14-06-2010

BSG Internetkampioen!!?

BSG wint van Goes

Het is al een hele tijd geleden, toen ik voor het laatst over de Internetclubcompetitie schreef. We speelden toen tegen Terneuzen en die wedstrijd maakte weinig positieve gevoelens los. De indeling liep in de soep, waar we continu gezeur over kregen en we verloren de wedstrijd uiteindelijk. Het kampioenschap leek ver weg, hoewel de eindstand op bordpunten zouden worden bepaald. We hadden nog alles om voor te vechten. Een maand later speelden we tegen Charlois Europort. Toen de wedstrijd werd gespeeld, lag ik op een studieboek te slapen. Weer een maand later speelden we tegen de "Premovebaronnen" en zat ik in Oostenrijk. Daar zag ik dat BSG de wedstrijd met maar liefst 15½-½ had gewonnen. Afgelopen maand speelden we tegen "De Toren" en was ik wel van de partij. Destijds had teamleider Lenaard besloten dat degene die de minste punten zou halen, het verslag zou schrijven. Mij jaag je daar geen schrik mee aan, maar Ewood wel. Hij moest dan ook het verslag schrijven. De uitgestelde wedstrijd verliep niet best, maar doordat Terneuzen verloor, stonden we qua matchpunten gelijk en kwamen we vijf bordpunten voor.

De naderende zomer(vakantie) zorgde ervoor dat het competitieschema in de knoei kwam. Doorgaans speelden we één ronde in de maand, maar dat zou betekenen dat de ICC in het slechtste geval pas op 31 juli zou zijn afgelopen. Rond die tijd van het jaar komen meer mensen terug van vakantie dan dat er op vakantie gaan. Dat was dus niet wenselijk. De meeste achterhoedeteams hadden sowieso weinig trek meer in nog een ronde; ze speelden immers nergens meer om. Eigenlijk wilde alleen Terneuzen dat de laatste ronde gespeeld zou worden, want dan hadden ze meer kans om de titel binnen te halen. Wij wilden dat uiteraard niet en we konden ons een beetje verschuilen achter de andere teams. Volgend jaar moeten we gewoon in oktober beginnen, zoals afgesproken. En anders had de competitieleider eerder moeten ingrijpen. Wat er nou precies is besloten, is mij niet bekend. Wij gingen er in ieder geval van uit dat dit de laatste ronde zou zijn.

Doordat Terneuzen nog niet had gespeeld, was ons doel om meer dan 11 bordpunten te pakken, zodat we gegarandeerd kampioen zouden zijn. Tenminste, als de competitie na deze ronde was afgelopen. De tegenstander was de Goese Schaakvereniging, de nummer 11 van de competitie. Zij stonden zelfs nog lager dan de Premovebaronnen die niet meer dan een half bordpunt wisten te behalen tegen ons. Maar de indruk die ik kreeg van het team, was dat ze slecht aan de competitie waren begonnen en dat het vervolgens steeds beter ging. Terneuzen had echter weinig vertrouwen in een stunt van hun buurvereniging, want de eerste felicitaties kwamen al onze kant op.

Goes speelde met webmaster (?) Joey Grochal (Kroket), Louis Nieuwenhuijse (Louis g4), Joey van de Braak (Yordivdb) en Maxim le Clercq (Torodeboro). BSG speelde met het gebruikelijke kwartet. BSG had dan ook een ratingoverwicht waar je "U" tegen zegt, aangezien al onze spelers op papier sterker waren dan die van Goes.

1e ronde
Lenaard deelde de teams een beetje raar in, waardoor ik meteen in de eerste ronde tegen Kroket kwam te spelen. Tijdens het NK Rapid voor jeugd van vorig jaar (!) speelde ik tegen hem en kon ik remise maken door eeuwig schaak in een theoretisch weerlegde variant. Ik had de internetcompetitie echter serieus genomen en ik besloot om maar Berlijns voor te bereiden. Met wit verlies ik er altijd tegen, dus nu zat ik hopelijk aan de goeie kant. Dat viel tegen. Ik besloot het inflexibele 9...Ke8 te spelen in plaats van 9...h6 waar ik zo weg van ben, maar echt lekker speelde ik niet. Echt slecht stond ik niet, maar opeens liet ik met m'n domme hoofd m'n loper insluiten. Ik kon de strijd nog wat rekken door een kwal te offeren, maar uiteindelijk scoorde ik wel een nul. De rest van het team won gelukkig wel. De score van 3 uit 4 met zwart was goed te noemen. Als we elke ronde zoveel zouden scoren, zouden we kampioen zijn.

2e ronde
Ook in de tweede ronde kreeg ik een voorbereide opening op het bord. Ik had weinig zin in een Siciliaanse partij, dus besloot ik mijn oude repertoire op te pakken. Na 1.e4 c5 2.Pf3 Pc6 deed ik 3.Lb5!? Vroeger had ik weinig succes met die opening, maar ik besloot nu om op het centrum te spelen. In de partij kreeg ik een prettig ruimteoverwicht en daardoor had ik de betere kansen. Die kansen benutte ik echter niet. Op de belangrijke momenten miste ik de beste zet. In tijdnood kreeg ik echter binnen een paar zetten beslissend voordeel.

Ondertussen had Large van mijn kwelgeest uit de eerste ronde gewonnen. VR kon in een dame-eindspel een schaakje met een schaakje pareren en na de afruil promoveerde zijn a-pion. Ewood was echter in een ellendig eindspel gekomen, waarin hij zwarts vrijpionnen niet meer kon afstoppen. Een tegenvaller, maar desondanks weer 3-1. Het kampioenschap kwam in zicht.

3e ronde
Ik was benieuwd of ik nu wel met zwart zou kunnen winnen. Ik speelde tegen Louis g4 en inderdaad, die naam had -ie niet voor niets. Hij begon met 1.g4. Tja, op de club speelt Mark Pieterse altijd 1.b4. Dan speel ik 1...e5, dus mijn standaardreactie was nu 1...d5. Achteraf was 1...e5 misschien wel beter, al was het maar in de ijdele hoop het Narrengambiet (2.f4) uit te lokken. Zoals het nu ging, werd wits koningsloper sterk. Een check met de computer leert me dat wit in de partij een kwaliteit had kunnen winnen als hij met het andere stuk op d5 had geslagen. Zoals het in de partij ging, kwam ik behoorlijk te staan en wist ik het plusje met vaste hand (al zeg ik het zelf) uit te breiden.

Ook nu werd de ronde met 3-1 gewonnen. Ewood verloor van Kroket en kon zich alvast gaan richten op het schrijven van het verslag. Hopelijk gaat hij niet zitten copy/pasten uit dit verslag. Het publiek wil de Ewood terugzien uit het SUPERBLONDT-tijdperk.

4e ronde
We moesten nog 2½ punt om zeker te zijn van de titel. Met wit moest dat toch gaan lukken? Ik kreeg weer mijn Lb5-variant op het bord en na matig openingsspel van mijn tegenstander, had ik het centrum in handen gekregen. Ik speelde vervolgens echter ongelukkig verder, waardoor mijn centrum veranderde in een zwakke pion, terwijl zwarts stukken goede velden kregen. Na een zet of twintig ging het dan ook de verkeerde kant op. Maar goed, ik moest kalm blijven. Ik had in real life ruim 300 elopunten meer. Ik moest wachten totdat hij zichzelf in de voet zou schieten. Dat moment kwam op zet 28, waar ik de kans kreeg een aanval op mijn d-pion te beantwoorden met een geniepige tegenaanval, die een kwaliteit won. Ik had mazzel dat die truc in de stelling zat. Mijn tegenstander was nogal verbolgen over het partijverloop, blijkens de opmerkingen die hij maakte over de chat.

Het team won deze ronde met maar liefst 4-0, waardoor de eindstand werd bepaald op 13-3, wat ruim voldoende was voor het kampioenschap. 

BSG is de eerste Internetkampioen!!!!


Gerelateerde artikelen:
De Toren - BSG; 12-05 2010

5 opmerkingen: