08-08-2011

ONJK 2011


Door de ogen van een verslaggever

Het is in theorie de mooiste baan die er maar is: mensen afzeiken en er nog voor betaald worden ook. In de praktijk is het toch anders. Dat het leven van een toernooiverslaggever niet over rozen gaat, was me al langer bekend. In 2007 was ik verslaggever van de E-categorie van het ONJK. Toen had ik het na vier dagen schrijven wel weer gehad en was ik voor drie jaar genezen. Dit jaar mocht ik de A-categorie volgen en heb ik het voor de komende drie jaar ook wel gehad.

Het zag er allemaal nog zo mooi uit: BSG was met ondergetekende (A), de witte (D) en Lenaard (E en lager) goed vertegenwoordigd in de bulletinploeg. Daarnaast had redacteur Fonz een BSG-verleden. Verder kende ik Joël de Vries (B) en Blaffie (cameraman) enigszins. Alleen mijn uiteindelijke kamergenoot Martin van Velzen was nieuw voor mij. Een ideale omgeving om mooie stukjes te schrijven. Toch had ik de nacht voorafgaande aan het toernooi een vervelend voorgevoel. Ik kon amper slaap vatten, waardoor ik voor de eerste ronde erg brak was. Gelukkig merkte ik daar tijdens de ronde weinig meer van, hoewel de nachtrust een probleem bleef.

Na een groot aantal jaren in Hengelo, werd het toernooi drie jaar in Enschede op de campus van de Universiteit Twente gespeeld. Dit jaar werd er uitgeweken naar het gehucht Borne. De bulletinploeg overnachtte echter, met uitzondering van Joël, op een appartement op de campus. De organisatie had vervolgens de fout gemaakt om geen vervoer te regelen. Mogelijkerwijs had dit te maken met het volledig ontbreken van de "Young Masters", die in "mijn tijd" (2007) in een ander hotel op de campus verbleven en vanaf daar naar de speelzaal (toen nog in Hengelo) werden vervoerd. De verslaggevers konden eveneens van deze bus gebruikmaken.

Dit jaar waren we aangewezen op Fonz en de witte, die als enige een auto (en rijbewijs) hadden. Fonz had een miniautootje waar net drie Japanners in konden. Meer mensen konden met de witte mee, maar hij had geen zin om steeds als taxichauffeur te spelen. Omdat hij zelf ook naar de speelzaal moest, was dit natuurlijk nog geen valide argument. Gecompliceerder werd het toen hij aangaf graag enkele nachten op de Höllsbehk te overnachten, een soort boerderij waar veel (populaire) schakers zaten en Hiddo Zuiderweg. Daardoor viel één auto weg en dat was vooral 's middags of 's avonds vervelend, als de bulletinploeg naar "Logica" (het appartementencomplex) wilde en de witte niet. Op de voetbaldag was Fonz al snel vertrokken en was de witte niet bereid om de drie verslaggevers en Arthur Pijpers, die in de A-categorie speelde, zelfs maar op het station van Borne af te zetten. Dat werd hem met name door Blaffie niet in dank afgenomen.

De overnachtingsplek was ook niet de gelukkigste ooit. Toen het toernooi op de campus werd gehouden, had de locatie een belangrijk pluspunt (het lag op loopafstand van de speelzaal), maar nu het toernooi was uitgeweken naar Borne, verviel dat pluspunt. Logica is een zeer ongezellig complex, met een soort onbeschutte woonkamer en wat slaapkamers. Gelukkig werden de overnachtingen betaald, want ik snap eerlijk gezegd niet hoe ze een kleine tweepersoonskamer met een veel te zacht bed voor vijftig euro per nacht kunnen verhuren. Gelukkig was er wel internet, maar afgezien van de eerste dag, heb ik daar geen gebruik van gemaakt. Op Faceboek was het rustig, de dagbulletins stonden nog niet op internet en het weerbericht was ook nog steeds hetzelfde.

Sfeer
Ik zal er niet omheen draaien. De sfeer was niet goed. Hoewel de bulletinploeg misschien wel goed was uitgebalanceerd in journalistiek opzicht, was de chemie verder ver te zoeken. Iedereen zat een beetje op z'n eigen eilandje te klootviolen, mensen waren alleen met zichzelf bezig (Höllsbehk, computeren, expres een ander dagritme aanhouden dan de rest), waardoor ik na het eten maar meteen ging douchen en slapen. Blijkbaar had de witte dat ook al snel door. Hoewel Logica zich er niet voor leent, hadden we misschien toch eens een gezelschapsspel kunnen spelen. Verder had een evaluatie van de dag geen kwaad gekund; wat kon er beter, wat vonden de anderen van je verslag, welke tips hadden ze nog, enz.

De communicatie was eveneens een zwak punt. Fonz zal het vast allemaal goed bedoelen, maar wat betreft communicatie is hij niet bepaald een genie. Hij zegt weinig en is onduidelijk, terwijl hij juist de bevelen moet geven. Daarnaast slaagt hij er ook niet heel goed in mensen te motiveren. Zijn woorden klinken verwijtend en hij kent geen humor. Wel vind ik dat hij zijn taak als redacteur goed heeft uitgevoerd; de boekjes zagen er goed uit en hij heeft de meeste spelfouten en kromme zinnen van ondergetekende goed verbeterd. Eigenlijk begon zijn werk pas nadat wij klaar waren. Toch moest hij iedere dag vroeg op om wat journalisten weg te brengen, waar hij terecht niet erg blij mee was. Als het aan hem had gelegen, had hij iedere dag pas rond het middaguur opgestaan.

Toernooi
Het toernooi zelf was wel de moeite waard. Hoewel het deelnemersaantal nog verder was teruggelopen dan in de voorgaande jaren (er kwamen nu nog maar 250 deelnemers naar het toernooi, nog niet de helft van een jaar of vijf geleden), leverden ze wel een hoop spektakel. Jammer genoeg sneeuwde dit een beetje onder bij de aanwezigheid van de "Babbelbox" en de Wist-je-datjes. Dat laatste was me wel bekend: in de tijd dat ik op de middelbare school bij de schoolkrantredactie zat, viel het me pas echt op dat de leerlingen eigenlijk alleen de lerarenuitspraken lazen, waarna ze de schoolkrant in de dichtstbijzijnde prullenbak flikkerden. En dat terwijl er zat leuke verhalen in stonden. In dat licht had het bulletin kunnen volstaan met het dagverslag van de categorie in kwestie plus de Wist-je-datjes, zoals vroeger het geval was. Nu kon iedereen hetzelfde dagverslag pakken, waar alle verslagen in stonden, waarvan een hoop niet werd gelezen.

Toch vind ik het wel jammer dat het accent op de bijzaken wordt gelegd. Het ONJK is namelijk de eerste plaats een belangrijk jeugdtoernooi, waarin hoge geldbedragen (tot 800 euro) zijn te winnen, plus eventuele vrijplaatsen voor het echte NJK. Nu ging de aandacht vooral naar populaire kinderen die vakantie zaten te vieren. Als deelnemer had ik vroeger nooit zo het idee met vakantie bezig te zijn. Het voornaamste doel was toch om goed te schaken. Daarnaast heb ik in De Lutte niks aan gezelligheid gemist, hoewel dingen als uitgaan tijdens een toernooi me volledig vreemd zijn. Ik vond het dan ook jammer dat ik nooit in de bulletins kwam: noch in de Wist-je-datjes, noch in de rondeverslagen. Nou ja, behalve als ik heel snel had verloren. Dan wisten ze me ineens wel te vinden...

De Wist-je-datjes vind ik buiten het populaire-kinderengehalte nog wel te doen, hoewel er vaak wel erg grote onzin in staat, die soms zelfs beschadigend is voor de betrokkenen. De Miss-en-Mister-ONJK-Verkiezing vind ik daarentegen helemaal niks. Het is niets anders dan een Wie-heeft-de-meeste-vriendjes-verkiezing en daar heb ik niks mee. Dat die onzin het echte Open NK (te Dieren) een keer heeft gehaald, vind ik een niet te beschrijven dieptepunt. "Bord 24" vind ik daarentegen een goede rubriek, maar misschien is het interessanter om die voor bijvoorbeeld de C-categorie te houden. Die kleine kinderen die schijten alle kleuren van de regenboog. Bovendien zijn hun conversaties van een Jip-en-Janneke-niveau waar je als lezer vaak ook niet echt iets aan hebt. Aandoenlijk is het wel.

Volgend jaar is het toernooi weer in Borne. Ik weet niet of ik er dan ook zal zijn als verslaggever. Er zal daarvoor een hoop moeten veranderen, zoals ik hierboven heb beschreven. Ik weet dat niet alles haalbaar is, maar er hoeven slechts kleine dingen worden aangepast om het schrijfplezier merkbaar te vergroten. De organisatie is daarbij eerst aan zet. Daarnaast wil ik nog opmerken dat ik niks met Borne heb. Helaas is al besloten dat het volgende ONJK hier weer zal worden gehouden. Jammer. Ik vond Hengelo veel meer sfeer hebben. Daarnaast zat je daar vlak bij het stadscentrum. Nu moest ik steeds een kwartier lopen naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Het is geen toeval dat het deelnemersaantal al jaren in een dalende tendens zit. Dat zeiden de kampioenen van de A-categorie ook al: Hengelo was gewoon een betere locatie.

Apenhoofdquote:
"Wat een slaapverwekkend gedrein die openingsceremonie van het ONJK te Borne. Tot vervelens toe werd er geleuterd over de "Leukste-dorp-van-Overijssel-v?erkiezing", die het gehucht Borne zou moeten gaan winnen. "Borne, past als een warme jas!", aldus het propagandafoldertje. Daar kom je ver mee midden in de zomer..."

Dat brengt me tot het laatste punt: waar is dat laatste bulletin nou? Ik heb me zaterdag eerst heel slecht gevoeld toen het interview mislukt was en toen het via MSN wel lukte, heb ik het gauw uitgewerkt en opgestuurd. Inmiddels is het bulletin nog niet online. Wie leest dat nou nog? En dat terwijl ik er m'n best op heb gedaan, maar daar vertel ik een andere keer nog wel over.

Gerelateerde artikelen:
ONJK 2010; 15-08 2010
Afsluiting ONJK; 14-08 2008
ONJK te Enschede; 10-08 2008
Hengelo 2007 (4); 11-08 2007 

9 opmerkingen: