01-04-2010

Poll: Join the geeks?


Utrechtschaak

Er waren eens tijden dat iedereen in staat was op het beruchte forum Utrechtschaak een berichtje achter te laten. Dat gebeurde dan ook geregeld door het goorste uitschot van de samenleving. Allerlei dwazen kropen - al dan niet in beschonken toestand - achter het toetsenbord en lieten dan achterlijke reacties achter, waardoor elk "draadje" in mum van tijd ontspoorde. Politieagent Xander Wemmers liet dit gajes meestal rustig hun gang gaan. Het forum werd overspoeld door cursieven, ofwel mensen zoals ik, die zich niet hadden laten registreren en vrijuit hun mening konden spuien. Ik heb hier zelf aan meegedaan, vaak om grappen uit te halen, maar soms ook om serieus te reageren.

Het was een saaie februaridag in 2008 toen alles opeens veranderde. Opeens moest je zijn ingelogd om te reageren. Hierdoor werden de discussies niet meer verstoord door halve zolen. De keerzijde was dat nu het geleuter van de stamgasten begon te vervelen. Slechts een paar schakers vulden een forum dat in het hele land bekend is. Als schaakforum is Utrechtschaak een fantastisch podium om jezelf of je team bekend te maken bij het grote publiek. Zo kon heel Nederland meegenieten hoe BSG 1 in 2006 promotie miste. BSG was destijds "hot". Ik herinner me de vele artikelen die Johan Hut destijds over BSG schreef. In de zomer van 2006 werd FM Henk zelfs constant in het zonnetje gezet. Toeval? Ik waag het te betwijfelen. Eind 2008, dus na de forumverandering, speelde BSG in de meesterklasse en beperkten de verslagen van Hut zich tot een paar zinnetjes scorebordjournalistiek. Natuurlijk verloor BSG de ene na de andere wedstrijd, maar het speelde wel in de "Eredivisie van het schaken".

In 2008 was ik niet van plan een account aan te maken voor Utrechtschaak. In 2009 nog steeds niet. Maar nu twijfel ik. Ik wil het niveau van Utrechtschaak opkrikken. Ik wil in het op Utrecht georiënteerde forum een Bussums geluid laten horen. Ik denk dat we BSG zo weer meer "in the picture" krijgen. Ik denk zelfs dat we meer deelnemers kunnen krijgen voor het Pinkstertoernooi door informatie aan te reiken en door het "draadje" van het Pinkstertoernooi steeds maar weer "omhoog te krikken", zodat mensen het niet vergeten. Hopelijk zorgt dat voor extra deelnemers, want het verval is dramatisch: 164 deelnemers in 2003 tot slechts 101 vorig jaar. De trend moet gekeerd worden, anders hebben we over tien jaar geen deelnemers meer.

Ik ben ambitieus en optimistisch, maar toch twijfel ik. Moet ik het wel willen, bij de slangenkuil van Utrechtschaak horen? Ik ben in ieder geval benieuwd naar de poll:


Poll: Moet ik een USF-account aanmaken?

Tussenstand:
Ook een poll maken? Klik hierGerelateerde artikelen:
Laf of slim?; 04-03 2010

14 opmerkingen: