23-01-2011

Zeven ronden Tata-Steel

Terwijl ik dit schrijf, is de achtste ronde van het Hoogovens... eh... Corus... eh... Tata-Steel Chess-Tournament aan de gang. In dit toernooi, dat dit jaar onder een nogal kinderachtige naam door het leven gaat, vechten 42 sterke schakers in drie (grotendeels) op speelsterkte gerangschikte groepen dertien partijen met elkaar uit. Het toernooi duurt nog tot volgende week zondag. In de tussentijd zijn er nog twee rustdagen, de rest van de tijd is het constant volle bak voor de spelers. Naast dit geweld is er nog een groot toernooi voor de amateurs, maar dat interesseert mij wat minder.


Nu het toernooi over de helft is, is het tijd om de tussenstand op te maken. In de A-groep staat het snelschaakwonder Nakamura aan kop met (tot vandaag) 5½ punt. Anand staat slechts een halfje achter, terwijl Ironian en Kramnik ook nog in de buurt zijn. Carlsen valt tegen dit toernooi. Hij begon met een paar benauwde remises, waarna hij in de derde ronde tegen Giri vreselijk het schip in ging. Giri is dan ook de beste "Nederlander", maar twee sullige nederlagen hebben hem onder de vijftig procent doen zakken. Erwin L'Ami is nog steeds de betrouwbaarste Nederlander. Hij schuift keurig zijn remises bij elkaar. Ook hij had een dipje nadat hij in een krankzinnige partij van Carlsen had verloren. Jan Smeets begon goed met een overwinning op Sheer-off, maar sindsdien is er amper meer een goede zet uit zijn vingers gekomen. Wel staat hij nog boven Sheer-off, die werkelijk waar in iedere partij als een krant uit de opening komt. Onlangs kwam ik in het bezit van een DVD waarin hij de geheimen van zijn zwartrepertoire uit de doeken doet. Dat keert zich nu tegen hem.

Jaren geleden schreef Lenaard een stukje over de DVD's van Sheer-off. Hij en Pinda vonden het maar wat grappig om fragmenten te tonen waarop de grootmeester moest niezen. Inhoudelijk had hij dit te melden over de schaak-DVD's:

"Hieronder vind je drie maal de lelijke kop van Alexei Shirov. De Spanjaard van Letse afkomst is de laatste tijd meer bezig met het opnemen van schaak-DVD's dan dat 'ie aan het schaken is. Hij geeft in het SchaakMediaFormaat van Chessbase videocommentaar bij zijn beste partijen in een bepaalde opening. Shirov concentreert zich daarbij vooral op de hoofdvarianten, en duikt -afhankelijk van zijn kennis over die variant- best wel diep of juist zeer oppervlakkig de stof in."

(...)

"Evenals Van Wely is Shirov niet mediageniek. Hij lijkt erg verlegen, kijkt bijna nooit de camera in. Bij het vertellen van een grappige anekdote gaat de Spanjaard blozen. Op de DVD's spreekt Shirov redelijk goed Engels -stronk kingk- en laat zijn variantjes beheerst zien. Soms vergeet hij een varianten of de rede [sic!] waarom hij een bepaalde voortzetting deed. Dan gaat hij zelf even in de denktank."

Hieronder heb ik een aantal partijen (afhankelijk van mijn kennis van de gespeelde varianten :P) vrij diep tot oppervlakkig geanalyseerd. Grofweg heb ik drie thema's van de partijen: verprutste eindspelen, het open Spaans en het Berlijns. Ik heb besloten om 21 partijen uit te kiezen, (gemiddeld) drie per ronde. 21 is het aantal partijen dat per ronde wordt gespeeld, dus dat leek me wel een mooi getal. Dit brengt me automatisch bij de andere twee groepen, waarin de Nederlanders ook ver zijn weggezakt na een veelbelovend begin. In de B-groep zijn Spoelman en Nijboer rodelantaarndrager met 2 uit 7, overigens nog gedeeld met Jon Lutfich Hammer. In de C-groep heeft alleen Mark van der Werf ("Mike") nog vijftig procent, Robin Oscar heeft een halfje minder, Bok staat samen met Siebrecht op 2½, terwijl Roelieboelie en Jan Willem de Jong met 1½ punt troosteloos onderaan staan.


De toernooisite is overigens ook gemoderniseerd. Toch vind ik het geen verbetering: de informatie per groep is verscholen achter een hoofdlink, wat niet erg handig is. De "informatiepagina" zegt al genoeg over de knulligheid van de site. Met zo'n schema, dat ook nog eens in (slecht) Nederlands is, verdien je geen bonuspunten. De dagverslagen waren in het begin ook niet best. Niet alles wordt dus beter als het in Indiase handen valt, hoewel de dagverslagen wel steeds beter worden.

Hieronder een diss die ik heb gemaakt op de veel te lange openingszin van het eerste verslag:

Reigning world champion Vishwanathan Anand of India Saturday defeated former FIDE World Champion Ruslan Ponomariov of the Ukraine in fifty-two moves as Black in a Sicilian Defence in the opening round of the chess tournament held annually for the 73rd time in Wijk aan Zee and sponsored as of this year by the Indian steel giant Tata, which was an important boost for "Vishy" in his effort to regain the top spot in FIDE's world rating list, which he lost to Norway's 20-year-old former chess prodigy Magnus Carlsen earlier this month.

Dan nu de partijen. Kijk en huiver!
Download becommentarieerde partijen:

Gerelateerde artikelen:
Time flies; 31-01 2010

26 opmerkingen:

 1. Behirder (in Amstelveen, zoals meestal)24 januari 2013 om 22:06

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Behirder (in Amstelveen, zoals meestal)24 januari 2013 om 22:06

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Behirder (in Amstelveen, zoals meestal)24 januari 2013 om 22:06

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Behirder (in Amstelveen, zoals meestal)24 januari 2013 om 22:06

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Behirder (in Amstelveen, zoals meestal)24 januari 2013 om 22:06

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Behirder (in Amstelveen, zoals meestal)24 januari 2013 om 22:06

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Behirder (in Amstelveen, zoals meestal)24 januari 2013 om 22:06

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Behirder (in Amstelveen, zoals meestal)24 januari 2013 om 22:06

  BeantwoordenVerwijderen