. In de praktijk kwam het neer op een dubbelrondige ontmoeting tegen twee tegenstanders. 

In de eerste partij speelde ik tegen Rik Salomons van Caïssa. Ik zat de hele partij goed ingesnoerd in Ewoods rode regenjas (!), zonder het ook maar op enig moment een beetje behaaglijk warm te krijgen. Door mijn koudbloedigheid kon ik ook amper nadenken en kwam ik vanuit een Moderne Verdediging (!) al heel snel belabberd te staan. Gelukkig verklooide mijn tegenstander zijn voordeel toen in één zet, waarna ik een pion meer had, maar uiteindelijk net remise kon maken. Het team verloor volgens mij wel.

Na de partij konden we weer een poosje wachten. Wageningen en Caïssa speelden nu, waardoor de BSG'ers een rondleiding kregen door het Max Euwecentrum. Gek genoeg waren veel clubgenoten niet aanwezig. Een oude man gaf de vier spelers die er wel waren (de witte, FM Henk en Chris Kooijman en ondergetekende) een wel erg snelle rondleiding, nadat -ie eerder al tien keer had gezegd dat je je jas aan de kapstok kon ophangen. Het is nu misschien een beetje lastig voor te stellen, maar toen was ik dus tot in elke vezel bevroren. Ik hield m'n jas lekker aan. Na de minirondleiding was er een film over Max Euwe. We kregen nog koffie/thee en gebak. De film was om te janken zo slecht (wat oude beelden met dom gebrabbel van de ex-wereldkampioen en in het bijzonder de journalisten erbij), maar desondanks had ik hem wel helemaal gezien. De witte niet, hij liep gauw weg. Ik bleef maar zitten luisteren, alsof het een verplichte les op school was. Je moet toch wat doen, hoewel ik ook steeds kromme tenen kreeg van een dom rijmpje (waarin ze "zwart" op "hard" lieten rijmen en waarbij een ouwe opa steeds te pas en te onpas "ja, ja" zei, alsof er iets heel ongeloofwaardigs werd verteld), dat steeds in een slaapverwekkend tempo tussen de bedrijven door kwam. Het enige positieve was dat de film korter dan het aangekondigde halve uur duurde.

Gelukkig was ik opgewarmd en wist ik Bert Torn, mijn tegenstander van Wageningen, in een positionele partij te overspelen. Desondanks verloor BSG die wedstrijd dik, wat de BSG'ers vooral door het elo-overschot wilden verklaren: het team van Wageningen had een gemiddelde rating van 2080, 30 punten meer dan wat eigenlijk mocht. Ik mocht meteen weer aan de bak en ditmaal verloor ik van Rik S. In een Nimzo wist hij feilloos mijn zwakke plek bloot te leggen: een gebrek aan openingskennis. De uiteindelijke winnaar bleef bescheiden, hij beweerde (ook) niks van de opening af te weten. Die had ik niet aan zien komen. Net zoals zijn 8.Pb5, waarmee hij een lelijke dubbelpion afdwong. Ik ging in stijl verder, liet me nog een geïsoleerde dubbelpion bezorgen, waarna ik het (in tijdnood, zoals gewoonlijk) niet meer kon houden. BSG redde het desondanks wel, voor wie het nog boeit.

Na de partij gingen we wat drinken in het Comedy-Cafe. We hadden twee consumptiebonnen gekregen voor een drankje en ik benutte er een om een kopje thee te krijgen. De BSG'ers zaten aan het tafeltje aan de trap. De witte zat zelfs zo'n beetje op de trap: één verkeerde beweging en hij lag beneden. Daarna gingen we weer schaken. Opnieuw kreeg ik een soort Moderne Verdediging tegen me en opnieuw speelde ik het niet best. Gelukkig wist ik na veel gerommel door een tactisch grapje materiaal te winnen, waardoor ik de tweekamp met 2-0 won. BSG verloor weer dik, blijkbaar waren mijn resultaten niet representatief voor de match.

Na afloop werden de prijzen verdeeld: iedereen kreeg een tasje met een kaarsje, een CD om de stappenmethode mee te oefenen, een pak ansichtkaarten en een veel te klein T-shirt. Daar doe je het allemaal voor! Het mooiste moest nog komen, want we gingen nog uit eten. We gingen op zoek naar een restaurant dat door Fliffer was aangeraden. De sluwe vos was zelf niet mee om de weg te wijzen, maar na wat omzwervingen hadden we het dan toch gevonden. Wat er nou zo goed aan was, weet ik niet, want behalve de absurd slechte muziek die ze er draaiden, was het eten nou ook weer niet van het niveau waarvan je denkt: "daar kom ik nog een keer voor terug". Hoewel we niet heel snel werden bediend, waren we wel voor het donker thuis. Dat vind ik het aparte van de junimaand: je hele dag-nachtritme raakt verstoord door die lange dagen.

Op Naarden-Bussum haalde ik mijn fiets op. Helaas had een mevrouw het systeem "gesaboteerd" (ze probeerde naar binnen te komen, maar ze probeerde steeds door het hek voor de fietsen binnen te komen.) Daardoor kon ik er niet meer uit. Gelukkig werkte het SOS-systeem wel en meteen nadat er contact was gemaakt, gingen de hekken (voor lange tijd) open en kon ik naar huis.

Schaakvoetbal
Gisteren deed ik mee aan het NK Schaakvoetbal. Ik speelde, net als vorig jaar, voor Soest, dat weer naarstig op zoek was naar spelers. Uiteindelijk besloten ze maar met het team van Amersfoort te fuseren. Amersfoort meldde zich zodoende twee dagen van tevoren af, wat in Utrecht niet met gejuich werd ontvangen. Ook Lonneker meldde zich op het allerlaatste moment af, waardoor het toernooi met slechts veertien teams begon, een beetje lastig als je knock-outrondes wilt spelen.

Ondanks de gunstige prognoses bleef Soest uiteindelijk op zeven man steken. Sommige spelers kwamen niet opdagen en gaven daarbij absurd slechte redenen aan, terwijl andere buitenstaanders uiteindelijk toch maar niet toehapten. Het gevolg: Soest speelde met een man minder en had ook nog eens Behirder op bord één, eh, twee. Het moet gezegd worden: schaaktechnisch was het niet veel wat de Behirder liet zien. Speelde te traag, mede vanwege zijn roestige openingskennis. Dat kostte hem al heel wat punten. Bovendien wist hij die ene keer dat hij wel gewonnen stond goed te verprutsen. Het resultaat: twee halfjes. Anders dan vorig jaar moest "Soest" het nu ook vooral van het voetballen hebben. Met Smedemakker hadden we in ieder geval een handige speler in huis. Verder deden de witte, Keffin Rijpert, Peter Sonder, Martijn Jansen en die-dikkerd-waarvan-ik-de-naam-nooit-onthoud mee. Hoewel de eerste wedstrijd op een ontluisterende manier werd verloren, ging het daarna gauw beter. Tegen het team van Werder Bremen (!) kwamen we zelfs op voorsprong, om uiteindelijk toch met 2-4 te verliezen. Na de voorrondes, die door het wegvallen van Amersfoort (twee extra vrije rondes) extra lang leek te duren, mochten we om de plaatsen 9 t/m 14 strijden: de beslissende penaltyserie tegen het niet al te sympathieke team van Dr. Max Euwe 2 ging jammerlijk verloren.

In de loserpoule waren we wel goed op schot: Charlois Europoort (Feijenoord!) werd met 3-4 verslagen door een doelpunt in de laatste minuut. Unieke gebeurtenis: Behirder maakte het openingsdoelpunt! Met schaken werd ook al van ze gewonnen. Ook de wedstrijden tegen een mij onbekende tegenstander werden gewonnen, waardoor we onze loserpoule glansrijk hadden gewonnen. De loserpoule werd afgesloten met een soort finale: we speelden tegen Rotterdamse Schaak-Rotzooi Ivoren Toren. Met schaken verloren we met 3½-4½, onder andere door een wat ongelukkige nederlaag van Behirder tegen Rick Lahaye. In de voetbalwedstrijd zette hij dat weer recht door een bal prachtig in eigen doel te koppen. Soest won met 5-2 en werd daarmee negende.

De wedstrijd was precies op tijd afgelopen om Dr. Max Euwe 1, waar Ewood voor speelde, kampioen te zien worden. Tegen het team van de Regiostakkers, dat onder leiding van Bobby Fijlstra (1967) het onmogelijke presteerde door met schaken maar met 4½-3½ te verliezen. In de voetbalwedstrijd knalde Twan Burg zijn team in zowat de laatste seconde op 3-3, waardoor Dr. Max Euwe kampioen werd. Mijn cirkeltje voor dit weekend was toen wel weer rond...

Maandag [Update 0:54]
Vandaag was dan de grote dag aangebroken: de dag waarop ik mijn masterscriptie zou presenteren. De presentatie zou pas laat in de middag zijn, dus ging ik eerst nog naar Amstelveen. Ik was echter vrij traag en terwijl ik wat TV zat te kijken, stelde m'n pa voor om de formule 1-race te kijken. Hoewel het eigenlijk niet meer was dan een saaie optocht, was ik vanwege de nieuwe regels wel benieuwd hoe het nou precies ging. Tijdens het schaakvoetbal had ik slechts een deel van de race gezien. Daarna ging ik eindelijk naar Amstelveen. Toen ik mijn fiets in de fietsenstalling zette, zag ik al onheilspellende berichten: er reden amper treinen. Uitgerekend het treinverkeer richting Amsterdam lag plat vanwege een sein- en wisselstoring.

Ik belde daarom maar naar huis, om te vragen wat ik nu het beste kon doen. Beppie vond het toen geen probleem om me maar naar Amstelveen te brengen. Zodoende kwam ik nog op tijd aan en besloot ik mijn presentatie te perfectioneren. Ik zette de verbeterde versie op m'n USB-stick en ging gauw naar de metrohalte. "Gelukkig is er geen metrostoring", dacht ik maar. Dat zou me namelijk wel heel slecht uitkomen. Maar het GVB is de NS niet, hoewel beide openbaarvervoerbedrijven last kunnen hebben van extreem weer. Dat bleek, want terwijl de tijd wegtikte, was de metro in geen velden of wegen te bekennen. Het gevaarte kwam vijf minuten te laat aantuffen, wat betekende dat ik vijf minuten te laat zou komen (ik had een keer geen veiligheidsmarge ingebouwd). Ik hoorde de luidsprekers kraken bij het instappen, de machinist zou weldra zijn excuses aanbieden voor het ongemak, een sympathiek gebaar. Niets daarvan, hij kondigde aan dat het ding tot Amstelveen Centrum zou rijden en dan weer zou terugkeren. Vervolgens herhaalde hij die boodschap bij iedere halte. Opmerkelijk was daarbij dat de beste (?) man constant in de ik-vorm sprak ("ik ben een pendelmetro") en een beetje een rare uitspraak had, dus aan alles was af te leiden dat zijn kennis van de Nederlandse taal niet al te best was. (Ik weet niet of het een Surinamer of Indiër of zo.)

Ik was in ieder geval niet blij met het nieuws, want ik zou moeten overstappen op de tram. Die overstap kon me weer een aantal belangrijke minuten kosten. De gebeurtenissen namen weldra een vreemde wending toen de metro trager begon te rijden. Uiteindelijk stopte het ding abrupt, waarna de machinist maar een keer omriep dat de metro geen stroom meer had. Blijkbaar konden de waterkrachtcentrales door de droogte geen energie meer opwekken, dacht ik, maar waarschijnlijk was de stroomuitval lokaal. Nadat we een tijd in de brandende zon hadden stilgestaan, kwam de machinist met een bosje sleutels aanzetten en opende daarmee de deur. Een paar GVB-medewerkers hielp ons met het voertuig te verlaten. Een sprong later was ik vrij en liep ik het perron van de halte "Ouderkerkerlaan" op.

Om zo snel mogelijk op de VU aan te komen, besloot ik verder te gaan met de tram. Ik wist dat de tramlijn vlak na deze halte op dezelfde rails zou aansluiten, dus liep ik in de brandende Zon naar de volgende halte: Amstelveen Centrum. Daar aangekomen zag ik de metrolijn vlak achter me op het metronetwerk aansluiten. Het volgende station, Oranjebaan, kon ik ook al zien liggen. Dat nodigde me uit om nog een stukje te gaan lopen. Inmiddels was m'n overhemd (!) al flink bezweet, maar op de metrohalte zelf kon ik nog in de schaduw gaan staan. Dat was ook wel nodig, want de tram bleek ook vertraagd: keer op keer werd het aankomsttijdstip uitgesteld. Vervolgens reden er nog twee metro's met het opschrift "niet instappen" langs; dat waren de twee gestrande metro's. Blijkbaar mochten ze geen passagiers meer vervoeren, want ze reden zonder te stoppen langs.

Niemand had meer een idee wanneer de tram nou zou komen. Inmiddels was ik al drie kwartier onderweg en belde ik naar Stumass. In Amstelveen-Zuidwest werd met me meegeleefd. Computerdeskundige Robert raadpleegde alle internetbronnen, maar hoelang het zou duren, bleef een lastige vraag. Uiteindelijk verscheen er een tijdstip op de borden: de eerstvolgende tram zou om 16:40 (één uur en tien minuten na het begin van de presentaties) verschijnen. Al gauw werd dat tijdstip weer veranderd naar 16:24 of zo. Vervolgens bleef het tijdstip veranderen, iedere minuut die verstreek, werd bij het aankomsttijdstip opgeteld. Ik belde bijna de hele tijd met Stumass voor de vervolgstappen. Daarbij kon ik ze moeilijk verstaan, omdat de metro-/tramhalte ligt ingeklemd tussen twee drukke 70-kilometerwegen. Net op het moment dat ik had afgesproken dat ik zou worden gebracht, stond de tram voor m'n snufferd.

Het was inmiddels half vijf en met een beetje goede wil kon ik er in tien minuten zijn. Echter, op de Boelelaan bleef het ding een tijd voor de metrohalte stilstaan, waardoor ik nog meer vertraging opliep. Toen ik eindelijk in het hoofdgebouw was, liep ik Mark L., de hoofddocent van het "vak", tegen het lijf. Ze waren net klaar en ze zouden aan de borrel beginnen. Ik was precies te laat. Kortom: alle moeite was voor niks geweest.

Na nog wat frisdrankjes te hebben gedronken, trok ik me weer terug naar Amstelveen. Drie uur nadat ik was vertrokken, had ik behalve een bezweet pak niks overgehouden aan de reis. Wel was afgesproken dat ik de presentatie een andere keer kon "inhalen" voor een andere groep. Ik had nu klaar kunnen zijn, maar nee... Waarschijnlijk ga ik de presentatie donderdag geven. Grappen over de spierpijn die ik in Utrecht heb opgelopen, kan ik dan waarschijnlijk niet meer maken. Het enige wat ik kan hopen is dat het openbaar vervoer dan geen steken laat vallen.

En ja, morgen is de belangrijke wedstrijd voor de Internetclubcompetitie. Ik heb het afgelopen weekend wel weer genoeg geschaakt. Zin om bij tropische temperaturen weer een serie belangrijke partijen te spelen, heb ik niet. Ik baal enorm van deze situatie, vooral omdat de competitie zo krankzinnig slecht is gepland, waardoor alles op het laatste moment moet en ik niet op anderen kan terugvallen, wat ik op dit moment graag zou doen. Ik ben nodig toe aan vakantie. Hopelijk gaat die vakantie donderdagmiddag ook echt in, dat is het enige lichtpuntje.

Gerelateerde artikelen:

25-06-2011

Bah van de maand juni

Grenzenverleggend


Vandaag heb ik de eer u een aantal wonderbaarlijke partijen te laten zien. De afgelopen maand heeft VR niet stilgezeten wat betreft schaken. Daarbij heeft hij de grenzen van het toelaatbare opgezocht. Wist u bijvoorbeeld dat een partij op Playchess niet langer kan duren dan 290 zetten? Een normaal mens zou dat waarschijnlijk nooit zijn opgevallen, maar VR en Jokim kwamen daar toevallig achter. Daarover later meer, want er is nog veel meer te vertellen.

Zo speelde VR ook een aantal internetpartijen waarin hij "blind" schaakte, dus zonder het bord te zien. Met twee ogen dicht is het lastig winnen, hoewel ik uit de Jeugdclubcompetitie (in de tijd dat de witte nog jong was) nog wel iemand herinner die na afloop steeds zei dat hij "met drie ogen dicht" had gespeeld. Meestal had hij dan nog gewonnen. Het kan dus wel, maar blijkbaar zijn de internetschakers hele andere koek.

Verder bedacht VR weer een hoop uitspeelstellingen. De precieze materiaalverhoudingen verklap ik nog niet, daarvoor verwijs ik naar de partijen. In ieder geval is het niet iets als drie stukken tegen twee torens of zoiets dergelijks. Ook leuk: de computers krijgen er weer eens van langs en daarnaast krijgen jullie een winnende wandelkoning te zien. Al met al kan ik wel stellen dat dit de mafste Bah van de Maand tot nu toe is. De interessantste partijen komen natuurlijk achteraan in het overzicht. De premovebattles die meer dan 500 zetten duurden, heb ik niet gepubliceerd. De partij van 300 zetten vond ik wel de moeite van het publiceren waard, al was het maar vanwege een bepaald (door VR zeer gewaardeerd) thema. Weet u welk thema?



















Gerelateerde artikelen:

16-06-2011

Pinkstertoernooi 2011


Uitputtingsslag

Afgelopen weekend werd het BSG-Pinkstertoernooi gespeeld. Het was een behoorlijk succes, er waren in tegenstelling tot vorig jaar geen wanklanken. De inschrijving verliep vlekkeloos, er was geen gedonder met byes en voor zover ik weet verliet niemand voortijdig het toernooi. Daarnaast werden er nog rondebulletins afgedrukt, waren er doordrukvellen, kwamen de resultaten op teletekst en leverden mensen hun partijen trots in voor de spektakelprijs. Na afloop was iedereen razend enthousiast over het toernooi. Toch bekroop me een ongemakkelijk gevoel: het aantal deelnemers was met 103 (39 in de A en 64 in de B) wel heel laag. De concurrent, het ENCI Open, trok drie keer zo veel deelnemers, terwijl het bovendien in de verste uithoek van het land ligt. Natuurlijk verklaart een kapitaalkrachtige sponsor het een en ander, maar dat van alle mensen die op Pinksteren lange partijen wilden schaken, maar een kwart naar Bussum kwam, is wel teleurstellend. Vorig jaar had ik er namelijk op gehint dat er meer mensen zouden komen:

"De meeste broodschakers waren naar Limburg gevlucht. Best wel dom van ze, want uiteindelijk vielen maar drie Nederlanders in de prijzen: Freezo, Bok en Bijlsma. Niet zo gek, met al die 2600-spelers die daar meededen. Die vieze gasten speelden de mindere deelnemers hard van het bord door openingsinnovaties, iets wat ik in het Pinkstertoernooi niet heb gezien. Dat Afek ongedeeld tweede werd bij het Bussumse Pinkstertoernooi, zal half schakend Nederland zich wel achter de oren hebben doen krabben. Volgend jaar komen ze lekker hierheen!"

Blijkbaar was men dat alweer vergeten. Het prijzengeld was met in totaal 3100 euro niet zo gek hoog, maar voor de gewone schaker is het daar niet echt om te doen, lijkt me. Een kleine rekensom leerde me dat de gemiddelde uitbetaling per speler ongeveer gelijk was, hoewel zo'n gemiddelde natuurlijk weinig zegt (of er moeten tien mensen gedeeld eerste worden). Veelvraat Nijboer slokte natuurlijk veel meer geld op.

Voor ondergetekende was het schrijven van de rondeverslagen natuurlijk de belangrijkste activiteit. Sporadisch kreeg ik complimenten, maar het "compliment" van Leon Pliester bleef me langer bij. Toch wel jammer vind ik dat dan. Goed om te zien dat men op Utrechtschaak niet kon wachten op het verslag van de laatste ronde. Best wel grappig, want in de verslag werden juist de "wijsneuzen" op Utrechtschaak gedisst. Op naar de verslagen!


In het begin van het toernooi probeerde ik originele titels te verzinnen. Het eersterondeverslag was een introductie van het toernooi. Aangezien de ratingfavorieten aan de liveborden allemaal wonnen, was er nog niks beslist. Verder was het eigenlijk gewoon een saaie ronde.

Large was overigens niet zo blij hoe hij werd genoemd:

"Lars Ootes rukte tegen Dimitri Koudinov in een scherpe Franse opening onweerstaanbaar op met zijn h-pion. Zwart besloot tegenwicht te bieden door in het centrum een stuk te offeren. De zwartspeler verhoogde de inzet naar een toren, maar The Large offerde een stuk om in een gewonnen eindspel te komen."

Denk je een mooie bijnaam aan een breder publiek bekend te maken...


In de tweede ronde kon nog steeds niemand de grootmeesters tegenhouden. Brandenburg en Dgebuadze leverden positionele meesterwerkjes af, Freezo had het moeilijker tegen Jaap Houben (ben ik die partij nog vergeten te noemen ook...) Nee, de lagere borden waren interessanter.

"Gavin Wallace kwam tegen Johan van de Griend twee pionnen voor, zonder dat de witspeler er compensatie voor leek te hebben. Wit slaagde er echter in zijn aanvalspotentieel volledig te benutten, waarna de bordjes werden verhangen. Zwart besloot de partij noodgedwongen met een verliezende koningswandel."

"Er werden ook meesterstukjes door de niet-titelhouders verzorgd. De titelloze FM John Markus was in zijn nopjes over zijn partij. Bescheiden merkte hij op dat het "de beste Koningsindiër met e3" uit het toernooi was."

"Bij broer Lennart gebeurde bijna hetzelfde. Als laatste wist de duizendpoot te winnen en wel van Pascal Losekoot. Hem stond het huilen na afloop van de partij nader dan het lachen, zo goed had hij gestaan. De toernooiopvuller (pardon? – red.) kon zich daarentegen verheugen op een vrije ronde, tevreden met het halve Elo-punt dat hij had gewonnen."

Ja ja, ik ben een nieuwe Co Adriaanse. ;) De toernooiopvuller vond het overigens nodig om nog een partijfragment toe te voegen aan het verslag. Het woord duizendpoot kreeg wel navolging: tijdens het dankwoord aan de organisatoren werd het gebruikt.


Dit is denk ik mijn mooiste titel. In de derde ronde speelden Brandenburg en Dgebuadze tegen elkaar. Snel speelden ze remise, iets wat onze arme vriend Robert Ris niet lukte tegen Freezo. Doordat Brandenburg de dag erna een bye had opgenomen, was Nijboer ineens de favoriet voor de eindzege, iets waar ik eerder niet zo zeker van was.

"In de derde ronde stond het grootmeesterduel Daan Brandenburg-Alexandre Dgebuadze op het programma. Een leuk affiche, maar een teleurstellend resultaat: de partij eindigde in elf zetten in remise."

"Naast de saaie remise kwamen er ook veel vlotte overwinningen voor. Het is niet iedereen gegeven om even snel een remise te pakken. Een off-day van Sjoerd Drent stelde Andries Mellema in staat zijn nederlaag van vanmiddag weg te spelen."

"In de B-groep waren er ook recordsnelle overwinningen te aanschouwen. Wat te denken van Zijad Becic tegen Michael Bekker, nota bene op een livebord. De zwartspeler dacht creatief te zijn door in het Frans de zwartveldige lopers te ruilen op h6. [Wie heeft 'm dat geleerd?] Het gevolg: wits paarden kwamen over de zwarte velden naar binnen. De dansende paarden richtten een- ravage aan waar je "U" tegen zegt: pionnen verdwenen, de zwarte koning kreeg het Spaans benauwd en al wits stukken kwamen de zwarte stelling binnen. Een elegante slotcombinatie besliste het pleit na een uur spelen." [Weleens van nadenken gehoord?]

Even Utrechtschaak dissen:
"Ronald Gouma wist een voordelige stelling wel te winnen. De opening zag er een beetje raar uit van wit, maar toen Wayne Welch wits dame naar een goed veld joeg, kwam wits stelling tot leven. De wijsneuzen op Utrechtschaak hadden de winnende zetten met behulp van de computer al lang gezien, maar Ronald Gouma had slechts de beschikking over zijn grijze-cellencomputer. De zetten die hij deed waren bovendien ook voldoende voor het punt."

En tot slot waarom Robert Ris geen remise pakte:
"In de A-groep kreeg Friso Nijboer een gunstige indeling: hij wist zijn collega-grootmeesters te ontlopen. Wel moest hij zien af te rekenen met Robert Ris. Die maakte van zijn machtspositie gebruik door het in de opening op een zettenherhaling te laten aankomen. De zettenreeks was niet zo geforceerd als in de partij Bok-Van Wely op NK van vorig jaar, waardoor zwart maar eieren voor zijn geld koos en zijn paard terugtrok."

De partij was gedetailleerder geanalyseerd door Dimitri Reinderman.

Twee comebacks wilde ik nog vermelden, de ene wat succesvoller dan de andere:
"Mark Smits is terug! Na een jaar rating weggeven, speelt hij de laatste maanden de sterren van de hemel."

"Ook Leon Pliester is terug. Hield de koorts hem de eerste twee ronden nog uit de speelzaal, nu was hij dan toch gekomen. Helaas voor hem moest hij zijn moedige stap in de schaakarena direct met een nul bekopen. De Amsterdamse meester besloot met 1.e4 te openen en werd vervolgens in een positionele variant van het Siciliaans overspeeld door Peter Ypma. Wits pionnen werden zwak dat werd zijn ondergang."

Misschien had ik me achteraf gezien beter op de vlakte kunnen houden wat betreft het spelverloop...


Halverwege het toernooi kwam Nijboer alleen aan kop en toen wist ik wel dat het een gelopen koers was. Hij won van zijn angstgegner Large. In de opening was ik nog niet zo onder de indruk van wits stelling, maar volgens Ewood stond de grootmeester al erg goed. Freezo won dan ook.

"Vandaag stond de krachtmeting Nijboer-Ootes op het programma. Bij het ingaan van de ronde stonden beide spelers op honderd procent, na afloop had alleen Nijboer die score nog. Zijn concurrenten liepen bovendien schade op: Brandenburg had een bye opgenomen en Dgebuadze kwam niet verder dan een remise tegen Ris. Hierdoor heeft Nijboer een voorsprong van een vol punt op een heel peloton deelnemers."

"Dankzij de zondagsdienstregeling bij de NS kwam niet iedereen op tijd. Lars Ootes kwam tien minuten te laat binnenhuppelen. Nog erger verging het de familie Wallace. Ze hadden de trein gemist en kwamen ruim een uur te laat. Voor Mitchel betekende dat direct een nul. Gavin had in dat opzicht meer geluk: tegenstander Laurens Schilstra wilde dolgraag een partij spelen, maar moest dat genereuze gebaar bekopen met een overtuigende nul."

"'Omdat ik zo slecht dom ben', verzuchtte John Markus nadat hij de slechtste Koningsindiër met e3 van de ronde had gespeeld. Dat deed geen afbreuk aan de prestatie van Peter Lombaers, die met krachtig spel het initiatief te pakken kreeg. Vervolgens kon hij de witte koningstelling uit elkaar snaaien. Een matdreiging besliste de partij."

"Aan de topborden speelt Lars Ootes tegen zijn idool Friso Nijboer. De zwartspeler ging de partij met vertrouwen tegemoet, al was het maar omdat hij de vorige twee confrontaties had gewonnen. Ook nu schotelde hij de grootmeester een Moderne Verdediging voor. Nijboer koos met 8.De2 voor een zijvariant. Ootes noemde zijn zet 8...c5 als mogelijke oorzaak van zijn nederlaag."

Volgens Reinderman bedoelde Large ...e5 in plaats van ...c5. Hopelijk wil hij dit misverstand zelf uit de weg ruimen. Soms gebeurden er dingen nog voordat ik er was:

"De B-groep werd opgeschrikt door de epileptische aanval van Richard Langbroek. Gelukkig was het snel weer voorbij. Na een glaasje water te hebben gedronken, ging hij er weer vol voor tegen Jeroen Makkinje. Desondanks liep hij toch weer tegen een nul op."

Nieuwe spelling van "Swesjnikof":
"De partij Zijad Becic tegen Ronald Gouma was interessanter. In een apart variantje van de Swesjnikoff ontnam de oude Becic zijn tegenstander het recht om te rokeren."

En inderdaad nog even afreageren:
"Tot slot nog een korte anekdote. Nadat hij Dimitri Koudinov had verslagen, kwam Leon Pliester op hoge poten verhaal halen bij de verslaggevers. Hij was het niet mee eens met het verslag van de vorige ronde, waarin werd beweerd dat hij werd overspeeld, want dat was volgens hem niet zo. Als argument gaf hij het oordeel van Rybka. Uw verslaggever kan natuurlijk niet aan dat niveau tippen. Hij had slechts het eindresultaat van de partij aan zijn zijde staan."


Paniek! Het toernooi was niet meer spannend. 

"Dertien zetten lang hielden Friso Nijboer en Daan Brandenburg de schijn op dat ze om de koppositie vochten. Toen vond Nijboer het wel mooi geweest en bood remise aan. Daarmee kregen zijn achtervolgers de kans weer een half puntje in te lopen. De witspelers op de borden 2 tot en met 4 grepen deze kans met beide handen aan en behoren nu tot Nijboers voornaamste uitdagers. De vraag is alleen: wie houdt Nijboer tegen?"

"Bart Vermeulen kwam eveneens op 4 uit 5. Uw verslaggever neemt aan dat Eddy van de Velden het niet erg vindt dat de partij niet in het verslag komt."

Nog even een knipoog naar Utrechtschaak uitdelen, waar iemand steeds zat te zeuren over nootjes:
"Alexandre Dgebuadze weet ook te winnen. Tegenstander Mark Smits speelt niet onverdienstelijk tegen. Wel moet hij toestaan dat wit een pion naar a7 kan laten oprukken. Bovendien heeft hij een nootjesachtige pionnenstructuur. Toch is zijn stelling een harde noot om te kraken. Voor Dgebuadze is het echter een kolfje naar zijn hand."

Na afloop maakte Lenaard direct het verslag. Hij voegde nog een domme foto van Ronald Gouma toe om de ruimte op te vullen. De spelfouten in het oorspronkelijke verslag nam hij me niet in dank af.


Een vreemde ronde, iedereen speelde ineens enorm agressief. De partijen in de B-groep waren bijna nog van een hoger niveau.

"De partijen in de B-groep zijn doorgaans niet van een super hoog niveau, maar daardoor zijn de partijen wel enorm spectaculair. Beide spelers gaan er vol voor en het stellingsoordeel varieert per zet. Een goed voorbeeld daarvan was de partij Kasper Wiegers tegen Cor Brands. In een Morra-gambiet gebeurde er bijna te veel om op te noemen. De ene tactische truc werd beantwoord met de andere."

"Terug naar de liveborden. Friso Nijboer had een droomindeling: hij speelde "slechts" tegen Peter Lombaers, terwijl concurrenten Lars Ootes en Alexandre Dgebuadze (foto) het tegen elkaar mochten opnemen. Toch verweerde Peter Lombaers zich fel. Hij had een prachtig plan voor ogen: de c-pion werd geofferd, zodat de achilleshiel van de zwarte stelling, de pion op e7, onder vuur kwam te liggen. Het idee was leuk, maar helaas voor het toernooi bleek Lombaers geen zakenman te zijn, want hij zag zich gedwongen zijn paard op het kruispunt van twee  kwetsbare diagonalen te offeren. Vervolgens offerde hij er nog een kwaliteit bij, die hij vervolgens over de lange diagonaal ging terugwinnen. Nijboer bleef dus een stuk voor en won."


Nog even wat wit/Witt-grapjes:
"Het begon zo mooi en het eindigde teleurstellend: voor Daan Brandenburg viel er niet veel meer te halen, maar hij sloot zijn toernooi toch nog af met een gedegen overwinning op Rob Witt. Vanuit het Frans kon hij op zwarts isolani spelen. Die viel uiteindelijk ook van het bord, maar niet voordat Brandenburg zichzelf nog een gedekte vrijpion had verschaft. Witt probeerde nog wat verwarring te stichten door met zijn dame de witte stelling te penetreren, maar dat haalde niet zo veel uit als wits dameoffer, waarna wits pion ongehinderd doorliep."

Jeffrey van Renswoude geeft weer eens een goede stelling weg:
"De 
partij Jeffrey van Renswoude tegen Ilias van der Lende had niet veel meer met schaken te maken. Over en weer werden pionnen weggegeven. Uiteindelijk bleek Renswoude het scheutigst te zijn geweest, zodat Van der Lende won."

En tot slot:

"Met Friso Nijboer heeft het 28e BSG-Pinkstertoernooi een goede toernooiwinnaar. Hij kende geen inzinkingen en voerde het strijdplan om alleen tegen de andere grootmeesters remise te spelen perfect uit. Zijn overwinningen op Jaap Houben de BSG'ers Robert Ris en Lars Ootes waren achteraf gezien de sleutel tot succes."

Daarmee kwam het toernooi aan zijn einde. Geen interviews dit keer, wel een heel leuke prijsuitreiking. Het was zelfs voor de verslaggever een vermoeiend toernooi, maar hopelijk was het het waard. Tot volgend jaar!

Gerelateerde artikelen:

10-06-2011

Het K-woord


Internetteam BSG blijft winnen

"De kampioenswedstrijd" werd het genoemd, de wedstrijd van BSG tegen Charlois Europoort in de Internetclubcompetitie. In de finalepoule rekende BSG af met ZSC-Saende, maar de Rotterdammers presteerden exact hetzelfde, zodat beide teams aan kop stonden. Het onderlinge duel zou dus belangrijk worden voor het kampioenschap. BSG kende een zeer voorspoedige avond en won, net als vorig jaar, met 11-5.

Hoe anders was de situatie destijds. BSG, zelfs met VR nog in de gelederen, had de hoop op de titel eigenlijk al opgegeven en werkte het duel plichtmatig af. Uiteindelijk pakte BSG nog de titel en als regerend kampioen wilde het de titel graag prolongeren. De tegenstander bestond echter uit een heel leger jonge schaakgoden, die doorgaans erg handig willen zijn met weinig bedenktijd. Konden de twintigers van BSG de jongere generatie nog voorblijven?

Opstelling
Bij BSG was Ptr verhinderd vanwege een probleem met zijn schootcomputer. Voor hem viel Lenaard in. Behirder speelde ook weer mee: na enkele avonden met slecht internet deed het internet het nu gewoon weer normaal. Europoort speelde niet in z'n sterkste opstelling: "kopman" Michel de Wit deed niet mee. Hoewel de BSG'ers in real life wat meer "scorend vermogen" hadden, was het qua internetratings (inmiddels) andersom:

Charlois Europoort
Roger Meng - Rogerztm19 (2751)
Julian van Overdam - Left Hook (2366)
Lendert van den Ouden - Len the Man (2108)
Gijsbert Kamerman - Kukeleku (1774)

BSG
Lars Ootes - Q pro Q (2306)
Ewoud de Groote - Cadavre (2208)
Lennart Ootes - Politeia (2175)
Jesper de Groote - Apenhoofd (2173)

Ook dat nog
Aan BSG de taak te laten zien dat hun internetschaakvaardigheden nog niet waren verdwenen! Toch duurde het nog even voordat de wedstrijd begon. Er moest namelijk een indeling komen. De spelers van Charlois werden ongeduldig: "Op wie wachten we?", kwam er binnen over de chat. "Teamleider" Lenaard wees ze er toen fijntjes op dat zij officieel "thuis" speelden en legde ze uit welke verplichtingen daarbij horen. Gelukkig begreep de "thuisploeg" de boodschap. "Ook dat nog" (H. van Calmthout) werd aangewezen als wedstrijdleider. Het duurde nog even voordat de spelers in de juiste teams waren ingedeeld, maar toen was het eindelijk tijd voor de partijen. Een spannend moment, vond ook Ewood. Ik probeerde hem maar tot rust te brengen, zodat hij in een relaxte toestand zijn partijtjes kon spelen. Vaak komt het resultaat vanzelf.

Ronde 1: Een goed begin is het halve werk
De eerste ronde verliep voorspoedig. Hoewel de BSG'ers met zwart speelden, belette het ze niet drie waardevolle punten te pakken. Ewood pakte meteen een mooi puntje tegen Left Hook:


Left Hook-Cadavre. Stelling na 34.Kg3. Met het onderbrekingsmotief 34...c3! cashte Ewood een stuk, wat voldoende was voor het punt.

Large won vrij eenvoudig, maar het punt van Behirder was niet om aan te gluren. Iedere zet rukten Kukeleku's pionnen verder op en ze konden pas ver in het zwarte kamp worden tegengehouden. De zwarte stukken op de onderste rij konden de beslissende klap slechts afwachten. Maar die bleef uit. Wit won een stuk, maar verloor meteen een toren. Tot overmaat van ramp was van het witte positionele voordeel niets meer over. Zo doe je dat dus met snelschaak: prutsen en wachten totdat je tegenstander zijn hand overspeelt. Lenaard verloor uiteindelijk wel, maar hij speelde dan ook tegen het elokanon Roger Meng. Geen schande dus.

Uitslagen
Len the Man - Q pro Q 0-1
Left Hook - Cadavre 0-1
Rogerztm19 - Politeia 1-0
Kukeleku - Apenhoofd 0-1

Ronde 2: Paarden brengen Charlois in de problemen
De tweede ronde eindigde in een droomresultaat voor BSG: er werden vier punten gepakt. Dat dat niet zonder geluk ging, bewees Lenaard wel:


Politeia-Left Hook. Lenaard had een kwaliteit verloren, maar hij heeft inmiddels wel gevaarlijke compensatie gekregen. Voor beide partijen is het lastig iets zinnigs te doen. Zwart besloot echter de helpende hand toe te steken met 29...Pe5?? Dat werd krachtig beantwoord met 30.Dxh7+ Kf8 31.Dh8#. "Ook dat nog", zal de zwartspeler wel hebben gedacht.

Behirder zag voor de verandering een winnende combinatie. Sterker nog: zijn hele spel was gebaseerd op de volgende truc:


Apenhoofd-Len the Man. Zwart heeft zojuist 15...Pd5 gespeeld, met de overduidelijke bedoeling de loper op c3 aan de tand te voelen. Maar daar had ik op geanticipeerd. In deze stelling viel mijn oog op het "standaardoffer" 16.Pxe6. Het valt de dame aan, dus weigeren kan eigenlijk niet, maar 16...fxe6 was niet bepaald beter: na 17.Dg6+ Kf8 18.Lxg7+! Kg8 19.Lxh6# had ik een fraai matje gecomponeerd, al zeg ik het zelf.

De klapper van de avond was echter de overwinning van Large op Roger Meng. Goed, in real life is Large wel sterker, maar met snelschaken komen er doorgaans andere krachten kijken. De winnende zet was, hoe kan het ook anders, Pd5:


Q pro Q-Rogerztm19. Wit had zojuist op b5 een pionnetje geslagen en zwart had teruggenomen. De paardzetten springen natuurlijk al snel in het oog, maar 22.Pd5 was nog echt goed ook. De pointe was eigenlijk dat het "mooie" 22...exd5 23.Txc7 Txc7 na 24.Lb6 nog een extra kwaliteit verliest. Op 22...Dxc1 volgt 23.Pe7+ Kf8 24.Lxc1 Kxe7 25.La3+, wat erg vervelend is voor zwart. Goed gezien dus van Large. Liever offerde zwart daarom maar een kwaliteit met 22...Db7, waarna Large zich nog een weg naar de winst moest zien te ploeteren, maar daar wel in slaagde.

Ewood won ook, maar aangezien ik hem al in de eerste ronde met een diagrammetje heb vereerd, zal ik het hierbij laten.

Resultaten
Q pro Q - Rogerztm19 1-0
Cadavre - Kukeleku 1-0
Politeia - Left Hook 1-0
Apenhoofd - Len the Man 1-0

Ronde 3: Eindspelen
De winst was al bijna binnen, in het tweede deel van de match zou het vooral belangrijk worden om ook met zo veel mogelijk punten te scoren, aangezien de eindstand op bordpunten wordt bepaald. Met een beetje mazzel wist BSG ook deze ronde nipt te winnen. Ewood kwam goed weg: hij had een kleine kwaliteit minder, maar op het eind gaf zijn tegenstander (Len the Man) alles weg. Large slaagde er daarentegen niet in een beter eindspel te winnen tegen Left Hook. In een paardeindspel had hij een pluspion, maar wist wit ten koste van zijn paard alle pionnen in te rekenen. Ook Behirder had het idee aardig mee te doen tegen Roger Meng. Na de opening stond hij oké, maar kwam hij door een truc positioneel slecht te staan. Desondanks zou het loper-tegen-paardeindspel uiteindelijk nog te houden zijn geweest, maar met weinig tijd vergreep het Apenhoofd zich lelijk aan de pion op f2. Jammer, maar ook wel afgedwongen door wit. Lenaard koos dezelfde aanpak als Behirder tegen Kukeleku. Hij wist de witte pionnenwals wel tijdig te breken, waarna hij gedecideerd het punt drukte.

Resultaten
Len the Man - Cadavre 0-1
Left Hook - Q pro Q ½-½
Rogerztm19 - Apenhoofd 1-0
Kukeleku - Politeia 0-1

Ronde 4: Plagiaat
In de laatste ronde herhaalde Lenaard zijn kunststukje van de vorige ronde: hij probeerde Behirders offercombinatie tegen de Caro-Kann te reproduceren. Zelfs het 13.Pf1 was identiek, maar op zet 14 kwam Le met de verbetering: 14.g4. Ditmaal offerde het paard zich op g6 en sloeg de dame een pion op e6. Het verschil: zwart ging niet mat. In plaats daarvan had wit gewoon een stuk minder. Uiteindelijk kwam Le nog tot een eindspel met een paard en drie pionnen tegen een toren en twee pionnen, maar verloor hij desondanks wel.
De partij van het Apenhoofd eindigde op een vergelijkbare manier: in een vrij saaie Siciliaanse stelling wikkelde zwart af naar een stelling met een toren tegen twee lichte stukken. Normaal is dat niet genoeg, maar in eindspelen kan het maar zo de sleutel tot succes zijn. Zwart won er in ieder geval twee pionnen bij, maar als Behirder niet zijn h-pion, maar zijn a-pion had behouden, had het nog een leuke partij kunnen worden. Nu liep zwarts a-pion hard naar de overkant en kwam er een eindspel met een paard en twee pionnen tegen een toren en twee pionnen op het bord. Ook hier was zwarts techniek toereikend voor het punt.

Large won ook en kwam op 3½ uit 4. Ewood stond op het punt te gaan winnen, maar greep toen mis:


Cadavre-Rogerztm19. Ewood had zijn damevleugelpionnen ver opgespeeld en na het veroveren van de zwarte b-pion liepen de pionnen hard door. Zwarts dame was eindelijk uit de omsingeling op de damevleugel gekomen met 41...Df6, maar er dreigt niets! Na 42.a7 kan zwart zijn hand wel uitreiken (nou ja, figuurlijk dan), maar in plaats daarvan greep Ewood lelijk mis met 42.Df3? Na 42...Td2+ 43.Kxd2 Dxf3 44.Tc8+ Kh7 45.b7 stond wits b-pion op promoveren, maar kon zwart nog vrij eenvoudig eeuwig schaak houden. 

Resultaten
Q pro Q - Kukeleku 1-0
Cadavre - Rogerztm19 ½-½
Politeia - Len the Man 0-1
Apenhoofd - Left Hook 0-1 

Zodoende werd de eindstand bepaald op 5-11. Bij BSG scoorden Large en Ewood 3½ punt, iets waar Ewood van tevoren niet van had durven dromen. Lenaard en Behirder scoorden slechts twee punten en worden op een strafkamp verwacht. Bij Charlois scoorde Roger Meng de helft van het teamtotaal: 2½ punt. Left Hook scoorde er 1½ en Len the Man één. Kukeleku bleef puntloos.

Binnenkort zal BSG tegen De Eenhoorn spelen. Dat zal pas echt een kampioenswedstrijd worden.

Gerelateerde artikelen:

06-06-2011

Conceptversie Masterthesis


Masterthesis

Zo luitjes, hier ben ik weer. Het afgelopen weekend was ik aan het zwoegen om een acceptabele (concept)versie van mijn Masterthesis in te leveren. Het was een klus die eind maart officieel begon, maar de aanloop was eigenlijk nog veel langer. Al in januari werden we geacht het literatuurgedeelte op orde te krijgen. Echter, het exacte onderwerp van de thesis bleef maar veranderen. Uiteindelijk heb ik mijn aandacht gericht op het parkeerbeleid van Utrecht en niet van andere grote steden of Bussum. 

In de analyse was het de bedoeling de uitwerking van het parkeerbeleid te schatten aan de hand van de verandering op de huizenprijzen. Erg lastige materie. Het effect van het parkeerbeleid is erg lastig uit de huizenprijzendata te destilleren en bij het interpreteren van de resultaten kwam het H-woord steeds lelijk om de hoek kijken. Gelukkig heb ik zelf nog een aantal verbeterpunten gevonden. Mogelijk gaat mijn voorlopige conclusie daardoor volledig op de schop.


Zo ziet de voorkant er nu uit. Eigenlijk zou er nog een plaatje in de linkerbenedenhoek moeten komen. Iemand nog suggesties?

Presentatie
Minder gelukkig ben ik over hoe dit "vak" wordt geleid. Er zijn buiten de presentaties om geen contacturen, het enige wat de docenten (!) hoeven te doen, is op Blackboard informatie geven over deadlines, presentatiedagen en bijvoorbeeld wat er nou precies van je verwacht wordt. Op al deze punten zijn de docenten vreselijk tekortgeschoten. Er staan wat richtlijnen beschreven in een lelijk PDF-document, dat al langer dan dit jaar in omloop was (de data van deadlines en presentaties staan vaak beschreven als "Thursday June ?" of zelfs zonder dat vraagteken). Erg onprofessioneel. Bovendien is er niks aan veranderd in al die maanden dat ik aan m'n scriptie zat te ploeteren.

Vandaag was de deadline van de conceptversie. Ik had mijn verslag gisteravond al ingeleverd, maar toen kon ik het zogenaamde "Safe Assignment" niet vinden.* Dus mailde ik het maar naar de docenten. Vandaag was de "veilige opdracht" er dan toch en kon ik het daar alsnog inleveren. Toch vind ik het raar. Sommige buitenlandse studenten moesten al voor de vakantie het land uit, waardoor zij hun scriptie eerder moesten inleveren. Hoe hebben zij het dan ingeleverd?

Donderdag heb ik in ieder geval een presentatie. Vandaag werd eindelijk de datum bekendgemaakt. Ik zit er niet op te wachten om een presentatie te geven over een scriptie waar inhoudelijk nog het nodige aan kan veranderen. Liever ga ik in alle rust proberen de zaken te verbeteren. In ieder geval ben ik opgelucht dat de conceptversie klaar is. De komende weken heb ik weer meer tijd voor leuke dingen, zoals een spelletjesdag!

* Ben ik nou de enige die "Safe" hier nou met een "v" zou schrijven?

Gerelateerde artikelen: