02-11-2008

BSG scoort te weinig tegen HMC

3½ uit 20

Gisteren werd de tweede ronde van de KNSB-competitie gespeeld. BSG 1 moest helemaal naar Den Bosch, om HM(E)C partij te bieden. Wegens een gebrek aan auto's (?) werd er besloten met het openbaar vervoer te gaan. Afgezien van een of andere eikel in zo'n SUV/ SUF die ons bijna overreed, kwamen we veilig bij het station Naarden-Bussum aan, net als FM Henk. EB had de kaartjes al gekocht en we liepen naar "spoor 3" en in de tunnel onder het spoor kwamen we Ton tegen.
Later kwamen Le en La er nog bij en bij de laatste overstap stapte Hans Ree onze cabine in. Dat waren al 70% van de spelers. De speelzaal werd gevonden door op Tons gevoel af te gaan. Als je dan de andere kant opgaat, kom je er wel. ;)
Pas later kwam Vin$. Vlak voordat de match begon kwam zijn vader hem brengen. De opstellingen waren toen al gemaakt en Vin$ zou op het podium spelen, wat hem niet zo beviel. Ik gaf hem zijn medicijndoosjes terug die hij de vorige keer was vergeten, maar daarna heb ik hem helaas niet meer gesproken.

De wedstrijd
Iets na enen begon de wedstrijd dan eindelijk. Ik had Leon Pliester nog niet gezien, maar uiteindelijk was hij er dan toch. Wij hadden Large "opgeofferd" aan bord 1. Voor de wedstrijd grapte ik dat hij "die Fridman de
patat op zijn bakkes" moest geven, maar helaas speelde hij tegen Erik van den Doel. Large wist niet of hij nou 1.e4 of 1.Pf3 moest spelen. Hij koos voor het eerste, zo bleek. Er ontstond een Spaanse stelling en ik maakte me weinig zorgen.

Erger verging het ons aan bord acht, waar Coen het voor elkaar kreeg binnen tien zetten een stuk te verliezen. Het werkte de HMC'ers op de lachspieren. Nu begrepen ze wel waarom BSG maar twee bordpunten had verzameld.

Ondertussen begon het te regenen en zag ik mijn stelling ook minder worden. Ik kreeg een low-riskopening op het bord en ik had het idee dat ik nu wel een resultaat kon halen. Jammer genoeg speelde ik tegen Niels Ondersteijn en niet tegen Jasper Broekmeulen of Twan Burg, want dan had ik misschien een Naidorf met 6.a4!? kunnen spelen, of een scherpe variant van het Frans. Dat had ik vrijdagavond namelijk effe voorbereid. Lenaart had een heel boekwerk aan voorbereidingsmateriaal, maar hij had er in de partij niet al te veel aan. Hij kreeg een soort Draak op het bord waarin hij zowel f3 als h3 had gespeeld. Maar goed, ik reageerde waarschijnlijk niet optimaal op zijn 10...a5, een zet die ik niet kende. Ik kwam opmerkelijk snel in de problemen. Ik kon nog wel afruilen naar een eindspel met torens en ongelijke lopers, maar daarin stond mijn koning op h1 zowat pat. Terwijl de klok de minuten wegtikte, zat ik opeens in een vrij kansloze positie. Daardoor ontging mij wat er aan de andere borden gebeurde.

Toen ik de veertigste zet had gehaald, stond het 3½-1½. De borden achter me waren klaar. Coen had uiteraard verloren, net als Lenaart. Ook Ewood had verloren. Hij liet zijn tegenstander flink met zijn pionnen oprukken, maar ik dacht dat hij het bewust deed. Toch zagen zijn manoeuvres er niet bijster effectief uit en verloor hij vrij snel. Later vertelde hij me dat-ie maar één uur had geslapen en dat hij daardoor niet kon schaken. Ik vind dit toch wel schokkend voor een bijna-profschaker, dat je je op de avond voor een belangrijke wedstrijd zo laat gaan. Niet alleen dupeert hij zichzelf hiermee, maar ook het team. Ik bedoel, we hebben Coen al...
Gelukkig deden bord vier en vijf wat terug. Vin$ zat op de hoek van het podium en speelde knap remise tegen Jan Willem de Jong. Helaas was hij meteen daarna weer vertrokken, dus ik heb hem verder niet gesproken. Aan bord vier won Ton van Michiel Abeln, een klein, kaal mannetje, dat altijd chaggie is. Het kleine, kale mannetje speelde dan ook goed slecht. Ton mocht weer eens aanvallen en dat ging hem goed af, waardoor de tussenstand dus 3½-1½ was. Het was de eerste overwinning aan BSG-kant van dit seizoen.

De stand van 3½-1½ bleef lang op het scorebord, maar in het laatste uur vielen de overige vijf BSG'ers om. Ook hier kan ik niet heel veel over vertellen, aangezien ik zelf bezig was. Mijn tegenstander had namelijk heel veel moeite om te winnen. Ik kon weinig anders doen dan afwachten en - waar mogelijk - anticiperen. Geen pretje, maar ik begon stilletjes te hopen op een ontsnapping. Uiteindelijk dacht ik even zetherhaling af te dwingen, maar dat mocht niet zo zijn. Hij offerde zijn loper om in een dame-eindspel te komen, waarin hij twee pluspionnen had. Met beiden nog een paar minuten op de klok, kon ik nog veel schaakjes geven, maar uiteindelijk stond zijn koning veilig in de hoek en stond zijn pion op promoveren. Met nog enkele seconden op de klok gaf ik me maar over.

De overige borden waren toen ook klaar. Leon verloor nog het snelst, denk ik. Hij stond in een eindspel een kwaliteit achter en kon dat niet meer keepen. Ook Hans Ree verloor. In een eindspel was zijn paard niet opgewassen tegen wits loper. Meer drama was er aan bord één, waar Large door goed spel in een fraaie positie was beland. Helaas voor hem kwamen er wat zwarte stukken op bezoek en verloor hij alsnog. Hij had meer verdiend. Ook FM Henk had meer verdiend. Hij kwam slecht uit de opening, maar in tijdnood klaarde het op en leek het in ieder geval remise voor hem. Maar ook Henk was niets gegund, zodat het bij anderhalf bordpunt bleef, wat toch wel erg mager is.

Na afloop gingen we nog uit eten. Helaas waren al die cafés (?!) vol, behalve een of ander Chinees "restaurant". Ik vermaak me daar nooit zo. Het eten meurt altijd. Op de menukaart stonden bijna alleen maar visgerechten of dingen waarvan ik niet het flauwste idee had wat het was. Op aanraden van EB bestelde ik maar iets met kip, waar een vreemde saus overheen zat. Het deed me denken aan het Hutton-toernooi, waar ook vaak van die rare restaurants werden uitgezocht. (Die vreemde pizzahut in Rottedam was nog wel de normaalste, denk ik.)

Daarna was het weer tijd om met de trein te gaan. Twee duels, twee nederlagen. Dat geldt voor het team, maar ook voor mij en nog vier andere spelers. Ik vind het jammer, want als 2000-hoog-speler mag je toch wel verwachten dat-ie een 2200-speler met wit op remise kan houden? Maar goed, voor de volgende wedstrijd kan ik me hopelijk wat beter voorbereiden. Ik heb de punten hard nodig, want anders blijft m'n FIDE-rating onder de 2000.

Uitslagen
HMC [2411] - BSG [2240] 8½-1½
1. E van den Doel g [2566] - La Ootes [2245] 1-0
2. A Berelovich g [2540] - H Ree g [2422] 1-0
3. D Fridman g [2623] - L Pliester m [2368] 1-0
4. JW de Jong m [2454] - V Rothuis [2324] ½-½
5. M Abeln f [2314] - T van der Heijden [2238] 0-1
6. G van der Stricht m [2384] - H van der Poel f [2264] 1-0
7. N Ondersteijn f [2266] - J de Groote [2081] 1-0
8. P Span [2259] - C van der Heijden [2095] 1-0
9. T Burg f [2384] - Le Ootes [2149] 1-0
10. J Broekmeulen f [2321] - E de Groote [2208] 1-0


De volgende wedstrijd is tegen HSG op 3 en 22 november. Hopelijk lukt het om dan meer dan 1½ bordpunt te scoren.

Gerelateerde artikelen:
BSG lijdt zieke nederlaag tegen LSG; 30-09 2008

7 opmerkingen: