06-03-2007

Champions League: Achtste finales

Vandaag weer "veel" Champions League-wedstrijden. Omdat er gedurende het seizoen steeds meer ploegen afvallen, heb je in het najaar erg veel wedstrijden en in het voorjaar weinig. (Klinkt verwarrend, vind ik.)
Eerst de wedstrijden die op DINSDAG beslist werden:

Barcelona - Liverpool 1-2 1-0
Barcelona herstelde zich knap van de ongelukkige nederlaag in eigen huis, maar daarmee was dan ook alles gezegd. De ploeg speelde slordig en creëerde weinig kansen. Liverpool kreeg de beste kansen, hier en daar geholpen door de zwakke Barcelona-keeper. Deze wist echter zijn doel schoon te houden, dit in tegenstelling tot Liverpool, dat in de slotfase wat ongelukkig een goal tegen kreeg. Gelukkig voor "de rooien" bleef het hierbij en was iedereen gelukkig.

AS Roma - Olympique Lyonnais 0-0 2-0
Het is Olympique Lyonnais wéér niet gelukt om ver te komen in de Champions League. In de heenwedstrijd werd nog een "professionele" remise gepakt. In eigen stadion moest het dan maar gebeuren, maar de grootste nachtmerrie van iedere trainer kwam uit: nog voor rust waren ze op een 0-2-achterstand gekomen. Na rust konden ze ook geen potten breken.

FC Porto - Chelsea 1-1 1-2
Chelsea schudde met moeite FC Porto van zich af. Porto deed Chelsea namelijk vreselijk pijn door al snel de 0-1 te scoren. Dit tot afgrijzen van coach M., die zijn oude clubje pas in de tweede helft kon overmeesteren. Rasduikelaar Robben maakte na rust de 1-1, Ballack de 2-1.

Internazionale - Valencia 2-2 0-0
Valencia ging met de grootst mogelijke moeite door. Na een gelukkige 2-2 in Italië konden ze thuis nog net de nul houden tegen het aanvallend ingestelde Inter. Inter had verdiend om door te gaan, maar ik heb geen medelijden met ze.
Woensdag:

PSV - Arsenal 1-0 1-1

Nederlands succes in de Champions League. PSV wist de orkaan te weerstaan, ondanks een eigen doelpunt van Alex. De verdediger wist gelukkig óók het andere doel te treffen, waardoor de 1-1-eindstand op het scorebord kwam. Dit was ruim voldoende voor PSV om door te gaan naar de volgende ronde, na de 1-0-zege in eigen huis. Arsenal legde het met name af op effectiviteit: in de 180 minuten scoorde het geen enkele keer op eigen kracht.

Real Madrid - Bayern München 3-2 1-2
In Madrid scoorde van Bommel in de slotfase de 3-2 binnen. Uit pure vreugde of frustratie maakte hij rare gebaren naar het publiek of naar de bank. Toch was het maar de vraag of het doelpunt veel waard was. Wat als de Koninklijke huis zou houden in München? Zover kwam het niet. Al na tien seconden konden de mooie plannen al de prullenbak in. Madrid verspeelde de bal super knullig vanaf de aftrap, waarna er een record was verbroken. 1-0! De situatie was nu zo dat Madrid een "2-2" van de thuiswedstrijd meenam naar de uitwedstrijd. Ze moesten dus scoren, maar daar kregen ze nauwelijks de kans voor. Het werd 2-0. Later kreeg Nistelrode nog een penalty, waarbij Bommel en een of andere kleurloze Madrileen van het veld werden gestuurd. De eindstand werd dus bepaald op 2-1, waardoor Bayern doorgaat omdat er minder doelpunten vielen in München.

Lille - Manchester 0-1 0-1
Manchester won twee keer van Lille. In Frankrijk was daar nog een omstreden vrije trap of zo voor nodig. Thuis won Man U. ook, zonder echt te overtuigen. Pas in de tweede helft viel de 1-0, waardoor de verlenging in ieder geval werd uitgesloten. Meer niet.

Celtic - AC Milan 0-0 0-1 na verlenging
AC Milan had erg veel moeite met Celtic. Celtic hield de Italiaanse topclub tweemaal op remise in de reguliere speeltijd. Pas in de verlenging moesten ze buigen.

Conclusie: De nummers twee uit de poule zijn inderdaad zwakker dan de nummers één. Het werd 6-2 voor de nummers xc3xa9xc3xa9n. Dat kan ook komen doordat het gunstig is om eerst "uit" te spelen. De poule waarin PSV zat, bleek succelvol: ook Liverpool ging door. Ook Valencia & AS Roma gingen door, dit in tegenstelling tot Olympique Lyonnais & Real Madrid en Arsenal & Porto, waarbij zowel de nummer één als de nummer twee werd uitgeschakeld. In de andere poules ging alleen de groepswinnaar door. Het kwam dus niet voor dat een nummer twee doorging, maar de groepswinnaar niet.

De groepsfase winnen verdrievoudigt je kansen om de volgende ronde te halen!

Loting:
AC Milan - Bayern München
PSV - Liverpool
AS Roma - Manchester United
Chelsea - Valencia

UEFA Cup:
Afgelopen donderdag blameerde AZ zich vreselijk tegen Newcastle United. Bij rust stond het al 4-1. Na rust maakte AZ een meer solide indruk en werd de achterstand zelfs teruggebracht tot 4-2, wat nog enig perspectief biedt.

AZ speelde erg slecht in Engeland. Net als vorig jaar werden 10 punten gepakt in de groepsfase (+3,=1,-0), maar bleek de KO-fase een heel ander verhaal: mede door een beschamende 2-0-nederlaag tegen Betis was het al heel snel einde oefening. Ook ditmaal begon AZ met een uitwedstrijd, maar anders dan tegen Fenerbahce, nam AZ een slecht resultaat mee naar huis. Eveneens 6 goals, maar niet meer in 1:1-verhouding maar nu een 2:1-verhouding voor de thuisclub. Tegen Fenerbahce bleek een 3-3-gelijkspel uit de heenwedtrijd nog maar nèt genoeg om te overleven, dus dat wordt een heet avondje in Alkmaar.

AZ was verdedigend kwetsbaar. In de eerste helft vielen de goals als rijpe appels. In de tweede helft speelde AZ nog steeds slordig en slap. De aanval verliep stroef. Kenmerkend voor het slechte spel was de gemiste penalty. Dembele schoot slecht in, kreeg nog de kans om de bal in de rebound erin te knallen, maar wachtte zó lang met schieten, dat hij van de bal af werd gezet. Toen knalde Koevermans 'm er maar in. Na de 4-2 probeerde AZ het nog wel, maar ze leken tevreden met de 4-2-achterstand.

Lijstje met grootste thuisoverwinningen van Newcastle:
Newcastle - Aston Villa 3-1
Newcastle - Tottingham hutspot 3-1
Lijstje met grootste uitoverwinningen van Newcastle:
Blackburn Rovers - Newcastle 1-3
West Ham - Newcastle 0-2

Newcastle scoorde dit seizoen geen enkele keer meer dan drie keer in een wedstrijd, totdat AZ op bezoek kwam. De nummer 11 van Engeland ownt de nummer 2 van Nederland makkelijker dan alle andere Engelse Premier League-ploegen. :-(

Het was weer een typische Van Gaal-nederlaag. Goed zijn als het niet per se hoeft en slecht zijn als het er om gaat. Ook nu leek het uitnadeel een reden te zijn om niet te hoeven presteren. :-(

Laatste update: zaterdag 10-03-2007 16:30