30-12-2010

Bah van het Jaar

Eind vorig jaar werd er een korte traditie in het leven geroepen: de "Bah van de Week". In deze rubriek analyseerden Lenaard en VR een handvol leuke partijen die VR die week had gespeeld. Voor de n00bz: VR is niemand minder dan Vincent Rothuis, een waanzinnig getalenteerde 20-jarige schaker die twee jaar geleden Internationaal Meester werd. Jaren geleden werd hem een grootse toekomst toegedicht, maar helaas heeft hij die belofte niet kunnen waarmaken. Een paar maanden terug schreef schaakjournalist Johan Hut in zijn wekelijkse rubriek over Rothuis' aparte carrière, nadat hij de schoonheidsprijs had gewonnen in een enorm spectaculaire partij. De volgende passages geven Vincents unieke problematiek weer:

Rothuis had een aanbod om met Esgoo (Enschede) in de meesterklasse te spelen afgeslagen, omdat hij zichzelf daarvoor niet sterk genoeg vond. Ook meldde de verslaggever: "Bovendien staat hij niet graag in de schijnwerpers en vindt prijsuitreikingen vervelend. Dat laatste mag in zijn geval als een zware handicap worden beschouwd." Waren speler en journalist grappenmakers? Nee, helaas niet. Het woord bescheiden was nog te zwak voor Rothuis, een schuchtere jongen die zich niet makkelijk in gezelschappen bewoog. Terwijl hij daar zo welkom was, want schaakliefhebbers genoten van zijn spel.

(...)

De laatste anderhalf jaar speelde hij geen serieus toernooi meer, alleen de competitiepotjes voor zijn club. Daarin speelde hij in de eerste ronde van dit seizoen de volgende spectaculaire partij [zie verderop], die werd beloond met de schoonheidsprijs die uitgeverij New in Chess iedere ronde uitlooft. Vincent Rothuis, een tobber, maar toch veel meer een topper. Na het naspelen van deze partij kun je alleen maar zeggen: blijf alsjeblieft schaken, doe ons dat plezier.

Gelukkig schaakt VR nog steeds. Hoewel dat helaas niet al te vaak meer "buiten de deur" is, speelt hij nog wel geregeld thuis. Vaak is hij op het account "Bah" op internet te vinden en soms speelt hij tegen een schaakcomputer. Maar al te vaak levert het de wildste (snelschaak)partijen op. Daarom werd de "Bah van de Week" ook een groot succes. Iedereen smulde van de partijen.

Helaas verscheen de BvdW steeds minder frequent en na de vijftiende editie stopte Lenaard met de rubriek vanwege tijdgebrek. Er gaat zeker veel tijd zitten in zo'n rubriek. Vincent speelt dagelijks vele partijen. Vaak zitten er motieven in die voor spelers als ondergetekende indrukwekkend overkomen. Probeer dan maar eens de leukste partij uit te kiezen. Zelf heb ik ooit in een opwelling gezegd de "Bah van het Jaar" te maken. Dat zou een mooie beëindiging zijn van de Bahs van de Week. Inmiddels is 2010 bijna verstreken en probeer ik voor de "deadline" een leuk artikel te tikken. De afgelopen dagen heb ik een heleboel partijen van VR bekeken. Wegens tijdgebrek heb ik minder kunnen doen dan ik wilde, maar hier is-ie dan: de Bah van het Jaar!

Bah van het Jaar
Hieronder heb ik een partijenafspeler staan. Ik heb drie categorieën gemaakt voor de Bah van het Jaar:
1) De algemene Bah van het Jaar
2) De mooiste korte aanvalspartij
3) De mooiste computerpartijen

Van de eerste twee categorieën heb ik een eerste, tweede en derde plaats aangewezen. Ik hoop dat VR zich hier een beetje in kan vinden, want het was zeker niet makkelijk. De "algemene" categorie was bestemd voor mooie, vrij correcte partijen, hoewel het onderscheid met de aanvalspartijen niet heel scherp is. De aanvalspartijen bestaan uit het betere hakwerk. Tot slot heb ik nog vier grappige computerpartijen ingevoegd. Als bonus heb ik nog de schoonheidsprijspartij toegevoegd. Dit is (voor zover ik weet) de enige partij in de collectie met een normaal speeltempo. Omdat deze partij al een prijs heeft opgeleverd, hou ik het bij een eervolle vermelding. Ik heb de partijen verder niet geanalyseerd, zodat de lezer zelf de verborgen schoonheden kan ontdekken. Wel heeft elke partij een inleiding, omdat ik geen tekst tussen de partijen door kan typen.Links:

14 opmerkingen: