06-02-2011

Tweeëntwintigste ronde Eredivisie


Nu de derde competitieronde na de winterstop is afgewerkt, is de Nederlandse voetbalcompetitie alweer op twee derde. Niet dat al is te zeggen wie er kampioen gaat worden: momenteel hebben vier ploegen nog een goede kans op het kampioenschap. Onderaan behaalde Willem II uit het niets zijn eerste zege, waardoor er ineens hoop was dat de ploeg niet direct zou degraderen. Het zorgde echter wel voor een domino-effect in de achterhoede: na een lange serie nederlagen wisten PVVV en Excelsior voor het eerst in maanden weer te winnen. Dat de staartploegen in de winning mood waren, bleek dit weekend wel: de onderste helft van de ranglijst pakte net zoveel punten als de bovenste helft.

PSV: de laatste minuut
Dat PSV nog steeds koploper is, dat mag wel een wonder heten. Vorige week, tegen hekkensluiter Willem II, dat iedere wedstrijden wel twee rode kaarten pakt, stond het lang op achterstand en werd pas in de allerlaatste minuut door een zweefduik de volle winst gepakt. Tegen subtopper ADO kreeg het ook niet veel voor elkaar en dit keer ging het voor de thuisploeg helemaal mis in de blessuretijd. Uit een counter wist Verhoek met kunst- en vliegwerk de 0-1 binnen te tikken, waarmee reuzendoder ADO naar de vijfde plek op de ranglijst klom. Voor PSV, dat in de winterstop "sterspeler" Appelvlaai zag vertrekken, zal het kampioenschap nog een hels karwei worden.

Minimalisten
Ook FC Twente weet wat het is om in de laatste minuut te winnen. Blijkbaar ligt Feijenoord de Tukkers niet. Tegen FC Utrecht, de andere reuzendoder van de competitie, ging het daarentegen relatief gemakkelijk. Twente was opmerkelijk genoeg niet eens de mindere partij in de Galgenwaard, waar het doorgaans echt wil stormen. In een spannende wedstrijd werd met de nodige moeite een punt gepakt en dat was voor Twente genoeg om gelijk te komen met PSV.

Winterstopblues
Voor Ajax kwam de winterstop op een verkeerd moment: nadat de ploeg van begin mei tot begin december amper een goede wedstrijd had gespeeld, ging het onder De Boer opeens een stuk beter. Helaas is van dat goede spel niet veel meer over na de winterstop. Wel heeft Ajax eigenschappen van een kampioen: ze winnen regelmatig slechte wedstrijden, zoals tegen NAC en Het Graafschap. Dit in schril contrast met de wedstrijd tegen FC Utrecht van twee weken terug, die opnieuw in tranen eindigde. Met het spel van voor de winterstop was dat niet gebeurd. Toch is er met een achterstand van drie punten op de koplopers weinig aan de hand. De vraag is wel in hoeverre Ajax het gemis van Furby en Soewares op kan vangen.

Bikkels
Als er één team goed op schot is de laatste tijd, dan is het FC Groningen wel. Het Scandinavische team voelt zich prima op zijn gemak met dit stormachtige Hollandse winterweer. Na de "Derby van het Noorden" eenvoudig in Gronings voordeel te hebben beslist, werd ook staartploeg Willem II van het veld gewerveld. Nadat het 3-0 stond, trok scheidsrechter Keffin Blom driemaal de rode kaart, eerst een voor Groningen en daarna twee voor Willem II. Dit tot ongenoegen tot Swinkels, die in de kleedkamer de vulling uit een teddybeer zat te rukken, terwijl zijn ploeg nog vier tegendoelpunten kreeg te verwerken. Door de afstraffing blijft Groningen Ajax in de nek hijgen.

AZ: het kan vriezen...
Met AZ weet je het nooit. Het ene jaar spelen ze de sterren van de hemel en het andere jaar bakken ze er helemaal niks van. Dit jaar spelen ze ook erg wisselvallig: de ene wedstrijd winnen ze dik (zoals bijvoorbeeld tegen PVVV) en de volgende wedstijd verprutsen ze lelijk (zoals tegen Excelsior.) Nou is Excelsior ook wel een moeilijke tegenstander voor AZ: in 2007 verloor AZ het kampioenschap op de slotdag door van de Kralingers te verliezen, waar geen hond meer op had gerekend. Ook nu schoot AZ zichzelf dom in de voet door bij een 0-1-voorsprong een penalty weg te geven. Excelsior kwam op gelijke hoogte en wist het duel vervolgens zelfs te winnen. AZ zakte daardoor een plekje op de ranglijst.

Mijnwerkers zakken ver weg
In het begin van het seizoen kon het niet op met Roda. De ploeg behaalde iedere week weer een goed resultaat, iets wat de koplopers niet konden zeggen. De laatste maanden gaat het minder, de nederlagen tegen Vitesse en Heracles moeten hard zijn aangekomen. Het licht gaat dit seizoen langzaam uit bij Roda.

Winterstopblues II
Voor de winterstop lukte alles bij Heerenveen: zo werd onder andere kampioen FC Twente werd met 6-2 (!) van de mat gespeeld. Na de winterstop lukt niets meer: na nederlagen tegen ADO en Groningen pakte het bescheiden opererende NEC een puntje weg in het Abe L.-stadion. Zelfs in het onderhandelen slaat de club een toiletfiguur. Heerenveen is zijn geloofwaardigheid aan het verspelen.

NAC snakt naar volgende winterstop
NAC is ook zo'n ploeg die nog niet helemaal uit z'n winterslaap is gekomen. Na een puntje tegen NEC tikte Ajax de zwientjes tweemaal achter elkaar, eerst in de beker (4-1) en vervolgens ook nog in de competitie (0-3). Uit bij degradatiekandidaat PVVV werd eveneens met 3-0 verloren. NAC is de weg helemaal kwijt.

Vitesse: vuurwerk voor de wedstrijd
Vitesse en Feijenoord zijn ploegen waar veel geld in is geïnvesteerd, zonder dat er ooit resultaten tegenover hebben gestaan. Het rijke Vitesse slaagde er echter niet in de straatratten uit Rotterdam te verslaan. In een saaie wedstrijd roken beide ploegen even aan de overwinning. Waarschijnlijk roken ze daarbij het voor de wedstrijd afgestoken vuurwerk, gezien de moeite die ze deden om niet te winnen. Feijenoord kwam nog op voorsprong, maar even later gingen de bezoekers in de persoon van Chill Zwerts toch lelijk de mist in. Door de benutte strafschop vervaagde het zicht op de overwinning, ondanks kansen over en weer. Door het resultaat bleef Vitesse een puntje boven Feijenoord staan, maar naderde Excelsior tot twee punten.

Daarmee hebben we de belangrijke duels van de afgelopen weken wel gehad. Vooral voorin is de spanning om te snijden, maar ook onderin zitten er verrassingen aan te komen. Wie durft er al een kampioen aan te wijzen?

Links:

Gerelateerde artikelen:

4 opmerkingen: