20-03-2007

Laatste dag van de winter

Een nieuwe categorie, een nieuw onderwerp? Nee, het gaat niet over de op handen zijnde eliminatie van de Vlaamse mensenhater Philip Dewinter, maar over de dag dat de lente begint. Over zo'n zeven uur, om acht over één begint de lente. De zon staat dan recht boven de evenaar. Vanaf dat moment ontvangt het noordelijk halfrond meer zonlicht dan het zuidelijk halfrond.
 
De lente is op het noordelijk halfrond een lang seizoen. Hij duurt officieel bijna 93 dagen. Merk op dat de maanden maart, april en mei samen "slechts" 92 dagen duren. Het is daarom ook "toeval" dat de lente dit jaar pas op 21 maart valt.

De zomer duurt bijna 94 dagen, de winter en herfst zitten er met 89,0 en 89,8 ver onder. Opzich wel mooi vind ik. De donkerste seizoenen zijn het kortst. De Herfst begint daarom ook pas op 22 of 23 september, de winter vaak pas op 22 december. Dit komt allemaal door de niet perfect cirkelvormige aardbaan. Hierdoor is de maand februari ook zo kort: de winter duurt hier ook niet zo lang. Merk op dat op het zuidelijk halfrond het omgekeerde geldt. Daar wordt het herfst. Op het zuidelijk halfrond zijn de zomers dus kort, maar ook heter, omdat de aarde dichter bij de zon staat. Nog een opmerkelijk fenomeen: de aarde is gemiddeld kouder als hij dichtbij de zon staat dan als hij verder van de zon af staat. Dit komt omdat het zuidelijk halfrond meer "water" bevat, wat langzaam opwarmt, terwijl het noordelijk halfrond meer land bezit, wat in de winter snel warmte verliest.

Overigens heb ik nog maar weinig gemerkt van de lente. Gister sneeuwde het nog...
 
Huidige Maanfase: Anderhalve dag na nieuwe Maan

3 opmerkingen: